‘De eenzame uitvaart’ is een literair en sociaal project waarbij dichters voor eenzaam gestorvenen een persoonlijk gedicht schrijven en dit op de uitvaart komen voordragen. Het is een laatste saluut aan mensen die meestal uit de boot vielen tijdens hun leven en dan ook zonder aanwezigheid van familie of vrienden worden begraven. Er is enkel nog het kleine ritueel: de kist op schragen, de bloemen en het gedicht.

Jaarlijks worden er een hoog aantal mensen begraven zonder dat iemand naar hen omkijkt. Bij ‘De eenzame uitvaart’ schrijven dichters een gelegenheidsgedicht voor de overledene en lezen dit voor op de uitvaart. Het is een sociaal project, waarbij het respect en de solidariteit voor medeburgers centraal staan. Omdat de deelnemende dichters erin geloven dat niemand zomaar mag begraven worden, zonder dat iemand naar hen omkijkt.

In Antwerpen werd het project opgestart door schrijver Maarten Inghels in januari 2009, Yella Arnouts nam de coördinatie van hem over in 2018. Het eerste gedicht was van toenmalig stadsdichter Joke van Leeuwen, geschreven voor mevrouw J.V.L. en werd voorgedragen bij haar uitvaart op 23 januari 2009 op begraafpaats Schoonselhof te Antwerpen. Sinds 2009 verlenen de dichters Joke van Leeuwen, Maarten Inghels, Bernard Dewulf, Lies van Gasse, Jan Aelberts, Max Temmerman, Peter Theunynck, Andy Fierens, Stijn Vranken, Reine De Pelseneer, Yella Arnouts, Bart Stouten, Hilde Keteleer, Annmarie Sauer hun medewerking.

Sinds 4 maart 2015 worden de dichters Paul Bogaert, Alain Delmotte, Lieve Desmet, Charles Ducal, Mustafa Kör, Peter Mangel Schots (die ook coördinator is) en Herlinda Vekemans ingeschakeld bij eenzame uitvaarten in Leuven.

In Brusselse gemeenten wordt gebruik gemaakt van een systeem van vrijwilligers om eenzame uitvaarten bij te wonen. Zo zorgt bijvoorbeeld het Collectief Straatdoden voor een gedicht bij de uitvaarten van daklozen. Ook in Oostende en Gent worden gelijkaardige initiatieven ontplooid.

In oktober 2013 verscheen het reportageboek ‘De eenzame uitvaart, 40 verhalen en gedichten bij vergeten levens. Met ‘De eenzame uitvaart’ blikt schrijver en coördinator Maarten Inghels terug op de vijf jaar waarin hij de onfortuinlijken van de samenleving mee naar het graf droeg. Bij elke overledene schreef hij een reportage. Klik hier voor meer info over het boek.

Het idee voor ‘De eenzame uitvaart’ is afkomstig uit Groningen, waar de toenmalige stadsdichter Bart FM Droog dit tot zijn taak als stadsdichter rekende. Sinds 2002 brengen dichters ook in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Utrecht, Nijmegen en andere Nederlandse steden een bijzonder saluut aan overledenen die anders geen bezoek op de uitvaart hebben.