De Eenzame Uitvaart van Meneer D.J.C.A. in Antwerpen

Donderdag 4 mei 2023
Antwerpen, Schoonselhof
Dichter van dienst: Peter Theunynck
Auteur verslag: Yella Arnouts

Van Meneer D.J.C.A. is op het moment van dit schrijven geen geboorteplaats en – datum bekend. Op 10 februari 2023 is hij overleden bij een brand in Antwerpen-Zuid. Meneer D.J.C.A. was van Portugese afkomst en was niet ingeschreven in België. Zijn uitvaart vond plaats op donderdag 4 mei om 15:30 op begraafplaats Schoonselhof.

Wat ik als dichter en coördinator van De Eenzame Uitvaart altijd al wat vreesde, is helaas uitgekomen. Dat vroeg of laat in mijn eigen straat een man of vrouw eenzaam zou sterven.

Op 10 februari 2023 ’s avonds rukt de brandweer uit voor rookontwikkeling in een appartement schuin tegenover mijn huisdeur. Ik ben op dat moment niet thuis. Maar later in de krant lees ik dat de brand heel beperkt gebleven is. Er kwam echter politie bij te pas toen bleek dat het lichaam van een overleden man in het gebouw gevonden werd. De man lag waarschijnlijk een sigaret te roken toen hij bedwelmd raakte door koolstofdioxide.

Op zoek naar iets meer informatie over meneer D.J.C.A. bel ik een paar keer aan bij het appartementsgebouw schuinweg over mijn deur. Ik probeer een keer ’s morgens, een keer ’s avonds. Telkens weer wordt door niemand opengedaan.

De dag voor de uitvaart heb ik bij de buurman rechts van het gebouw wat meer geluk. Hij vertelt me dat in het gebouw wel zeker twintig mannen samenwonen. Allemaal illegale bouwvakkers, zegt hij, Portugezen, soms ook Brazilianen. Hij weet ook te zeggen dat er frequent wisselingen zijn van werkmannen en dat het hem nog nooit gelukt is een echt gesprek met een van hen te voeren. Hij had graag naar de uitvaart gekomen maar hij heeft op dat uur een afspraak en hij verontschuldigt zich.

Wanneer ik de plaats van afspraak nader - parking 2 ter hoogte van het mortuarium Aster - blijkt Peter al present. En solidair met hem is zijn echtgenote ook daar.

Even later staan we met de ceremoniemeester en de chauffeur van de corbillard rond de zuil waarop de urne wordt gezet. Op uitnodiging van de ceremoniemeester draagt Peter zijn gedicht voor:

Oceaan

voor D.J.C.A.

Dat er zo weinig van een leven overblijft:
een handvol asse, een naam vol klinkers
die nergens nog een belletje doen rinkelen.

Krioelde jij in januari nog tussen de gele helmen
op een werf? Jongleerde je met sigaretten
op een dwarsbalk hoger dan de kathedraal?

Was jij de stukadoor die zich wist uit te wissen
in het wit? De ijzervlechter die zich wegvlocht
in de wapening? De kraanman die de lucht inging?

De Portugese berghond van een vriend
slaapt in een lederen salon. Zijn dag gaat open
met een aai, een bad, een volle kom. En jij?

Waar is jouw vriend? Is het de noordenwind
die je omarmt, je op zijn schouders neemt
voor de terugvlucht naar je vaderland?

Is hij het die je loslaat bij de veertigduizend
vogels van de Estuario do Tejo? Of die je uitzet
in een watertje dat onderweg is naar de oceaan?

De ceremoniemeester biedt ons de gelegenheid nog een laatste saluut te brengen op de manier die ieder van ons vindt passen. Ik leg de zachtroze roos aan de rand van de asse.

Al fietsend op de terugweg zie ik bouwvakkers met gele helmen vervaarlijk jongleren op de rand van een gigantische muur in aanbouw. Ik heb zin om naar hen te wuiven.

Reacties

hubert de clercq

Wie nu of straks het Portugese binnenland doorkruist, of met zandkorrels tussen de tenen op de stranden van Algarve, zou aan de hand van dit knap gedicht ook ff moeten denken aan de stukjes Portugal op onze werven... dank je, Peter.

Maaike

Wat is het opnieuw prachtig neergezet. Met het gedicht komt de mijnheer uit Portugal weer tot leven 🙏 Hartelijk dank

Andere uitvaarten van deze dichter

 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw I.T. in Antwerpen
  Mevrouw I.T. was geboren op 4 april 1940 in Woumen (West-Vlaanderen). Zij is overleden in een woonzorgcentrum in Merksem, bij Antwerpen, op 10 februari 2024. Haar uitvaart vond plaats op dinsdag 12 maart om 10:30 op de strooiweide van begraafplaats ’t Schoonselhof in Antwerpen. Dichter van dienst was Peter Theunynck.
 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw M.P. in Antwerpen
  Mevrouw M.P. werd geboren in Antwerpen op 25 december 1945. Zij is gestorven in AZ Monica in Deurne op 5 december 2023. De uitvaart vond plaats op begraafplaats ‘t Schoonselhof in Antwerpen, op de strooiweide De herder, op dinsdag 19 december 2023 om 12:00. Dichter van dienst was Peter Theunynck.
 • De Eenzame Uitvaart van babyjongen P.D. in Antwerpen
  De babyjongen P.D. is geboren op 22 augustus 2023 in het AZ Middelheim en aldaar één dag later overleden, op 23 augustus 2023. De assenuitstrooiing heeft plaatsgehad op donderdag 31 augustus 2023 om 15u30 op begraafplaats Het Schoonselhof, op strooiweide De Herder. Dichter van dienst was Peter Theunynck.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer G.V. in Antwerpen
  Meneer G.V. is geboren in Mortsel op 8 december 1956. Hij is dood aangetroffen in zijn serviceflat in Antwerpen-Noord op 11 januari 2023. Zijn uitvaart vond plaats op dinsdag 31 januari 2023 om 14:15 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst: Peter Theunynck.
 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw M.D.P. in Antwerpen
  Mevrouw M.D.P. is geboren op 30 juli 1955 te Tutova Vaslui in Roemenië en in zijn woning te Berchem overleden op 7 april 2016. Zijn asuitstrooiing vond plaats op maandag 18 april 2016 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Peter Theunynck.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer P.S. in Antwerpen
  Meneer P.S. is geboren op 18 november 1943 te Antwerpen en in zijn woonst te Antwerpen overleden op 27 mei 2015. Zijn asuitstrooiing vond plaats op maandag 8 mei 2015 op begraafplaats Schoonselhof. Er werden geen familie of vrienden van meneer R.H. gevonden. Bij bezoek aan de buren in de woonblokken van Antwerpen Rozemaai werd duidelijk dat er weinig of geen contact is onderling. Dichter van dienst was Peter Theunynck.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer F.V. in Antwerpen
  Meneer F.V. is geboren op 22 januari 1941 te Kaster en in zijn woonst te Deurne overleden op 20 februari 2015. Zijn asuitstrooiing vond plaats op woensdag 11 maart 2015 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Peter Theunynck.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer F.V. in Antwerpen
  Meneer F.V. is geboren op 22 juli 1923 te Sint-Joost-Ten-Node en in Zoersel overleden op 8 oktober 2014. Zijn asuitstrooiing vond plaats op donderdag 16 oktober 2014 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Peter Theunynck.
 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw A.M. in Antwerpen
  Mevrouw A.M. is geboren op 5 maart 1927 te Antwerpen en in woonzorgcentrum Bilzenhof overleden op 5 mei 2014. Haar asuitstrooiing vond plaats op woensdag 21 mei 2014 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Peter Theunynck.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer P.S. in Antwerpen
  Meneer P.S. is geboren op 3 april 1937 te Mechelen en in zijn woonst te Antwerpen gevonden op 20 maart 2014. Zijn begrafenis vond plaats op vrijdag 28 maart 2014 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Peter Theunynck.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer B.M. in Antwerpen
  Meneer B.M. is op 28 juni 1953 geboren te Temse en in het Stuivenbergziekenhuis te Antwerpen overleden op 1 november 2013. Zijn uitvaart vond plaats op dinsdag 12 november 2013 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Peter Theunynck.
Contact

VONK & Zonen

Krugerstraat 232 - 2660 Hoboken

email hidden; JavaScript is required

Op de hoogte blijven van nieuwe verslagen en gedichten?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ondersteund door:
made by