De Eenzame Uitvaart van Meneer P.S. in Antwerpen

Vrijdag 28 maart 2014
Antwerpen, Schoonselhof
Dichter van dienst: Peter Theunynck
Auteur verslag: Maarten Inghels

Meneer P.S. is geboren op 3 april 1937 te Mechelen en in zijn woonst te Antwerpen gevonden op 20 maart 2014. Zijn begrafenis vond plaats op vrijdag 28 maart 2014 op begraafplaats Schoonselhof.

Walter van de Firma doet melding van een woninglijk. Meneer P.S., 77 jaar, werd in verre staat van ontbinding in zijn woning gevonden. Het is onduidelijk hoe lang meneer daar al lag.

Meteen na de melding fiets ik in de zon naar het appartement van meneer P.S. Hij woonde op de bovenste verdieping van een flatgebouw dat uitkijkt op de Kloosterstraat - een buurt vol antiekzaken en hippe interieurwinkels. In de weekends loopt het hier vol dagjesmensen, vandaag is het kalm. Het is de buurjongen die de deur voor me open doet. Hij kent meneer P.S. ruim zes jaar, de tijd dat hij met z’n moeder naast hem woont. ‘Mijn moeder zou daarom graag de uitvaart bijwonen.’ Ik laat mijn contactgegevens bij hem achter en fiets weer naar huis.

Een dag later weet het OCMW te vertellen dat meneer nog een dochter heeft, maar die wenst niet gecontacteerd te worden. Van zijn broer Leo die in de buurt van Leuven woont, vinden ze de contactgegevens niet. Men geeft mij het nummer van Familiehulp mee. Tweewekelijks kwam er een poetsvrouw de woning van meneer P.S. op orde brengen.

‘Een speciale, ietwat vreemde man,’ weet de poetsvrouw. Ik vraag haar naar zijn beroep, wat meneer P.S. in zijn leven uitspookte. ‘Verzekeringsmaatschappij. Ik denk dat hij voor een verzekeringsmaatschappij werkte en nu met pensioen was.’

Twee dagen na de melding ben ik niet meer zo zeker van de verzekeringsmaatschappij. De buurvrouw belt me op en zegt dat meneer P.S. vroeger ‘een heel goede autotechnieker was’. Ze is nogal aangedaan door het feit dat meneer al enige dagen dood in het appartement naast haar lag - ze wil dan ook erg graag de uitvaart vrijdag bijwonen. ‘Kende u hem goed?’ vraag ik.

‘Alleen van de lift. Jaren geleden heb ik hem op een ongelukkige manier leren kennen. Ik kon niet anders dan hem aanspreken op zijn verwaarloosde kledij en lijfgeur, hij dronk toen ook heel erg veel. Ik had de indruk dat het nadien veel beter met hem ging. Nochtans was hij heel erg ziek, leed aan kanker, onderging verschillende operaties. Uiteindelijk is hij blijkbaar van de trap gevallen. Ik weet niet hoe lang hij daar lag, ik heb niets gehoord, ik had echt niets gehoord.’ Met die zinnen eindigt ons gesprek niet. Een uur nadat ik de telefoon heb ingelegd, belt de buurvrouw opnieuw:

‘Ik moet nog iets toevoegen aan ons gesprek van daarnet. Ik denk dat ik niet het juiste beeld van meneer P.S. heb geschetst. Ik vond hem eigenlijk een heel vriendelijke meneer die altijd optimistisch overkwam, ondanks zijn slepende ziekte. Iemand die niemand tot last was en nooit klaagde. Ik vond hem een moedig man. Ja, moedig.’ We nemen afscheid. ‘Tot vrijdag,’ zeg ik.

Drie dagen na de melding, twee dagen voor de uitvaart, krijgt het leven van meneer P.S. nog een staartje. Een buurman belt mij op om te informeren naar de uitvaart. ‘Zal er nog iets worden gezegd?’ Ik leg hem uit dat we in dit geval een dichter hebben ingeschakeld die iets persoonlijks voor meneer P.S. zal schrijven. De buurman biedt aan in de buurt te informeren naar mensen die meneer P.S. hebben gekend en de uitvaart willen bijwonen. ‘Ik zal langs het gemeenschapscentrum gaan, maar niets is zeker.’

Niets is zeker, ook niet wat we over meneer P.S. weten. Verzekeringsmakelaar of autotechnieker. Vrienden of geen vrienden. De buurman of mogelijke kennissen uit het gemeenschapscentrum komen niet opdagen voor de uitvaart. De buurvrouw en haar zoon zijn wel op post. ‘Ik vond het belangrijk hier te zijn,’ zegt ze. ‘Ook al kende ik hem niet goed.’ Peter Theunynck komt met zijn fiets aan, hij schreef een gedicht. En enkele minuten na het afgesproken aanvangsuur arriveert uitvaartondernemer Walter met een lege lijkwagen.

‘Ik zal heel eerlijk met jullie zijn,’ verklaart hij omstandig. ‘We zullen iets later moeten beginnen want we wachten nog op de lijkwagen met meneer P.S.. Maar ik kan het uitleggen. In normale omstandigheden bewaren we een lijk op -4°. Maar omdat het lichaam van meneer P.S. al in ontbinding ging, iets vroeger dan eigenlijk nodig was, bewaarden we hem op -20° - een aanzienlijk verschil. Nu, om die reden paste meneer P.S. niet in een kist van gewoon formaat.’

Minutieus en met oog voor detail doet Walter zijn verhaal. Dat een lichaam in ontbinding meestal wordt begraven in een kist van groter formaat, kende ik al van de eerdere eenzame uitvaarten. Maar we hebben de kern van het verhaal nog niet bereikt, het eigenlijke probleem:

‘Nu hadden wij vanochtend geen kisten van groter formaat meer in het magazijn staan. Dus moesten wij met meneer P.S. eerst langs de Oude Firma rijden die ons, wonderwel volgens onze eigenste verbazing, dat kunnen we wel zeggen, uit de brand heeft geholpen met een grotere kist.’

Het verhaal van Walter duurde lang, het wachten was kort want daar is de lijkwagen met meneer P.S. in. De grote kist gaat op vier schouders, dan op schragen, dan de grond in.

WEINIG

voor P.S.

Terwijl de lente alle ramen opengooit

en emmers zon uitgiet over de stoep,

terwijl narcissen lang en lenig in het gras

meedansen met de zuidenwind,

terwijl de buurman sleutelt aan de kleppen

van een roestbak en het oude hart

nog eens uit volle borst laat zingen,

terwijl de dame aan de overkant een dweiltje

slaat en goochelt met haar stofdoek,

terwijl het in de gang traag brieven sneeuwt,

lig jij beneden aan de trap. Stiller was je

nooit. Geen dochter die nog met je praat,

geen broer om pinten mee te drinken.

Je woonde afgelegen tussen iedereen.

Alleen die buurvrouw in de lift misschien

die naar je vroeg. Misschien was dat genoeg.

Wanneer Peter, de buurvrouw en haar zoon en ik het perk uitlopen, bedenken we samen dat nogal rommelig verliep. ‘Werpen we normaal niet nog een schep aarde in de kuil?’ vraagt Peter. Nee, zeg ik. Dat hebben we nog nooit gedaan. Maar het rituele groeten is wel uit de ceremonie geknipt, het buigen, en er is ook geen ceremonieleider die teken doet aan de dichter dat het zijn of haar beurt is. Het hele ritueel kan strakker getrokken worden. Alleen een gedicht, of een buurvrouw in de lift die naar de dode vroeg, is misschien niet genoeg. Ik stel voor om de ceremonie te bespreken met Walter en zijn collega’s bij eenzame uitvaart nr. 56.

Reacties

Andere uitvaarten van deze dichter

 • De Eenzame Uitvaart van Meneer M.D.K. in Antwerpen
  Meneer M.D.K. werd geboren in Zaandam (Nederland) op 8 maart 1937. Hij is gestorven in het woonzorgcentrum Sint-Anna in Berchem op 10 mei 2024. De uitvaart vond plaats op donderdag 6 juni 2024 om 10:00 op de strooiweide De Wingerd van begraafplaats ’t Schoonselhof in Antwerpen. Dichter van dienst was Peter Theunynck.
 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw I.T. in Antwerpen
  Mevrouw I.T. was geboren op 4 april 1940 in Woumen (West-Vlaanderen). Zij is overleden in een woonzorgcentrum in Merksem, bij Antwerpen, op 10 februari 2024. Haar uitvaart vond plaats op dinsdag 12 maart om 10:30 op de strooiweide van begraafplaats ’t Schoonselhof in Antwerpen. Dichter van dienst was Peter Theunynck.
 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw M.P. in Antwerpen
  Mevrouw M.P. werd geboren in Antwerpen op 25 december 1945. Zij is gestorven in AZ Monica in Deurne op 5 december 2023. De uitvaart vond plaats op begraafplaats ‘t Schoonselhof in Antwerpen, op de strooiweide De herder, op dinsdag 19 december 2023 om 12:00. Dichter van dienst was Peter Theunynck.
 • De Eenzame Uitvaart van babyjongen P.D. in Antwerpen
  De babyjongen P.D. is geboren op 22 augustus 2023 in het AZ Middelheim en aldaar één dag later overleden, op 23 augustus 2023. De assenuitstrooiing heeft plaatsgehad op donderdag 31 augustus 2023 om 15u30 op begraafplaats Het Schoonselhof, op strooiweide De Herder. Dichter van dienst was Peter Theunynck.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer D.J.C.A. in Antwerpen
  Van Meneer D.J.C.A. is op het moment van dit schrijven geen geboorteplaats en – datum bekend. Op 10 februari 2023 is hij overleden bij een brand in Antwerpen-Zuid. Meneer D.J.C.A. was van Portugese afkomst en was niet ingeschreven in België. Zijn uitvaart vond plaats op donderdag 4 mei om 15:30 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Peter Theunynck.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer G.V. in Antwerpen
  Meneer G.V. is geboren in Mortsel op 8 december 1956. Hij is dood aangetroffen in zijn serviceflat in Antwerpen-Noord op 11 januari 2023. Zijn uitvaart vond plaats op dinsdag 31 januari 2023 om 14:15 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst: Peter Theunynck.
 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw M.D.P. in Antwerpen
  Mevrouw M.D.P. is geboren op 30 juli 1955 te Tutova Vaslui in Roemenië en in zijn woning te Berchem overleden op 7 april 2016. Zijn asuitstrooiing vond plaats op maandag 18 april 2016 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Peter Theunynck.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer P.S. in Antwerpen
  Meneer P.S. is geboren op 18 november 1943 te Antwerpen en in zijn woonst te Antwerpen overleden op 27 mei 2015. Zijn asuitstrooiing vond plaats op maandag 8 mei 2015 op begraafplaats Schoonselhof. Er werden geen familie of vrienden van meneer R.H. gevonden. Bij bezoek aan de buren in de woonblokken van Antwerpen Rozemaai werd duidelijk dat er weinig of geen contact is onderling. Dichter van dienst was Peter Theunynck.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer F.V. in Antwerpen
  Meneer F.V. is geboren op 22 januari 1941 te Kaster en in zijn woonst te Deurne overleden op 20 februari 2015. Zijn asuitstrooiing vond plaats op woensdag 11 maart 2015 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Peter Theunynck.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer F.V. in Antwerpen
  Meneer F.V. is geboren op 22 juli 1923 te Sint-Joost-Ten-Node en in Zoersel overleden op 8 oktober 2014. Zijn asuitstrooiing vond plaats op donderdag 16 oktober 2014 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Peter Theunynck.
 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw A.M. in Antwerpen
  Mevrouw A.M. is geboren op 5 maart 1927 te Antwerpen en in woonzorgcentrum Bilzenhof overleden op 5 mei 2014. Haar asuitstrooiing vond plaats op woensdag 21 mei 2014 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Peter Theunynck.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer B.M. in Antwerpen
  Meneer B.M. is op 28 juni 1953 geboren te Temse en in het Stuivenbergziekenhuis te Antwerpen overleden op 1 november 2013. Zijn uitvaart vond plaats op dinsdag 12 november 2013 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Peter Theunynck.
Contact

VONK & Zonen

Krugerstraat 232 - 2660 Hoboken

email hidden; JavaScript is required

Op de hoogte blijven van nieuwe verslagen en gedichten?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ondersteund door:
made by