De Eenzame Uitvaart van Meneer R.W. in Antwerpen

Donderdag 27 juli 2023
Antwerpen, Schoonselhof
Dichter van dienst: Yella Arnouts
Auteur verslag: Yella Arnouts

Meneer R.W. is geboren op 25 december 1940 in Stabroek. Hij is gestorven op 10 juli 2023 in woonzorgcentrum De Gulden Lelie in Antwerpen. De verstrooiing van de stoffelijke resten van de overledene heeft plaats gevonden op donderdag 27 juli 2023 op de stedelijke begraafplaats van Antwerpen, het Schoonselhof.

De seizoenen zijn almaar tegendraadser, dwarser, moeilijker te voorspellen. Waar een herfst nog lang kan zomeren, zo kan een zomer ook behoorlijk herfsten.

Zoals vandaag. Op donderdag 27 juli, is behalve de eenzame uitvaart van mevrouw D.S. een half uur later die van mijnheer R.W. gepland. En al waren deze twee mensen onbekenden voor elkaar en hebben ze wellicht een heel eigen en ander leven gekend, toch hebben ze iets gemeen. Net als de seizoenen bleken ze beiden ‘moeilijk’, dwars of tegendraads te zijn geweest. Zo wordt althans over hen gesproken. Door zorgverleners. Of door de buren. Zoals die van mijnheer R.W.

Mijnheer R.W. was enkele maanden geleden opgenomen in het ziekenhuis met ernstige klachten over zuurstofgebrek. Vermits hij als weduwnaar alleenstaand was en niet meer voor zichzelf kon zorgen, moest hij verhuizen naar een woonzorgcentrum.

Tijdens mijn bezoek op zondag aan het wzc De Gulden Lelie in hartje Antwerpen overvalt me een gezellige drukte. Sommige bewoners en hun familieleden zitten in de gemeenschappelijke salonruimte te keuvelen bij een glas of kopje. Andere mensen vertoeven in de mooi verzorgde tuin. Maar mijn bezoek levert niet veel informatie op over R.W.

Een medewerker geeft me de raad maandag de verantwoordelijke te bellen.

Maandagnamiddag word ik bijzonder vriendelijk te woord gestaan door een zorgverstrekker van De Gulden Lelie die de bewoner R.W. gekend heeft. Hij heeft niet lang bij ons gewoond, zegt ze. Enkele maanden. Dat is voor sommige mensen te kort om te wennen. En ja, een onrustige man, zegt ze ook nog. ‘Neen, eerder ongerust’, lijkt ze zichzelf te corrigeren, en ‘zwijgzaam’. Hij wilde geen contact in de salon of in de tuin. Daar kwam hij gewoonweg niet. Zij weet me te vertellen dat R.W. wel eens bezoek kreeg van een buurman en een buurvrouw. Waarop ze me prompt mijnheer W.’s vorige woonadres en het mailadres van de buurman doorgeeft.

De straat is gelegen in een arbeiderswijk aan ‘den Dam’. Ik rijd er meteen naartoe en bel aan bij buurman G. Aan de parlofoon word ik gevraagd naar de zesde verdieping te komen.

Daar in de woonkamer maak ik kennis met de buurman en zijn echtgenote. Als ik vertel over de eenzame uitvaart en mijn zoektocht naar wie R.W. geweest is, vertelt de buurman dat R.W. havenarbeider is geweest, of ‘dokwerker’, zoals ‘wij in ’t stad’ bij voorkeur zeggen. Prompt wordt een andere buurvrouw opgetrommeld. Ze heet H. en woont op de eerste verdieping. Na de dood van R.W.’s tweede vrouw, zo begrijp ik, heeft zij altijd voor mijnheer R.W. gezorgd. Gewassen, gestreken, gekookt, enzovoort. En neen, er was ‘niets tussen hen’, wordt mij op het hart gedrukt.

Mevrouw H. is een kleine, bijzonder verzorgde dame op leeftijd die aanvankelijk een goeie vriendin was van de tweede echtgenote van mijnheer R.W.. Helaas is haar vriendin tien jaar geleden gestorven. Mevrouw H. vond mijnheer geen makkelijk man, zegt ze, maar wel bijzonder netjes en altijd verzorgd en mooi gekleed. Ook zijn appartement kraakte van netheid. Hij moet 30 jaar geleden al gebroken hebben met alle familie die hij nog had: een dochter, uit zijn eerste huwelijk, en nog zeven broers en zussen. Schouders worden opgehaald, blikken neergeslagen en de buurman kijkt me aan en voegt eraan toe: ‘Geld, hé madame’. Een stilte valt.

Dan vertelt mevrouw H. met zichtbaar plezier over de vakanties die ze samen met mijnheer en mevrouw W. heeft doorgebracht aan zee. Samen huurden ze een appartement om alle uitgaven netjes door drie te delen. Daar hield mijnheer W. van, zegt ze, van orde, maar ook van de zee. Hij hield heel veel van de zee. Een spreker was hij niet. Ook daar niet.

Er wordt wat heen en weer gefilosofeerd tot het tijd wordt om afscheid te nemen. Als ik pols naar de mogelijkheid om de uitvaart bij te wonen, blijkt mijnheer G. verhinderd te zijn. En mevrouw H. moet de dag voor de uitvaart al naar zee vertrekken.

Terwijl ik samen met haar de lift neem, verontschuldigt ze zich voor de geur die in het gebouw hangt. ‘Dat stinkt hier altijd zo in die gangen, hé’, klaagt ze. Ik heb met haar te doen.

Wanneer ik me op de dag van de uitvaart naar de plaats van afspraak begeef, parking 2 van crematorium Aster, komt de ceremoniewagen al aangereden. Het heeft de hele dag geregend. Ik hoop in stilte dat de zon heel even door zou breken. Wat ze niet zal doen.

De ceremoniemeester neemt het woord wanneer we rond de zuil staan waarop de asbus is geplaatst. Laten we afscheid nemen van mijnheer R.W., zegt hij, waar hij ook is, hoe zijn leven ook geweest is of wat de familievete ook behelst heeft. Iedereen verdient een waardig afscheid. Waarna hij me vraagt om mijn gedicht voor te lezen:

WENS

voor R.W.

Men zegt, dat u, in oorlogstijd
als kerstekind gekomen, altijd kind
in eigen oorlog bent gebleven.

U was een moeilijk man, zegt men.
Uw tweede naam had u misschien
een vredevoller leven toegewenst.

Misschien heeft u geloofd in leven
na de dood of in een hergeboorte,
zoals uw eerste naam belooft.

Misschien hield u nog het meest
van zwijgen als de golven, staren naar
een horizon en uitwaaien aan zee.

Ach, men zegt maar wat, mijnheer R.
En daarom buig ik hier en nu
op het Schoonselhof een laatste maal

en wens u een stilte toe
die een zee en zegen is voor wat wij zijn:
een hoopje stof in een uitwaaierend bestaan.

Terwijl ik naar huis fiets, neem ik me voor de buren van mijnheer R.W. nog een keer te contacteren om ze nog eens te bedanken voor hun gastvrijheid en ons gesprek.

Reacties

Huguette

Het is niet koud hier binnen. Ik voelde wel even een frisse zeebries.
Deze man hield van de zee. Dat kwam goed uit dan. Bedankt 🙏

Rita Verbist

Gevoelig verwoord, zoals veelal, een duidelijk beeld schetsend van het eenzame gevoel dat mijnheer R.W. bij mij oproept. Eenzaam omdat zijn 'moeilijke' aard wellicht vele stormen heeft moeten doorstaan en daardoor steeds meer verweerd werd. Een eenzaam man, wellicht een hele lieve man bij nader inzien.

Andere uitvaarten van deze dichter

 • De Eenzame Uitvaart van Meneer P.D. in Antwerpen
  Meneer P.D. is geboren in Borgerhout op 7 december 1953. Hij is in zijn woning in Deurne gestorven en door de politie gevonden op 22 mei 2023. De asverstrooiing vond plaats op begraafplaats ’t Schoonselhof op dinsdag 27 juni 2023 om 10:00. Dichter van dienst was Yella Arnouts.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer G.V.L. in Antwerpen
  Meneer G.V.L. is op 3 oktober 1943 geboren in Antwerpen en op 29 januari 2023 overleden op de afdeling intensieve zorgen van AZ Monica in Deurne. Zijn uitvaart vond plaats op dinsdag 7 februari 2023 om 14:00 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst: Yella Arnouts.
 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw P. in Antwerpen
  De asuitstrooiing van Mevrouw P. vond plaats op woensdag 25 januari om 13:30 in het Schoonselhof in Antwerpen. Dichter van dienst: Yella Arnouts
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer J.V.W. in Antwerpen
  Meneer J.V.W. is geboren op 27 juli 1938 te Wommersom en in woonzorgcentrum Vinck Heyman te Antwerpen overleden op 27 augustus 2016. Zijn begraving vond plaats op dinsdag 6 september 2016 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Yella Arnouts.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer V.M. in Antwerpen
  Meneer V.M. is geboren op 22 april 1933 te Muizen en in zijn woonst te Antwerpen overleden op 6 oktober 2015 — het ging om een verdacht overlijden. Zijn asuitstrooiing vond plaats op maandag 19 oktober 2015 op begraafplaats Schoonselhof. Er werden geen familie of vrienden van meneer V.M. gevonden, hij stond bekend als een eenzaat. Dichter van dienst was Yella Arnouts.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer T.J. in Antwerpen
  Meneer T.J. is geboren op 31 augustus 1969 te Gdansk in Polen en in zijn woonst te Antwerpen gevonden op 23 augustus 2015 — hij was vermoedelijk al enkele dagen dood. Zijn asuitstrooiing vond plaats op donderdag 3 september 2015 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Yella Arnouts.
Contact

VONK & Zonen

Krugerstraat 232 - 2660 Hoboken

email hidden; JavaScript is required

Op de hoogte blijven van nieuwe verslagen en gedichten?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ondersteund door:
made by