De Eenzame Uitvaart van Mevrouw A.D. in Antwerpen

Donderdag 30 maart 2023
Antwerpen, Schoonselhof
Dichter van dienst: Lies Van Gasse
Auteur verslag: Yella Arnouts

Mevrouw A.D. is geboren in Antwerpen op 28 oktober 1926 en zij is overleden in het woonzorgcentrum Cocoon in Antwerpen op 14 maart 2023. De uitvaart van mevrouw A.D. vond plaats op donderdag 30 maart om 10u00 op het Schoonselhof in Antwerpen.

Er zijn vandaag behalve de uitvaart van mevrouw A.D. nog twee andere eenzame uitvaarten op het Schoonselhof. Voor de eerste vanochtend heb ik me wegens een medisch onderzoek laten vervangen. Voor de uitvaart van mevrouw A.D. heeft Lies wegens onvoorziene omstandigheden zich moeten verontschuldigen. Ze heeft me het gedicht dat ze geschreven heeft voor mevrouw A.D. bezorgd zodat ik het voor zal lezen tijdens de uitvaart.

Samen met de ceremoniemeester Stefaan stap ik in stilte achter de corbillard naar de strooiweide. Er hangt een kilte in de lucht. Het is maart maar nog niet echt voorjaar. De strooiweide is een uitgestrekte plek, licht glooiend, een plek waar je een rust kunt vinden zoals in een ander mede door de natuur getekend landschap. Terwijl de ceremoniemeester een woordje zegt over de kringloop van leven en dood wordt mijn blik getroffen door een fazant die hoog boven de weide vliegt.
Aan de rand van deze strooiweide staan ook afdaken en zitbanken voor wie wat langer wil vertoeven in een vredige omgeving. Een terracotta-muur schept de mogelijkheid om na een asverspreiding een naamplaatje van de overledene te plaatsen. Ik moet denken aan de dochter van mevrouw A.D. met wie het contact al jaren verbroken was. Misschien is de dochter haar in de dood voorgegaan. Misschien leeft ze nog en in dat geval vraag ik me af: zou ze ervan op de hoogte zijn dat het later nog mogelijk is om een naamplaatje te plaatsen op deze herinneringsmuur?

Stefaan spreekt kort over het leven van mevrouw A.D. van wie we niet meer weten dan dat ze een dochter heeft gehad, dat ze veertien dagen geleden jarig is geweest en 97 is geworden. Wellicht heeft ze een heel leven, net als wij allemaal, van vreugde en verdriet gekend. Iemand die heel oud wordt, zoals zij, heeft al veel mensen weten sterven.

Cocoon, het woonzorgbedrijf in Antwerpen waar ze gestorven is, heeft van een stille vrouw gesproken die wat op zichzelf teruggeplooid leefde. Hoe het ook geweest zij, aldus Stefaan, vandaag wordt mevrouw A.D. de laatste eer bewezen door middel van een gedicht. Ik lees het gedicht voor dat Lies geschreven heeft:

voor A.D

Geen boodschappentas te klein
voor een uitgewoond hoofd,
geen tapijt te kamerbreed
voor een landschap van voetstappen.

We hadden bloesems verwacht, schietend groen,
we hadden iets op de vensterbank willen zien botten,

maar in plaats van nieuwe eindes was er
die oude reis die je moeizaam wilde hervatten.

Je zomen hingen steeds dieper in het gras,
je knoopsgaten gingen niet lang meer mee,

je ziel slingerde rond in een blikken doos
tussen foto’s en kaartjes, je eigen gekrabbel,

je hart topte op van oud zeer
en werd als een ballon leeggelaten,

je zakken vulden zich met oude woorden
die we steeds onkundiger uitspraken.

Het was koud die dag, zo midden maart.
Al wat je aan zon en veren verzamelt,
moet je achterlaten.

Er was geen weg meer, geen horizon.
Je voeten waren lucht en water

en dan altijd dat kiemen dat komt.

Na het gedicht laat Stefaan een gepast stilte. Dan gaat zijn collega over tot het uitstrooien van de as. Ik leg de twee witte rozen die ik had meegebracht, aan de rand van de strooiweide. In wat struikgewas verderop hoor ik mussen tsjirpen.

Reacties

Andere uitvaarten van deze dichter

 • De Eenzame Uitvaart van Meneer H.M. in Antwerpen
  Meneer H.M. is geboren op 12 juni 1946 te Hannover en in zijn woning te Antwerpen overleden op 27 juni 2017. Zijn begraving vond plaats op dinsdag 18 juli 2017 op begraafplaats Schoonselhof. Er is geen familie bekend. Dichter van dienst was Lies Van Gasse.
 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw E.K. in Antwerpen
  Mevrouw E.K. is geboren op 22 oktober 1956 te Fredeburg in Duitsland en in haar woning te Antwerpen overleden op 13 augustus 2016. Haar asuitstrooiing vond plaats op dinsdag 30 augustus 2016 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Lies Van Gasse.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer P.S. in Antwerpen
  Meneer P.S. is geboren op 15 oktober 1937 te Antwerpen en in Antwerpen gevonden op 15 september 2015 — hij was al geruime tijd overleden. Zijn asuitstrooiing vond plaats op woensdag 30 september 2015 op begraafplaats Schoonselhof. Er werden geen familie of vrienden van meneer P.S. gevonden en was bij geen enkele instantie bekend. Dichter van dienst was Lies Van Gasse.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer L.B. in Antwerpen
  Meneer L.B. is geboren op 3 oktober 1931 te Beveren en in zijn woonst te Antwerpen overleden op 26 december 2014. Zijn asuitstrooiing vond plaats op donderdag 15 januari 2015 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Lies Van Gasse.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer R.B. in Antwerpen
  Meneer R.B. is geboren op 21 december 1938 te Gross Gusborn in Duitsland en in het Middelheimziekenhuis te Antwerpen overleden op 2 september 2014. Zijn asuitstrooiing vond plaats op dinsdag 9 september 2014 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Lies Van Gasse.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer R.H. in Antwerpen
  Meneer R.H. is op 13 november 1947 geboren te Wilrijk en in zijn woonst te Antwerpen overleden op 28 maart 2014. Zijn asuitstrooiing vond plaats op vrijdag 11 april 2014 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Lies Van Gasse.
 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw H.M. in Antwerpen
  Mevrouw H.M. is op 1 juni 1907 geboren in Antwerpen en in woonzorgcentrum Vinck Heymans overleden op 20 augustus 2013. Haar uitvaart vond plaats op 23 augustus 2013 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Lies Van Gasse.
 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw F.D.S. in Antwerpen
  Mevrouw F.D.S. is op 4 april 1932 geboren te Aalst en in haar woonst te Antwerpen overleden op 9 april 2013. Haar uitvaart vond plaats op 17 april 2013 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Lies Van Gasse.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer F.S. in Antwerpen
  Meneer F.S. is op 26 oktober 1938 geboren te Mechelen en in zijn woonst te Antwerpen overleden op 27 november 2012. Zijn uitvaart vond plaats op donderdagochtend 13 december 2012 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Lies Van Gasse.
 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw P.D. in Antwerpen
  Mevrouw P.D. is op 15 november 1936 geboren te Antwerpen en in RVT Sint-Anna overleden op 28 januari 2012. Haar uitvaart vond plaats op begraafplaats Schoonselhof in de ochtend van maandag 6 februari 2012. Dichter van dienst was Lies Van Gasse.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer H.D.R. in Antwerpen
  Meneer H.D.R. is op 30 juni 1923 geboren te Antwerpen en daar ook overleden op 27 oktober 2009. Zijn uitvaart vond plaats op 4 november 2009 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Lies Van Gasse.
Contact

VONK & Zonen

Krugerstraat 232 - 2660 Hoboken

email hidden; JavaScript is required

Op de hoogte blijven van nieuwe verslagen en gedichten?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ondersteund door:
made by