De Eenzame Uitvaart van babyjongen P.D. in Antwerpen

Donderdag 31 augustus 2023
Antwerpen, Schoonselhof
Dichter van dienst: Peter Theunynck
Auteur verslag: Yella Arnouts

De babyjongen P.D. is geboren op 22 augustus 2023 in het AZ Middelheim en aldaar één dag later overleden, op 23 augustus 2023. De assenuitstrooiing heeft plaatsgehad op donderdag 31 augustus 2023 om 15u30 op begraafplaats Het Schoonselhof, op strooiweide De Herder.

Opnieuw laat het uitvaartcentrum weten dat er een eenzame uitvaart verzorgd moet worden van een baby. Het gaat om het jongetje P.D. dat geboren is in het A.Z. Middelheim in Antwerpen en dat slechts één dag geleefd heeft.

Zijn vader en moeder, jonge mensen van resp. 29 en 25 jaar oud, zijn hindoes van Nepalese afkomst. Via een oponthoud hier en daar, onder meer in Italië, zijn ze in België aangekomen, waar ze een tijd konden logeren bij een oom van de moeder. Binnenkort zouden ze kunnen verhuizen naar een eigen appartement. De ouders hebben laten weten dat ze het op dit moment niet aankunnen om voor een uitvaart te zorgen of om de uitvaart bij te wonen.

Ik probeer me het immense verdriet en het lijden voor te stellen van ouders die een baby verliezen aan de dood. Hoewel de ouders van P.D. nobele onbekenden voor me zijn, loop ik ijl en doof rond in de dagen voor de uitvaart. Ik schrijf eerst een mail aan Peter om te vragen of hij terug in het land is en zich vrij zou kunnen maken voor een heel bijzondere eenzame uitvaart, die van een babyjongetje. Peter laat vrijwel meteen weten dat hij paraat staat. Daarop bel ik mijn contactpersoon Amber van het uitvaartcentrum. Ik vraag haar of de ceremoniemeester voor muziek zou kunnen zorgen - gepast voor hindoes uit Nepal - en of het een goed idee is om het gedicht en een verslag van de uitvaart naar het Engels te vertalen. Zo zou de vader van P. in ieder geval iets na kunnen lezen wanneer hij eraan toe is of wanneer de tijd er rijp voor is.

De laatste dag van augustus van dit jaar is zonnig, niet verzengend maar zacht. Ik besluit in overleg met Peter en de ceremoniedames een stukje van de uitvaart met mijn telefoon op te nemen zodat in een later ergens, als de tijd er is, de ouders van P.D. ernaar kunnen kijken en luisteren.

Peter en ik lopen achter de ceremoniedames op de strooiweide ‘De herder’. Aan de rotonde waarop een zuiltje staat zet de ene ceremoniedame de muziek klaar, een Tibetaanse meditatieve panfluit, terwijl de andere dame de asbus opstelt op het zuiltje zodat we er samen omheen kunnen plaatsnemen.

Terwijl Peter met mijn telefoon de opname maakt, betuig ik mijn medeleven in het Engels aan de ouders van P.D.

Daarna leest Peter zijn gedicht eerst in het Engels, dan in het Nederlands voor:

Raceautootje

voor P.D.

Je was heel mooi een raceautootje,
misschien wel het mooiste wat er bestond.
Met alles erop en eraan: vier wieltjes,
een stuur, spoilers in koetswerkkleur,
een nagelnieuw terugtrekmotortje.

Je eerste race was in een heel ver land
op een racebaan, blakerend in de zon,
met laaiende loopings,
messcherpe bochten en een finale
die met de verte flirtte.

Je werd omzichtig uit je hoesje gehaald.
Dunne vingers streelden je flanken.
Twee lippen bliezen op jou
tot je blonk. Twee handen trokken
je uiterst deskundig op gang.

De andere autootjes scheurden
meteen door de bochten.
De andere autootjes namen
de loopings quasi perfect. En jij
stond in de eerste ronde al stil.

Niemand kreeg je nog aan de praat.
Zat het onder de motorkap? Lag het
aan het chassis? De bedrading?
De injectie? Geen monteur die het wist.
Soms rijdt zelfs het beste racewagentje niet.


Racing car

for P.D.

You were a tiny, beautiful racing car,
To us, the most wonderful by far.
Complete with all: a steering wheel,
A hood and boot, a frame of steel,
A brand-new shiny automobile.

Your first race was in a distant land,
On a track so colorfully grand.
With dizzying loops that twirl and twist,
Sharp bends to navigate,
A finish line into the distant mist.

Lifted from your protective sleeve,
gently touched by a summer breeze.
Two lips blew a shine upon your frame,
Two hands set you racing, into the game.

Other cars whizzed through the bends,
Mastering loops that never end.
Yet, after mere moments of pure grace,
You came to a halt in that challenging race.

No one could rekindle your spark,
Was it the engine, deep in the dark?
Chassis, wiring, what went wrong?
The injection, perhaps? No mechanic knew.
Time was too short for your splendid song.

Tijdens de assenuitstrooiing klikt opnieuw de muziek aan. We blijven nog een tijdje luisteren om dan één voor één een laatste groet te brengen aan de overleden baby.

Ik leg twee grote zonnebloemen neer aan de rand van de strooiweide.

Reacties

Hanni

Een baby, zo klein en weerloos, gewild maar toch achtergelaten, verdronken in een zee van verdriet maar nu gedragen op wolken van mededogen

Andere uitvaarten van deze dichter

 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw I.T. in Antwerpen
  Mevrouw I.T. was geboren op 4 april 1940 in Woumen (West-Vlaanderen). Zij is overleden in een woonzorgcentrum in Merksem, bij Antwerpen, op 10 februari 2024. Haar uitvaart vond plaats op dinsdag 12 maart om 10:30 op de strooiweide van begraafplaats ’t Schoonselhof in Antwerpen. Dichter van dienst was Peter Theunynck.
 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw M.P. in Antwerpen
  Mevrouw M.P. werd geboren in Antwerpen op 25 december 1945. Zij is gestorven in AZ Monica in Deurne op 5 december 2023. De uitvaart vond plaats op begraafplaats ‘t Schoonselhof in Antwerpen, op de strooiweide De herder, op dinsdag 19 december 2023 om 12:00. Dichter van dienst was Peter Theunynck.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer D.J.C.A. in Antwerpen
  Van Meneer D.J.C.A. is op het moment van dit schrijven geen geboorteplaats en – datum bekend. Op 10 februari 2023 is hij overleden bij een brand in Antwerpen-Zuid. Meneer D.J.C.A. was van Portugese afkomst en was niet ingeschreven in België. Zijn uitvaart vond plaats op donderdag 4 mei om 15:30 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Peter Theunynck.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer G.V. in Antwerpen
  Meneer G.V. is geboren in Mortsel op 8 december 1956. Hij is dood aangetroffen in zijn serviceflat in Antwerpen-Noord op 11 januari 2023. Zijn uitvaart vond plaats op dinsdag 31 januari 2023 om 14:15 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst: Peter Theunynck.
 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw M.D.P. in Antwerpen
  Mevrouw M.D.P. is geboren op 30 juli 1955 te Tutova Vaslui in Roemenië en in zijn woning te Berchem overleden op 7 april 2016. Zijn asuitstrooiing vond plaats op maandag 18 april 2016 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Peter Theunynck.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer P.S. in Antwerpen
  Meneer P.S. is geboren op 18 november 1943 te Antwerpen en in zijn woonst te Antwerpen overleden op 27 mei 2015. Zijn asuitstrooiing vond plaats op maandag 8 mei 2015 op begraafplaats Schoonselhof. Er werden geen familie of vrienden van meneer R.H. gevonden. Bij bezoek aan de buren in de woonblokken van Antwerpen Rozemaai werd duidelijk dat er weinig of geen contact is onderling. Dichter van dienst was Peter Theunynck.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer F.V. in Antwerpen
  Meneer F.V. is geboren op 22 januari 1941 te Kaster en in zijn woonst te Deurne overleden op 20 februari 2015. Zijn asuitstrooiing vond plaats op woensdag 11 maart 2015 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Peter Theunynck.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer F.V. in Antwerpen
  Meneer F.V. is geboren op 22 juli 1923 te Sint-Joost-Ten-Node en in Zoersel overleden op 8 oktober 2014. Zijn asuitstrooiing vond plaats op donderdag 16 oktober 2014 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Peter Theunynck.
 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw A.M. in Antwerpen
  Mevrouw A.M. is geboren op 5 maart 1927 te Antwerpen en in woonzorgcentrum Bilzenhof overleden op 5 mei 2014. Haar asuitstrooiing vond plaats op woensdag 21 mei 2014 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Peter Theunynck.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer P.S. in Antwerpen
  Meneer P.S. is geboren op 3 april 1937 te Mechelen en in zijn woonst te Antwerpen gevonden op 20 maart 2014. Zijn begrafenis vond plaats op vrijdag 28 maart 2014 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Peter Theunynck.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer B.M. in Antwerpen
  Meneer B.M. is op 28 juni 1953 geboren te Temse en in het Stuivenbergziekenhuis te Antwerpen overleden op 1 november 2013. Zijn uitvaart vond plaats op dinsdag 12 november 2013 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Peter Theunynck.
Contact

VONK & Zonen

Krugerstraat 232 - 2660 Hoboken

email hidden; JavaScript is required

Op de hoogte blijven van nieuwe verslagen en gedichten?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ondersteund door:
made by