De Eenzame Uitvaart van Mevrouw A.V.D. in Antwerpen

Dinsdag 13 september 2011
Antwerpen, Schoonselhof
Dichter van dienst: Jan Aelberts
Auteur verslag: Maarten Inghels

Mevrouw A.V.D. is geboren op 29 oktober 1919 en in RVT Vinck Heymans te Antwerpen overleden op 26 augustus 2011. Haar uitvaart vond plaats op 13 september 2011 op begraafplaats Schoonselhof.

Als de uitvaarten van meneer J.V.D. en meneer R.C. geregeld zijn, verschijnt er nog een mailtje van Renée in mijn mailbox met de mededeling dat ik ‘misschien een andere keer op vakantie had moeten gaan’. Er zouden nog twee extra uitvaarten worden ingelast op dinsdag 13 september. Mevrouw A.V.D. en meneer P.C., van allebei zijn er geen nabestaanden bekend.

Mevrouw A.V.D. overleed in rusthuis Vinck Heymans en van op een terras in de brandende zon bel ik naar de infobalie. Na te zijn doorverbonden met twee verpleegsters die mevrouw A.V.D. hebben gekend, de één al wat beter dan de andere, krijg ik een iets persoonlijker beeld van haar.

Ze is in Nederland geboren als een plezierige dame die graag grapjes maakte. In Antwerpen bezat ze twee bars, maar waar die zich bevonden of onder welke naam ze opereerde, wisten ze niet. Ze was gescheiden maar hield nog contact met haar schoonzus, tot die enkele jaren geleden overleed. Ik bel de gegevens door naar Jan Aelberts die het gedicht zal schrijven en voorlezen. Als de klus geklaard is, laat Jan weten dat de lucht in Antwerpen nog steeds grijs is, en dat de uitvaart van mevrouw A.V.D. prima verlopen is.

voor A.V.D.

Hier stapelt geen mens nog blonde wolken,

dirigeert niemand een zwarte spreeuwendans,

hier barst geen lach los in de verte

die zich verspreidt over het land.

Hier is niemand die een vuist maakt

naar de hemel

of vloekend huiswaarts gaat.

Slechts de horizon gewassen

in een starre, grijze lucht.

En u

verbeeld als kist, vier dragers,

een stuk leven dat zich zo

nog één keer opricht in wat woorden

en zich dan tot grond bekeert.

Reacties

Andere uitvaarten van deze dichter

 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw N.H. in Antwerpen
  Mevrouw N.H. is op 12 juni 1918 geboren in Watergraafsmeer in Nederland en in Antwerpen overleden op 20 november 2012. Haar uitvaart vond plaats op woensdagmiddag 28 november 2012 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Jan Aelberts.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer J.K.R. in Antwerpen
  Meneer J.K.R. is op 6 juni 1941 geboren in Neuhütten in Duitsland en in Antwerpen overleden op 8 mei 2012. Zijn uitvaart vond plaats op donderdagmiddag 31 mei 2012 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Jan Aelberts.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer L.L. in Antwerpen
  Meneer L.L. is op 9 augustus 1938 geboren te Kapellen en overleed in zijn woonst te Antwerpen op 11 februari 2011. Zijn uitvaart vond plaats op maandag 21 februari 2011 op begraafplaats Schoonselhof. L.L. laat een echtgenote na die lijdt aan dementie. Dichter van dienst was Jan Aelberts.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer R.P. in Antwerpen
  Meneer R.P. is op 23 februari 1945 geboren te Vilvoorde en in ziekenhuis Sint-Vincentius overleden op 10 juli 2010. Zijn uitvaart vond plaats op donderdag 22 juli 2010 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Jan Aelberts.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer F.T. in Antwerpen
  Meneer F.T. is op 21 februari 1928 geboren en in zijn woonst te Antwerpen overleden op 3 augustus 2009. Zijn uitvaart vond plaats op 11 augustus 2009 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Jan Aelberts.
Contact

VONK & Zonen

Krugerstraat 232 - 2660 Hoboken
Ondernemingsnr. 0809.536.660

email hidden; JavaScript is required

Op de hoogte blijven van nieuwe verslagen en gedichten?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ondersteund door:
made by