De Eenzame Uitvaart van Meneer P.D. in Antwerpen

Dinsdag 27 juni 2023
Antwerpen, Schoonselhof
Dichter van dienst: Yella Arnouts
Auteur verslag: Yella Arnouts

Meneer P.D. is geboren in Borgerhout op 7 december 1953. Hij is in zijn woning in Deurne gestorven en door de politie gevonden op 22 mei 2023. De asverstrooiing vond plaats op begraafplaats ’t Schoonselhof op dinsdag 27 juni 2023 om 10:00.

Meneer P.D. woonde in een rijhuis in een stille, netjes onderhouden woonwijk in Deurne. Hij is door de politie gevonden, net geen zeventig geworden en gestorven aan hartfalen, aldus het rapport van de lijkschouwing. Eventuele nabestaanden hebben zich niet gemeld. Niemand weet te vertellen wat deze man beroepsmatig geweest zou zijn, of hij een partner heeft gehad, kinderen enzovoort. Allemaal geen idee.

Een ding echter is zeker: eenzaamheid of isolement kan in alle milieus, in alle straten van onze samenleving voorkomen. Wanneer ik in een late namiddag die ligt te blakeren in de zon het huis van meneer P.D. passeer, is er buiten geen mens te zien. En ook geen boom, nergens zelfs maar een pijltje groen tussen de stenen te bekennen. Net als in de omliggende straten oogt het hier allemaal bijzonder proper en tegelijk ‘dood’-stil. Mijn oog valt op een apotheek, een kine- en een dokterspraktijk. Een kruidenier of krantenwinkel waar men al eens voor een babbel terecht zou kunnen, is hier niet. Men moet al een eind stappen of fietsen én een drukke baan oversteken eer men het park, het prachtige Rivierenhof, bereikt. Dat geldt ook voor de kinderboerderij opzij van het park.

Op dinsdag 27 juni, kwart voor 10 staan de ceremoniemeester Len en zijn chauffeur Robbe me op te wachten aan de parking van het crematorium. Niet met de corbillard deze keer maar met de Rolls Royce. Het is vreselijk druk, zegt Len. Er zijn acht uitvaarten te verzorgen vandaag, waarvan twee eenzame. Daarom is de Rolls Royce ingeschakeld.

Op weg naar de strooiweide, die De herder wordt genoemd naar het beeld dat er bijzonder mooi geflankeerd staat tegen het bos aan, vertelt Len me dat het uitvaartcentrum de dag voordien gecontacteerd is geweest door een dame van een privé bank. Zij wilde weten of de overledene daadwerkelijk Meneer P.D. is. Blijkbaar was hij een vermogend man. Uiteraard werd de bank doorgestuurd naar het OCMW om het een en ander verder financieel te regelen.

Bij de strooiweide nodigt Len me uit het gedicht te lezen dat ik voor meneer P.D. heb geschreven:

Slordig

voor P.D.


Omdat we niets van u weten
kunt u alles zijn geweest:

iemands zoon, vriend, een buur,
iemands echtgenoot, een vader,
een minnaar, rijk, arm. Verlaten.

Zo bent u gevonden, verweesd
en dus te laat. Altijd komen wij
wegens slordigheid te laat.

Omdat we niets van u weten
kunt u overal zijn geweest:

uw straat leidt naar een apotheek,
een kine- en dokterspraktijk en naast
het park joelt een kinderboerderij.

Zo ordelijk hebben we hier, jong
en oud, gezond en ziek verdeeld.
Schiet dan een kat niet iedereen
geruisloos voorbij?

Zo ongehoord als zij bent u gevonden
en dus te laat. Altijd komen wij
wegens slordigheid te laat.

Len bedankt me voor het gedicht en kondigt de volgende stap in ons ritueel aan. Onder de wat ijle muziek van Ludovico Einaudi strooit Robbe de as van meneer P.D. uit. Waarna Len voorstelt om met ons drieën tezamen nog een diepe buiging te maken.

Het gaat door me heen: hoe anders de leefomgeving was van deze man. Nu hier wat
van hem rest – of zijn ziel, zo u wilt - ingebed ligt tussen de stapstenen waarop namen van
talloze bekende Vlaamse schrijvers gebeiteld zijn, in de uitgestrekte licht glooiende weide, waarop het bronzen beeld De herder staat tegen een wand van donkergroene bomen aan.

Reacties

Lieve Adam

Bedankt Yella ,
U kunt alles zijn geweest - wat mooi . U is alles zijn geweest en daarin zijn we dan inderdaad slordig en doordrongen van het niet weten. Bedankt Yella voor het spoor van aandacht dat deze man krijgt , verdient door jullie initiatief . In gedachten , grtj Lieve

Roger

Het blijft toch telkens een pakkende getuigenis. Onwaarschijnlijk: vermogend, nog relatief jong en niemand die hem kent of zich meldt na zijn dood.

Rita Verbist

Zoals steeds een pakkend verhaal + gedicht, haarfijn verwoord. De kilheid van het late ontdekken van zijn overlijden, snijdt. Dank om dit eerbetoon aan 'n eenzame onbekende. Hoe graag zou ik occasioneel zulk een respectvolle eenzame begrafenis, willen bijwonen. Rita Verbist

Paul

1953 mijn geboorte jaar .... hij werd geen zeventig, ik zal er zeker nog eens bij stilstaan best P.D.

Marc De Pril

Ik lees steeds al jullie waanzinnig menselijke berichten en ben steeds een paar dagen 'ontredderd'. Jullie doen zo een voortreffelijk humaan werk. Jullie zorgen ervoor dat af en toe nog in menselijkheid wordt geloofd. A.U.B. doe voort!!!!! Wat zou ik graag meehelpen aan dergelijk geniaal initiatief.

Andere uitvaarten van deze dichter

 • De Eenzame Uitvaart van Meneer R.W. in Antwerpen
  Meneer R.W. is geboren op 25 december 1940 in Stabroek. Hij is gestorven op 10 juli 2023 in woonzorgcentrum De Gulden Lelie in Antwerpen. De verstrooiing van de stoffelijke resten van de overledene heeft plaats gevonden op donderdag 27 juli 2023 op de stedelijke begraafplaats van Antwerpen, het Schoonselhof. Dichter van dienst was Yella Arnouts.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer G.V.L. in Antwerpen
  Meneer G.V.L. is op 3 oktober 1943 geboren in Antwerpen en op 29 januari 2023 overleden op de afdeling intensieve zorgen van AZ Monica in Deurne. Zijn uitvaart vond plaats op dinsdag 7 februari 2023 om 14:00 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst: Yella Arnouts.
 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw P. in Antwerpen
  De asuitstrooiing van Mevrouw P. vond plaats op woensdag 25 januari om 13:30 in het Schoonselhof in Antwerpen. Dichter van dienst: Yella Arnouts
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer J.V.W. in Antwerpen
  Meneer J.V.W. is geboren op 27 juli 1938 te Wommersom en in woonzorgcentrum Vinck Heyman te Antwerpen overleden op 27 augustus 2016. Zijn begraving vond plaats op dinsdag 6 september 2016 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Yella Arnouts.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer V.M. in Antwerpen
  Meneer V.M. is geboren op 22 april 1933 te Muizen en in zijn woonst te Antwerpen overleden op 6 oktober 2015 — het ging om een verdacht overlijden. Zijn asuitstrooiing vond plaats op maandag 19 oktober 2015 op begraafplaats Schoonselhof. Er werden geen familie of vrienden van meneer V.M. gevonden, hij stond bekend als een eenzaat. Dichter van dienst was Yella Arnouts.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer T.J. in Antwerpen
  Meneer T.J. is geboren op 31 augustus 1969 te Gdansk in Polen en in zijn woonst te Antwerpen gevonden op 23 augustus 2015 — hij was vermoedelijk al enkele dagen dood. Zijn asuitstrooiing vond plaats op donderdag 3 september 2015 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Yella Arnouts.
Contact

VONK & Zonen

Krugerstraat 232 - 2660 Hoboken

email hidden; JavaScript is required

Op de hoogte blijven van nieuwe verslagen en gedichten?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ondersteund door:
made by