De Eenzame Uitvaart van Meneer M.N.P. in Antwerpen

Maandag 11 oktober 2010
Antwerpen, Schoonselhof
Dichter van dienst: Stijn Vranken
Auteur verslag: Maarten Inghels

Meneer M.N.P. is op 3 maart 1941 geboren te Lousame in Spanje en in het ziekenhuis Stuivenberg te Antwerpen overleden op 29 september 2010. Zijn uitvaart vond plaats op maandag 11 oktober 2010 op begraafplaats Schoonselhof.

Op het internet is M.N.P. een secretaris-generaal van een raad in broederschappen en gilden, het is een jonge surfer die aan kampioenschappen deelneemt, het is een beroemde soldaat, het is een advocaat, het is een vrolijke jongen van tweeëntwintig jaar die op Facebook achtenveertig vrienden heeft, maar op een van de mooiste herfstdagen in oktober is meneer M.N.P. op begraafplaats Schoonselhof vooral een onbekende. Renée van de Firma bracht me op de hoogte van de eenzame uitvaart van meneer M.N.P., aangezien via de politie en het rijksregister geen familieleden werden gevonden.

Meneer M.N.P. woonde in Antwerpen, in de Seefhoek, vlak bij het ziekenhuis Stuivenberg waar hij overleed, en in de buurt van dichter Stijn Vranken. Er zijn niet veel meer gegevens bekend. Internet leert me dat M.N.P. een veel voorkomende naam is in Spanje, en een zoekopdracht met zijn naam in combinatie met de geboorteplaats levert ‘geen overeenkomstige documenten’ op. Als ik naar het ziekenhuis telefoneer voor meer informatie word ik na enkele minuten doorgeschakeld met de dienst intensieve zorgen, waar men voor mij de arts zoekt die meneer M.N.P. zijn laatste zorgen heeft toegediend.

Er is wat verwarring over de patiënt. De naam op het dossier dat de dokter van dienst bezit en de achternaam die ik doorkreeg verschillen met één letter, maar de arts en ik besluiten dat het om dezelfde persoon gaat. Bij de opname was er een vriendin van meneer M.N.P. aanwezig, vertelt de dokter. Een Braziliaanse, volgens haar, aangezien ze dacht dat de vrouw Portugees sprak. Misschien was ze Spaans, opper ik in gedachten. De vriendin had meneer M.N.P. twee dagen eerder in de zetel aangetroffen, in dronken toestand was haar vermoeden, en ze ging weer naar huis. Eerst moet hij de kater maar uitzweten, vond ze. Na twee dagen zonder gehoor was ze opnieuw een kijkje gaan nemen en had ze de hulpdiensten verwittigd, aangezien meneer M.N.P. nog steeds niet reageerde. Meneer M.N.P. is diezelfde dag in het ziekenhuis aan een zware hersenbloeding bezweken, men kon weinig meer voor hem doen.

Door de taalbarrière kon het ziekenhuis de vriendin niet inlichten over het verdere verloop, over wat er met het stoffelijk overschot van meneer M.N.P. zou gebeuren en wanneer de uitvaart zou plaatsvinden. De dokter raadt me aan het mortuarium te contacteren, aangezien de vriendin M.N.P. nog was gaan groeten, en misschien haar gegevens had achtergelaten. Het zou dan toch niet om een eenzame uitvaart gaan.

Tevergeefs. De medewerker van het mortuarium herinnert zich wel de Braziliaanse vriendin, maar ze kwam definitief afscheid nemen en liet ook geen gegevens achter om de uitvaart bij te wonen. Meneer M.N.P. zou nog wel een vrouw en een kind in Spanje hebben, volgens de ziekenhuismedewerker, maar die zouden verwittigd zijn door de politie of het ziekenhuis. Wie juist wie informeerde, weet hij niet meer.

Veel meer van wat meneer M.N.P. verborgen hield, valt er niet te ontdekken. Het lijkt me weinig waarschijnlijk dat de vrouw en het kind nog zullen opduiken: men kan zich evengoed vergist hebben, aangezien het rijksregister van geen bloedverwanten spreekt.

Op wat een mooie herfstdag lijkt te worden, is er om tien uur ’s ochtends in het gouden zonlicht geen mens te bespeuren – enkele dragers die nog gauw een sigaret opsteken buiten beschouwing gelaten. Hoewel er nooit gerookt wordt in de stoet of op het perk, wordt er best veel tabak doorgejaagd in de momenten voor en na. Het verkort het wachten, men heeft iets om handen. Een van de jongste dragers vertelt me dat het zijn laatste week in deze koude is, in deze herfst, want hij vertrekt binnen een week op vakantie. Hij heeft zijn hart verloren in Jamaica. Veertien uur vliegen, met een tussenstop van een uur, waarin hij zeker enkele sigaretten zal opsteken in de rokerslounge. Het zal er warm zijn, zegt hij, niet te warm, gewoon, goed warm, lekker warm. Ik kijk naar de mistbanken die boven de perken hangen, en ril in mijn dunne kostuumjasje. Ik moet een warmer pak aanschaffen voor de winter komt, bedenk ik me.

Als Stijn Vranken arriveert kan ik in zijn auto meerijden tot aan perk U, waar de kist op de schouders wordt gehesen en we het korte eindje naar de kuil wandelen. Eens de kist op schragen staat, komt vrij snel een teken dat Stijn tot het voordragen van het gedicht mag overgaan, en bedenk ik iets te laat dat mijn twee potjes purperen heide nog in de graskant staan en niet op de kist, zoals we het gewoon zijn. Te laat, maar niet zo erg, de heide zal aan zijn hoofd geplant worden, aan het bord met zijn zwierige naam op, eens de kuil is gedicht.

Dit had een lied kunnen zijn

voor M.N.P.

Er is een put. Een kist. Een naam.

Er is geen twijfel: er is bestaan.

Dat betekent: er is geboren, er is gegroeid,

er is verlangd, er is bemind, een vrouw, een kind

wordt officieel vermoed. Ergens, Spanje.

Er is geen twijfel. Dit had een lied kunnen zijn.

Er is verlaten, iemand door iemand, er is geruild,

iets voor telkens minder. Er is verdwenen, steeds

verder. Tot hier. Seefhoek. Antwerpen. Ergens.

Dit had een lied kunnen zijn.

Dit is wind. Met wat woorden in

een magere zon en geen weg terug.

Dit had een lied kunnen zijn.

Na het groeten van meneer M.N.P. nemen we afscheid van de jonge uitvaartmedewerker. We zeggen gedag, maar niet voor lang. Twee uur later, om twaalf uur, spreken we opnieuw af aan de ingang van begraafplaats Schoonselhof, voor een volgende eenzame uitvaart, van meneer A.D.S.

Later op de middag zou er nog één zijn, de uitvaart van meneer L.V.H., maar die heb ik keurig afgewezen. Ik heb het rusthuis kunnen bellen waar meneer L.V.H. is overleden, en enkele personeelsleden van de afdeling waar hij lag, boden spontaan aan om de eenzame uitvaart bij te wonen, zodat er op de valreep toch nog enkele mensen een laatste groet aan meneer L.V.H. konden brengen. Van drie eenzame uitvaarten naar twee op één dag. Nog altijd twee te veel, zucht ik.

Reacties

Andere uitvaarten van deze dichter

 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw N.V.H. in Antwerpen
  Mevrouw N.V.H. werd geboren in Merksem op 8 augustus 1963. Zij is thuis in Antwerpen-Berchem overleden op 14 februari 2024. De asuitstrooiing vond plaats op dinsdag 12 maart 2024 op strooiweide De wingerd, op Het Schoonselhof in Antwerpen om 11:30. Dichter van dienst was Stijn Vranken.
 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw V.V.O. in Antwerpen
  Mevrouw V.V.O. werd geboren op 5 februari 1944 in Schoten. Zij overleed op 22 november 2023 in het woonzorgcentrum Vinck Heymans in Antwerpen. De asuitstrooiing vond plaats op begraafplaats ’t Schoonselhof in Antwerpen op 14 december 2023 om 12:00. Dichter van dienst was Stijn Vranken.
 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw M.T. in Antwerpen
  Mevrouw M.T. werd geboren in Antwerpen op 16 januari 1932 en overleed in het GZA Sint Vincentius in Antwerpen op 2 maart 2023. Mevrouw M.T. woonde alleen in een appartement in Deurne. Er waren geen familieleden bekend. Haar uitvaart vond plaats op donderdag 30 maart in het Schoonselhof in Antwerpen. Dichter van dienst was Stijn Vranken.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer I.U. in Antwerpen
  Meneer I.U. werd in Oekraïne geboren op 30 september 1980 maar zijn geboorteplaats was bij zijn overlijden voor de autoriteiten in Antwerpen onbekend. Op 19 februari 2023 werd Meneer I.U. dood aangetroffen in een volkstuintje aan de Boterlaarbaan in Deurne, dichtbij Antwerpen. Zijn uitvaart vond plaats op 21 maart 2023 om 11:00 op het Schoonselhof. Dichter van dienst was Stijn Vranken.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer L.V.d.B. in Antwerpen
  Meneer L.V.d.B is geboren op 26 januari 1931 te Lier en in Woonzorgcentrum Vinck-Heymans te Antwerpen overleden op 5 juli 2014. Zijn asuitstrooiing vond plaats op donderdag 17 juli 2014 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Stijn Vranken.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer W.C. in Antwerpen
  Meneer W.C. is geboren op 14 augustus 1949 en in zijn woonst te Antwerpen gevonden op 4 juni 2014. Meneer W.C. overleed vermoedelijk al in april. Zijn asuitstrooiing vond plaats op vrijdag 13 juni 2014. Dichter van dienst was Stijn Vranken.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer M.R. in Antwerpen
  Meneer M.R. is geboren op 14 augustus 1949 te Kappellen en in zijn woning te Antwerpen overleden op 23 april 2014. Zijn asuitstrooiing vond plaats op maandag 5 mei 2014 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Stijn Vranken.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer L.D.L. in Antwerpen
  Meneer L.D.L. is geboren op 18 januari 1936 te Viersel en in het Stuivenbergziekenhuis te Antwerpen overleden op 14 november 2013. Zijn uitvaart vond plaats op dinsdag 26 november 2013 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Stijn Vranken.
 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw M.K. in Antwerpen
  Mevrouw M.K. is geboren op 24 augustus 1918 in Rusland en in woonzorgcentrum Sint-Anna in Berchem overleden op 18 september 2013. Haar uitvaart vond plaats op dinsdag 24 september 2013 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Stijn Vranken.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer G.B. in Antwerpen
  Meneer G.B. is op 9 mei 1936 geboren te Antwerpen en daar thuis overleden op 6 mei 2013. Zijn uitvaart vond plaats in de vroege ochtend van 22 mei 2013 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Stijn Vranken.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer H.H. in Antwerpen
  Meneer H.H. is op 7 januari 1950 geboren te Antwerpen en in ziekenhuis Stuivenberg overleden op 25 mei 2012. Zijn uitvaart vond plaats op woensdagmiddag 13 juni 2012 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Stijn Vranken.
 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw H. Mc I. in Antwerpen
  Mevrouw H. Mc I. is op 21 augustus 1936 geboren in Hilversum, Nederland en in Antwerpen overleden op 21 maart 2012. Haar uitvaart vond plaats op woensdagmiddag 11 april 2012 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Stijn Vranken.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer R.C. in Antwerpen
  Meneer R.C. is op 12 maart 1929 geboren te Charleroi en overleden in Antwerpen op 29 augustus 2011. Zijn uitvaart vond plaats op op maandag 12 september 2011 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Stijn Vranken.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer M.V.d.B. in Antwerpen
  Meneer M.V.d.B. is op 5 september 1936 geboren te Hamont en in het Sint-Vincentiusziekenhuis te Antwerpen overleden op 23 januari 2010. Zijn uitvaart vond plaats op donderdag 4 februari 2010 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Stijn Vranken.
Contact

VONK & Zonen

Krugerstraat 232 - 2660 Hoboken

email hidden; JavaScript is required

Op de hoogte blijven van nieuwe verslagen en gedichten?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ondersteund door:
made by