De Eenzame Uitvaart van Mevrouw V.V. in Antwerpen

Maandag 7 oktober 2013
Antwerpen, Schoonselhof
Dichter van dienst: Andy Fierens
Auteur verslag: Maarten Inghels

Mevrouw V.V. is geboren op 12 oktober 1923 te Diegem en in wzc De Veldekens te Berchem overleden op 24 september 2013. Haar uitvaart vond plaats op maandag 7 oktober 2013 op begraafplaats Schoonselhof.

Er loopt een zwarte kat een eindje voor me uit als ik begraafplaats Schoonselhof binnentreed. Ongeluk, voor iets of iemand. Ik herinner me een begraafplaats in Porto, Portugal waar honderden zwerfkatten op de granieten stenen gingen liggen, of in vermolmde grafhuisjes kropen. Op Schoonselhof staan nog enkele oude grafhuizen, bijna tempels, waar hele families bij elkaar gaan liggen. Daar rond staan vele praalgraven met indrukwekkende beelden, en een beetje verder de 'gewone lijn' met concessies van vijf jaar waar mevrouw V.V. komt te liggen. Maar er is maar één kat.

Mevrouw V.V. woonde in woonzorgcentrum De Veldekens in Berchem, buiten de ring. Google Maps laat voor het rusthuis een groot grasveld met verscheidene speeltuigen zien, waar kinderen spelen. De website van De Veldekens heeft een activiteitenkalender: er wordt soep gemaakt, in een relaxatiebad gezeten, hand gelezen, er is een wandel- en een kookclub, en 'Magda Accordeon' komt ook enkele keren langs. Ik zoek de verjaardag van mevrouw V.V. op, die is binnen een vijftal dagen, op een zaterdag, dan is er geen activiteit gepland. 'Halloween cake' en 'Halloween voorbereiding' zal ze ook niet meer meemaken. Halloween is in deze contreien ook maar een feest dat gevierd wordt omdàt je het kan vieren, vooral bij kinderen en ouderen, ze bezig houden met het uithollen van pompoenen, maskers schilderen, lampionnen knutselen.

De mevrouw aan de balie van De Veldekens weet enkel te vertellen dat mevrouw V.V. graag danste. Niets over pompoenen of handlezen. Ze zal de verplegers vragen om extra dingen over mevrouw neer te pennen, zodat ze het me kan mailen. Ik bedank haar; 'we willen erg graag iets persoonlijk vertellen op haar uitvaart'. Cathy van de Firma wist enkel te zeggen dat mevrouw V.V. nog een dochter en kleindochter had, maar die wilden geen contact met haar.

Bert is er weer bij en stapt uit. Handen schudden, dat is lang geleden, hij heeft zijn hoed niet op. Ik wuif door het raampje van de corbillard naar de dragers die blijven zitten: Xavier, Dennis, Davy en een piepjonge nieuweling - de jas zit nog nieuw en groot. Later blijkt dat het de zoon van Xavier is, vroeg in dit vak, zo hoort het blijkbaar. Bert ziet er beduusd uit.

'Voor u is het ook maandagochtend zeker?' vraagt hij. Ja, voor mij is het ook een erg vroege maandagochtend. Maar het gouden licht dat hier met de herfstige bomen en de ochtendmist speelt, maakt veel goed. Ik steek een sigaret op, en het lijkt alsof Bert op mij gewacht heeft om hetzelfde te doen.

Bert vertelt dat hij diep geschokt is door de tragische gebeurtenis van het afgelopen weekend. Een jongen, net achttien jaar geworden, zijn laatste jaar van de humaniora ingegaan, werd zonder reden neergestoken op het terras van zijn favoriete café in het centrum van de stad en overleed voor de ogen van zijn vrienden.

'Zo jong nog. Oude mensen begraven went. Maar kinderen en jongeren, ongelukken, nooit.'

'Het is een verschrikkelijk nieuwsbericht. Ik zat op een terrasje vlakbij en zag de ambulances en politiewagens aanrijden', vertel ik. 'Het kon ieder van ons overkomen.'

Andy fietst de begraafplaats op en ik vertel hem over de mail die ik die ochtend van het woonzorgcentrum kreeg. De verplegers hadden de tijd niet om iets op te schrijven, maar de medewerkster wist nog wel te zeggen dat mevrouw V.V. een erg levendig persoon was, van dansen en muziek hield, en graag sociale contacten legde. De laatste jaren was ze echter dementerende en leefde ze op de gesloten afdeling.

Om kwart voor tien loopt Bert naar de bestuurderskant van de lijkwagen, de sigarettenrook kringelt mooi over de wagen heen, waarna hij zijn peuk met zijn schoen op de grond uitdrukt en de wagen zich in gang zet. Uit de vier uitlaatpijpen komt onophoudelijk rook.

'Gezond kan je dit vak niet noemen', zeg ik. We laten de wagen voor ons uitlopen en houden wat afstand. Bij perk W1 houden Andy en ik nog meer ruimte open tussen ons en de corbillard, zodat de kist op de schouders kan worden geheven. Bert neemt het naambord, waar in witte letters de naam van mevrouw V.V. op staat, mee naar de kuil. Het is tijd om mevrouw V.V. een laatste keer te laten dansen.

Voor V.V.

W staat voor de Wreedheid in

de wereld. Je ouders braken haar

doormidden en schonken je twee

namen met de V: een die Victorie

kraaide, een om de Vader te eren.

Je hield van dansen, walste door

twee eeuwen heen, verdroeg de

jaren in de rimpels op je handen.

Wij zijn zandlopers die gevleugeld

paren en leeglopen in een weiland

vol urnen en tranen. Een dochter

vervaagde tot de V van Vergeten.

Leven werd een blind tasten naar de

klanken van het verleden. O, nog één

keer te kunnen dansen. De belofte

van een eeuwigdurend leven. Jeugd

en liefde. Al was het maar voor even.

Reacties

Andere uitvaarten van deze dichter

 • De Eenzame Uitvaart van Meneer F.G. in Antwerpen
  Meneer F.G. is geboren op 1 juli 1943 te Sint-Lenaerts en in het Sint-Vincentiusziekenhuis te Antwerpen overleden op 8 december 2014. Zijn asuitstrooiing vond plaats op vrijdag 19 december 2014 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Andy Fierens.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer J.L. in Antwerpen
  Meneer J.L. is geboren op 14 december 1939 te Antwerpen en in woonzorgcentrum Melgeshof overleden op 7 oktober 2014. Zijn asuitstrooiing vond plaats op donderdag 16 oktober 2014 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Andy Fierens.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer J.V. in Antwerpen
  Meneer J.V. is geboren op 19 maart 1934 te Borgerhout en in zijn woning gevonden op 5 mei 2014. Zijn asuitstrooiing vond plaats op woensdag 21 mei 2014 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Andy Fierens.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer F.O. in Antwerpen
  Meneer F.O. is geboren op 21 december 1922 in Berchem en in het woonzorgcentrum St. Anna te Berchem overleden op 8 maart 2014. Zijn begrafenis vond plaats op vrijdag 21 maart 2014 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Andy Fierens.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer M.B. in Antwerpen
  Meneer M.B. is op 30 september 1930 geboren te Antwerpen en daar thuis overleden op 12 mei 2013. Zijn asuitstrooiing vond plaats in de middag van 3 juni 2013 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Andy Fierens.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer W.d.V. in Antwerpen
  Meneer W.d.V. is op 4 maart 1938 geboren te Lokeren en in ziekenhuis Stuivenberg overleden op 16 januari 2013. Zijn uitvaart vond plaats op vrijdagmiddag 25 januari 2013 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Andy Fierens.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer H.D.K. in Antwerpen
  Meneer H.D.K. is op 8 januari 1950 geboren in Antwerpen en daar overleden op 7 september 2012. Zijn uitvaart vond plaats op maandagochtend 17 september 2012 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Andy Fierens.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer R.G. in Antwerpen
  Meneer R.G. is op 10 augustus 1956 geboren te Merksem en in zijn woning te Antwerpen overleden op 25 november 2011. Zijn uitvaart vond plaats op begraafplaats Schoonselhof in de vroege ochtend van donderdag 8 december. Dichter van dienst was Andy Fierens.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer A.D.S. in Antwerpen
  Meneer A.D.S. is op 28 november 1946 geboren te São Vicente, Kaapverdische Eilanden, en overleden in zijn woonst te Antwerpen op 30 september 2010. Zijn uitvaart vond plaats op maandag 11 oktober 2010 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Andy Fierens.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer R.L. in Antwerpen
  Meneer R.L. is op 19 februari 1950 geboren te Antwerpen en daar overleden op 2 december 2009. Zijn uitvaart vond plaats op 10 december 2009 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Andy Fierens.
Contact

VONK & Zonen

Krugerstraat 232 - 2660 Hoboken

email hidden; JavaScript is required

Op de hoogte blijven van nieuwe verslagen en gedichten?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ondersteund door:
made by