De Eenzame Uitvaart van Meneer W.d.V. in Antwerpen

Vrijdag 25 januari 2013
Antwerpen, Schoonselhof
Dichter van dienst: Andy Fierens
Auteur verslag: Maarten Inghels

Meneer W.d.V. is op 4 maart 1938 geboren te Lokeren en in ziekenhuis Stuivenberg overleden op 16 januari 2013. Zijn uitvaart vond plaats op vrijdagmiddag 25 januari 2013 op begraafplaats Schoonselhof.

Meneer W.d.V. woonde aan een plein in Borgerhout, met een kerkje en veel parkeerplaats voor de deur. Een vrij modern huis, onderderverdeeld in drie appartementen, met op de gelijkvloers zijn stekje – de rolluiken gesloten. Met koude handen van het fietsen bel ik aan bij de bovenbuur. Die komt uit het raam hangen, sigaret in de hand. Nee, hij weet niets af van W.d.V. Plots was hij dood. Ze kenden elkaar niet, hadden geen noemenswaardig contact, verder geen nieuws.

We weten niet aan wat hij in het ziekenhuis overleed en ook Google levert niet meer op dan een honderdtal naamgenoten. Ik vind een rouwbrief van een iets oudere W.d.V., eveneens afkomstig uit Lokeren, die enkele maanden geleden in hetzelfde ziekenhuis overleed. Maar die was getrouwd met een Mathilde, had een handvol kinderen, een kroost klein- en achterkleinkinderen, werd uitgestrooid op Schoonselhof. Deze naamgenoten hadden zo van leven kunnen ruilen, bij de geboorte van wieg gewisseld, en misschien had niemand het gemerkt.

Ik vraag me af hoe zo iemand in het ziekenhuis beland. Stel dat meneer W.d.V. een hartstilstand of een beroerte kreeg, wie belde de ambulance? Als ze ziek worden, wie brengt hen hete kippensoep? Wie doet de deur open voor de dokter, haalt de medicijnen op?

Andy en ik stappen de begraafplaats op waar drie statige lijkwagens van de Firma ons opwachten. ‘Het lijkt wel het autosalon,’ zeg ik tegen de drager die er ook was bij de asverspreiding van meneer F.S.

‘We hebben er zo nog twee,’ antwoordt hij. Hij wijst naar perk W1 waar we moeten zijn. ‘Er is nog een andere uitvaart aan de gang, dus we moeten even wachten.’

Als de andere begrafenis is afgelopen, worden de motoren van de drie corbillards gestart en lopen Andy en ik in een wolk van uitlaatgassen achter de wagens naar het perk, waar de kist op de schouders wordt gehesen. Als we het besneeuwde perk betreden zijn de grafmakers nog druk bezig de kuil van de vorige dicht te scheppen, de graafmachine staat te draaien, en ze spreken met de dragers af zelf de kist te laten zakken als de vorige put dicht is. Dragers en gravers gaan in een halve maan rond de kist met mijn drie rode roosjes op staan.

WINTER

Voor W.d.V. (1938 – 2013)

de wereld is bevroren en ook de tijd

de branding staart versteend naar het land

vogels hangen hoog gepind tussen blauw

en porseleinen wolken

melkwit was de hand die jou heeft aangeraakt

en wegdroeg op een bed van watte en wanten

een scherpe wind berispt de mensen om je lot

terwijl de hartslag van al wat buiten leeft stokt

de egels treuren als verkrampte vuisten

hazen mediteren met de oren plat

en de takken dragen tot ijs gestolde tranen

die rijpen blijven tot ze barsten van verdriet

een tapijt van sneeuwkristallen draagt je naam

die wij fluisterend blijven herhalen tot je aanvangt

te verdampen onder de warmte van ons spreken

De heren van de Firma hebben aandachtig geluisterd.

‘Mooi zo,’ zegt de drager. ‘Mag ik het gedicht houden?’ Andy overhandigt zijn A-viertje waarna we afscheid nemen. We keren de koude de rug toe en bestellen in café De Leuvenaar de ‘dagverse goulashsoep’ terwijl de caféhond die naar de naam Patat luistert, naast ons zit. Aan een deurstijl van het café hangt een ironisch overlijdensbericht:


Willy De Groot BVBA

Sanitair-Centrale verwarming

1983 - 2013

Beste klanten, na 30 jaar is de BVBA Willy De Groot wegens gezondheidsredenen ten grave gedragen. Wij danken u langs deze weg voor het jarenlange vertrouwen.

Reacties

Andere uitvaarten van deze dichter

 • De Eenzame Uitvaart van Meneer F.G. in Antwerpen
  Meneer F.G. is geboren op 1 juli 1943 te Sint-Lenaerts en in het Sint-Vincentiusziekenhuis te Antwerpen overleden op 8 december 2014. Zijn asuitstrooiing vond plaats op vrijdag 19 december 2014 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Andy Fierens.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer J.L. in Antwerpen
  Meneer J.L. is geboren op 14 december 1939 te Antwerpen en in woonzorgcentrum Melgeshof overleden op 7 oktober 2014. Zijn asuitstrooiing vond plaats op donderdag 16 oktober 2014 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Andy Fierens.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer J.V. in Antwerpen
  Meneer J.V. is geboren op 19 maart 1934 te Borgerhout en in zijn woning gevonden op 5 mei 2014. Zijn asuitstrooiing vond plaats op woensdag 21 mei 2014 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Andy Fierens.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer F.O. in Antwerpen
  Meneer F.O. is geboren op 21 december 1922 in Berchem en in het woonzorgcentrum St. Anna te Berchem overleden op 8 maart 2014. Zijn begrafenis vond plaats op vrijdag 21 maart 2014 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Andy Fierens.
 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw V.V. in Antwerpen
  Mevrouw V.V. is geboren op 12 oktober 1923 te Diegem en in wzc De Veldekens te Berchem overleden op 24 september 2013. Haar uitvaart vond plaats op maandag 7 oktober 2013 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Andy Fierens.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer M.B. in Antwerpen
  Meneer M.B. is op 30 september 1930 geboren te Antwerpen en daar thuis overleden op 12 mei 2013. Zijn asuitstrooiing vond plaats in de middag van 3 juni 2013 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Andy Fierens.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer H.D.K. in Antwerpen
  Meneer H.D.K. is op 8 januari 1950 geboren in Antwerpen en daar overleden op 7 september 2012. Zijn uitvaart vond plaats op maandagochtend 17 september 2012 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Andy Fierens.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer R.G. in Antwerpen
  Meneer R.G. is op 10 augustus 1956 geboren te Merksem en in zijn woning te Antwerpen overleden op 25 november 2011. Zijn uitvaart vond plaats op begraafplaats Schoonselhof in de vroege ochtend van donderdag 8 december. Dichter van dienst was Andy Fierens.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer A.D.S. in Antwerpen
  Meneer A.D.S. is op 28 november 1946 geboren te São Vicente, Kaapverdische Eilanden, en overleden in zijn woonst te Antwerpen op 30 september 2010. Zijn uitvaart vond plaats op maandag 11 oktober 2010 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Andy Fierens.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer R.L. in Antwerpen
  Meneer R.L. is op 19 februari 1950 geboren te Antwerpen en daar overleden op 2 december 2009. Zijn uitvaart vond plaats op 10 december 2009 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Andy Fierens.
Contact

VONK & Zonen

Krugerstraat 232 - 2660 Hoboken

email hidden; JavaScript is required

Op de hoogte blijven van nieuwe verslagen en gedichten?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ondersteund door:
made by