De Eenzame Uitvaart van Meneer L.D.L. in Antwerpen

Dinsdag 26 november 2013
Antwerpen, Schoonselhof
Dichter van dienst: Stijn Vranken
Auteur verslag: Maarten Inghels

Meneer L.D.L. is geboren op 18 januari 1936 te Viersel en in het Stuivenbergziekenhuis te Antwerpen overleden op 14 november 2013. Zijn uitvaart vond plaats op dinsdag 26 november 2013 op begraafplaats Schoonselhof.

Woninglijken, hoor ik op de radio. De presentator kondigt het volgende item aan met de term ‘woninglijken’. Een vrouw uit Rotterdam had tien jaar lang dood in haar woning gelegen. De gemeenschappelijke verontwaardiging was groot. Nederlandse wethouders werden geïnterviewd, buren verhoord, de dochter van op de rug gefilmd voor de deur. In de studio van het Vlaamse radioprogramma is een sociologe uitgenodigd die het geheel moet duiden. Woninglijken en eenzaamheid.

Er komen nog twee verhalen voorbij, in een opbod aan gruwelijkheid. In een huis in Anderlecht werd enkele dagen geleden het zwaar toegetakelde lijk van een man gevonden, met zijn hoofd, benen en armen afgekloofd tot op het bot. Wat eerst een verschrikkelijke moord leek, blijkt na onderzoek het werk van zijn vier hongerige hondjes te zijn. De 67-jarige man was drie weken daarvoor een gruwelijke dood gestorven, waarna de kleine hondjes zich aan het stoffelijk overschot tegoed deden.

In Antwerpen verzorgden we eerder dit jaar de uitvaart van de ‘rattenman’, zoals hij door de kranten werd genoemd, waarbij we de bevestiging kregen dat ratten een neus hebben voor afval. Maar dit zijn hondjes, onze huisdieren, de grote mensenvrienden - die voor een spuitje naar het asiel worden gebracht. Er staan foto’s van de honden bij de krantenartikels. Ze zitten in een kooi naast een kom brokken, twee bruine en twee zwartgevlekte witte, met grote ogen kijken ze in de lens.

Het was het tweede schokkende verhaal uit Anderlecht die week. Eerder had de politie een 69-jarige vrouw in haar woning aangetroffen, met het gemummificeerde lichaam van haar man in bed. Bijna een jaar lang sliep ze naast hem, alsof er niets aan de hand was. Tegen de buren hield ze vol dat haar man een tijd weg was voor een behandeling. In de keuken lag het kadaver van hun hond. De verwarde echtgenote betaalde al een jaar niet meer de huur, waarna een onderzoek werd opgestart en men haar verborgen schat ontdekte.

De wetsdokter is niet verbaasd, tekent de krant op: ‘Het zijn mensen met ernstige fysieke problemen, of oude mensen die dement zijn. Bij sommigen dringt het niet door dat de ander dood is. Andere weigeren dan weer de ander als dood te zien, een beetje zoals een zwangerschapsontkenning.’ Verderop linkt de krant foto’s van de gemummificeerde man. Dat beeld wil ik zo snel mogelijk vergeten.

Een woninglijk dus. Later in de radio-uitzending komt ook de term ‘onopgemerkte overledene’ voorbij, voor wat wij een eenzame uitvaart noemen. Meneer L.D.L. was ook zo’n onopgemerkte overledene. Wonende in een anonieme straat in Antwerpen Noord, net om de hoek van dichter Stijn Vranken, leefde hij een teruggetrokken bestaan. Stijn gaat mee op onderzoek naar het leven van meneer L.D.L. Eerst een kop koffie bij hem thuis, dan een korte wandeling naar de eenvoudige appartementsblok met buitenissige namen op de deurbellen. Bij de meest directe buur van meneer L.D.L. hebben we prijs. De buurvrouw is aan het koken, heeft weinig tijd, laat ze door de intercom verstaan, maar ze wil wel even tot beneden komen.

'Ik woon hier nog maar zes maanden,' zegt ze. 'En kende meneer nog niet zo goed. Maar ik heb de ambulance voor hem gebeld.'

'Leefde hij toen nog?' vraagt Stijn. Als antwoord draait ze haar hand een paar keer heen en weer.

'Half en half,' zegt ze daarbij. 'Half en half dood.'

'Waren er nog andere buren die hem gekend hebben?'

'Dat denk ik niet,' zegt ze. 'U ziet het aan de deurbellen; allemaal vreemde namen, allemaal vreemde talen.' Zelf praat ze ook met een mooi accent, maar ze verstond de taal van meneer L.D.L., er was contact. Met zijn typisch Vlaamse en archaïsch aandoende naam, was meneer L.D.L. een vreemde eend in deze buurt. Meer verhaal ophalen, kunnen we niet.

Etienne is stil, als we beide naast de corbillard staan te wachten op Stijn. Ik loop wat rondjes op het aanpalende grasveld. Het is bijna tijd om de motor van de lijkwagen weer in gang te trappen en ons richting perk W1 te begeven. Etienne loopt naar de ingang om op de uitkijk voor Stijn te staan, tuurt daar een hele tijd naar de voorbijrazende stroom auto's, schudt zijn mouw herhaaldelijk omhoog om op zijn uurwerk te kijken. Enkele minuten voorbij het aanvangsuur, rijdt Stijn de begraafplaats op. Ik klim in zijn auto, Etienne geeft zachtmoedig een klopje op het dak van de corbillard en traag rijden we naar het perk.

Vier schouders, een naambord en een dichter - veel meer hebben we nu niet nodig.

Samen afscheid nemen van de heer L.D.L. die we niet hebben gekend, zegt Etienne, dat zullen we nu doen.

Wonder

voor L.D.L.

Het duurt even, maar uiteindelijk raken we wel

gewend aan onszelf: het ritme onder onze ribben,

de richting van de aders, het blozen van de vingertoppen,

het heelal in het hoofd en zoveel

meer nog: de leegte in de keel zodra we ons vurig hebben

leren vergissen. Het langzaam branden van de gaten

in ons lot – ja, zelfs die warmte worden we gewoon.

Misschien is dat wel ons grootste gebrek: de gewenning

aan wat een wonder blijft,

een ongevraagd, onnozel en stilaan goddeloos wonder,

een samenloop van wat eeuwigheid en toeval,

maar net daarom des te meer een wonder.

Reacties

Andere uitvaarten van deze dichter

 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw N.V.H. in Antwerpen
  Mevrouw N.V.H. werd geboren in Merksem op 8 augustus 1963. Zij is thuis in Antwerpen-Berchem overleden op 14 februari 2024. De asuitstrooiing vond plaats op dinsdag 12 maart 2024 op strooiweide De wingerd, op Het Schoonselhof in Antwerpen om 11:30. Dichter van dienst was Stijn Vranken.
 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw L.V.d.S. in Antwerpen
  Mevrouw L.V.d.S. was geboren op 30 september 1934 in Hamme (Vlaams-Brabant). Zij is gestorven op 8 februari 2024 in een woonzorgcentrum in Berendrecht. De asverstrooiing vond plaats op de strooiweide van begraafplaats ’t Schoonselhof op dinsdag 27 februari 2024 om 13:30. Dichter van dienst was Stijn Vranken.
 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw V.V.O. in Antwerpen
  Mevrouw V.V.O. werd geboren op 5 februari 1944 in Schoten. Zij overleed op 22 november 2023 in het woonzorgcentrum Vinck Heymans in Antwerpen. De asuitstrooiing vond plaats op begraafplaats ’t Schoonselhof in Antwerpen op 14 december 2023 om 12:00. Dichter van dienst was Stijn Vranken.
 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw M.T. in Antwerpen
  Mevrouw M.T. werd geboren in Antwerpen op 16 januari 1932 en overleed in het GZA Sint Vincentius in Antwerpen op 2 maart 2023. Mevrouw M.T. woonde alleen in een appartement in Deurne. Er waren geen familieleden bekend. Haar uitvaart vond plaats op donderdag 30 maart in het Schoonselhof in Antwerpen. Dichter van dienst was Stijn Vranken.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer I.U. in Antwerpen
  Meneer I.U. werd in Oekraïne geboren op 30 september 1980 maar zijn geboorteplaats was bij zijn overlijden voor de autoriteiten in Antwerpen onbekend. Op 19 februari 2023 werd Meneer I.U. dood aangetroffen in een volkstuintje aan de Boterlaarbaan in Deurne, dichtbij Antwerpen. Zijn uitvaart vond plaats op 21 maart 2023 om 11:00 op het Schoonselhof. Dichter van dienst was Stijn Vranken.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer L.V.d.B. in Antwerpen
  Meneer L.V.d.B is geboren op 26 januari 1931 te Lier en in Woonzorgcentrum Vinck-Heymans te Antwerpen overleden op 5 juli 2014. Zijn asuitstrooiing vond plaats op donderdag 17 juli 2014 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Stijn Vranken.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer W.C. in Antwerpen
  Meneer W.C. is geboren op 14 augustus 1949 en in zijn woonst te Antwerpen gevonden op 4 juni 2014. Meneer W.C. overleed vermoedelijk al in april. Zijn asuitstrooiing vond plaats op vrijdag 13 juni 2014. Dichter van dienst was Stijn Vranken.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer M.R. in Antwerpen
  Meneer M.R. is geboren op 14 augustus 1949 te Kappellen en in zijn woning te Antwerpen overleden op 23 april 2014. Zijn asuitstrooiing vond plaats op maandag 5 mei 2014 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Stijn Vranken.
 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw M.K. in Antwerpen
  Mevrouw M.K. is geboren op 24 augustus 1918 in Rusland en in woonzorgcentrum Sint-Anna in Berchem overleden op 18 september 2013. Haar uitvaart vond plaats op dinsdag 24 september 2013 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Stijn Vranken.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer G.B. in Antwerpen
  Meneer G.B. is op 9 mei 1936 geboren te Antwerpen en daar thuis overleden op 6 mei 2013. Zijn uitvaart vond plaats in de vroege ochtend van 22 mei 2013 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Stijn Vranken.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer H.H. in Antwerpen
  Meneer H.H. is op 7 januari 1950 geboren te Antwerpen en in ziekenhuis Stuivenberg overleden op 25 mei 2012. Zijn uitvaart vond plaats op woensdagmiddag 13 juni 2012 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Stijn Vranken.
 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw H. Mc I. in Antwerpen
  Mevrouw H. Mc I. is op 21 augustus 1936 geboren in Hilversum, Nederland en in Antwerpen overleden op 21 maart 2012. Haar uitvaart vond plaats op woensdagmiddag 11 april 2012 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Stijn Vranken.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer R.C. in Antwerpen
  Meneer R.C. is op 12 maart 1929 geboren te Charleroi en overleden in Antwerpen op 29 augustus 2011. Zijn uitvaart vond plaats op op maandag 12 september 2011 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Stijn Vranken.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer M.N.P. in Antwerpen
  Meneer M.N.P. is op 3 maart 1941 geboren te Lousame in Spanje en in het ziekenhuis Stuivenberg te Antwerpen overleden op 29 september 2010. Zijn uitvaart vond plaats op maandag 11 oktober 2010 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Stijn Vranken.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer M.V.d.B. in Antwerpen
  Meneer M.V.d.B. is op 5 september 1936 geboren te Hamont en in het Sint-Vincentiusziekenhuis te Antwerpen overleden op 23 januari 2010. Zijn uitvaart vond plaats op donderdag 4 februari 2010 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Stijn Vranken.
Contact

VONK & Zonen

Krugerstraat 232 - 2660 Hoboken

email hidden; JavaScript is required

Op de hoogte blijven van nieuwe verslagen en gedichten?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ondersteund door:
made by