De Eenzame Uitvaart van Meneer I.U. in Antwerpen

Dinsdag 21 maart 2023
Antwerpen, Schoonselhof
Dichter van dienst: Stijn Vranken
Auteur verslag: Yella Arnouts

Meneer I.U. werd in Oekraïne geboren op 30 september 1980 maar zijn geboorteplaats was bij zijn overlijden voor de autoriteiten in Antwerpen onbekend. Op 19 februari 2023 werd Meneer I.U. dood aangetroffen in een volkstuintje aan de Boterlaarbaan in Deurne, dichtbij Antwerpen. Zijn uitvaart vond plaats op 21 maart 2023 om 11:00 op het Schoonselhof.

De medewerkster van de uitvaartonderneming mailt me op woensdag 8 maart over de eenzame uitvaart van Meneer I.U., een Oekraïense dakloze man die dood aangetroffen werd in een volkstuintje aan de Boterlaarbaan in Deurne. Dat is de enige informatie waarover ze beschikt. Ook de ambassade in Oekraïne, waarop ze nog lang gewacht heeft vooraleer tot de uitvaartplanning over te gaan, ‘heeft geen contacten gevonden van mijnheer I.U.’, schrijft ze me.

Zo weinig dus kan het zijn.

De dag van de uitvaart, dinsdag 21 maart zou het begin van een nieuwe lente moeten betekenen maar het wil een grauwe, gure haast winterse dag worden. De ceremoniemeester, dichter Stijn Vranken en ik lopen achter de corbillard aan en steken onze hoofden nog wat dieper in onze kragen. Of verbeeld ik me dat maar?

De ceremoniemeester schat ik amper dertig en terwijl hij plaats neemt, samen met de chauffeur, Stijn en mijzelf, rondom de zuil waarop de urne staat, komt de vraag in me op: hoe is het voor zo’n jong iemand om geconfronteerd te worden met zowat de eenzaamste dood die je je kunt voorstellen? Ik neem me voor het hem na de dienst te vragen.

Het blijft een wonderlijk intense ervaring hoe de ceremoniemeester het weinige dat we kunnen, weet te omringen met een toegewijd respect. Zo verwelkomt hij Stijn en mij bij de uitvaart van mijnheer I.U. waarop hij Stijn uitnodigt om zijn gedicht voor te dragen:

Ik herkende je meteen

voor I.U.

Ik ken je niet maar herkende je meteen: een mens

die had moeten mogen, die wij hadden moeten kunnen
zoals we zo vaak onszelf kunnen.

Niets weet ik over jou. Hoe hebben je handen gevoeld?
Wie heeft het laatst je adem gezien? Waar woonde je
steeds weer niet? Ik zou kunnen gissen

wie je was. Hoeveel eelt er op je dromen stond. Wat

je in godsnaam zocht in die ijskoude tuin? Beschutting
onder de sneeuw? Vast niet wat je vond.

Soms is niets voldoende om een gedicht te vullen,
deze keer is het te weinig. Dit is een machteloze stoet
woorden. Niets rijmt op niets.

Heeft iemand ooit met jou een lied gezongen, geruchten
uit je longen ontfutseld over verloren landen en liefde
die had moeten kunnen? Kon je zingen?

Ik ken je niet, en weiger je nog verder te verzinnen
ter ere van wat poëzie. Dit gedicht is voor jou, maar
dit is niet het gedicht dat ik wilde schrijven

voor jou.

Het overkomt me zelden dat ik al te geëmotioneerd raak bij de uitvaart van een voor mij onbekende medemens. Nu wellen de tranen als vanzelf op en krijg ik ze niet weggeslikt.

Het is een oprecht, ontroerend gedicht. Afgezien daarvan moet iets me, meer nog dan anders, getriggerd hebben. Geen idee wat of hoe. Of misschien is het de samenloop der dingen: het dieptreurige gevoel iemand een laatste saluut te brengen van wie je werkelijk letterlijk niets weet. Je wenst het niet eens een vijand toe. De indringende woorden van Stijn daar tegenover, het hopeloze en tegelijk troostende van zijn verzen. En dan de ingetogen rust van de ceremoniemeester en het altijd weer serene van zijn rituele handelingen en gebaren. De groet bij het opnemen van de urne. Het langzaam verstrooien van de as dat een grijze rechthoek wordt, als een dekentje, op de weide, het leggen van een roos aan de rand ervan. En dan de laatste groet van ieder van ons afzonderlijk.

Ik vergeet de jonge ceremoniemeester te vragen wat ik me had voorgenomen. Hoe hij zo’n eenzame uitvaart ervaart. Ik realiseer het me pas wanneer Stijn en ik terugwandelen naar de uitgang van het kerkhof. Ik wil me nog verontschuldigen voor mijn tranen. Waarom eigenlijk. Er wordt hoe dan ook niet veel meer tussen ons gezegd. Tenzij dank je voor het gedicht. Dank dat je er was.

Reacties

Patricia De Laet

Ik lees vandaag voor het eerst een paar verslagen omdat ik de nieuwsbrief kreeg. Zeer getroffen door jullie toewijding en emoties en prachtige gedichten. Een heel bijzondere onderneming!

inne wyffels

hij had toch nog zijn naam
zijn naam die jullie mooi hebben geeerd
zijn verloren leven, zijn wanhoop hebben gevoeld
mooi...

Andere uitvaarten van deze dichter

 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw N.V.H. in Antwerpen
  Mevrouw N.V.H. werd geboren in Merksem op 8 augustus 1963. Zij is thuis in Antwerpen-Berchem overleden op 14 februari 2024. De asuitstrooiing vond plaats op dinsdag 12 maart 2024 op strooiweide De wingerd, op Het Schoonselhof in Antwerpen om 11:30. Dichter van dienst was Stijn Vranken.
 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw V.V.O. in Antwerpen
  Mevrouw V.V.O. werd geboren op 5 februari 1944 in Schoten. Zij overleed op 22 november 2023 in het woonzorgcentrum Vinck Heymans in Antwerpen. De asuitstrooiing vond plaats op begraafplaats ’t Schoonselhof in Antwerpen op 14 december 2023 om 12:00. Dichter van dienst was Stijn Vranken.
 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw M.T. in Antwerpen
  Mevrouw M.T. werd geboren in Antwerpen op 16 januari 1932 en overleed in het GZA Sint Vincentius in Antwerpen op 2 maart 2023. Mevrouw M.T. woonde alleen in een appartement in Deurne. Er waren geen familieleden bekend. Haar uitvaart vond plaats op donderdag 30 maart in het Schoonselhof in Antwerpen. Dichter van dienst was Stijn Vranken.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer L.V.d.B. in Antwerpen
  Meneer L.V.d.B is geboren op 26 januari 1931 te Lier en in Woonzorgcentrum Vinck-Heymans te Antwerpen overleden op 5 juli 2014. Zijn asuitstrooiing vond plaats op donderdag 17 juli 2014 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Stijn Vranken.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer W.C. in Antwerpen
  Meneer W.C. is geboren op 14 augustus 1949 en in zijn woonst te Antwerpen gevonden op 4 juni 2014. Meneer W.C. overleed vermoedelijk al in april. Zijn asuitstrooiing vond plaats op vrijdag 13 juni 2014. Dichter van dienst was Stijn Vranken.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer M.R. in Antwerpen
  Meneer M.R. is geboren op 14 augustus 1949 te Kappellen en in zijn woning te Antwerpen overleden op 23 april 2014. Zijn asuitstrooiing vond plaats op maandag 5 mei 2014 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Stijn Vranken.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer L.D.L. in Antwerpen
  Meneer L.D.L. is geboren op 18 januari 1936 te Viersel en in het Stuivenbergziekenhuis te Antwerpen overleden op 14 november 2013. Zijn uitvaart vond plaats op dinsdag 26 november 2013 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Stijn Vranken.
 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw M.K. in Antwerpen
  Mevrouw M.K. is geboren op 24 augustus 1918 in Rusland en in woonzorgcentrum Sint-Anna in Berchem overleden op 18 september 2013. Haar uitvaart vond plaats op dinsdag 24 september 2013 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Stijn Vranken.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer G.B. in Antwerpen
  Meneer G.B. is op 9 mei 1936 geboren te Antwerpen en daar thuis overleden op 6 mei 2013. Zijn uitvaart vond plaats in de vroege ochtend van 22 mei 2013 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Stijn Vranken.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer H.H. in Antwerpen
  Meneer H.H. is op 7 januari 1950 geboren te Antwerpen en in ziekenhuis Stuivenberg overleden op 25 mei 2012. Zijn uitvaart vond plaats op woensdagmiddag 13 juni 2012 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Stijn Vranken.
 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw H. Mc I. in Antwerpen
  Mevrouw H. Mc I. is op 21 augustus 1936 geboren in Hilversum, Nederland en in Antwerpen overleden op 21 maart 2012. Haar uitvaart vond plaats op woensdagmiddag 11 april 2012 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Stijn Vranken.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer R.C. in Antwerpen
  Meneer R.C. is op 12 maart 1929 geboren te Charleroi en overleden in Antwerpen op 29 augustus 2011. Zijn uitvaart vond plaats op op maandag 12 september 2011 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Stijn Vranken.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer M.N.P. in Antwerpen
  Meneer M.N.P. is op 3 maart 1941 geboren te Lousame in Spanje en in het ziekenhuis Stuivenberg te Antwerpen overleden op 29 september 2010. Zijn uitvaart vond plaats op maandag 11 oktober 2010 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Stijn Vranken.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer M.V.d.B. in Antwerpen
  Meneer M.V.d.B. is op 5 september 1936 geboren te Hamont en in het Sint-Vincentiusziekenhuis te Antwerpen overleden op 23 januari 2010. Zijn uitvaart vond plaats op donderdag 4 februari 2010 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Stijn Vranken.
Contact

VONK & Zonen

Krugerstraat 232 - 2660 Hoboken

email hidden; JavaScript is required

Op de hoogte blijven van nieuwe verslagen en gedichten?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ondersteund door:
made by