De Eenzame Uitvaart van Meneer A.B. in Antwerpen

Donderdag 17 juli 2014
Antwerpen, Schoonselhof
Dichter van dienst: Max Temmerman
Auteur verslag: Maarten Inghels

Meneer A.B. is op 12 oktober 1934 geboren te Antwerpen en in Woonzorgcentrum St-Anna te Berchem overleden op 8 juli 2014. Zijn asuitstrooiing vond plaats op donderdag 17 juli 2014 op begraafplaats Schoonselhof.

Volgens de verpleging van het woonzorgcentrum hield meneer A.B. van grapjes, ging hij schaterend door het leven. Hij hield van vrouwen, en rookte veel. Lachen, dames, sigaret. Die drie woorden vatten het leven van meneer A.B. aan het einde samen. Zijn beroep is niet bekend, noch zijn hobby’s. Na de dood te worden samengevat in drie woorden — de eenvoud van 79 jaren leven.

Ik vraag Max Temmerman om een gedicht te schrijven, zelf zal ik niet aanwezig zijn omdat ik in het buitenland ben. Ik verblijf niet graag heel mijn leven op de dezelfde vierkante centimeter, zoals Max schrijft, net zoals ik nooit genoegen zal nemen met drie woorden samenvatting.

Heldendaad

voor A.B.

Het is iedereen gegeven groots en meeslepend te leven

al stellen sommigen indrukwekkende randvoorwaarden

voor de realisatie van hun heldendaden.

Zij hebben monsters nodig en bevechten uitsluitend

beschavingen aan het einde van de wereld.

Na jaren keren ze in triomf terug met straffe verhalen

waarvan de echtheid onmogelijk valt te achterhalen.

Anderen verblijven heel hun leven op dezelfde vierkante

centimeter. Zij verhuizen nooit, hebben geen nood

aan dure rekwisieten. Met hun geheugen geven ze reliëf

aan de plattegrond van huizen, winkels, straten.

Zij leven als een slaapwandelaar in het donker:

trager, ja, maar ook behoedzamer. Deze helden

geven in 3D vorm aan onze te snelle levens.

Een treffend voorbeeld van zo’n daad? Naar men zegt

had u de meest aanstekelijke lach van de hele straat.

Reacties

Andere uitvaarten van deze dichter

 • De Eenzame Uitvaart van Meneer H.K. in Antwerpen
  Meneer H.K. is geboren op 22 maart 1954 te Amsterdam en in het Erasmusziekenhuis te Antwerpen overleden op 19 december 2015. Zijn asuitstrooiing vond plaats op maandag 4 januari 2016 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Max Temmerman.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer J.V. in Antwerpen
  Meneer J.V. is geboren op 19 maart 1930 te Deurne en in het Universitair Ziekenhuis Antwerpen te Edegem overleden op 12 december 2014. Zijn asuitstrooiing vond plaats op dinsdag 13 januari 2015 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Max Temmerman.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer H.O. in Antwerpen
  Meneer H.O. is geboren op 16 augustus 1961 te Ouahigouya en in het Erasmusziekenhuis te Borgerhout overleden op 21 oktober 2014. Zijn asuitstrooiing vond plaats op woensdag 29 oktober 2014 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Max Temmerman.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer P.V. in Antwerpen
  Meneer P.V. is geboren op 4 juni 1922 en in zijn woonst in Antwerpen gevonden op 3 juni 2014. Meneer P.V. was vermoedelijk al meer dan een jaar overleden. Zijn asuitstrooiing vond plaats op donderdag 12 juni 2014 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Max Temmerman.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer L.K. in Antwerpen
  Meneer L.K. is geboren op 3 januari 1939 te Fontaine-Au-Pire en in woonzorgcentrum Damiaan te Tremelo overleden op 18 april 2014. Zijn asuitstrooiing vond plaats op woensdag 14 mei 2014 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Max Temmerman.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer A.A. in Antwerpen
  Meneer A.A. is geboren op 1 augustus 1937 en in het Sint-Vincentiusziekenhuis te Antwerpen overleden op 19 maart 2014. Zijn begrafenis vond plaats op dinsdag 25 maart 2014 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Max Temmerman.
 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw N.D. in Antwerpen
  Mevrouw N.D. is geboren op 4 augustus 1936 te Oostnieuwkerke en in het Middelheimziekenhuis te Antwerpen overleden op 27 oktober 2013. Haar uitvaart vond plaats op dinsdag 5 november 2013 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Max Temmerman.
 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw N.D. in Antwerpen
  Mevrouw N.D. is op 4 augustus 1936 geboren te Oostnieuwkerke en in het Middelheimziekenhuis te Antwerpen overleden op 27 oktober 2013. Haar uitvaart vond plaats op dinsdag 5 november 2013 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Max Temmerman.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer J.S. in Antwerpen
  Meneer J.S. is geboren op 22 augustus 1936 in Ploegsteert en in ziekenhuis Middelheim overleden op 27 juni 2013. Zijn begrafenis vond plaats op 8 juli 2013 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Max Temmerman.
Contact

VONK & Zonen

Krugerstraat 232 - 2660 Hoboken

email hidden; JavaScript is required

Op de hoogte blijven van nieuwe verslagen en gedichten?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ondersteund door:
made by