De Eenzame Uitvaart van Meneer J.V. in Antwerpen

Woensdag 21 mei 2014
Antwerpen, Schoonselhof
Dichter van dienst: Andy Fierens
Auteur verslag: Maarten Inghels

Meneer J.V. is geboren op 19 maart 1934 te Borgerhout en in zijn woning gevonden op 5 mei 2014. Zijn asuitstrooiing vond plaats op woensdag 21 mei 2014 op begraafplaats Schoonselhof.

Meneer J.V. is thuis overleden tussen 15 april en 5 mei - laat men mij weten. Wie hem heeft gevonden, wordt er niet bij verteld. Een achterdochtige buurman? Een deurwaarder? De man die de elektriciteitsmeters komt noteren?

Zijn appartement is in de Willem Elsschotstraat, in een van de grote woontorens op Linkeroever. Met Google Maps heb ik mij een beeld van zijn buurt proberen vormen want ik was niet in de mogelijkheid om langs te gaan.

Op de foto's van Google Maps loop ik tussen de torens, over de parking, ik zie de groendienst aan het werk bij de struiken, ik zie de honderden ramen. Meneer J.V. moet enige tijd dood thuis hebben gelegen, ergens achter een raam.

Er ligt nog een dossier bij het OCMW dat ik doorspeel aan dichter Andy Fierens. Er is niet veel bekend; er werden geen familieleden of kennissen gevonden. In zijn dossier staat wel vermeld dat hij erg graag wandelde en naar buiten ging. Hij was een ex-dakloze. Heimwee naar de buitenlucht. En dan toch nog eenzaam binnen sterven.

Andy staat al te wachten voor het crematorium als ik kom aangewandeld. Gert is er, en een andere, nieuwe, drager die zich voorstelt als ceremonieleider. Hij vervangt vanmiddag Rik. Zal ik de uitvaart kort inleiden, vraagt de nieuwe. Dat lijkt ons uitstekend.

Uiteindelijk voegt hij er nog een tekstje van Toon Hermans aan toe: 'Sterven doe je niet ineens, maar elke dag een beetje'. Dat kan misschien wel kloppen, voor de ex-dakloze meneer J.V. die 81 werd. Een leven lang buiten lopen, een leven lang sterven.

Voor J.V. (1934 – 2014)

Wie dakloos is telt blindelings manieren

van eenzaam zijn. De tijd is zijn juk. Iedere

dag neemt hij wat hij vindt in somber licht

in de wetenschap dat elk hier een nergens is.

De blik dwaalt vermoeid tussen hemel en

aarde. Zoals een ster in een baan beweegt tot ze

uitdooft zonder ooit een bestemming te bereiken.

Jij wist er alles van: patience spelen en achterblijven

met de dame van herinnering en de heer van hoop.

Zo doorkruiste je woestijnen van twijfel. Tot je

toch een plek vond die de jouwe wilde zijn. Je

kreeg weer een gezicht, een stem, een naam. Je

kon trots zijn maar toch bleef het knagen. Steeds

weer wilde je naar buiten gaan. Sterren tellen.

En huilen. Een leven lang huilen naar de maan.

Na het uitstrooien vliegen drie eksters aan die over elkaar heen buitelen, bekvechten en gulzig pikken in het gras, naar meneer J.V. zijn as.

Reacties

Andere uitvaarten van deze dichter

 • De Eenzame Uitvaart van Meneer F.G. in Antwerpen
  Meneer F.G. is geboren op 1 juli 1943 te Sint-Lenaerts en in het Sint-Vincentiusziekenhuis te Antwerpen overleden op 8 december 2014. Zijn asuitstrooiing vond plaats op vrijdag 19 december 2014 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Andy Fierens.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer J.L. in Antwerpen
  Meneer J.L. is geboren op 14 december 1939 te Antwerpen en in woonzorgcentrum Melgeshof overleden op 7 oktober 2014. Zijn asuitstrooiing vond plaats op donderdag 16 oktober 2014 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Andy Fierens.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer F.O. in Antwerpen
  Meneer F.O. is geboren op 21 december 1922 in Berchem en in het woonzorgcentrum St. Anna te Berchem overleden op 8 maart 2014. Zijn begrafenis vond plaats op vrijdag 21 maart 2014 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Andy Fierens.
 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw V.V. in Antwerpen
  Mevrouw V.V. is geboren op 12 oktober 1923 te Diegem en in wzc De Veldekens te Berchem overleden op 24 september 2013. Haar uitvaart vond plaats op maandag 7 oktober 2013 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Andy Fierens.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer M.B. in Antwerpen
  Meneer M.B. is op 30 september 1930 geboren te Antwerpen en daar thuis overleden op 12 mei 2013. Zijn asuitstrooiing vond plaats in de middag van 3 juni 2013 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Andy Fierens.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer W.d.V. in Antwerpen
  Meneer W.d.V. is op 4 maart 1938 geboren te Lokeren en in ziekenhuis Stuivenberg overleden op 16 januari 2013. Zijn uitvaart vond plaats op vrijdagmiddag 25 januari 2013 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Andy Fierens.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer H.D.K. in Antwerpen
  Meneer H.D.K. is op 8 januari 1950 geboren in Antwerpen en daar overleden op 7 september 2012. Zijn uitvaart vond plaats op maandagochtend 17 september 2012 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Andy Fierens.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer R.G. in Antwerpen
  Meneer R.G. is op 10 augustus 1956 geboren te Merksem en in zijn woning te Antwerpen overleden op 25 november 2011. Zijn uitvaart vond plaats op begraafplaats Schoonselhof in de vroege ochtend van donderdag 8 december. Dichter van dienst was Andy Fierens.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer A.D.S. in Antwerpen
  Meneer A.D.S. is op 28 november 1946 geboren te São Vicente, Kaapverdische Eilanden, en overleden in zijn woonst te Antwerpen op 30 september 2010. Zijn uitvaart vond plaats op maandag 11 oktober 2010 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Andy Fierens.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer R.L. in Antwerpen
  Meneer R.L. is op 19 februari 1950 geboren te Antwerpen en daar overleden op 2 december 2009. Zijn uitvaart vond plaats op 10 december 2009 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Andy Fierens.
Contact

VONK & Zonen

Krugerstraat 232 - 2660 Hoboken

email hidden; JavaScript is required

Op de hoogte blijven van nieuwe verslagen en gedichten?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ondersteund door:
made by