De Eenzame Uitvaart van Meneer M.V.d.B. in Antwerpen

Donderdag 4 februari 2010
Antwerpen, Schoonselhof
Dichter van dienst: Stijn Vranken
Auteur verslag: Maarten Inghels

Meneer M.V.d.B. is op 5 september 1936 geboren te Hamont en in het Sint-Vincentiusziekenhuis te Antwerpen overleden op 23 januari 2010. Zijn uitvaart vond plaats op donderdag 4 februari 2010 op begraafplaats Schoonselhof.

Ik zie mijn buurvrouw vaak televisie kijken. Dat doet ze meestal de hele dag door. Ze kijkt naar alle herhalingen van elke middelmatige soap, en neemt er de vertoningen van de saaie middagfilms nog bij. Zelden komt er bezoek. Dat het kon gebeuren, dat een van mijn vele buren eenzaam oud werd, om tenslotte onopgemerkt te sterven, was niet ondenkbaar.

Meneer M.V.d.B. woonde in een troosteloos, grijs, appartement boven een ouderwetse kapperszaak in de straat die dwars op de mijne ligt. Ik kom er elke dag haast zeker tweemaal voorbij gefietst of gewandeld. Nooit eerder zag ik zijn appartement boven het lelijke kappersinterieur op de gelijkvloers – dat iemand er zijn haar had laten kappen had ik nog nooit gezien. Meneer M.V.d.B. kocht zijn brood vast bij de bekende bakker op de hoek, de straathoek die we delen, die onze twee straten met zijn warme broodgeur verbindt. Het is eveneens perfect mogelijk dat ik achter hem in de rij stond bij het boodschappen doen in de buurtsupermarkt. Dat we elk een krant kochten, en we de deur voor elkaar openhielden bij het verlaten van de winkel, dat onze blikken kruisten.

Maar geen van dit alles verandert iets aan het jammerlijke einde van meneer M.V.d.B. die onwel werd en op het laatst in het ziekenhuis moest verblijven, waar hij op zaterdag 23 januari overleed. Sociaal Centrum Oever gaf de opdracht voor de begrafenis, aangezien het ziekenhuispersoneel geen familie vond. Het wordt me niet meteen duidelijk wie me nog iets over meneer M.V.d.B. kan vertellen. Wanneer ik op maandagochtend, stipt om negen uur in de ochtend, het Sociaal Centrum Oever bel, antwoordt een meisje in gebrekkig Nederlands: ‘Ik niets weet, ik niets weet’. Als ik de reden van mijn telefoontje nog eens uit de doeken doe, voert ze meneer M.V.d.B. zijn naam in de computer waarna ze het telefoonnummer van een naburig sociaal centrum dicteert. M.V.d.B. behoorde strikt genomen niet tot hun district en dus moet ik maar bij de juiste diensten aankloppen. Wanneer ik om tien na negen het andere sociaal centrum opbel, verklaren ze dat ik beslist bij Sociaal Centrum Oever moet zijn, want ‘meneer was immers door iemand van Sociaal Centrum Oever ingevoerd in de computer’, zagen ze.

Sociaal Centrum Oever heeft nu iemand anders aan het onthaal zitten, en ik word snel doorverbonden met Tatiana die de dood van M.V.d.B. heeft verwerkt in de computer. Meneer behoorde inderdaad niet tot hun district, vertelt ze, en was ook bij leven geen vaste klant. Maar omdat na zijn overlijden geen familie werd gevonden, schakelde het ziekenhuis hen in om de uitvaart te regelen. Het sociaal centrum had nog naar familieleden gezocht, maar ook niemand gevonden. Kortom, niemand weet ons iets over meneer M.V.d.B. te vertellen.

We dragen alleen zijn naam bij ons, wanneer Stijn Vranken en ik begraafplaats Schoonselhof betreden. Bert is er met zijn eigen kleine autootje weer bij. Er staat ook nog een wagen met vijf inzittenden te wachten. We stellen ons voor aan wat familie blijkt te zijn.

‘Een broer en twee zussen,’ zegt de man die uitstapt en ons de hand schudt. ‘Ik ben de neef, en mijn vrouw is er nog bij.’

‘Goed dat jullie erbij kunnen zijn,’ zeg ik - zo wordt het toch niet helemaal een eenzame uitvaart.

‘M. wilde al tweeëndertig jaar geen contact meer met ons,’ vervolgt de man. ‘Wij hadden al talloze pogingen ondernomen.’ We zwijgen. ‘Wij hebben verschillende keren geprobeerd. In al die jaren. Maar hij wilde niet.’

We spreken nogmaals ons medeleven uit, en of het goed is dat we alsnog het gedicht voor M.V.d.B. voordragen, aangezien er gewag werd gemaakt van een eenzame uitvaart en hun komst niets veranderd aan onze intentie om ons respect te betuigen aan meneer M.V.d.B.

De neef knikt instemmend: ‘Wij kunnen niet zeggen hier met veel genegenheid te staan. Wij komen uit respect, maar tweeëndertig jaar is lang.’

Even later staan we met zeven rond de kist - de grafmakers en de dragers niet meegerekend. Bert benadrukt nogmaals het belang van een laatste groet te brengen, op de manier die ons het beste lijkt. Enkelen in het gezelschap raken de kist aan, anderen buigen licht hun hoofd of zeggen een laatste woord. Maar niet vooraleer Stijn zijn gedicht voor M.V.d.B. heeft voorgedragen:

EN VERDER

voor M.V.d.B. (1936-2010)

Zoals de stilte hier staat, netjes en gepast

tussen hemel en aarde, zo stamelde zij jaren

door je kamer. Althans dat dacht ik

alvast wat onhandig om je naam heen.

En verder? Vroeg ik.

Niets. O ja, en ook: Niemand.

Zoals wij hier staan, ongepast in onszelf.

Het had niet dunner gekund. Zelfs de dood

vindt hier niet veel aan. Alleen het vel

moet nog geruimd.

Zo wankelt het woord aan de einder.

Te laat als nooit tevoren.

Op de terugweg in tram 24 zie ik de volgende lijkwagen richting de begraafplaats rijden.

Reacties

Andere uitvaarten van deze dichter

 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw N.V.H. in Antwerpen
  Mevrouw N.V.H. werd geboren in Merksem op 8 augustus 1963. Zij is thuis in Antwerpen-Berchem overleden op 14 februari 2024. De asuitstrooiing vond plaats op dinsdag 12 maart 2024 op strooiweide De wingerd, op Het Schoonselhof in Antwerpen om 11:30. Dichter van dienst was Stijn Vranken.
 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw V.V.O. in Antwerpen
  Mevrouw V.V.O. werd geboren op 5 februari 1944 in Schoten. Zij overleed op 22 november 2023 in het woonzorgcentrum Vinck Heymans in Antwerpen. De asuitstrooiing vond plaats op begraafplaats ’t Schoonselhof in Antwerpen op 14 december 2023 om 12:00. Dichter van dienst was Stijn Vranken.
 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw M.T. in Antwerpen
  Mevrouw M.T. werd geboren in Antwerpen op 16 januari 1932 en overleed in het GZA Sint Vincentius in Antwerpen op 2 maart 2023. Mevrouw M.T. woonde alleen in een appartement in Deurne. Er waren geen familieleden bekend. Haar uitvaart vond plaats op donderdag 30 maart in het Schoonselhof in Antwerpen. Dichter van dienst was Stijn Vranken.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer I.U. in Antwerpen
  Meneer I.U. werd in Oekraïne geboren op 30 september 1980 maar zijn geboorteplaats was bij zijn overlijden voor de autoriteiten in Antwerpen onbekend. Op 19 februari 2023 werd Meneer I.U. dood aangetroffen in een volkstuintje aan de Boterlaarbaan in Deurne, dichtbij Antwerpen. Zijn uitvaart vond plaats op 21 maart 2023 om 11:00 op het Schoonselhof. Dichter van dienst was Stijn Vranken.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer L.V.d.B. in Antwerpen
  Meneer L.V.d.B is geboren op 26 januari 1931 te Lier en in Woonzorgcentrum Vinck-Heymans te Antwerpen overleden op 5 juli 2014. Zijn asuitstrooiing vond plaats op donderdag 17 juli 2014 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Stijn Vranken.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer W.C. in Antwerpen
  Meneer W.C. is geboren op 14 augustus 1949 en in zijn woonst te Antwerpen gevonden op 4 juni 2014. Meneer W.C. overleed vermoedelijk al in april. Zijn asuitstrooiing vond plaats op vrijdag 13 juni 2014. Dichter van dienst was Stijn Vranken.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer M.R. in Antwerpen
  Meneer M.R. is geboren op 14 augustus 1949 te Kappellen en in zijn woning te Antwerpen overleden op 23 april 2014. Zijn asuitstrooiing vond plaats op maandag 5 mei 2014 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Stijn Vranken.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer L.D.L. in Antwerpen
  Meneer L.D.L. is geboren op 18 januari 1936 te Viersel en in het Stuivenbergziekenhuis te Antwerpen overleden op 14 november 2013. Zijn uitvaart vond plaats op dinsdag 26 november 2013 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Stijn Vranken.
 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw M.K. in Antwerpen
  Mevrouw M.K. is geboren op 24 augustus 1918 in Rusland en in woonzorgcentrum Sint-Anna in Berchem overleden op 18 september 2013. Haar uitvaart vond plaats op dinsdag 24 september 2013 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Stijn Vranken.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer G.B. in Antwerpen
  Meneer G.B. is op 9 mei 1936 geboren te Antwerpen en daar thuis overleden op 6 mei 2013. Zijn uitvaart vond plaats in de vroege ochtend van 22 mei 2013 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Stijn Vranken.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer H.H. in Antwerpen
  Meneer H.H. is op 7 januari 1950 geboren te Antwerpen en in ziekenhuis Stuivenberg overleden op 25 mei 2012. Zijn uitvaart vond plaats op woensdagmiddag 13 juni 2012 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Stijn Vranken.
 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw H. Mc I. in Antwerpen
  Mevrouw H. Mc I. is op 21 augustus 1936 geboren in Hilversum, Nederland en in Antwerpen overleden op 21 maart 2012. Haar uitvaart vond plaats op woensdagmiddag 11 april 2012 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Stijn Vranken.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer R.C. in Antwerpen
  Meneer R.C. is op 12 maart 1929 geboren te Charleroi en overleden in Antwerpen op 29 augustus 2011. Zijn uitvaart vond plaats op op maandag 12 september 2011 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Stijn Vranken.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer M.N.P. in Antwerpen
  Meneer M.N.P. is op 3 maart 1941 geboren te Lousame in Spanje en in het ziekenhuis Stuivenberg te Antwerpen overleden op 29 september 2010. Zijn uitvaart vond plaats op maandag 11 oktober 2010 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Stijn Vranken.
Contact

VONK & Zonen

Krugerstraat 232 - 2660 Hoboken

email hidden; JavaScript is required

Op de hoogte blijven van nieuwe verslagen en gedichten?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ondersteund door:
made by