De Eenzame Uitvaart van Meneer R.L. in Antwerpen

Donderdag 10 december 2009
Antwerpen, Schoonselhof
Dichter van dienst: Andy Fierens
Auteur verslag: Maarten Inghels

Meneer R.L. is op 19 februari 1950 geboren te Antwerpen en daar overleden op 2 december 2009. Zijn uitvaart vond plaats op 10 december 2009 op begraafplaats Schoonselhof.

Renée van de Firma heft haar mails steeds op dezelfde manier aan, en sluit ze weer identiek af. Daartussen zit een opsomming van biografische gegevens uit het rijksregister geplukt. Veel gegevens zijn het nooit. Twee datums, de naam van een ziekenhuis of een rusthuis, eventueel een straatnaam. Ik verwachtte dat er meer gegevens over de doden bekend zouden zijn, dat er formulieren bestonden met de haarkleur, grootte en gewicht op, maar blijkbaar weten de computers nog niet alles van ons.

De mail van Renée maakt gewag van een eenzame uitvaart die ze moeten verzorgen voor het Sociaal Centrum Veemarkt. Meneer R.L. heeft familie maar ‘deze doet volledig afstand van hem’.

Meer afstand dan de dood al is, kan ik me niet inbeelden.

Ik bel Andy Fierens op die een mooi gedicht zal proberen te schrijven. Hij heeft anderhalve dag om het gedicht voor meneer R.L. neer te pennen. Wanneer ik inhaak beslis ik om langs meneer R.L. zijn oude straat te fietsen. Het is niet ver en bruikbare informatie voor het gedicht hebben we niet. Zijn brievenbus zit vol reclamefolders, en achter zijn raam op de gelijkvloers hangt een versleten vitrage, die mijn inkijk op de donkere woonkamer beperkt.

Als ik bij de buurman aanbel kan die me niet veel meer vertellen dan dat meneer R.L. nogal op zichzelf gesteld was, en alleen leefde. Meneer R.L. had nog wel een broer die schuin over hem woonde. Sinds de dood van die broer afgelopen zomer, was R.L. meer op café te vinden dan elders, zei de buurman nog. En toen werd hij ziek.

Wanneer Andy en ik ceremoniemeester Bert aan de ingang van de begraafplaats vinden, merken we op dat er nog bezoekers voor de uitvaart zijn. Eerst twee vrouwen die zeggen verre familie te zijn, en dan duikt er nog een broer op van meneer R.L. Daar wist Bert helemaal niets van, maar het is allemaal goed voor hem. Bert is zoals steeds zijn hartelijke zelf, maar wordt toch wat ongeduldig; het is drie uur en de grafmakers wachten niet.

Er is wat verwarring, volgens de nabestaanden moeten we nog wachten op twee familieleden die ‘van ver komen’. Andy en ik duiken al bij Bert in zijn kleine vinnige autootje, met mijn lange benen mag ik vooraan, en in de spiegels zien we een Nederlandse wagen het kerkhof oprijden. Uiteindelijk kunnen we een stoet vormen die van de ingang naar het perk rijdt. In de boom aan het perk zit een grote troep kraaien.

Bert legt aan de twee vrouwen, de broer en de inzittenden van de Nederlandse wagen uit wat onze komst betekent: dat er een dichter bij is die iets heeft geschreven voor de eenzame R.L. Andy fluistert tegen mij iets over het gedicht. Dat hij hoopt dat het niet in het verkeerde keelgat schiet, er staat iets in over zijn kinderen, over ruzies.

We stappen het perk op en dan is het Andy zijn beurt.

voor R.L.

was wekenlange regen voorbode van dit lot?

had het zijn zaad sinds lang in jou gezaaid?

of kwam het ongedacht, als iemand die je laat

voorgaan in een drukke bar. het leven heeft

zijn wetten, de dood zijn rituelen. we zijn hier

omdat we hier zijn. dat moet volstaan. tot we

vertrekken, om dezelfde vage reden. daartussen

vullen we de dagen, het staren naar de slinger

van de klok. wat zeg je als men vraagt waarom

je kinderen niet spreken of hoe het is, nu een broer

uit zicht verdween. je slikt en staart, woorden lopen

jankend van je weg. zie. zie dat blad daar aan die

boom, het wuift als een vermoeide hand, breekt niet

van de tak maar laat langzaam los, valt niet, wiegt

zachtjes naar de grond. het is december, bijna kerst

- geen vetes meer, geen tranen. hoe helder

deze eerste nacht onder een bloedloze maan.

Bert rondt de begrafenis af met de mededeling dat wie wil de kist kan groeten op de manier die hem het meest geschikt lijkt - niets is ongepast. Er wordt wat onwennig heen en weer geschuifeld, niemand maakt aanstalten, tot er toch middels een klein duwtje in de rug beweging komt in het gezelschap. Dan is het voorbij, de kist wordt hakkelend de kuil in gelaten. Bij het verlaten van het perk ontstaat een kleine reünie tussen de familieleden. Er wordt gelachen en gezoend. Het is duidelijk: men heeft elkaar sinds lang niet meer gezien.

Van Bert krijgen Andy en ik nog een kleine lift naar de uitgang van de begraafplaats. Aan de terminus van tram 24, net aan de overzijde van de ingang van de begraafplaats, is er café De Leuvenaar waar Andy en ik koffie en wijn nemen. Onze sobere koffietafel voor meneer R.L. Er wordt een eigenaardig biljartspel gespeeld en op het prikbord aan de toiletten hangt de mededeling dat er een ‘teerfeest’ wordt georganiseerd. Door het raam zie ik de wolken openbreken en een grote troep kraaien vliegt krijsend op.

Reacties

Andere uitvaarten van deze dichter

 • De Eenzame Uitvaart van Meneer F.G. in Antwerpen
  Meneer F.G. is geboren op 1 juli 1943 te Sint-Lenaerts en in het Sint-Vincentiusziekenhuis te Antwerpen overleden op 8 december 2014. Zijn asuitstrooiing vond plaats op vrijdag 19 december 2014 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Andy Fierens.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer J.L. in Antwerpen
  Meneer J.L. is geboren op 14 december 1939 te Antwerpen en in woonzorgcentrum Melgeshof overleden op 7 oktober 2014. Zijn asuitstrooiing vond plaats op donderdag 16 oktober 2014 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Andy Fierens.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer J.V. in Antwerpen
  Meneer J.V. is geboren op 19 maart 1934 te Borgerhout en in zijn woning gevonden op 5 mei 2014. Zijn asuitstrooiing vond plaats op woensdag 21 mei 2014 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Andy Fierens.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer F.O. in Antwerpen
  Meneer F.O. is geboren op 21 december 1922 in Berchem en in het woonzorgcentrum St. Anna te Berchem overleden op 8 maart 2014. Zijn begrafenis vond plaats op vrijdag 21 maart 2014 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Andy Fierens.
 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw V.V. in Antwerpen
  Mevrouw V.V. is geboren op 12 oktober 1923 te Diegem en in wzc De Veldekens te Berchem overleden op 24 september 2013. Haar uitvaart vond plaats op maandag 7 oktober 2013 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Andy Fierens.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer M.B. in Antwerpen
  Meneer M.B. is op 30 september 1930 geboren te Antwerpen en daar thuis overleden op 12 mei 2013. Zijn asuitstrooiing vond plaats in de middag van 3 juni 2013 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Andy Fierens.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer W.d.V. in Antwerpen
  Meneer W.d.V. is op 4 maart 1938 geboren te Lokeren en in ziekenhuis Stuivenberg overleden op 16 januari 2013. Zijn uitvaart vond plaats op vrijdagmiddag 25 januari 2013 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Andy Fierens.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer H.D.K. in Antwerpen
  Meneer H.D.K. is op 8 januari 1950 geboren in Antwerpen en daar overleden op 7 september 2012. Zijn uitvaart vond plaats op maandagochtend 17 september 2012 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Andy Fierens.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer R.G. in Antwerpen
  Meneer R.G. is op 10 augustus 1956 geboren te Merksem en in zijn woning te Antwerpen overleden op 25 november 2011. Zijn uitvaart vond plaats op begraafplaats Schoonselhof in de vroege ochtend van donderdag 8 december. Dichter van dienst was Andy Fierens.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer A.D.S. in Antwerpen
  Meneer A.D.S. is op 28 november 1946 geboren te São Vicente, Kaapverdische Eilanden, en overleden in zijn woonst te Antwerpen op 30 september 2010. Zijn uitvaart vond plaats op maandag 11 oktober 2010 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Andy Fierens.
Contact

VONK & Zonen

Krugerstraat 232 - 2660 Hoboken

email hidden; JavaScript is required

Op de hoogte blijven van nieuwe verslagen en gedichten?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ondersteund door:
made by