De Eenzame Uitvaart van Mevrouw M.T. in Antwerpen

Donderdag 30 maart 2023
Antwerpen, Schoonselhof
Dichter van dienst: Stijn Vranken
Auteur verslag: Lora De Baeremaeker

Mevrouw M.T. werd geboren in Antwerpen op 16 januari 1932 en overleed in het GZA Sint Vincentius in Antwerpen op 2 maart 2023. Mevrouw M.T. woonde alleen in een appartement in Deurne. Er waren geen familieleden bekend. Haar uitvaart vond plaats op donderdag 30 maart in het Schoonselhof in Antwerpen.

Op 28 maart stuurde Pim, de zakelijk coördinator van VONK & Zonen, me een berichtje op WhatsApp: of ik donderdag tijd zou hebben om een eenzame uitvaart bij te wonen, aangezien Yella bij de eerste uitvaart niet aanwezig zal kunnen zijn (er staan drie eenzame uitvaarten gepland die dag). Ik was de weken voordien intens bezig geweest met De Eenzame Uitvaart: als stagiair bij VONK & Zonen was het één van mijn taken om alle voorgaande verslagen op de nieuwe website te plaatsen. Ik moest dan ook geen seconde nadenken om toe te zeggen.

De zon schijnt als ik bij de laatste halte van tram 10 uitstap en me naar de ingang van begraafplaats Schoonselhof begeef. Het is er druk deze donderdagochtend, ook al is het 08u45. Een groep schoolkinderen krijgt een rondleiding, mensen wandelen met hun hond door de lanen, ergens verderop hoor ik hoe een tak van een boom gezaagd wordt. Ik ben drie kwartier te vroeg voor de uitvaart van mevrouw M.T., dus besluit ik om even door de begraafplaats te wandelen, waar ik nog nooit ben geweest. Terwijl ik op zoek ga naar het graf van Paul van Ostaijen, verwonder ik me over de schoonheid van het domein. Op mijn wandeling word ik begeleid door het gezang van verschillende vogels, en af en toe zie ik een konijn in de struiken verdwijnen. Ik vraag me af wie hier nog allemaal begraven ligt. Op Wikipedia zie ik dat het een hele lange lijst is van bekende namen. Ik laat me nog even verdwalen tussen de graven, en dan is het tijd om naar de parking te vertrekken waar de rouwauto voor iedere eenzame uitvaart wacht, altijd op dezelfde plek. Onderweg bedenk ik me hoe mooi het is dat grootse dichters die niet vergeten zullen worden, en een vrouw die al vergeten is, eindigen op dezelfde plek, een paar bomenrijen verwijderd van elkaar.

Om 09u20 komt de rouwauto toe, en even later arriveert ook Stijn. In tegenstelling tot Stijn is het voor mij de eerste keer dat ik een eenzame uitvaart bijwoon. We lopen samen achter de auto aan, tot bij de strooiweide. Stijn vertelt dat hij bij deze gedichten vaak de drang krijgt om te schrijven vanuit een gevoel van frustratie naar de maatschappij toe, maar dat hij die drang meestal negeert. Het is voor hem belangrijker om vanuit een tederheid naar de persoon toe te schrijven. Daarvoor zijn we hier namelijk: om de persoon te herdenken, en niet om een maatschappelijk debat te voeren. De ceremonieleider en ik knikken begrijpend.

Van mevrouw M.T. weten we enkel dat ze 91 jaar geworden is. Ondanks de weinige informatie, zegt de ceremonieleider toch een paar woorden over het leven van M.T. Dat ze 91 jaren heeft geleefd, en in die jaren waarschijnlijk vele mensen heeft ontmoet. Dat ze levens heeft geraakt, en geraakt is geweest door anderen. Dan geeft ze het woord aan Stijn, die even stil is, en dan zijn gedicht voordraagt, verwarmd door de stralen van de ochtendzon.

Toch nog wat vragen

voor M.T.

Wat doe je met je laatste adem?

Oefen je alvast het goddelijke zwijgen?

Of laat je nog wat letters toe,
nog net dat ene ongehoorde woord - eindelijk

een antwoord, een naam? Of eerder

een vraag? Waarom? Waarheen? En jij?

Wat wil je er nog mee halen, behalve
het einde? Gelijk? Een laatste gram?

Of toch liever een mens wat dichterbij,
een laatste poging tot wij,

tot zijn, tot zin,
voordat je de stilte in

We geven mevrouw M.T. allen nog een laatste groet, en dan worden haar assen verstrooid. Het beeld van de assen die dwarrelen op het frisse lentegras raakt me meer dan ik had gedacht. Ook Stijn lijkt niet onberoerd te zijn. “Het doet me toch iets, elke keer weer,” zegt hij, als we terug naar de parking wandelen. De ceremonieleider en ik knikken opnieuw begrijpend.

De zon schijnt nog steeds, mensen wandelen nog steeds met hun hond en schoolkinderen krijgen nog steeds een rondleiding. Gek toch, hoe alles altijd verder gaat. Mijn dag gaat ook gewoon verder: ik wacht nog even tot Yella gearriveerd is voor de volgende eenzame uitvaart, die om 10u00. Dan vertrek ik naar de Blikfabriek, om aan de rest van mijn stagedag bij VONK & Zonen te beginnen. Tijdens de uren die volgen denk ik nog vaak terug aan mevrouw M.T., en de zon die vandaag enkel voor haar scheen.

Reacties

inne wyffels

zo mooi...
ik hoop dat de engelen haar het mooie gedicht in het oor fluisteren
prachtig wat jullie doen, respect

Andere uitvaarten van deze dichter

 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw N.V.H. in Antwerpen
  Mevrouw N.V.H. werd geboren in Merksem op 8 augustus 1963. Zij is thuis in Antwerpen-Berchem overleden op 14 februari 2024. De asuitstrooiing vond plaats op dinsdag 12 maart 2024 op strooiweide De wingerd, op Het Schoonselhof in Antwerpen om 11:30. Dichter van dienst was Stijn Vranken.
 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw L.V.d.S. in Antwerpen
  Mevrouw L.V.d.S. was geboren op 30 september 1934 in Hamme (Vlaams-Brabant). Zij is gestorven op 8 februari 2024 in een woonzorgcentrum in Berendrecht. De asverstrooiing vond plaats op de strooiweide van begraafplaats ’t Schoonselhof op dinsdag 27 februari 2024 om 13:30. Dichter van dienst was Stijn Vranken.
 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw V.V.O. in Antwerpen
  Mevrouw V.V.O. werd geboren op 5 februari 1944 in Schoten. Zij overleed op 22 november 2023 in het woonzorgcentrum Vinck Heymans in Antwerpen. De asuitstrooiing vond plaats op begraafplaats ’t Schoonselhof in Antwerpen op 14 december 2023 om 12:00. Dichter van dienst was Stijn Vranken.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer I.U. in Antwerpen
  Meneer I.U. werd in Oekraïne geboren op 30 september 1980 maar zijn geboorteplaats was bij zijn overlijden voor de autoriteiten in Antwerpen onbekend. Op 19 februari 2023 werd Meneer I.U. dood aangetroffen in een volkstuintje aan de Boterlaarbaan in Deurne, dichtbij Antwerpen. Zijn uitvaart vond plaats op 21 maart 2023 om 11:00 op het Schoonselhof. Dichter van dienst was Stijn Vranken.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer L.V.d.B. in Antwerpen
  Meneer L.V.d.B is geboren op 26 januari 1931 te Lier en in Woonzorgcentrum Vinck-Heymans te Antwerpen overleden op 5 juli 2014. Zijn asuitstrooiing vond plaats op donderdag 17 juli 2014 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Stijn Vranken.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer W.C. in Antwerpen
  Meneer W.C. is geboren op 14 augustus 1949 en in zijn woonst te Antwerpen gevonden op 4 juni 2014. Meneer W.C. overleed vermoedelijk al in april. Zijn asuitstrooiing vond plaats op vrijdag 13 juni 2014. Dichter van dienst was Stijn Vranken.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer M.R. in Antwerpen
  Meneer M.R. is geboren op 14 augustus 1949 te Kappellen en in zijn woning te Antwerpen overleden op 23 april 2014. Zijn asuitstrooiing vond plaats op maandag 5 mei 2014 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Stijn Vranken.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer L.D.L. in Antwerpen
  Meneer L.D.L. is geboren op 18 januari 1936 te Viersel en in het Stuivenbergziekenhuis te Antwerpen overleden op 14 november 2013. Zijn uitvaart vond plaats op dinsdag 26 november 2013 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Stijn Vranken.
 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw M.K. in Antwerpen
  Mevrouw M.K. is geboren op 24 augustus 1918 in Rusland en in woonzorgcentrum Sint-Anna in Berchem overleden op 18 september 2013. Haar uitvaart vond plaats op dinsdag 24 september 2013 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Stijn Vranken.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer G.B. in Antwerpen
  Meneer G.B. is op 9 mei 1936 geboren te Antwerpen en daar thuis overleden op 6 mei 2013. Zijn uitvaart vond plaats in de vroege ochtend van 22 mei 2013 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Stijn Vranken.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer H.H. in Antwerpen
  Meneer H.H. is op 7 januari 1950 geboren te Antwerpen en in ziekenhuis Stuivenberg overleden op 25 mei 2012. Zijn uitvaart vond plaats op woensdagmiddag 13 juni 2012 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Stijn Vranken.
 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw H. Mc I. in Antwerpen
  Mevrouw H. Mc I. is op 21 augustus 1936 geboren in Hilversum, Nederland en in Antwerpen overleden op 21 maart 2012. Haar uitvaart vond plaats op woensdagmiddag 11 april 2012 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Stijn Vranken.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer R.C. in Antwerpen
  Meneer R.C. is op 12 maart 1929 geboren te Charleroi en overleden in Antwerpen op 29 augustus 2011. Zijn uitvaart vond plaats op op maandag 12 september 2011 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Stijn Vranken.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer M.N.P. in Antwerpen
  Meneer M.N.P. is op 3 maart 1941 geboren te Lousame in Spanje en in het ziekenhuis Stuivenberg te Antwerpen overleden op 29 september 2010. Zijn uitvaart vond plaats op maandag 11 oktober 2010 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Stijn Vranken.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer M.V.d.B. in Antwerpen
  Meneer M.V.d.B. is op 5 september 1936 geboren te Hamont en in het Sint-Vincentiusziekenhuis te Antwerpen overleden op 23 januari 2010. Zijn uitvaart vond plaats op donderdag 4 februari 2010 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Stijn Vranken.
Contact

VONK & Zonen

Krugerstraat 232 - 2660 Hoboken

email hidden; JavaScript is required

Op de hoogte blijven van nieuwe verslagen en gedichten?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ondersteund door:
made by