De Eenzame Uitvaart van Mevrouw M.D. in Antwerpen

Dinsdag 28 mei 2024
Antwerpen, 't Schoonselhof
Dichter van dienst: Lies Van Gasse
Auteur verslag: Yella Arnouts

Mevrouw M.D. werd geboren op 24 januari 1943 in Antwerpen. Ze is gestorven op 4 mei 2024 in het woonzorgcentrum Sint-Anna in Berchem. Haar uitvaart vond plaats op dinsdag 28 mei 2024 om 11:00 op de strooiweide van de begraafplaats ’t Schoonselhof in Antwerpen.

Als ik zondagnamiddag een bezoek breng aan het wzc waar mevrouw M.D. gestorven is, wordt me snel duidelijk dat ze daar goed gekend is geweest. Twee zorgverleners op het gelijkvloers weten te zeggen waar mevrouw gewoond heeft, dat ze verkoopster was geweest en dat ze het laatste jaar verbleef op de dementie-afdeling. Ze moet een bijzonder kokette dame zijn geweest. Er was een zoon maar die heeft niemand in het wzc gezien.

Alle gangen hier in het wzc dragen namen van Antwerpse straten. Ik word doorgestuurd naar de tweede verdieping, naar de gang ‘De Groenplaats’.

Ik ontmoet daar alweer enkele zorgverleners die de tijd nemen om me te woord te staan. Een jonge zorgkundige heeft vaak haar nagels mogen lakken, vertelt ze . Een collega geeft aan hoe eenzaam M.D. soms was. Wat er precies met de zoon is gebeurd, weet niemand. Maar soms vertelde M.D. wel dat de schoondochter er de hand in had gehad.

De dementie begon zwaar te wegen. Voor de patiënt en voor de zorgkundigen soms als de zieke verward werd of bang of boos. Op het einde van haar leven was mevrouw M.D. vooral bang, vertelt de verpleegkundige. Misschien bang om alleen te blijven, wellicht ook bang om te sterven. Vrij snel, nadat ze eten en drinken had opgegeven, is ze in haar bed gestorven.

De begeleider wonen en leven S.D.L. is op het moment van mijn bezoek niet in het wzc maar een dag na de uitvaart ontvang ik van hem nog een bijzonder attente mail die in grote lijnen op het volgende neerkomt:

Mevrouw had een heel fijne jeugd. Meer dan eens vertelde ze hoe zorgeloos haar kindertijd was. Hoewel haar papa al vroeg gestorven was, herinnerde ze zich nog steeds hoe ze samen buiten speelden en hoe goed hij verhalen kon vertellen. Ook dat ze samen vaak zongen. Marina had een mooie zangstem, bevestigt de begeleider. En als je er iets van zei, benadrukte ze graag dat haar papa haar had leren zingen. Ze luisterde graag naar Vlaamse liedjes, maar ook Elvis kon haar bekoren.

M.D. werkte het merendeel van haar carrière als verkoopster in een kledingzaak. Ze had niet de ambitie hogerop te raken, al kreeg ze vaak te horen van de verantwoordelijke dat ze zo'n goede verkoopster was, met een neus voor mode en een goede omgang met de klanten. Op café had ze haar ex-man leren kennen met wie ze samen een zoon had. Ze waren 30 jaar getrouwd maar langzamerhand botste het vaker dan dat het klikte. Ze besloten uit elkaar te gaan. Na de scheiding wilde mevrouw M.D. geen man meer aan haar zijde. En ook het contact met de zoon wordt verbroken. Mevrouw M.D. heeft helaas nooit echt goed kunnen vertellen sinds haar verblijf in het wzc wat precies de breuk veroorzaakt heeft of wat er tussen haar en haar zoon is gebeurd.

M.D. woonde tot voor haar intrek in het woonzorgcentrum op het Kiel en had een volkse inborst. Tegelijk zag er steeds piekfijn uit en was ze daar trots op. Haar haren, netjes platinablond geverfd en zelf altijd getooid met armbanden, een halssnoer, een paar ringen en oorbelletjes. Juwelen die ze overigens meerdere keren per dag durfde te wisselen.

Mevrouw was een heel pittige dame. Ook vaak grappig en lief terwijl ze op andere dagen best bazig en op zichzelf kon zijn. In het wzc had ze enkele vaste vriendinnen. Tijdens haar favoriete activiteit - Bingo - zat ze steeds met hen aan tafel en ze zorgde ervoor dat iedereen zich amuseerde. M. ging ook enorm graag mee naar de markt in Mortsel. Ze wou altijd elk kledingkraam gezien hebben en, als haar budget het toeliet, ook altijd van alles kopen. Het liefst van al had M. een ander truitje of vestje voor elk uur van de dag! Als ze iets met glitters zag, was ze extra enthousiast.

Dinsdag 28 mei om 11:00 houdt het even op met regenen. Een klein godsgeschenk is het. Tijdens onze korte wandeling achter de corbillard tot aan de strooiweide lost het grijze gordijn dat over de wereld hangt langzaam op en plots wordt het heel warm. Zoals we eigenlijk eind mei gewend waren.

Aan de zuil waarop ik de dieprode roos leg die ik heb meegebracht en waarop de urne met de asresten van mevrouw M.D. wordt neergezet, vertel ik de ceremoniemeester, zijn collega en de dichter Lies Van Gasse over mijn ontmoetingen met het zorgend personeel. Welk beeld ik van mevrouw M.D. gekregen heb. Dat me bij is gebleven hoe belangrijk zij als kokette en pittige dame zelfzorg had gevonden.

De ceremoniemeester nodigt dan Lies uit om haar gedicht voor mevrouw M.D. voor te dragen:

voor M.D.

In de winkel van je leven
zijn de rekken vol en zwaar:

kruippakjes, leggings, een salopet,
jurken vol franjes en mouwen,

een badpak, maillot of tennisrok,
die blouse voor je eerste werkdag.

Mijn vingers voelen hoe vederlicht
want vaak ontbloten je schouders.

Je hebt je nagels gelakt, je haren gekapt,
een halslijn vol kralen en feest.

Al zocht je een tijd naar een harnas,
het bedekken was tevergeefs.

Daar liep je, na winters van truien en regen en meer.
Je dwaalde naar het eind als een twijgje.

De hand die je zocht was geknakt.
Jij kwam voor een ander kleed.

Na onze gezamenlijke laatste buiging voor mevrouw M.D. dankt de ceremoniemeester ons voor onze aanwezigheid en voor het gedicht. En dan, alsof er hogere machten mee gemoeid zijn, trekt op onze terugweg naar de uitgang het wolkendek zich weer dicht.

Ik citeer tot slot graag de begeleider, van wie ik daags na de uitvaart een mail heb gekregen: M. was misschien niet de gemakkelijkste, en vanwege haar dementie erg wisselvallig van stemming, maar ik ben blij haar gekend te hebben.

Reacties

Lieve

Prachtig eerbetoon aan een waardige dame.
Deze week in klas 6 (basisschool) vertelt over deze initiatieven. Iedereen verdient zo'n prachtig afscheid. Dank aan allen die hun steentje bijdroegen.

Hanni

Een moeder die haar kind verliest, zeker als ze weet dat hij nog leeft, hoe moeilijk moet dat geweest zijn. Toch bleef Marina goed voor zichzelf zorgen. Dat zou ik bijna heldhaftig durven noemen.
Het gedicht verwoordt zo ontroerend mooi wat van dit vrouwenleven zichtbaar bleef

Emiel Nuyens

Hoe een mooi leven wel niet kan worden verwoord. Taal is een sterk wapen

Andere uitvaarten van deze dichter

 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw A.D. in Antwerpen
  Mevrouw A.D. is geboren in Antwerpen op 28 oktober 1926 en zij is overleden in het woonzorgcentrum Cocoon in Antwerpen op 14 maart 2023. De uitvaart van mevrouw A.D. vond plaats op donderdag 30 maart om 10u00 op het Schoonselhof in Antwerpen. Dichter van dienst was Lies Van Gasse.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer H.M. in Antwerpen
  Meneer H.M. is geboren op 12 juni 1946 te Hannover en in zijn woning te Antwerpen overleden op 27 juni 2017. Zijn begraving vond plaats op dinsdag 18 juli 2017 op begraafplaats Schoonselhof. Er is geen familie bekend. Dichter van dienst was Lies Van Gasse.
 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw E.K. in Antwerpen
  Mevrouw E.K. is geboren op 22 oktober 1956 te Fredeburg in Duitsland en in haar woning te Antwerpen overleden op 13 augustus 2016. Haar asuitstrooiing vond plaats op dinsdag 30 augustus 2016 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Lies Van Gasse.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer P.S. in Antwerpen
  Meneer P.S. is geboren op 15 oktober 1937 te Antwerpen en in Antwerpen gevonden op 15 september 2015 — hij was al geruime tijd overleden. Zijn asuitstrooiing vond plaats op woensdag 30 september 2015 op begraafplaats Schoonselhof. Er werden geen familie of vrienden van meneer P.S. gevonden en was bij geen enkele instantie bekend. Dichter van dienst was Lies Van Gasse.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer L.B. in Antwerpen
  Meneer L.B. is geboren op 3 oktober 1931 te Beveren en in zijn woonst te Antwerpen overleden op 26 december 2014. Zijn asuitstrooiing vond plaats op donderdag 15 januari 2015 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Lies Van Gasse.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer R.B. in Antwerpen
  Meneer R.B. is geboren op 21 december 1938 te Gross Gusborn in Duitsland en in het Middelheimziekenhuis te Antwerpen overleden op 2 september 2014. Zijn asuitstrooiing vond plaats op dinsdag 9 september 2014 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Lies Van Gasse.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer R.H. in Antwerpen
  Meneer R.H. is op 13 november 1947 geboren te Wilrijk en in zijn woonst te Antwerpen overleden op 28 maart 2014. Zijn asuitstrooiing vond plaats op vrijdag 11 april 2014 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Lies Van Gasse.
 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw H.M. in Antwerpen
  Mevrouw H.M. is op 1 juni 1907 geboren in Antwerpen en in woonzorgcentrum Vinck Heymans overleden op 20 augustus 2013. Haar uitvaart vond plaats op 23 augustus 2013 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Lies Van Gasse.
 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw F.D.S. in Antwerpen
  Mevrouw F.D.S. is op 4 april 1932 geboren te Aalst en in haar woonst te Antwerpen overleden op 9 april 2013. Haar uitvaart vond plaats op 17 april 2013 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Lies Van Gasse.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer F.S. in Antwerpen
  Meneer F.S. is op 26 oktober 1938 geboren te Mechelen en in zijn woonst te Antwerpen overleden op 27 november 2012. Zijn uitvaart vond plaats op donderdagochtend 13 december 2012 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Lies Van Gasse.
 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw P.D. in Antwerpen
  Mevrouw P.D. is op 15 november 1936 geboren te Antwerpen en in RVT Sint-Anna overleden op 28 januari 2012. Haar uitvaart vond plaats op begraafplaats Schoonselhof in de ochtend van maandag 6 februari 2012. Dichter van dienst was Lies Van Gasse.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer H.D.R. in Antwerpen
  Meneer H.D.R. is op 30 juni 1923 geboren te Antwerpen en daar ook overleden op 27 oktober 2009. Zijn uitvaart vond plaats op 4 november 2009 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Lies Van Gasse.
Contact

VONK & Zonen

Krugerstraat 232 - 2660 Hoboken

email hidden; JavaScript is required

Op de hoogte blijven van nieuwe verslagen en gedichten?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ondersteund door:
made by