De Eenzame Uitvaart van Meneer M.B. in Antwerpen

Maandag 3 juni 2013
Antwerpen, Schoonselhof
Dichter van dienst: Andy Fierens
Auteur verslag: Maarten Inghels

Meneer M.B. is op 30 september 1930 geboren te Antwerpen en daar thuis overleden op 12 mei 2013. Zijn asuitstrooiing vond plaats in de middag van 3 juni 2013 op begraafplaats Schoonselhof.

‘De drager zou ons nu opdragen de laatste groet te brengen’, zeg ik tegen Andy. We staan zij aan zij op de strooiweide die het dichtst bij het crematorium ligt, maar ik kan makkelijk over de lage heggetjes naar de andere weides kijken. Op het kruispunt van de vier weides staan enkele kleine palmbomen, die zachtjes meewiegen in de wind. We buigen kort.

We waren te laat voor de uitvaart van meneer M.B. Toen ik rennend, en Andy fietsend de ingang van het crematorium bereikte, was de wagen van de Firma verdwenen. De asuitstrooiing was al gepasseerd – aan wachten doet men niet in de sector van de dood. De dragers zijn klokvast, of er nu nog een gedicht komt of niet.

Ik neem mijn drie witte rozen van de sokkel en ga op het beton aan de rand van de weide staan. Ik zie de grijze grove korrel van de as tussen de graswortels en leg de bloemen langzaam neer.

Ik stond op tijd aan de verkeerde ingang van begraafplaats Schoonselhof en kon zelfs nog een van de patrijzen spotten waar Etienne het soms over heeft. Het was een prachtig dier dat ik tot op twintig meter benaderde, tot het bij elke stap die ik dichterbij kwam verder weg trippelde en ten slotte wegvloog naar een andere sloot. Toen Andy de begraafplaats op fietste, zaten we even op het bankje in de zon te praten, tot ik zag dat het drie uur was, en te laat mijn fout opmerkte.

Nu hebben we alsnog de laatste groet gebracht aan meneer M.B. – Andy heeft zijn gedicht voorgelezen voor de grijze vlekken in het gras. Waar meneer M.B. ligt uitgestrooid, is ons onbekend.

Ik voel me schuldig over de stomme vergissing, voor de Firma, maar vooral voor meneer M.B. Zoals de stilte bij zijn uitvaart oorverdovend was, had meneer M.B. ook tijdens zijn leven niemand om mee te praten. Andy had zijn woonst in Antwerpen-Zuid bezocht en een buurvrouw gesproken. Die kende meneer M.B. niet. Ja, ze hadden elkaar wel een keer op de gang gesproken, toen er iets met de televisie van meneer aan de hand was en hij vroeg of ze hem kon helpen. Maar samen naar hun favoriete soap kijken, zat er niet in.

‘Drieëntachtig jaar’, vult Andy aan. We lopen de strooiweide uit – even achteromkijkend om ons te vergewissen dat er niemand anders is. Geen dragers of grafmakers te zien. Ook Renée heb ik niet gehoord. Het was een zekere Cathy van de Firma die me de gegevens van meneer M.B. mailde, net als bij nummer negenendertig. Of mijn contact met Renée nu voorgoed verbroken is, weet ik niet.

‘Meneer M.B. had niemand bij leven, en zelfs op zijn uitvaart komen de dichters te laat’, zeg ik. Dit mag niet meer gebeuren, neem ik me voor.

voor M.B.

wat een mens heeft aangeraakt

draagt zijn afdruk met zich mee

zo wordt van je bestaan een spoor

gemaakt dat langzaamaan vervaagt

ik weet niet waar ik was toen jij –

ik weet niet waar jij was, alleen

dat er niemand naast je zat sinds

jaar en dag

als een satelliet die loskomt

van de aarde, met zijn neus

van ver de sterren raakt

kort oplicht en weer uit zicht

verdwijnt in de onmetelijkheid

zo is de mens

ik weet niet wat ik deed die dag

ik weet niet wat jij dacht toen –

alleen dat je tussen de kaatsende

echo’s van vier muren gevangen zat

dat je dag na dag hebt gewacht

op iemand die voor je kwam

iemand die je zou aanspreken

in dit leven zonder naam

Reacties

Andere uitvaarten van deze dichter

 • De Eenzame Uitvaart van Meneer F.G. in Antwerpen
  Meneer F.G. is geboren op 1 juli 1943 te Sint-Lenaerts en in het Sint-Vincentiusziekenhuis te Antwerpen overleden op 8 december 2014. Zijn asuitstrooiing vond plaats op vrijdag 19 december 2014 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Andy Fierens.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer J.L. in Antwerpen
  Meneer J.L. is geboren op 14 december 1939 te Antwerpen en in woonzorgcentrum Melgeshof overleden op 7 oktober 2014. Zijn asuitstrooiing vond plaats op donderdag 16 oktober 2014 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Andy Fierens.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer J.V. in Antwerpen
  Meneer J.V. is geboren op 19 maart 1934 te Borgerhout en in zijn woning gevonden op 5 mei 2014. Zijn asuitstrooiing vond plaats op woensdag 21 mei 2014 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Andy Fierens.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer F.O. in Antwerpen
  Meneer F.O. is geboren op 21 december 1922 in Berchem en in het woonzorgcentrum St. Anna te Berchem overleden op 8 maart 2014. Zijn begrafenis vond plaats op vrijdag 21 maart 2014 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Andy Fierens.
 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw V.V. in Antwerpen
  Mevrouw V.V. is geboren op 12 oktober 1923 te Diegem en in wzc De Veldekens te Berchem overleden op 24 september 2013. Haar uitvaart vond plaats op maandag 7 oktober 2013 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Andy Fierens.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer W.d.V. in Antwerpen
  Meneer W.d.V. is op 4 maart 1938 geboren te Lokeren en in ziekenhuis Stuivenberg overleden op 16 januari 2013. Zijn uitvaart vond plaats op vrijdagmiddag 25 januari 2013 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Andy Fierens.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer H.D.K. in Antwerpen
  Meneer H.D.K. is op 8 januari 1950 geboren in Antwerpen en daar overleden op 7 september 2012. Zijn uitvaart vond plaats op maandagochtend 17 september 2012 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Andy Fierens.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer R.G. in Antwerpen
  Meneer R.G. is op 10 augustus 1956 geboren te Merksem en in zijn woning te Antwerpen overleden op 25 november 2011. Zijn uitvaart vond plaats op begraafplaats Schoonselhof in de vroege ochtend van donderdag 8 december. Dichter van dienst was Andy Fierens.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer A.D.S. in Antwerpen
  Meneer A.D.S. is op 28 november 1946 geboren te São Vicente, Kaapverdische Eilanden, en overleden in zijn woonst te Antwerpen op 30 september 2010. Zijn uitvaart vond plaats op maandag 11 oktober 2010 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Andy Fierens.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer R.L. in Antwerpen
  Meneer R.L. is op 19 februari 1950 geboren te Antwerpen en daar overleden op 2 december 2009. Zijn uitvaart vond plaats op 10 december 2009 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Andy Fierens.
Contact

VONK & Zonen

Krugerstraat 232 - 2660 Hoboken

email hidden; JavaScript is required

Op de hoogte blijven van nieuwe verslagen en gedichten?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ondersteund door:
made by