De Eenzame Uitvaart van Meneer M.R. in Antwerpen

Maandag 5 mei 2014
Antwerpen, Schoonselhof
Dichter van dienst: Stijn Vranken
Auteur verslag: Maarten Inghels

Meneer M.R. is geboren op 14 augustus 1949 te Kappellen en in zijn woning te Antwerpen overleden op 23 april 2014. Zijn asuitstrooiing vond plaats op maandag 5 mei 2014 op begraafplaats Schoonselhof.

De buren weten niets of zijn niet thuis. Meneer M.R. woonde in een kleine studio met hoge zoldering temidden van dure lofts, in een zijstraat van het Museum voor Schone Kunsten op Antwerpen Zuid. Een dure, hippe buurt. Een gezette buurman met de telefoon in zijn hand verwijst me door naar de huisbaas - zelf is hij haast nooit thuis, ‘het is uitzonderlijk dat u me hier treft’.

Enkele huizen verder bel ik aan bij de huisbaas. Hij spreekt van een vriendin van meneer M.R. die hij in de supermarkt ontmoette. Misschien wil zij de uitvaart bijwonen, hij zal het haar vragen wanneer ze elkaar opnieuw ontmoeten tussen de groenten en het fruit. Er waren geen klachten over meneer M.R. - altijd stipt met het huurgeld.

Nochtans had de huisbaas de kleine studio wel afgeraden bij meneer M.R. Zijn bril staat op het puntje van zijn neus, zijn ogen priemen boven het montuur wanneer hij spreekt.

‘Een veel te lange trap om daar te komen en meneer R.H. was nagenoeg blind. Een genetisch overgedragen ziekte waaraan zijn vader en reeds overleden broer ook leden.’

Over die broer valt nog wat te vertellen. Ik controleer bij de huisbaas of het klopt wat ik over hem heb gevonden, is het echt zijn broer. Er zijn Facebookpagina’s, YouTube-filmpjes, een digitaal archief.

‘Ja, zijn broer was een bekende muzikant. Groot in het buitenland, in Amerika. Soulmuziek met een vleugje jazz. Al overleden in de jaren ’90 aan leukemie. Maar toen boterde het al niet tussen de broers. Meneer M.R. had wel best wel wat problemen met zijn familie. U hebt net zijn zoon gemist, hij kwam de papieren in orde brengen. Het contact met zijn vader was al twintig jaar verbroken. Hij wijst de erfenis af en wil er niets mee te maken hebben. Ik kan u zijn telefoonnummer geven.’

‘Nee, als de zoon er niet van wil weten, kunnen we dat maar beter respecteren,’ antwoord ik. ‘We kunnen de dichter iets laten schrijven over meneer M.R. met uw bevindingen.’

‘Ik weet van zijn zoon dat hij vroeger een echte topverkoper van auto’s was. Maar vanwege zijn opkomende blindheid is hij daarmee gestopt en op invaliditeitsuitkering gegaan. Hij was ook muzikant, autodidact, en fotografeerde veel.’

‘Even artistiek als zijn broer.’

‘Een man van het kunstenaarstype, ja’, zegt de huisbaas. ‘Maar hij vereenzaamde heel erg. Hij pleegde uiteindelijk zelfmoord.’

Stijn Vranken snort de parking voor het crematorium op in zijn lichtoranje Citroen CX uit 1978, een opgeblonken oldtimer die nog niet klaar is voor het autokerkhof. De binnenkant is volledig afgewerkt met tapijt, velours, pluche - een doodskist op wielen. Ceremonieleider Rik en zijn collega drager arriveren in een niet minder stijlvolle zwarte corbillard. Het is druk op het Schoonselhof, groepen rouwenden wandelen af- en aan, maar de vriendin van meneer M.R. is niet te bekennen.

‘De strooiweide waarnaar we meneer M.R. wilden brengen is bezet’, zegt Rik. ‘We kunnen een eindje verder wandelen tot de achterste strooiweide. Er zijn namelijk twee van de vier weides open.’

‘En de andere twee,’ vraag ik.

‘Die zijn gesloten. Die liggen braak.’

‘Zoals het drieslagstelsel in de landbouw.’

‘Inderdaad. De as moet composteren.’

Achter de lijkwagen aan wandelen we naar de strooiweide ‘Westen’.

‘Nee, het ligt niet in de juiste windrichting,’ zegt Rik.

De urne met as wordt de borders opgedragen, op de sokkel geplaatst, met vier gaan we eromheen staan.

‘We zijn hier samengekomen om meneer M.R. opnieuw aan de aarde toe te vertrouwen’, leidt Rik de ceremonie in.

Er is verwarring: mij was doorgegeven dat de overledene W.R. heette, en niet M.R. Volgens de papieren heet meneer wel degelijk M.R., terwijl de weinige sporen op het internet spreken van meneer W.R.

Maar wat doet zijn naam ertoe, in dit laatste uur op de Westenweide die niet in het Westen ligt?

Rik gaat verder: ‘Bij een asuitstrooiing hebben we de natuur een handje geholpen. Het vuur en de aarde komen nu bij elkaar.’ Hij doet teken aan Stijn die mag overgaan tot de lezing van het gedicht.

ook ik, niet meer

voor M.R.

niet meer dan een handvol

onverwachte dagen, enkele flitsen

van licht op een gevoelig lichaam,

een zelfportret met open mond, een

compositie van huid en adem, snakkend

naar wat eeuwigheid zo nu en dan

een ongevraagde vorm van gemis

op ware grootte, een hachelijk beeld,

het geluid van iets dat vervaagt

nog voor het volledig verschijnt.

Reacties

Andere uitvaarten van deze dichter

 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw N.V.H. in Antwerpen
  Mevrouw N.V.H. werd geboren in Merksem op 8 augustus 1963. Zij is thuis in Antwerpen-Berchem overleden op 14 februari 2024. De asuitstrooiing vond plaats op dinsdag 12 maart 2024 op strooiweide De wingerd, op Het Schoonselhof in Antwerpen om 11:30. Dichter van dienst was Stijn Vranken.
 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw V.V.O. in Antwerpen
  Mevrouw V.V.O. werd geboren op 5 februari 1944 in Schoten. Zij overleed op 22 november 2023 in het woonzorgcentrum Vinck Heymans in Antwerpen. De asuitstrooiing vond plaats op begraafplaats ’t Schoonselhof in Antwerpen op 14 december 2023 om 12:00. Dichter van dienst was Stijn Vranken.
 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw M.T. in Antwerpen
  Mevrouw M.T. werd geboren in Antwerpen op 16 januari 1932 en overleed in het GZA Sint Vincentius in Antwerpen op 2 maart 2023. Mevrouw M.T. woonde alleen in een appartement in Deurne. Er waren geen familieleden bekend. Haar uitvaart vond plaats op donderdag 30 maart in het Schoonselhof in Antwerpen. Dichter van dienst was Stijn Vranken.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer I.U. in Antwerpen
  Meneer I.U. werd in Oekraïne geboren op 30 september 1980 maar zijn geboorteplaats was bij zijn overlijden voor de autoriteiten in Antwerpen onbekend. Op 19 februari 2023 werd Meneer I.U. dood aangetroffen in een volkstuintje aan de Boterlaarbaan in Deurne, dichtbij Antwerpen. Zijn uitvaart vond plaats op 21 maart 2023 om 11:00 op het Schoonselhof. Dichter van dienst was Stijn Vranken.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer L.V.d.B. in Antwerpen
  Meneer L.V.d.B is geboren op 26 januari 1931 te Lier en in Woonzorgcentrum Vinck-Heymans te Antwerpen overleden op 5 juli 2014. Zijn asuitstrooiing vond plaats op donderdag 17 juli 2014 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Stijn Vranken.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer W.C. in Antwerpen
  Meneer W.C. is geboren op 14 augustus 1949 en in zijn woonst te Antwerpen gevonden op 4 juni 2014. Meneer W.C. overleed vermoedelijk al in april. Zijn asuitstrooiing vond plaats op vrijdag 13 juni 2014. Dichter van dienst was Stijn Vranken.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer L.D.L. in Antwerpen
  Meneer L.D.L. is geboren op 18 januari 1936 te Viersel en in het Stuivenbergziekenhuis te Antwerpen overleden op 14 november 2013. Zijn uitvaart vond plaats op dinsdag 26 november 2013 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Stijn Vranken.
 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw M.K. in Antwerpen
  Mevrouw M.K. is geboren op 24 augustus 1918 in Rusland en in woonzorgcentrum Sint-Anna in Berchem overleden op 18 september 2013. Haar uitvaart vond plaats op dinsdag 24 september 2013 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Stijn Vranken.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer G.B. in Antwerpen
  Meneer G.B. is op 9 mei 1936 geboren te Antwerpen en daar thuis overleden op 6 mei 2013. Zijn uitvaart vond plaats in de vroege ochtend van 22 mei 2013 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Stijn Vranken.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer H.H. in Antwerpen
  Meneer H.H. is op 7 januari 1950 geboren te Antwerpen en in ziekenhuis Stuivenberg overleden op 25 mei 2012. Zijn uitvaart vond plaats op woensdagmiddag 13 juni 2012 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Stijn Vranken.
 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw H. Mc I. in Antwerpen
  Mevrouw H. Mc I. is op 21 augustus 1936 geboren in Hilversum, Nederland en in Antwerpen overleden op 21 maart 2012. Haar uitvaart vond plaats op woensdagmiddag 11 april 2012 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Stijn Vranken.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer R.C. in Antwerpen
  Meneer R.C. is op 12 maart 1929 geboren te Charleroi en overleden in Antwerpen op 29 augustus 2011. Zijn uitvaart vond plaats op op maandag 12 september 2011 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Stijn Vranken.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer M.N.P. in Antwerpen
  Meneer M.N.P. is op 3 maart 1941 geboren te Lousame in Spanje en in het ziekenhuis Stuivenberg te Antwerpen overleden op 29 september 2010. Zijn uitvaart vond plaats op maandag 11 oktober 2010 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Stijn Vranken.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer M.V.d.B. in Antwerpen
  Meneer M.V.d.B. is op 5 september 1936 geboren te Hamont en in het Sint-Vincentiusziekenhuis te Antwerpen overleden op 23 januari 2010. Zijn uitvaart vond plaats op donderdag 4 februari 2010 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Stijn Vranken.
Contact

VONK & Zonen

Krugerstraat 232 - 2660 Hoboken

email hidden; JavaScript is required

Op de hoogte blijven van nieuwe verslagen en gedichten?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ondersteund door:
made by