De Eenzame Uitvaart van Meneer W.G. in Antwerpen

Donderdag 26 juni 2014
Antwerpen, Schoonselhof
Dichter van dienst: Hilde Keteleer
Auteur verslag: Maarten Inghels

Meneer W.G. is geboren op 7 juli 1955 te Brecht en in Antwerpen overleden op 17 juni 2014. Zijn asuitstrooiing vond plaats op donderdag 26 juni 2014 op begraafplaats Schoonselhof.

Het is de eerste eenzame uitvaart voor dichter Hilde Keteleer. Ze wil zelf graag langs het huis van meneer W.G. fietsen, om te zien waar hij heeft gewoond, hij is net als haar in 1955 geboren. Dat schept een band, zegt ze aan de telefoon.

Hilde mailt later dat de onderbuurman ook niet veel wist, "alleen dat meneer W.G. al een poos ziek was voor de brandweer hem met een brancard uit het raam heeft gedragen en naar het ziekenhuis gebracht, waar hij een week later gestorven is. En dat hij een vriendin heeft daar aan de overkant. Als ik aanbel, beweegt het gordijn en kijkt een kat me doordringend aan. Er doet niemand open, en net als ik het wil opgeven, wenkt de mevrouw van het café-met-terras even verderop me. Zij vertelt me dat de vriendin in Frankrijk is en dat haar kat eten krijgt van de kameraad van meneer W.G. Ze geeft me het adres van de kameraad, die thuis is en die me binnenlaat als ik zeg dat ik graag wat meer over hem wil weten. “Een brave man,” zegt de kameraad. En dat hij een ex-vrouw had, een zus en een broer, en twee kinderen, die hij echter allemaal vele jaren niet meer heeft gezien. Van tafel en bed gescheiden, niet eens officieel.

En dat hij zijn been was kwijtgeraakt tijdens de orkaan in Oostmalle, maar dat hij met dat kunstbeen alles kon, autorijden en fietsen. Ik zoek het op, 25 juni 1967 was dat. Meneer WG was toen net geen twaalf.

En, zegt de kameraad, dat hij ooit bij de Post heeft gewerkt, maar het grootste stuk van zijn leven bij de Zorgdienst. Zijn baas is kennelijk nog even langs geweest na zijn overlijden. Dat hij al een hele tijd ziek was, een heel akelige ziekte, maar dat hij niet naar de dokter wilde.

“Zult u hem missen?” vraag ik. “Ja natuurlijk,” zucht de kameraad. “Met wie moet ik nu gaan biljarten?”"

Voor W.G., 7 juli 1955 – 17 juni 2014

u werd geboren in een goed jaar

maar u moest nog twaalf worden

toen de windhoos in oostmalle

u beroofde van een deel van uzelf.

u hebt kinderen op de wereld

gezet en ze vervolgens van uzelf

beroofd, u hebt goede tijdingen

naar mensen gebracht maar ze ook

verdrietpost moeten bezorgen.

u hebt voor eenzaten als uzelf gezorgd

en voor de poes van uw vriendin.

u ging biljarten in de vredestraat.

van de vrede kan men u nu niet

meer beroven, er wordt voor u gezorgd.

Reacties

Andere uitvaarten van deze dichter

  • De Eenzame Uitvaart van Meneer J.I. in Antwerpen
    Meneer J.I. is geboren op 1 augustus 1927 te Doel en in het AZ Monica te Antwerpen overleden op 22 november 2015. Zijn asuitstrooiing vond plaats op maandag 30 november 2015 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Hilde Keteleer.
  • De Eenzame Uitvaart van Meneer G.M. in Antwerpen
    Meneer G.M. is geboren op 20 december 1932 te Borgerhout en in zijn woonst te Deurne overleden op 10 december 2014. Zijn asuitstrooiing vond plaats op woensdag 7 januari op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Hilde Keteleer.
Contact

VONK & Zonen

Krugerstraat 232 - 2660 Hoboken

email hidden; JavaScript is required

Op de hoogte blijven van nieuwe verslagen en gedichten?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ondersteund door:
made by