De Eenzame Uitvaart van Meneer R.H. in Antwerpen

Vrijdag 11 april 2014
Antwerpen, Schoonselhof
Dichter van dienst: Lies Van Gasse
Auteur verslag: Maarten Inghels

Meneer R.H. is op 13 november 1947 geboren te Wilrijk en in zijn woonst te Antwerpen overleden op 28 maart 2014. Zijn asuitstrooiing vond plaats op vrijdag 11 april 2014 op begraafplaats Schoonselhof.

Het is altijd verrassend als je via Google op een stukje verleden van de eenzaam overledene stuit. Soms vind ik niet meer dan een genealogiewebsite met naamgenoten uit een andere eeuw, maar met meneer R.H. heb ik nog eens prijs. De eerste, tweede en derde link verwijzen door naar wielersites waarop alle prof- en amateurrenners in een gigantisch archief zijn opgeslagen. Meneer R.H. was een wielrenner voor één wedstrijd. Of beter; in één wedstrijd behaalde hij de top drie en een eeuwige vermelding in de klassementen.

1966. 2de in Nationaal Kampioenschap, Baan, Tandem, Amateurs, België, Rocourt (Liege), België.

Er staat een klein Belgisch vlaggetje bij het resultaat, om nog eens in de verf te zetten voor welk land hij die eer behaalde. Ik heb nog nooit gehoord van tandemwielrennen op de piste, maar op YouTube vind ik enkele fragmenten. De renners zitten met twee op een fiets en rijden rondjes op een binnenbaan.

Meneer R.H. was negentien toen hij voorop of achterop met iemand op de tandem zat en tweede werd in het Nationaal Kampioenschap baanwielrennen met de tandem in Luik. Zijn kompaan van toen is ook te vinden in het wielerarchief, meneer J.P., die ook nooit een ander resultaat haalde dan de tweede plaats in het Nationaal Kampioenschap. Zouden de twee jonge mannen daarna nog samen op de fiets hebben gezeten, getraind in de straten van Wilrijk, twee jongens op één fiets, nieuwe pogingen wagend voor andere kampioenschappen? Hielden ze in de jaren daarna nog contact?

Bij wie stond de trofee? Of was het een wisselbeker? Kregen ze er allebei één?

Ook het huis van meneer R.H. biedt geen antwoorden op deze vragen. Hij woonde in een van de drie hoge torenflats aan het Kielpark. Ik heb voor zijn brievenbus gestaan, onder de honderden ramen van de toren, maar het was onmogelijk om van zijn huisnummer af te lezen op welke verdieping hij woonde, en bij welk nummer zijn buren hoorden. Ik heb niemand kunnen spreken.

In het dossier dat de sociale dienst over meneer R.H. heeft opgesteld staat ook niet veel. Hij had een poetshulp en thuisverpleging tot zijn beschikking, maar was sinds 2002 niet meer in begeleiding bij de sociale dienst. In de verslagen wordt hij beschreven als een eenzaat met ingewikkeld ziektebeeld. Wielrennen op de tandem had hij blijkbaar ingeruild voor het eenzame ziektebed.

Meneer R.H. wordt op vrijdag uitgestrooid in een mager lentezonnetje. Dichter Lies Van Gasse schreef een gedicht; ‘een ode aan het baanwielrennen’ liet ze de nacht voor de uitvaart per sms weten. Om twee minuten voor twaalf rijdt de corbillard van de Firma voor, vijf minuten later zijn we het perk al uit. Lies leest haar gedicht, meneer R.H. wordt in enkele zwaaien uitgestrooid, waarna we een laatste groet brengen aan de stofplek in het gras. Mijn drie witte rozen leg ik aan zijn voeten die nooit meer op de pedalen staan.

Voor R.H.

U bent nauwelijks twintig:

gladde banen, geboend parket,

versnellende cirkels, twee bij twee.

Uw leven speelt met kilometers,

synchrone ritmes van vier benen.

Uw tred, maar ook uw lichaam stijgt

en dan de jaren, wit van stof,

bedelven de vloed van uw banen.

Grijs blijft u achter in een huis

en sluit welwillend de ogen.

De grond van uw kamer gaat om en rond.

Er klinkt een licht dat de ramen verduistert.

In uw fiets draait een roepende hond,

maar u bent teder.

Reacties

Andere uitvaarten van deze dichter

 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw A.D. in Antwerpen
  Mevrouw A.D. is geboren in Antwerpen op 28 oktober 1926 en zij is overleden in het woonzorgcentrum Cocoon in Antwerpen op 14 maart 2023. De uitvaart van mevrouw A.D. vond plaats op donderdag 30 maart om 10u00 op het Schoonselhof in Antwerpen. Dichter van dienst was Lies Van Gasse.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer H.M. in Antwerpen
  Meneer H.M. is geboren op 12 juni 1946 te Hannover en in zijn woning te Antwerpen overleden op 27 juni 2017. Zijn begraving vond plaats op dinsdag 18 juli 2017 op begraafplaats Schoonselhof. Er is geen familie bekend. Dichter van dienst was Lies Van Gasse.
 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw E.K. in Antwerpen
  Mevrouw E.K. is geboren op 22 oktober 1956 te Fredeburg in Duitsland en in haar woning te Antwerpen overleden op 13 augustus 2016. Haar asuitstrooiing vond plaats op dinsdag 30 augustus 2016 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Lies Van Gasse.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer P.S. in Antwerpen
  Meneer P.S. is geboren op 15 oktober 1937 te Antwerpen en in Antwerpen gevonden op 15 september 2015 — hij was al geruime tijd overleden. Zijn asuitstrooiing vond plaats op woensdag 30 september 2015 op begraafplaats Schoonselhof. Er werden geen familie of vrienden van meneer P.S. gevonden en was bij geen enkele instantie bekend. Dichter van dienst was Lies Van Gasse.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer L.B. in Antwerpen
  Meneer L.B. is geboren op 3 oktober 1931 te Beveren en in zijn woonst te Antwerpen overleden op 26 december 2014. Zijn asuitstrooiing vond plaats op donderdag 15 januari 2015 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Lies Van Gasse.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer R.B. in Antwerpen
  Meneer R.B. is geboren op 21 december 1938 te Gross Gusborn in Duitsland en in het Middelheimziekenhuis te Antwerpen overleden op 2 september 2014. Zijn asuitstrooiing vond plaats op dinsdag 9 september 2014 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Lies Van Gasse.
 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw H.M. in Antwerpen
  Mevrouw H.M. is op 1 juni 1907 geboren in Antwerpen en in woonzorgcentrum Vinck Heymans overleden op 20 augustus 2013. Haar uitvaart vond plaats op 23 augustus 2013 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Lies Van Gasse.
 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw F.D.S. in Antwerpen
  Mevrouw F.D.S. is op 4 april 1932 geboren te Aalst en in haar woonst te Antwerpen overleden op 9 april 2013. Haar uitvaart vond plaats op 17 april 2013 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Lies Van Gasse.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer F.S. in Antwerpen
  Meneer F.S. is op 26 oktober 1938 geboren te Mechelen en in zijn woonst te Antwerpen overleden op 27 november 2012. Zijn uitvaart vond plaats op donderdagochtend 13 december 2012 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Lies Van Gasse.
 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw P.D. in Antwerpen
  Mevrouw P.D. is op 15 november 1936 geboren te Antwerpen en in RVT Sint-Anna overleden op 28 januari 2012. Haar uitvaart vond plaats op begraafplaats Schoonselhof in de ochtend van maandag 6 februari 2012. Dichter van dienst was Lies Van Gasse.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer H.D.R. in Antwerpen
  Meneer H.D.R. is op 30 juni 1923 geboren te Antwerpen en daar ook overleden op 27 oktober 2009. Zijn uitvaart vond plaats op 4 november 2009 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Lies Van Gasse.
Contact

VONK & Zonen

Krugerstraat 232 - 2660 Hoboken

email hidden; JavaScript is required

Op de hoogte blijven van nieuwe verslagen en gedichten?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ondersteund door:
made by