De Eenzame Uitvaart van Mevrouw M.P. in Antwerpen

Dinsdag 19 december 2023
Antwerpen, Schoonselhof
Dichter van dienst: Peter Theunynck
Auteur verslag: Yella Arnouts

Mevrouw M.P. werd geboren in Antwerpen op 25 december 1945. Zij is gestorven in AZ Monica in Deurne op 5 december 2023. De uitvaart vond plaats op begraafplaats ‘t Schoonselhof in Antwerpen, op de strooiweide De herder, op dinsdag 19 december 2023 om 12:00.

Af en toe verloopt een eenzame uitvaart anders dan ik denk te mogen verwachten. Zoals vandaag. Aanvankelijk werd aan het uitvaartcentrum niet veel meer gemeld dan dat er sprake was van een halfbroer van mevrouw M.P. en dat hij niet aanwezig zou zijn. Twee dagen voor de uitvaart verneem ik via het uitvaartcentrum dat toch een viertal mensen de uitvaart van mevrouw M.P. zou bijwonen.

Zo’n bericht mag altijd goed nieuws heten.

Een kille miezerige dag is het. Wanneer ik iets voor twaalven, haast tegelijk met Peter, de ceremoniewagen nader, heeft er zich ter hoogte van de ceremoniewagen al een groepje gevormd. Peter en ik maken kennis met de animator van het wzc in Deurne en ook twee vrijwilligers van het wzc in Antwerpen. Ze zijn samen naar hier afgezakt, met de tram, in het gezelschap van een dame op hoge leeftijd in een rolstoel die zich voorstelt als Roza, of Rozeke, de zus van de overledene.

Was Rozeke door het wzc over het hoofd gezien? Ik heb geen idee. In ieder geval blijkt dat ze jarenlang, om de veertien dagen en telkens op woensdag, vanuit het home hartje Antwerpen waar zij woont, een taxi nam om haar nu overleden zus een bezoek te brengen in het home in Deurne waar zij verbleef.

De vrijwilligers, een bijzonder sympathieke man en vrouw nemen Rozeke onder hun hoede. Ze zit warm ingeduffeld in haar rolstoel, met een enorme regencape over zich heen, een warme sjaal om haar hals en een warme muts op haar hoofd. De animator, eveneens een bijzonder beminnelijke dame, vertelt ons dat zij ook een tekst geschreven heeft die ze straks graag wil voorlezen bij de asuitstrooiing van mevrouw M.P.

De ceremoniemeester, deze keer een dame die Maria heet, begeleidt ons groepje tot aan de strooiweide De herder. Het is de makkelijkst bereikbare weide wanneer in het gezelschap een rolstoelgebruiker aanwezig is.

Maria verwoordt de asuitstrooiing als een teruggave van wat rest van de gestorvene aan de natuurelementen, op de eerste plaats aan de aarde en de lucht. De animator van het wzc schetst een mooi beeld van de overledene als een vrouw die geleefd en ook geleden heeft. Ze drukt de wens uit dat de overledene rust mag vinden. Even laat de ceremoniemeester tactvol wat stilte gedijen waarin het warme afscheid van de animator na kan klinken. Dan neemt Peter het woord met zijn gedicht:

POLKA

voor M.P. (1945-2023)

Misschien liep je vader al vroeg in de steppe verloren,
misschien had je moeder haar glimlach begraven
nog voor jij werd geboren. Je was een kind van de oorlog.
De tijd beet in je oren, trok sporen door je voorhoofd.

En jij
probeerde.
Je incasseerde,
viel en veerde op.
Je roeide soms met de verkeerde riemen.

Soms brak iets onderweg. Men sprak ervan.
En jij
ging door.
Wat moest je anders?
Tot je zo dun werd als poedersneeuw.
Tot een dag in december
je leerde zweven.

Nu zwijg je in alle talen. Nu zing je in stilte
met de wintervogels mee.
Nu werk je aan een witte kerst
en iedereen is uitgenodigd.

Wie komt er naar je feestje?
Yella? Ik? De wind, de regen,
de raaf, de kraai, de merel?

We brengen woorden mee.

Laat ons een feestmaal maken van de taal.
Een toetje van je dromen. Laat ons de polka dansen,
Maria, en je vredig in slaap wiegen bij valavond.

Rozeke is zichtbaar ontroerd. Ze heeft een tuiltje kunstbloemen bij zich en een knuffelbeertje, de dingen die ze dichtbij de plek wil leggen waar de as terechtgekomen is. Met de hulp van de vrijwilligers kan ze zich uit de rolstoel oprichten. Een paar minuten staat ze daar aan de rand van de weide, ze fluistert wat, neemt de tijd om afscheid te nemen van haar zus. Wanneer ze weer in de rolstoel geholpen is, wordt ze getroost door iedereen die om haar heen is gaan staan.

We nemen afscheid van elkaar, wensen elkaar behouden thuiskomst. Dat we niet alleen maar wel degelijk hier samen waren, het heeft ons allemaal deugd gedaan.

Reacties

Sonja

Ma zo schoon voor de twee zussen!! Mooi gedaan. Ik ben ontroerd en pink een traantje weg.

Andere uitvaarten van deze dichter

 • De Eenzame Uitvaart van Meneer M.D.K. in Antwerpen
  Meneer M.D.K. werd geboren in Zaandam (Nederland) op 8 maart 1937. Hij is gestorven in het woonzorgcentrum Sint-Anna in Berchem op 10 mei 2024. De uitvaart vond plaats op donderdag 6 juni 2024 om 10:00 op de strooiweide De Wingerd van begraafplaats ’t Schoonselhof in Antwerpen. Dichter van dienst was Peter Theunynck.
 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw I.T. in Antwerpen
  Mevrouw I.T. was geboren op 4 april 1940 in Woumen (West-Vlaanderen). Zij is overleden in een woonzorgcentrum in Merksem, bij Antwerpen, op 10 februari 2024. Haar uitvaart vond plaats op dinsdag 12 maart om 10:30 op de strooiweide van begraafplaats ’t Schoonselhof in Antwerpen. Dichter van dienst was Peter Theunynck.
 • De Eenzame Uitvaart van babyjongen P.D. in Antwerpen
  De babyjongen P.D. is geboren op 22 augustus 2023 in het AZ Middelheim en aldaar één dag later overleden, op 23 augustus 2023. De assenuitstrooiing heeft plaatsgehad op donderdag 31 augustus 2023 om 15u30 op begraafplaats Het Schoonselhof, op strooiweide De Herder. Dichter van dienst was Peter Theunynck.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer D.J.C.A. in Antwerpen
  Van Meneer D.J.C.A. is op het moment van dit schrijven geen geboorteplaats en – datum bekend. Op 10 februari 2023 is hij overleden bij een brand in Antwerpen-Zuid. Meneer D.J.C.A. was van Portugese afkomst en was niet ingeschreven in België. Zijn uitvaart vond plaats op donderdag 4 mei om 15:30 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Peter Theunynck.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer G.V. in Antwerpen
  Meneer G.V. is geboren in Mortsel op 8 december 1956. Hij is dood aangetroffen in zijn serviceflat in Antwerpen-Noord op 11 januari 2023. Zijn uitvaart vond plaats op dinsdag 31 januari 2023 om 14:15 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst: Peter Theunynck.
 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw M.D.P. in Antwerpen
  Mevrouw M.D.P. is geboren op 30 juli 1955 te Tutova Vaslui in Roemenië en in zijn woning te Berchem overleden op 7 april 2016. Zijn asuitstrooiing vond plaats op maandag 18 april 2016 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Peter Theunynck.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer P.S. in Antwerpen
  Meneer P.S. is geboren op 18 november 1943 te Antwerpen en in zijn woonst te Antwerpen overleden op 27 mei 2015. Zijn asuitstrooiing vond plaats op maandag 8 mei 2015 op begraafplaats Schoonselhof. Er werden geen familie of vrienden van meneer R.H. gevonden. Bij bezoek aan de buren in de woonblokken van Antwerpen Rozemaai werd duidelijk dat er weinig of geen contact is onderling. Dichter van dienst was Peter Theunynck.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer F.V. in Antwerpen
  Meneer F.V. is geboren op 22 januari 1941 te Kaster en in zijn woonst te Deurne overleden op 20 februari 2015. Zijn asuitstrooiing vond plaats op woensdag 11 maart 2015 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Peter Theunynck.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer F.V. in Antwerpen
  Meneer F.V. is geboren op 22 juli 1923 te Sint-Joost-Ten-Node en in Zoersel overleden op 8 oktober 2014. Zijn asuitstrooiing vond plaats op donderdag 16 oktober 2014 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Peter Theunynck.
 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw A.M. in Antwerpen
  Mevrouw A.M. is geboren op 5 maart 1927 te Antwerpen en in woonzorgcentrum Bilzenhof overleden op 5 mei 2014. Haar asuitstrooiing vond plaats op woensdag 21 mei 2014 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Peter Theunynck.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer P.S. in Antwerpen
  Meneer P.S. is geboren op 3 april 1937 te Mechelen en in zijn woonst te Antwerpen gevonden op 20 maart 2014. Zijn begrafenis vond plaats op vrijdag 28 maart 2014 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Peter Theunynck.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer B.M. in Antwerpen
  Meneer B.M. is op 28 juni 1953 geboren te Temse en in het Stuivenbergziekenhuis te Antwerpen overleden op 1 november 2013. Zijn uitvaart vond plaats op dinsdag 12 november 2013 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Peter Theunynck.
Contact

VONK & Zonen

Krugerstraat 232 - 2660 Hoboken

email hidden; JavaScript is required

Op de hoogte blijven van nieuwe verslagen en gedichten?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ondersteund door:
made by