De Eenzame Uitvaart van Mevrouw P. in Antwerpen

Woensdag 25 januari 2023
Antwerpen, Schoonselhof
Dichter van dienst: Yella Arnouts
Auteur verslag: Yella Arnouts

Op maandag 23 januari in de late namiddag ontvang ik een oproep per mail van een psychiatrisch verpleger I.Z. die werkt voor de dienst Welzijn van de stad Antwerpen. Hij schrijft dat hij, samen met een maatschappelijk werker, een cliënte ‘verloren heeft aan eenzaamheid en tekort aan middelen’. En of een dichter van De Eenzame Uitvaart mee zou kunnen helpen aan een waardig en sereen afscheid van de overledene.

De uitvaart is gepland op woensdag 25 januari om 13:30. Dat is kort dag. De dichters die ik contacteer zijn niet vrij op woensdagmiddag. Ik besluit zelf een gedicht te schrijven. Het grijpt me aan hoe belangrijk het voor de hulpverlener en zijn collega is om bij het afscheid van mevrouw P. gesteund en omringd te worden.

Mevrouw P. bleek zowel mentale als financiële problemen gekend te hebben. Zo moet iemand geweest te zijn die erg gesteld was op haar zelfstandigheid, maar die mede daarom moeizaam hulp toeliet. Dit verneem ik uit de afscheidsbrief die de verpleegkundige maandagnacht geschreven heeft en die hij me toestuurt dinsdagochtend. Ik ben ook geraakt door de woorden als ‘panache’ en ‘power’ waarmee hij mevrouw P. in zijn brief omschrijft. Deze woorden moeten het kloppend hart worden in mijn gedicht. Ze zinderen in mij terwijl ik zit te schrijven.

Woensdagmiddag, het is een koude grijze, winterdag, zijn we iets te vroeg, de verpleegkundige, de maatschappelijk werker en ik, op de parking van mortuarium Aster op het Schoonselhof. We besluiten binnen in het mortuarium op de ceremoniemeester te wachten en praatten verder over mevrouw P. Zij is 73 jaar geworden. Zij moet afkomstig zijn geweest van Parijs. Ik luister naar de problemen die hulpverleners kunnen ondervinden. Dat ze soms het gevoel hebben tekort te schieten, te laat te komen.

Tezamen met de ceremoniemeester Stefaan stappen we bedachtzaam achter de corbillard tot aan de strooiweide. Stefaan vraagt I.Z. zijn brief voor te lezen. Het is een bijzonder intense brief waarin ik een mooie, oprechte betrokkenheid van de hulpverlener ervaar. Na zijn woorden lees ik mijn gedicht.

Bij de uitvaart van mevrouw P.

U moet een dame zijn geweest
met power, een dame met panache.

Zoals zovelen viel u
uit deze stad die veel te groot,

onder een hemel die veel te leeg,
in uw kleinste kamer ongezien

voor de ogen van de dood.

En nu - de dag is ijzig grijs - een kleine
kring van mensen stilstaat

om uw as, gloeien de vragen op.
Waar kwam u vandaan, wat is u aangedaan?

Tot iemand getuigt dat u een dame was
met power, een dame met panache.

U hebt geleefd. Uw schoonheid en
uw strijd zijn niet onopgemerkt gebleven.

Terwijl de iPad van de ceremoniemeester zachtjes een troostend muziekfragment speelt, strooit Stefaans collega de as uit. Stefaan sluit het ritueel af met een uitnodiging tot een laatste groet aan mevrouw P. Daarna danken we elkaar voor dit korte maar even intense als serene samenzijn.

Reacties

Andere uitvaarten van deze dichter

 • De Eenzame Uitvaart van Meneer R.W. in Antwerpen
  Meneer R.W. is geboren op 25 december 1940 in Stabroek. Hij is gestorven op 10 juli 2023 in woonzorgcentrum De Gulden Lelie in Antwerpen. De verstrooiing van de stoffelijke resten van de overledene heeft plaats gevonden op donderdag 27 juli 2023 op de stedelijke begraafplaats van Antwerpen, het Schoonselhof. Dichter van dienst was Yella Arnouts.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer P.D. in Antwerpen
  Meneer P.D. is geboren in Borgerhout op 7 december 1953. Hij is in zijn woning in Deurne gestorven en door de politie gevonden op 22 mei 2023. De asverstrooiing vond plaats op begraafplaats ’t Schoonselhof op dinsdag 27 juni 2023 om 10:00. Dichter van dienst was Yella Arnouts.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer G.V.L. in Antwerpen
  Meneer G.V.L. is op 3 oktober 1943 geboren in Antwerpen en op 29 januari 2023 overleden op de afdeling intensieve zorgen van AZ Monica in Deurne. Zijn uitvaart vond plaats op dinsdag 7 februari 2023 om 14:00 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst: Yella Arnouts.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer J.V.W. in Antwerpen
  Meneer J.V.W. is geboren op 27 juli 1938 te Wommersom en in woonzorgcentrum Vinck Heyman te Antwerpen overleden op 27 augustus 2016. Zijn begraving vond plaats op dinsdag 6 september 2016 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Yella Arnouts.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer V.M. in Antwerpen
  Meneer V.M. is geboren op 22 april 1933 te Muizen en in zijn woonst te Antwerpen overleden op 6 oktober 2015 — het ging om een verdacht overlijden. Zijn asuitstrooiing vond plaats op maandag 19 oktober 2015 op begraafplaats Schoonselhof. Er werden geen familie of vrienden van meneer V.M. gevonden, hij stond bekend als een eenzaat. Dichter van dienst was Yella Arnouts.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer T.J. in Antwerpen
  Meneer T.J. is geboren op 31 augustus 1969 te Gdansk in Polen en in zijn woonst te Antwerpen gevonden op 23 augustus 2015 — hij was vermoedelijk al enkele dagen dood. Zijn asuitstrooiing vond plaats op donderdag 3 september 2015 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Yella Arnouts.
Contact

VONK & Zonen

Krugerstraat 232 - 2660 Hoboken

email hidden; JavaScript is required

Op de hoogte blijven van nieuwe verslagen en gedichten?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ondersteund door:
made by