De Eenzame Uitvaart van Meneer H.D.R. in Antwerpen

Woensdag 4 november 2009
Antwerpen, Schoonselhof
Dichter van dienst: Lies Van Gasse
Auteur verslag: Maarten Inghels

Meneer H.D.R. is op 30 juni 1923 geboren te Antwerpen en daar ook overleden op 27 oktober 2009. Zijn uitvaart vond plaats op 4 november 2009 op begraafplaats Schoonselhof.

De witte roosjes gaan in een draagtasje, de rozenknoppen piepen net boven de rand uit, waarna ik het zakje aan mijn stuur hang. Er zullen al genoeg chrysanten staan, stel ik me voor, twee dagen na Allerzielen. Vanuit het raam lijkt het mooi fietsweer, maar dat is niet het geval wanneer ik buiten sta. Als ik nog redelijk stabiel mijn straat uitrijd, dan stelt de harde wind mijn evenwicht vanaf de Britselei serieus op de proef. Het is maar een klein stukje naar de Amerikalei waar ik alweer moet afslaan, de Brederodestraat in, dan steek je de singel en de ring over via de brug en dan steeds rechtdoor langs de Sint-Bernardsesteenweg, je kan niet missen - maar op dat korte eind vliegen er al drie herfstbladeren met de striemende wind tegen mijn hoofd.

In de Brederodestraat krijg ik nog beschutting van de verscheidene kapperszaken of barbieren, de shoarma- en pittatenten, enkele groenteboeren en tapijtenloodsen of ijzerwinkels, maar op de Sint-Bernardsesteenweg heb ik wind tegen en krijg ik het benauwd. Nadat ik het zigzaggen en stuurtrekken heb opgegeven, anders redden de rozen voor meneer D.R. het nooit, moet ik lijdzaam toezien hoe opnieuw drie trams me voorbijsteken. Ik heb spijt van mijn sportieve opstoot, maar ik stamp nog even op de trappers voor meneer D.R.

De laatste dertig meter naar begraafplaats Schoonselhof leg ik zwaar hijgend af. Kortademig zet ik mijn fiets tegen de eerste boom aan de ingang en vind ik het busje van de Firma.

‘Meneer D.R. had nog een zoon', vertelt Ann - ze is de ceremoniemeester van dienst. Haar heb ik nog nooit eerder gezien, en naast Anthony en Bert is zij weer een nieuwe medewerker die ik met een naam kan verbinden. ‘Maar ze hadden al zestig jaar geen contact meer.’ Dat verhaal had Renée me al gemaild, de rechterhand van Anthony die ik nog nooit heb ontmoet. Van Anthony heb ik niets meer vernomen. Na de informatie over geboorte- en sterfdatum en de straat waar meneer woonde, een drukke multiculturele straat in Antwerpen, sloot Renée het bericht af met ‘verdere gegevens hebben we niet’.

Ondertussen is dichter Lies Van Gasse gearriveerd. Met de tram; een uitstekende keuze. ‘De zoon van meneer D.R. vond het goed dat we er een dichter bijhaalden,’ vervolgt Ann. ‘Dan gebeurde er nog iets.’

De ceremoniemeester wacht nog op de lange corbillard die meneer D.R. brengt, en ik stel voor dat Lies en ik alvast naar perk U stappen. Tenslotte is het toch een hele wandeling.

Bert komt met een klein autootje redelijk vinnig aangereden. De natgeregende bladeren in de goot worden vakkundig herleid tot een bruingele pap. De lange lijkwagen volgt en de kist wordt op de schragen naast het graf gezet. Mijn witte roosjes legt Ann op het hout.

Bert legt uit dat wij het laatste woord hebben, waarna we kunnen groeten op de manier die ons het best past. Zowel Lies als ik kiezen de kleine buiging, nadat ze eerst het gedicht heeft voorgelezen:

TWEE KOMMA’S

voor H.D.R.

U weet niet waarom ik opbied

tegen uw afwezigheid.

Net als ik vraagt u zich af

waarheen mijn zinnen gaan

als uw ontbreken mij de weg wijst,

want net zo min als ik koos

voor dit novemberhart

met spatten op het pantser,

voor modderige lanen

en herfstwind aan uw voordeur,

net zo min koos u.

Het is een traag hart

en de wensen die het inslikt,

worden pas later uitgespuwd.

‘s Avonds strompelt u de deur in,

waar u even op de stilte wacht

voor u zich terugtrekt in haar kamers.

Een voorbijganger kijkt om.

Huizen zuigen mensen aan.

Dan nacht. De hemel sluit.

Uw stappen worden stiller.

Ik hoop dat het u dragen kan

naar waar de zonnen schitteren.

Uw naam, twee komma’s,

de bescheiden storm daartussen.

Na het gedicht, onze buiginkjes en het zakken van de kist in de kuil krijg ik de keuze of de rozen op het graf moeten liggen of met de kist mee onder de grond mogen gaan. Ik antwoord dat de bloemen boven de grond mogen uitbloeien. Lies laat haar in vier gevouwen velletje met het gedicht door één van de grafmakers op de kist leggen. Dat mag wel met meneer D.R. mee.

Nadat alles zijn plek heeft gekregen, meneer D.R. zijn laatste rustplaats, gaat het snel. De dragers schudden even hun schouders los, stappen weer in de auto en we nemen afscheid van ceremoniemeester Ann. Met drie auto’s snellen ze weer weg. Lies en ik wandelen naar de uitgang waar we onder een knotwilg gedag zeggen. In omgekeerde richting gaat het fietsen eens zo snel, en zo waai ik ongemerkt de stad weer in.

Reacties

Andere uitvaarten van deze dichter

 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw A.D. in Antwerpen
  Mevrouw A.D. is geboren in Antwerpen op 28 oktober 1926 en zij is overleden in het woonzorgcentrum Cocoon in Antwerpen op 14 maart 2023. De uitvaart van mevrouw A.D. vond plaats op donderdag 30 maart om 10u00 op het Schoonselhof in Antwerpen. Dichter van dienst was Lies Van Gasse.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer H.M. in Antwerpen
  Meneer H.M. is geboren op 12 juni 1946 te Hannover en in zijn woning te Antwerpen overleden op 27 juni 2017. Zijn begraving vond plaats op dinsdag 18 juli 2017 op begraafplaats Schoonselhof. Er is geen familie bekend. Dichter van dienst was Lies Van Gasse.
 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw E.K. in Antwerpen
  Mevrouw E.K. is geboren op 22 oktober 1956 te Fredeburg in Duitsland en in haar woning te Antwerpen overleden op 13 augustus 2016. Haar asuitstrooiing vond plaats op dinsdag 30 augustus 2016 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Lies Van Gasse.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer P.S. in Antwerpen
  Meneer P.S. is geboren op 15 oktober 1937 te Antwerpen en in Antwerpen gevonden op 15 september 2015 — hij was al geruime tijd overleden. Zijn asuitstrooiing vond plaats op woensdag 30 september 2015 op begraafplaats Schoonselhof. Er werden geen familie of vrienden van meneer P.S. gevonden en was bij geen enkele instantie bekend. Dichter van dienst was Lies Van Gasse.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer L.B. in Antwerpen
  Meneer L.B. is geboren op 3 oktober 1931 te Beveren en in zijn woonst te Antwerpen overleden op 26 december 2014. Zijn asuitstrooiing vond plaats op donderdag 15 januari 2015 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Lies Van Gasse.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer R.B. in Antwerpen
  Meneer R.B. is geboren op 21 december 1938 te Gross Gusborn in Duitsland en in het Middelheimziekenhuis te Antwerpen overleden op 2 september 2014. Zijn asuitstrooiing vond plaats op dinsdag 9 september 2014 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Lies Van Gasse.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer R.H. in Antwerpen
  Meneer R.H. is op 13 november 1947 geboren te Wilrijk en in zijn woonst te Antwerpen overleden op 28 maart 2014. Zijn asuitstrooiing vond plaats op vrijdag 11 april 2014 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Lies Van Gasse.
 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw H.M. in Antwerpen
  Mevrouw H.M. is op 1 juni 1907 geboren in Antwerpen en in woonzorgcentrum Vinck Heymans overleden op 20 augustus 2013. Haar uitvaart vond plaats op 23 augustus 2013 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Lies Van Gasse.
 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw F.D.S. in Antwerpen
  Mevrouw F.D.S. is op 4 april 1932 geboren te Aalst en in haar woonst te Antwerpen overleden op 9 april 2013. Haar uitvaart vond plaats op 17 april 2013 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Lies Van Gasse.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer F.S. in Antwerpen
  Meneer F.S. is op 26 oktober 1938 geboren te Mechelen en in zijn woonst te Antwerpen overleden op 27 november 2012. Zijn uitvaart vond plaats op donderdagochtend 13 december 2012 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Lies Van Gasse.
 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw P.D. in Antwerpen
  Mevrouw P.D. is op 15 november 1936 geboren te Antwerpen en in RVT Sint-Anna overleden op 28 januari 2012. Haar uitvaart vond plaats op begraafplaats Schoonselhof in de ochtend van maandag 6 februari 2012. Dichter van dienst was Lies Van Gasse.
Contact

VONK & Zonen

Krugerstraat 232 - 2660 Hoboken

email hidden; JavaScript is required

Op de hoogte blijven van nieuwe verslagen en gedichten?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ondersteund door:
made by