De Eenzame Uitvaart van Meneer R.P. in Antwerpen

Donderdag 22 juli 2010
Antwerpen, Schoonselhof
Dichter van dienst: Jan Aelberts
Auteur verslag: Maarten Inghels

Meneer R.P. is op 23 februari 1945 geboren te Vilvoorde en in ziekenhuis Sint-Vincentius overleden op 10 juli 2010. Zijn uitvaart vond plaats op donderdag 22 juli 2010 op begraafplaats Schoonselhof.

Voor meneer R.P. heb ik me niet meer kunnen scheren. De luiheid sloeg toe de laatste dagen, zoals gewoonlijk, en de ochtend van de uitvaart is er geen moment om het apparaat vast te nemen. Ik kan nog net een nette broek aantrekken, een grijze kostuumbroek met een plooi in, en strijk een wit hemd glad terwijl de koffie doorloopt. Met een nette broek en dito hemd aan het graf, maar met nonchalante baard.

In het laatste stukje van de route met tram 24, aan terminus Schoonselhof, heb ik de bloemenwinkels voor het uitkiezen. Vandaag wordt het ‘Van Den Nieuwenhof’, waar er drie plantenpotjes met paarse heide in een plastic draagtasje gaan. Een purperen lijkwade. Sinds ik de gewoonte heb ontwikkeld bij elke uitvaart bloemen te kopen, is er weer een klein puzzelstuk aan het ritueel toegevoegd: tram, bloemen, wachten, praatje, gedicht, graf. Het rekt het geheel, smukt de boel op, terwijl het anders zo'n kale en korte uitvaart is.

‘Moeten ze eigenlijk veel water?’ vraag ik wanneer mijn briefje van twintig van eigenaar wisselt.

‘Met dit weer, in de hoogzomer?’ vraagt de vriendelijke bloemiste. ‘Met deze temperaturen toch elke avond.’

‘Maar het is voor op een graf,’ zeg ik. ‘Dus erg veel water zullen ze bij dit weer nooit krijgen.’

‘Daar is geen enkele plant tegen bestand,’ zegt ze.

‘Zelfs heide?’ vraag ik.

‘Zelfs heide redt het niet.’ Waarop ze het wisselgeld in mijn uitgestoken hand legt: ‘Dat is dan twee plus twee euro, plus tien, en dat is dan twintig euro geweest.’

Twintig euro geweest, hoor ik terwijl ik de veertien euro in mijn hand natel. Hoeveel dagen zullen de bloemen het uithouden, voor wat het is geweest?

Als ik op het bankje aan de ingang van begraafplaats Schoonselhof wacht op dichter Jan Aelberts en de Firma, zie ik op het grasveldje aan de overzijde van de brede laan de mysterieuze trage dans van drie moslims die hun middaggebed richting Mekka uitvoeren. Voor ze starten drapeert een van hen zijn jasje als een tapijt over het gras, daar moeten zo meteen zijn knieën op, waarna de drie zwarte mannen in een driehoekige formatie met hun neuzen één kant op staan. De man die zijn jasje heeft opgeofferd staat vooraan en neemt het voortouw, waarna de andere twee met enkele seconden vertraging volgen. Ze buigen, vouwen de handen, gaan door de knieën, maken een foetushouding, raken met het voorhoofd de grond en staan weer recht. Wanneer de man van het jasje een tweede keer de reeks bewegingen start, staan de achterste twee mannen weer enkele seconden extra achter.

Als de derde gebedsronde ingaat komt Jan langs de poort binnen. Achter hem een stoet wagens. Elke wagen voert vier of zes moslims mee. Het zijn uitstekende carpoolers bij een uitvaart, blijkt. Als laatste volgt de lijkwagen met een onleesbare Arabische handelsnaam op. Er wordt heen-en-weer getoeterd en geroepen waarna de karavaan van wagens naar het juiste perk trekt.

Niet veel later rijden ook de twee wagens van de Firma de oprijlaan op. Jan en ik krijgen een ritje met de bestelwagen, en de lijkwagen met meneer R.P. volgt in ons kielzog. Aan het perk over perk U zien we het samentroepen van de bonte groep moslims. Terwijl we wachten op een vierde drager voor onze dienst bekijken we het schouwspel. We vinden geen consistentie in hun ritueel. Iemand loopt te bellen, een ander morrelt wat aan het portier van zijn wagen, en her en der klitten kleine groepjes mensen samen, terwijl de meerderheid rond het graf staat gegroepeerd. Er is geen vrouw te bespeuren.

De vierde drager daagt niet op. Even wordt geopperd iemand van de andere uitvaart aan te spreken om te helpen dragen, maar dat idee wordt afgekeurd. Dan wordt het rolkarretje gevonden op het grasveld van perk U. Het is een soort draagberrie op poten, met onderaan vier wieltjes van een winkelkar.

'Eén van de grafmakers heeft het ontworpen', zegt één van de dragers.

Eens de kist door de drie mannen op het karretje is getild, moet het alleen nog maar over de pad van betonnen platen worden gerold, tot aan de kuil. Wanneer de kist daar op schragen wordt geplaatst, kan de dienst met het gedicht alvast van start gaan, waarna de drie dragers zullen wachten op de vierde man om de kist van meneer R.P. in het graf te laten zakken.

Uiteindelijk hoeven de dragers niet te wachten. Net als Jan zijn gedicht wil aanheffen komt er een graver aangelopen en hij zal na de korte dienst wel even helpen heffen. Officiëel is de graver in dienst van de stad en mag hij niets te maken hebben met de kist; hij is verantwoordelijk voor de kuil die dicht of open moet en niets meer of minder, regels zijn regels, maar hij wil wel een uitzondering maken.

De drie potjes met bloemen zet ik nog op het voeteind van de kist, waarna een drager een teken doet dat we ons laatste saluut mogen brengen:

En dan?

voor R.P.

Misschien richtte u, in uw laatste dagen

zonder genade een waterpistool

tot uw mond, haalde u de trekker over,

zei u: ‘hout moet drogen voor het brandt.’

We hebben geen idee. Misschien

lagen uw handen al dor geworden,

opgeborgen in dat nieuwe land

van lakens, vertakten ze zich

tot vogelkooien, tot onbewoonbaar

verklaarde daken. En misschien

bewaakte achter het raam de zomer

het lichtzinnige theater, het bloed,

de kindermonden, pleisters.

Alles wat we van u weten ligt begraven,

alles wat u zegt is dat we niks voorkomen,

we de lippen vochtig houden

tot de dood en dan?

We groeten meneer R.P., en dan gaat het snel, met de drie dragers en een graver. De kist verdwijnt in het gat van de aarde en we wandelen langs het pad terug naar de wagens. Aan de boom voor het praalgraf van Hendrik Conscience nemen we afscheid van de dragers. We slaan de lift met de bestelwagen naar de hoofdingang af, we lopen wel, dat is gezond, het is mooi weer, we hebben jonge benen.

‘Onder de boom vond ik laatst nog vijftig cent,’ zegt een van de dragers. ‘Fijn dat ze hier tegenwoordig ons drinkgeld achterlaten.’ We lachen.

In De Leuvenaar, de kroeg aan de terminus van tram 24, heffen Jan en ik het glas op meneer R.P. Een witte hond die doof geboren is, volgens de cafébaas, bewaakt onze benen.

Reacties

Andere uitvaarten van deze dichter

 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw N.H. in Antwerpen
  Mevrouw N.H. is op 12 juni 1918 geboren in Watergraafsmeer in Nederland en in Antwerpen overleden op 20 november 2012. Haar uitvaart vond plaats op woensdagmiddag 28 november 2012 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Jan Aelberts.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer J.K.R. in Antwerpen
  Meneer J.K.R. is op 6 juni 1941 geboren in Neuhütten in Duitsland en in Antwerpen overleden op 8 mei 2012. Zijn uitvaart vond plaats op donderdagmiddag 31 mei 2012 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Jan Aelberts.
 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw A.V.D. in Antwerpen
  Mevrouw A.V.D. is geboren op 29 oktober 1919 en in RVT Vinck Heymans te Antwerpen overleden op 26 augustus 2011. Haar uitvaart vond plaats op 13 september 2011 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Jan Aelberts.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer L.L. in Antwerpen
  Meneer L.L. is op 9 augustus 1938 geboren te Kapellen en overleed in zijn woonst te Antwerpen op 11 februari 2011. Zijn uitvaart vond plaats op maandag 21 februari 2011 op begraafplaats Schoonselhof. L.L. laat een echtgenote na die lijdt aan dementie. Dichter van dienst was Jan Aelberts.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer F.T. in Antwerpen
  Meneer F.T. is op 21 februari 1928 geboren en in zijn woonst te Antwerpen overleden op 3 augustus 2009. Zijn uitvaart vond plaats op 11 augustus 2009 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Jan Aelberts.
Contact

VONK & Zonen

Krugerstraat 232 - 2660 Hoboken

email hidden; JavaScript is required

Op de hoogte blijven van nieuwe verslagen en gedichten?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ondersteund door:
made by