De Eenzame Uitvaart van Mevrouw L.V.d.S. in Antwerpen

Dinsdag 27 februari 2024
Antwerpen, 't Schoonselhof
Dichter van dienst: Stijn Vranken
Auteur verslag: Yella Arnouts

Mevrouw L.V.d.S. was geboren op 30 september 1934 in Hamme (Vlaams-Brabant). Zij is gestorven op 8 februari 2024 in een woonzorgcentrum in Berendrecht. De asverstrooiing vond plaats op de strooiweide van begraafplaats ’t Schoonselhof op dinsdag 27 februari 2024 om 13:30.

Zo vaak zet dementie een punt achter een jarenlang gekoesterde onafhankelijkheid. Ook de hoofdverpleegkundige van het woonzorgcentrum die me aan de telefoon vertelt over mevrouw L. V.d.S. weet ervan mee te spreken.

Mevrouw L. V.d.S. was een weduwe zonder kinderen. In volle lockdown in 2020 was ze opgenomen in het woonzorgcentrum omdat ze niet meer voor zichzelf kon zorgen.

Mevrouw L. V.d.S. moet haar hele volwassen leven cafébazin geweest zijn. Waar haar café precies gevestigd was, weet de hoofdverpleegkundige niet. Wel was snel duidelijk dat het café de spil was van haar leven. Contact met anderen lag haar nauw aan het hart.

Dat bleek ook vanaf het begin van haar verblijf in het woonzorgcentrum. Dagelijks zocht ze het gezelschap van medebewoners op. Helaas trok ook de toenemende dementie traag en gestaag een vette streep door de connectie die ze zo graag ervoer. Wanneer iemand geen goedendag terugzei, raakte ze al danig overstuur. Het frustreerde mevrouw L. V.d.S. mateloos zich almaar vaker onbegrepen te voelen, niet uit haar woorden te komen, op de dool te raken tussen namen en plaatsen en tijden.

Maar wat haar tot haar laatste uren troost bood: het eigen verre verleden, de kindertijd. En dan bleek al gauw dat mevrouw L. V.d.S. erg veel van haar moeder had gehouden. Die liefde voor haar moeder heeft ze tot het einde kunnen koesteren. Zo verzekert me de verpleegkundige aan de lijn die met veel warmte over deze vrouw kan vertellen.

Dinsdagnamiddag 27 februari. Tijdens de uitvaart staan vier mensen om de urne van mevrouw L. V.d.S. heen. Len en Anthony van het uitvaartcentrum, Stijn als dichter en ikzelf als verslaggever. Maar samen zijn we hier en nu toch de ‘nabestaanden’ van mevrouw L, niet? En bij uitbreiding is iedereen nabestaande van elke overledene, toch? Zo cirkelen allerlei gedachten op dit eigenste moment van stilte door me heen.

Na het openingswoord van Len, krijgt de dichter het laatste woord. Stijn leest voor:

Alsof een gedicht

voor L.V.d.S.

Alsof een gedicht een brug zou zijn. Iets
dat een overkant kan raken. Alsof iemand
ooit een overkant kan zijn. Alsof er zoiets
als een overkant zou bestaan.

Er bestaat geen overkant. Een gedicht is
geen brug. Het is een zucht. Iets dat zeurt
dat wij verloren zijn. Of uitverkoren. Of
allebei. Als het een goed gedicht is.

Een goed gedicht?
Ach.
Liefde, dood, wij, ooit.
Meer zegt het nooit.

‘Dat wij verloren zijn. Of uitverkoren? Of …’.

Tijdens de minuut stilte na het gedicht van Stijn echoën de regels in mijn hoofd. De uitvaart is kort en sereen. De roomwitte roos die ik mee heb gebracht, krijgt een plek aan een van de zijden van de rechthoek van as. We buigen één voor één ons hoofd als laatste eerbetoon aan deze negentigjarige dame die van contact met anderen haar beroep had gemaakt.

Aan de uitgang praat ik met Stijn nog lang na over dementie en hoe we deze ziekte in onze eigen intieme kring al tekeer hebben zien gaan. Wat goed, concluderen we, dat vandaag de dag almaar meer aandacht aan dementie geschonken wordt, zowel in de vorm van medisch onderzoek als in het zorg dragen voor dementiepatiënten, dichtbij en verderaf.

Reacties

huguette

Deze vrouw wil zeker "Bedankt" zeggen en misschien een zinnetje om u welkom of tot ziens te zeggen. Jullie zijn misschien haar nieuwe klanten en daarmee zal ze goed verder kunnen.. 🙏

Somers Hieronymus

Als ex-cafébaas, lang geleden, heb ik kunnen ervaren dat een uitgestoken hand een reddende, of minstens, een troostende boei kon zijn. Deze dame zal dit vele keren hebben meegemaakt en dit gevoel haar leven lang hebben meegedragen. Stijn heeft dit fijn vertaald ter ere van haar!!

Hanni

Wat hebben jullie het weer mooi verwoord, fijne woorden gesproken voor haar die haar eigen woorden niet meer kon vinden tussen de gaten in haar hoofd…

Andere uitvaarten van deze dichter

 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw N.V.H. in Antwerpen
  Mevrouw N.V.H. werd geboren in Merksem op 8 augustus 1963. Zij is thuis in Antwerpen-Berchem overleden op 14 februari 2024. De asuitstrooiing vond plaats op dinsdag 12 maart 2024 op strooiweide De wingerd, op Het Schoonselhof in Antwerpen om 11:30. Dichter van dienst was Stijn Vranken.
 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw V.V.O. in Antwerpen
  Mevrouw V.V.O. werd geboren op 5 februari 1944 in Schoten. Zij overleed op 22 november 2023 in het woonzorgcentrum Vinck Heymans in Antwerpen. De asuitstrooiing vond plaats op begraafplaats ’t Schoonselhof in Antwerpen op 14 december 2023 om 12:00. Dichter van dienst was Stijn Vranken.
 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw M.T. in Antwerpen
  Mevrouw M.T. werd geboren in Antwerpen op 16 januari 1932 en overleed in het GZA Sint Vincentius in Antwerpen op 2 maart 2023. Mevrouw M.T. woonde alleen in een appartement in Deurne. Er waren geen familieleden bekend. Haar uitvaart vond plaats op donderdag 30 maart in het Schoonselhof in Antwerpen. Dichter van dienst was Stijn Vranken.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer I.U. in Antwerpen
  Meneer I.U. werd in Oekraïne geboren op 30 september 1980 maar zijn geboorteplaats was bij zijn overlijden voor de autoriteiten in Antwerpen onbekend. Op 19 februari 2023 werd Meneer I.U. dood aangetroffen in een volkstuintje aan de Boterlaarbaan in Deurne, dichtbij Antwerpen. Zijn uitvaart vond plaats op 21 maart 2023 om 11:00 op het Schoonselhof. Dichter van dienst was Stijn Vranken.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer L.V.d.B. in Antwerpen
  Meneer L.V.d.B is geboren op 26 januari 1931 te Lier en in Woonzorgcentrum Vinck-Heymans te Antwerpen overleden op 5 juli 2014. Zijn asuitstrooiing vond plaats op donderdag 17 juli 2014 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Stijn Vranken.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer W.C. in Antwerpen
  Meneer W.C. is geboren op 14 augustus 1949 en in zijn woonst te Antwerpen gevonden op 4 juni 2014. Meneer W.C. overleed vermoedelijk al in april. Zijn asuitstrooiing vond plaats op vrijdag 13 juni 2014. Dichter van dienst was Stijn Vranken.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer M.R. in Antwerpen
  Meneer M.R. is geboren op 14 augustus 1949 te Kappellen en in zijn woning te Antwerpen overleden op 23 april 2014. Zijn asuitstrooiing vond plaats op maandag 5 mei 2014 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Stijn Vranken.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer L.D.L. in Antwerpen
  Meneer L.D.L. is geboren op 18 januari 1936 te Viersel en in het Stuivenbergziekenhuis te Antwerpen overleden op 14 november 2013. Zijn uitvaart vond plaats op dinsdag 26 november 2013 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Stijn Vranken.
 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw M.K. in Antwerpen
  Mevrouw M.K. is geboren op 24 augustus 1918 in Rusland en in woonzorgcentrum Sint-Anna in Berchem overleden op 18 september 2013. Haar uitvaart vond plaats op dinsdag 24 september 2013 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Stijn Vranken.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer G.B. in Antwerpen
  Meneer G.B. is op 9 mei 1936 geboren te Antwerpen en daar thuis overleden op 6 mei 2013. Zijn uitvaart vond plaats in de vroege ochtend van 22 mei 2013 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Stijn Vranken.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer H.H. in Antwerpen
  Meneer H.H. is op 7 januari 1950 geboren te Antwerpen en in ziekenhuis Stuivenberg overleden op 25 mei 2012. Zijn uitvaart vond plaats op woensdagmiddag 13 juni 2012 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Stijn Vranken.
 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw H. Mc I. in Antwerpen
  Mevrouw H. Mc I. is op 21 augustus 1936 geboren in Hilversum, Nederland en in Antwerpen overleden op 21 maart 2012. Haar uitvaart vond plaats op woensdagmiddag 11 april 2012 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Stijn Vranken.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer R.C. in Antwerpen
  Meneer R.C. is op 12 maart 1929 geboren te Charleroi en overleden in Antwerpen op 29 augustus 2011. Zijn uitvaart vond plaats op op maandag 12 september 2011 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Stijn Vranken.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer M.N.P. in Antwerpen
  Meneer M.N.P. is op 3 maart 1941 geboren te Lousame in Spanje en in het ziekenhuis Stuivenberg te Antwerpen overleden op 29 september 2010. Zijn uitvaart vond plaats op maandag 11 oktober 2010 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Stijn Vranken.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer M.V.d.B. in Antwerpen
  Meneer M.V.d.B. is op 5 september 1936 geboren te Hamont en in het Sint-Vincentiusziekenhuis te Antwerpen overleden op 23 januari 2010. Zijn uitvaart vond plaats op donderdag 4 februari 2010 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Stijn Vranken.
Contact

VONK & Zonen

Krugerstraat 232 - 2660 Hoboken

email hidden; JavaScript is required

Op de hoogte blijven van nieuwe verslagen en gedichten?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ondersteund door:
made by