De Eenzame Uitvaart van Meneer G.V.O. in Antwerpen

Donderdag 30 maart 2023
Antwerpen, Schoonselhof
Dichter van dienst: Bart Stouten
Auteur verslag: Yella Arnouts

Meneer G.V.O. is op 24 oktober 1943 geboren in Borgerhout en in het Z.N.A. Sint-Erasmus in Antwerpen overleden op 15 maart 2023. Zijn uitvaart vond plaats op donderdag 30 maart om 10u30 op begraafplaats Schoonselhof.

De medewerkster van het uitvaartcentrum bericht me dat meneer G.V.O. op de palliatieve eenheid gestorven is maar dat hij woonde in een serviceflat van dienstencentrum Den Drossaert in Borgerhout. Hij was gescheiden van zijn vrouw en er zouden drie kinderen zijn maar de contacten waren al jaren geleden verbroken. Meneer G.V.O. moet ook conflictueuze omgang gehad hebben met medebewoners van het dienstencentrum. Hij is gestorven als een eenzame boze man, schrijft ze. Meer kom ik niet te weten, ook niet na een telefoontje aan het dienstencentrum.

Bij aankomst aan het mortuarium, wanneer ik uit sta te kijken naar Bart, komt de ceremoniemeester me tegemoet. Zij stelt me voor aan enkele mensen die wat verderop staan te wachten en die familie blijken te zijn van mijnheer G.V.O. Een vrouw en twee mannen, tezamen met hun partners en nog enkele kinderen, de kleinkinderen van G.V.O. vermoed ik, en ook nog vermoedelijk een zus van de overledene. We staan er allemaal even wat afwachtend bij.

Bart is intussen gearriveerd en drukt ook zijn medeleven aan de familie uit. Het wordt deze keer niet helemaal wat we een eenzame uitvaart noemen. De dochter van meneer F.V.O. verzekert ons dat ze het ten zeerste apprecieert, zowel onze komst als het gedicht dat voor haar vader geschreven is.

Tijdens de ceremonie verwoordt de ceremoniemeester hoe belangrijk het is een laatste respect te betuigen aan overledenen, hoe onmogelijk een verzoening ook bleek te zijn. In de vorm van een laatste woord, een laatste gebaar, kortom, wat de nabestaande verkiest, kan ook de aanvaarding een plaats krijgen.

Maar eerst leest Bart zijn gedicht voor:

voor G.V.O.

Soms is de wijsheid een vlaag van woede.
Zie 'm liggen op de weide, tussen je as:
beteugeld humeur van de drossaard,
heersend op het slagveld
van onbegrepen liefde,
gesneuveld in zijn troosteloos verleden.

Er is geen geweten om nog te vrezen,
geen ziekte waarmee je slaags raakte,
liefde toen je als puber werd afgewezen.
Droom nu. Het leven is geen spel meer,
slaap in de geur van geronnen vrijheid.
Iemand heeft echt van je gehouden.

Loop de longen niet langer uit je lijf.
Adem rustig in je droom. Spurt naar het doel
waar je je gelijk gaat scoren. Na jaren van
waarheid voor de tegenploeg, mag je
eindelijk in gods camera spreken.
Je hebt gewonnen. Want hoor ons

hier staan preken hoe we je missen,
hoor ons blij zijn dat de ramen van je hart
de wind van deze woorden binnenlaten.
Wij houden van eerlijke mensen,
hun gensters van verbrande waarheid
die malser geworden herinnering laat stijgen

naar wat de wolken zo graag verbergen.

Het is moeilijk voor sommigen om alsnog een groet te brengen. Merk ik. Iemand van de jongere aanwezigen fluistert ‘maar ik heb hem nooit gekend.’

Er waren drie eenzame uitvaarten na elkaar vandaag. Alle drie zo anders. Of toch niet. Niet helemaal.

Reacties

Martien De Meulenaer

Ik wil even verwoorden dat G.V.O. niet eenzaam overleden is op de palliatieve eenheid. Mijn moeder, zijn vriendin sinds vele vele jaren, had alle dagen meermaals contact met hem in den Drossaert en bezocht hem dagelijks meerdere uren op de palliatieve eenheid, zijn hand vasthoudend. Zij heeft daar afscheid genomen en heeft gekozen om niet bij de asverstrooiing aanwezig te zijn. Maar graag gezien door haar was hij zeker.

Andere uitvaarten van deze dichter

  • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw R.E. in Antwerpen
    Mevrouw R.E. is geboren op 23 september 1952 in Brecht en overleden op 27 december 2022 in UZAntwerpen. Haar uitvaart vond plaats op dinsdag 31 januari 2023 om 13:30 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst: Bart Stouten
  • De Eenzame Uitvaart van Meneer J.A. in Antwerpen
    Meneer J.A. is geboren op 9 augustus 1936 te Merksem en in het Stuivenbergziekenhuis te Antwerpen overleden op 16 november 2015. Zijn asuitstrooiing vond plaats op maandag 23 november 2015 op begraafplaats Schoonselhof. Er werden geen familie of vrienden van meneer J.A. gevonden. Hij woonde in de Statiestraat in Berchem. Dichter van dienst was Bart Stouten.
  • De Eenzame Uitvaart van Meneer J.M. in Antwerpen
    Meneer J.M. is geboren op 28 juli 1944 te Danzig in Polen en op straat in Antwerpen overleden. Zijn asuitstrooiing vond plaats op woensdag 29 oktober 2014 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Bart Stouten.
Contact

VONK & Zonen

Krugerstraat 232 - 2660 Hoboken

email hidden; JavaScript is required

Op de hoogte blijven van nieuwe verslagen en gedichten?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ondersteund door:
made by