De Eenzame Uitvaart van Meneer F.O. in Antwerpen

Vrijdag 21 maart 2014
Antwerpen, Schoonselhof
Dichter van dienst: Andy Fierens
Auteur verslag: Maarten Inghels

Meneer F.O. is geboren op 21 december 1922 in Berchem en in het woonzorgcentrum St. Anna te Berchem overleden op 8 maart 2014. Zijn begrafenis vond plaats op vrijdag 21 maart 2014 op begraafplaats Schoonselhof.

Meneer F.O. kreeg nooit bezoek. Dat zegt de verpleegster die ik na vier keer doorschakelen aan de lijn krijg. Het woonzorgcentrum St. Anna in Berchem kent meneer F.O. al geruime tijd en in al die jaren kreeg hij nooit bezoek.

‘Het is een schoolmeester geweest,’ zegt de verpleegster. ‘Hij was begaafd, een heel slimme man. Hij sprak hier soms Frans en Nederlands door elkaar.’ Dat hij soms Frans en Nederlands door elkaar sprak, vervolgt de verpleegster, kan ook een gevolg zijn van zijn hoge ouderdom. Hij kon het dan wel heel goed uitleggen, maar in die laatste winters drukte hij zich regelmatig ietwat ongelukkig uit tegen de verpleging.

‘Ik ben een beetje gezet van figuur,’ zegt de verpleegster. ‘En dan kwam hij nogal raar uit de hoek. Hij kende nog maar weinig schaamte en maakte opmerkingen over mijn struise lichaam. Maar altijd grappig verwoord.

Op andere momenten had hij soms moeite met aandacht te vragen. Dan riep hij luidkeels. Dat ging door merg en been.’

‘Weet u of meneer getrouwd was?’

‘Nee. Hij had wel een heel goede band met zijn moederke. Meneer F.O. woonde nog heel lang thuis. Ik denk dat hij altijd jonkman is gebleven.’

‘Jonkman.’

‘Vrijgezel.’

Bij het verzamelen aan de lijkwagen, maken dichter Andy Fierens en ik kennis met de bedrijfsleider van de Nieuwe Firma. Rik is er ook bij, en twee andere dragers die ik nog niet bij naam ken. Walter stelt zich voor als de uitvaartondernemer. Een grote kale man, die ons meteen twee zwarte paraplu’s van de Firma aanbiedt. Het is zacht aan het druppelen. Ik houd mijn oranje paraplu naar boven, ooit gekregen van een bank.

‘Deze oranje is wat ongepast van kleur misschien.’ De twee zwarte paraplu’s van de Firma zijn extra breed - zodat de familie er mee onder kan - en dragen aan de zijkant het logo van de Firma. ‘Ik maak inderdaad liever reclame voor een uitvaartonderneming, dan voor een bank.’

Tijd voor de uitvaart van meneer F.O. Mét of zonder paraplu. De kist gaat op vier schouders, Walter draagt zelf mee. De grafmaker draagt het houten kruis met het metalen naamplaatje op. Ik weet van de verpleging dat meneer F.O. niet katholiek was. Jammer van het kruis, maar de Nieuwe Firma had beloofd aan nieuwe naamborden te werken. Die zijn voor de volgende keer. Wanneer de kist op schragen gaat, gaan de vier medewerkers van de Firma een eindje verder staan om de ceremonie aan Andy en mij over te laten.

voor F.O.

Aan de goden maakte jij geen woorden vuil.

Ook wij negeren ze, we herinneren ons alleen

de verhalen en de kwinkslagen die je deelde

met de wereld. En op het einde met de muren

van je kamer waarlangs je vingers gleden over

braille van mortel. De deurmat vergaarde stof,

de dagen flirtten met versleten namen en konden

niet meer kiezen tussen heden en vergeten. We

herinneren ons alleen de man die je was, iemand

die de taal deed bruisen. Tot de woorden begonnen

af te brokkelen en moederloos als rauwe klanken

door de gangen spookten tussen leven en verleden.

Dit is geen graf. Dit is een nieuw verhaal. En dit is wat

wij ons zullen herinneren. Hoe je praat, hoe je lacht,

hoe je slaapt onder een deken van grazende wolken

Ik heb mijn drie witte rozen nog in mijn hand, heb ze niet op de kist gelegd, we zullen pas groeten als de kist al in de kuil ligt. We buigen allemaal tegelijk, kort, door het bovenlichaam even naar voor te laten hangen. Ik leg mijn rozen in de aarde naast de kuil en doe teken aan de grafmaker - de bloemen zijn voor op het graf.

Bij het verlaten van het perk bedanken we Walter en Rik en de andere medewerkers van de Firma nogmaals voor de paraplu’s - ook al zijn de wolken aan het wegtrekken en zie je een paar postzegels blauwe lucht. Achter de rug van de kraaien zie ik de graafmachine een grote hap aarde nemen, waarna hij naar de kuil zwenkt.

Reacties

Andere uitvaarten van deze dichter

 • De Eenzame Uitvaart van Meneer F.G. in Antwerpen
  Meneer F.G. is geboren op 1 juli 1943 te Sint-Lenaerts en in het Sint-Vincentiusziekenhuis te Antwerpen overleden op 8 december 2014. Zijn asuitstrooiing vond plaats op vrijdag 19 december 2014 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Andy Fierens.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer J.L. in Antwerpen
  Meneer J.L. is geboren op 14 december 1939 te Antwerpen en in woonzorgcentrum Melgeshof overleden op 7 oktober 2014. Zijn asuitstrooiing vond plaats op donderdag 16 oktober 2014 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Andy Fierens.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer J.V. in Antwerpen
  Meneer J.V. is geboren op 19 maart 1934 te Borgerhout en in zijn woning gevonden op 5 mei 2014. Zijn asuitstrooiing vond plaats op woensdag 21 mei 2014 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Andy Fierens.
 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw V.V. in Antwerpen
  Mevrouw V.V. is geboren op 12 oktober 1923 te Diegem en in wzc De Veldekens te Berchem overleden op 24 september 2013. Haar uitvaart vond plaats op maandag 7 oktober 2013 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Andy Fierens.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer M.B. in Antwerpen
  Meneer M.B. is op 30 september 1930 geboren te Antwerpen en daar thuis overleden op 12 mei 2013. Zijn asuitstrooiing vond plaats in de middag van 3 juni 2013 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Andy Fierens.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer W.d.V. in Antwerpen
  Meneer W.d.V. is op 4 maart 1938 geboren te Lokeren en in ziekenhuis Stuivenberg overleden op 16 januari 2013. Zijn uitvaart vond plaats op vrijdagmiddag 25 januari 2013 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Andy Fierens.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer H.D.K. in Antwerpen
  Meneer H.D.K. is op 8 januari 1950 geboren in Antwerpen en daar overleden op 7 september 2012. Zijn uitvaart vond plaats op maandagochtend 17 september 2012 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Andy Fierens.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer R.G. in Antwerpen
  Meneer R.G. is op 10 augustus 1956 geboren te Merksem en in zijn woning te Antwerpen overleden op 25 november 2011. Zijn uitvaart vond plaats op begraafplaats Schoonselhof in de vroege ochtend van donderdag 8 december. Dichter van dienst was Andy Fierens.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer A.D.S. in Antwerpen
  Meneer A.D.S. is op 28 november 1946 geboren te São Vicente, Kaapverdische Eilanden, en overleden in zijn woonst te Antwerpen op 30 september 2010. Zijn uitvaart vond plaats op maandag 11 oktober 2010 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Andy Fierens.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer R.L. in Antwerpen
  Meneer R.L. is op 19 februari 1950 geboren te Antwerpen en daar overleden op 2 december 2009. Zijn uitvaart vond plaats op 10 december 2009 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Andy Fierens.
Contact

VONK & Zonen

Krugerstraat 232 - 2660 Hoboken

email hidden; JavaScript is required

Op de hoogte blijven van nieuwe verslagen en gedichten?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ondersteund door:
made by