De Eenzame Uitvaart van Meneer G.V. in Antwerpen

Dinsdag 31 januari 2023
Antwerpen, Schoonselhof
Dichter van dienst: Peter Theunynck
Auteur verslag: Yella Arnouts

Meneer G.V. is geboren in Mortsel op 8 december 1956. Hij is dood aangetroffen in zijn serviceflat in Antwerpen-Noord op 11 januari 2023. Zijn uitvaart vond plaats op dinsdag 31 januari 2023 om 14:15 op begraafplaats Schoonselhof.

Peter is al vroeg op post. Het maakt dat hij samen met Bart en de journaliste die de eerste uitvaart van vandaag, die van mevrouw R.E., heeft bijgewoond, ook nog te woord kan staan. Hij kan ook kennis maken met Lotte Lola, nationaal coördinator van De Eenzame Uitvaart.

De opdracht voor de uitvaart van Meneer G.V. is één van de moeilijkere. Haast niets weten we van hem. Te jong om al te sterven, net 66 geworden, is hij op 11 januari gevonden maar hoe lang hij al gestorven was en hoe precies, zijn vragen die tot nu toe onbeantwoord zijn gebleven. Amber, medewerker van het uitvaartcentrum, wist te vertellen dat meneer G.V. gescheiden was en een zoon had. De naam van de zoon is overigens bekend, helaas is hij niet terug te vinden in het Rijksregister. Misschien is hij een dakloze die onder de radar leeft? Of zou nog een andere verklaring mogelijk zijn?

Ik heb geen idee.

Ceremonieleider Stefaan nodigt Peter, Lotte Lola en mij uit om de corbillard te volgen tot aan de strooiweide waar we moeten zijn. Stefaans collega en chauffeur stapt uit en opent de enorme achterdeur van de auto. Het valt me op hoe groot de ruimte is waarin de urne geplaatst is. Op een klein verhoogje en omringd door een crèmekleurig doek. De urne wordt door de collega waardig gedragen tot aan de sokkel waar wij omheen plaats nemen. Stefaan en zijn collega handelen toegewijd. Stefaan spreekt met veel respect voor de overledene een woord van afscheid uit, geeft het dan door aan Peter die zijn gedicht voorleest:

VANDAAG IS HET DE ELFDE

Voor G.V.

In de Olijftak valt elke dag wat leuks
uit de lucht: goochelshow of kleurenwies,
Lichtmis Bingo, rolstoeldemonstratie.

Van twaalf tot vijf walsen de koffiekoppen
en de Leffeglazen over de tegels van de cafetaria
en kletsen biljartballen gezellig tegen elkaar.

Om de tien minuten stopt een tram
bij halte Richard. Nooit stap daar de zoon af.
Hij heeft de weg nog niet gevonden naar de vader.

De elfde is warm voor de tijd van het jaar.
De ochtend wordt gezegend met regen
en later blijft het overwegend droog.

Behalve op die ene kamer. Daar huilt
de keukenkraan. Daar spreekt de radio
de muren aan. Daar ligt het vloerkleed

zo stil onder jou. Je ziet er niemand meer.
Alleen een poetsvrouw uit Somalië.
Ze zal vandaag niet zingen bij het stofzuigen.

Peter leest bedachtzaam voor. Bij zijn laatste woorden voor meneer G.V. zie ik Stefaan even knikken. Heel even moet ik slikken. Zo druk bijgewoond de eerste, zo verlaten lijkt de tweede uitvaart van vandaag. Op de terugweg naar de ingang vertelt Peter dat zijn dochter in de buurt van het dienstencentrum De olijftak woont, waar meneer G.V. een flat had. Misschien hebben ze wel eens op straat elkaars pad gekruist.

Reacties

Andere uitvaarten van deze dichter

 • De Eenzame Uitvaart van Meneer M.D.K. in Antwerpen
  Meneer M.D.K. werd geboren in Zaandam (Nederland) op 8 maart 1937. Hij is gestorven in het woonzorgcentrum Sint-Anna in Berchem op 10 mei 2024. De uitvaart vond plaats op donderdag 6 juni 2024 om 10:00 op de strooiweide De Wingerd van begraafplaats ’t Schoonselhof in Antwerpen. Dichter van dienst was Peter Theunynck.
 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw I.T. in Antwerpen
  Mevrouw I.T. was geboren op 4 april 1940 in Woumen (West-Vlaanderen). Zij is overleden in een woonzorgcentrum in Merksem, bij Antwerpen, op 10 februari 2024. Haar uitvaart vond plaats op dinsdag 12 maart om 10:30 op de strooiweide van begraafplaats ’t Schoonselhof in Antwerpen. Dichter van dienst was Peter Theunynck.
 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw M.P. in Antwerpen
  Mevrouw M.P. werd geboren in Antwerpen op 25 december 1945. Zij is gestorven in AZ Monica in Deurne op 5 december 2023. De uitvaart vond plaats op begraafplaats ‘t Schoonselhof in Antwerpen, op de strooiweide De herder, op dinsdag 19 december 2023 om 12:00. Dichter van dienst was Peter Theunynck.
 • De Eenzame Uitvaart van babyjongen P.D. in Antwerpen
  De babyjongen P.D. is geboren op 22 augustus 2023 in het AZ Middelheim en aldaar één dag later overleden, op 23 augustus 2023. De assenuitstrooiing heeft plaatsgehad op donderdag 31 augustus 2023 om 15u30 op begraafplaats Het Schoonselhof, op strooiweide De Herder. Dichter van dienst was Peter Theunynck.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer D.J.C.A. in Antwerpen
  Van Meneer D.J.C.A. is op het moment van dit schrijven geen geboorteplaats en – datum bekend. Op 10 februari 2023 is hij overleden bij een brand in Antwerpen-Zuid. Meneer D.J.C.A. was van Portugese afkomst en was niet ingeschreven in België. Zijn uitvaart vond plaats op donderdag 4 mei om 15:30 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Peter Theunynck.
 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw M.D.P. in Antwerpen
  Mevrouw M.D.P. is geboren op 30 juli 1955 te Tutova Vaslui in Roemenië en in zijn woning te Berchem overleden op 7 april 2016. Zijn asuitstrooiing vond plaats op maandag 18 april 2016 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Peter Theunynck.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer P.S. in Antwerpen
  Meneer P.S. is geboren op 18 november 1943 te Antwerpen en in zijn woonst te Antwerpen overleden op 27 mei 2015. Zijn asuitstrooiing vond plaats op maandag 8 mei 2015 op begraafplaats Schoonselhof. Er werden geen familie of vrienden van meneer R.H. gevonden. Bij bezoek aan de buren in de woonblokken van Antwerpen Rozemaai werd duidelijk dat er weinig of geen contact is onderling. Dichter van dienst was Peter Theunynck.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer F.V. in Antwerpen
  Meneer F.V. is geboren op 22 januari 1941 te Kaster en in zijn woonst te Deurne overleden op 20 februari 2015. Zijn asuitstrooiing vond plaats op woensdag 11 maart 2015 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Peter Theunynck.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer F.V. in Antwerpen
  Meneer F.V. is geboren op 22 juli 1923 te Sint-Joost-Ten-Node en in Zoersel overleden op 8 oktober 2014. Zijn asuitstrooiing vond plaats op donderdag 16 oktober 2014 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Peter Theunynck.
 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw A.M. in Antwerpen
  Mevrouw A.M. is geboren op 5 maart 1927 te Antwerpen en in woonzorgcentrum Bilzenhof overleden op 5 mei 2014. Haar asuitstrooiing vond plaats op woensdag 21 mei 2014 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Peter Theunynck.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer P.S. in Antwerpen
  Meneer P.S. is geboren op 3 april 1937 te Mechelen en in zijn woonst te Antwerpen gevonden op 20 maart 2014. Zijn begrafenis vond plaats op vrijdag 28 maart 2014 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Peter Theunynck.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer B.M. in Antwerpen
  Meneer B.M. is op 28 juni 1953 geboren te Temse en in het Stuivenbergziekenhuis te Antwerpen overleden op 1 november 2013. Zijn uitvaart vond plaats op dinsdag 12 november 2013 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Peter Theunynck.
Contact

VONK & Zonen

Krugerstraat 232 - 2660 Hoboken

email hidden; JavaScript is required

Op de hoogte blijven van nieuwe verslagen en gedichten?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ondersteund door:
made by