De Eenzame Uitvaart van Meneer B.M. in Antwerpen

Dinsdag 12 november 2013
Antwerpen, Schoonselhof
Dichter van dienst: Peter Theunynck
Auteur verslag: Maarten Inghels

Meneer B.M. is op 28 juni 1953 geboren te Temse en in het Stuivenbergziekenhuis te Antwerpen overleden op 1 november 2013. Zijn uitvaart vond plaats op dinsdag 12 november 2013 op begraafplaats Schoonselhof.

De zus van meneer B.M. en ik hebben één gemeenschappelijke vriend op Facebook. Haar profielfoto is een spookhuis met opvliegende vleermuizen, en in het verleden gebruikte ze ook een foto van haar hond en een foto van haar kanarie. Ze speelt Pet Rescue Saga, Farm Heroes Saga en Smoothie Swipe. Met enkele muisklikken weet ik veel over de zus, maar nog niets over meneer B.M. Hij zat niet op Facebook.

De six degrees of separation-theorie stelt dat twee willekeurige personen op aarde via slechts vijf andere personen aan elkaar verbonden zijn. Met meneer B.M. was ik nog maar drie stappen verwijderd van een ontmoeting. Dat zal niet meer lukken; meneer B.M. overleed op 1 november, Allerheiligen, in zijn sociale flat achter bibliotheek Permeke en krijgt een eenzame uitvaart. Zijn zus wenst niet gecontacteerd te worden voor de uitvaart. Zij vindt op Facebook de pagina 'Gedichten, gedachten, gevoelens' leuk, dus vermoed ik dat ze ook wel fijn zal vinden dat er een dichter nog iets zegt op de teraardebestelling van haar broer.

Wat er tussen broer en zus fout is gelopen, hoef ik niet te weten. Wat vast staat is dat meneer B.M., onze drie stappen van verwijdering terzijde, niet echt veel andere verbindingen had met mensen uit zijn omgeving. Ik ben bij zijn sociale flat geweest, een grijze betonblok achter de bibliotheek, en heb enkele deurbellen ingeduwd. Eén iemand gaf gehoor, maar gaf door de krakende intercom te verstaan niets te weten over haar buurman.

Enkele dagen later, in het weekend, ga ik terug. Nu zijn er wat meer mensen thuis. De een wil me niet verder te woord staan, een ander belooft naar beneden te komen:

'Hij is dood, ja. Weet u wanneer ze zijn spullen komen halen? Alles staat nog in zijn appartement!' De buurman ruikt niet zo heel fris, naar meer dan een tijd niet gewassen, ik zet een stap naar achter, waarop hij weer dichterbij komt. Hij heeft een oog dat in een hoek is weggedraaid, zie ik, hij zal me niet goed kunnen zien. Ik vraag of hij meneer M.B. heeft gekend.

'Nee, nee. Ze zijn vorig weekend komen vertellen dat hij dood was. Meer weet ik niet. Zijn spullen staan hier nog wel.' Ik weet niets over de spullen van meneer M.B.; zijn fauteuil, tafel, stoelen, televisie - waar het allemaal naartoe moet. Hij was getrouwd en alweer gescheiden. Geen kinderen op de wereld gezet.

Op dinsdag 12 november miezert het hard. Het is al een week bijna onophoudelijk aan het regenen, die regen is begonnen met de dood van meneer M.B. en zal pas ophouden de dag na zijn uitvaart. Peter Theunynck staat onder de luifel van het wachthuisje te schuilen als ik met drie witte rozen de begraafplaats betreed. Een corbillard van de Firma draait stationair in de dreef, dragers Xavier en Etienne voorin.

'We hoeven niet langer te wachten,' zegt Etienne tien minuten voor aanvang, waarna we met ons drie achter de lijkwagen naar het perk stappen. Het blijft lange tijd stil tot Etienne weer het woord neemt: 'De directeur van de begraafplaats is er ook bij. En zie je die mevrouw met de paraplu aan het perk staan? Dat is controle. Dus het kan maar beter goed verlopen.'

'Wij volgen jullie, zoals gewoonlijk', zeg ik geruststellend. 'Het is wel Peter zijn eerste keer als dichter hier.'

'Kan jij het dan niet doen? Met meer ervaring? En misschien twee in plaats van één gedicht voorlezen?'

Ik weet niet of Etienne het al lachend bedoelt. Ik zeg dat ik vertrouwen heb in Peter Theunynck - hij gaat dat uitstekend doen, het laatste woord nemen voor meneer B.M. En hij doet dat ook. De eenzame uitvaart van meneer B.M. verloopt vlekkeloos, nadat we eerst de hand van de directeur van de begraafplaats, en de hand van de mevrouw van de controle hebben geschud, naar de kuil zijn gestapt, achter die schommelende boot.

VAARWEL B.M.

voor B.M.

Je woonde op een boogscheut van Permeke.

Maar in geen boek staat je verhaal te lezen.

Geen buur die zich je naam herinnert. Alleen een regel

in het Rijksregister bevestigt je bestaan.

Op de brug van Temse brak het water van je moeder.

Een ziekenbroeder sloot in Stuivenberg je ogen.

Daartussen: eindeloos veel wit, zoals tussen de regels

van een gedicht of zoals de toendra in de winter:

de sneeuw heeft alle sporen uitgewist.

Wat kan het stil zijn onder deze stolp van veren.

Wanneer het dooit, zal er van alles boven water komen:

een pas, een schoolrapport, een fiets misschien,

de foto van de vrouw die je verliet,

je zakmes, je zonnebril, je ziekenboekje.

Je kwam ter wereld op een zondag, bijna zomer.

Er was geen wolkje aan de lucht. Er stond een zachte bries.

In de rietkraag, bij de Scheldeoever, werd gezoend.

Uit een transistorradiootje klonk ‘We’ll meet again’ van Vera Lynn.

Veel zon en zoenen zaten er voor jou niet in.

En niemand hunkerde om je terug te zien.

Op 1 november ben je dan maar stil vertrokken.

Je moet nu al een heel eind opgeschoten zijn.

Misschien voel je je beter thuis daarginds. Misschien

dat je daar onverschrokken metselt aan een nieuw begin.

We buigen in volgorde: Etienne doet voor, de directeur van de begraafplaats, de mevrouw van de controle, Peter en ikzelf. Eens de kist in de kuil ligt, verlaten de dragers het perk, slaan het houtstof van hun schouders, rijden weg. We blijven nog even staan kijken naar de kuil, de andere graven, praten zacht over wat we net hebben gezien tot de graafmachine over de betonnen platen dichterbij komt gerold om alles dicht te scheppen.

Van de directeur krijgen we nog koffie in het Kasteeltje van de begraafplaats. De mevrouw van de controle, Peter en ik krijgen een uitleg over de geplande restauratie van het pand. Meer bepaald over de oude plafondtekeningen uit de negentiende eeuw die de vrouw des huizes maakte. Met onze hoofden in onze nek zien we schilderijen van aapjes, vogels, honden en de jacht.

'Nog iemand koffie?’ vraagt de directeur.

Reacties

Andere uitvaarten van deze dichter

 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw I.T. in Antwerpen
  Mevrouw I.T. was geboren op 4 april 1940 in Woumen (West-Vlaanderen). Zij is overleden in een woonzorgcentrum in Merksem, bij Antwerpen, op 10 februari 2024. Haar uitvaart vond plaats op dinsdag 12 maart om 10:30 op de strooiweide van begraafplaats ’t Schoonselhof in Antwerpen. Dichter van dienst was Peter Theunynck.
 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw M.P. in Antwerpen
  Mevrouw M.P. werd geboren in Antwerpen op 25 december 1945. Zij is gestorven in AZ Monica in Deurne op 5 december 2023. De uitvaart vond plaats op begraafplaats ‘t Schoonselhof in Antwerpen, op de strooiweide De herder, op dinsdag 19 december 2023 om 12:00. Dichter van dienst was Peter Theunynck.
 • De Eenzame Uitvaart van babyjongen P.D. in Antwerpen
  De babyjongen P.D. is geboren op 22 augustus 2023 in het AZ Middelheim en aldaar één dag later overleden, op 23 augustus 2023. De assenuitstrooiing heeft plaatsgehad op donderdag 31 augustus 2023 om 15u30 op begraafplaats Het Schoonselhof, op strooiweide De Herder. Dichter van dienst was Peter Theunynck.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer D.J.C.A. in Antwerpen
  Van Meneer D.J.C.A. is op het moment van dit schrijven geen geboorteplaats en – datum bekend. Op 10 februari 2023 is hij overleden bij een brand in Antwerpen-Zuid. Meneer D.J.C.A. was van Portugese afkomst en was niet ingeschreven in België. Zijn uitvaart vond plaats op donderdag 4 mei om 15:30 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Peter Theunynck.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer G.V. in Antwerpen
  Meneer G.V. is geboren in Mortsel op 8 december 1956. Hij is dood aangetroffen in zijn serviceflat in Antwerpen-Noord op 11 januari 2023. Zijn uitvaart vond plaats op dinsdag 31 januari 2023 om 14:15 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst: Peter Theunynck.
 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw M.D.P. in Antwerpen
  Mevrouw M.D.P. is geboren op 30 juli 1955 te Tutova Vaslui in Roemenië en in zijn woning te Berchem overleden op 7 april 2016. Zijn asuitstrooiing vond plaats op maandag 18 april 2016 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Peter Theunynck.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer P.S. in Antwerpen
  Meneer P.S. is geboren op 18 november 1943 te Antwerpen en in zijn woonst te Antwerpen overleden op 27 mei 2015. Zijn asuitstrooiing vond plaats op maandag 8 mei 2015 op begraafplaats Schoonselhof. Er werden geen familie of vrienden van meneer R.H. gevonden. Bij bezoek aan de buren in de woonblokken van Antwerpen Rozemaai werd duidelijk dat er weinig of geen contact is onderling. Dichter van dienst was Peter Theunynck.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer F.V. in Antwerpen
  Meneer F.V. is geboren op 22 januari 1941 te Kaster en in zijn woonst te Deurne overleden op 20 februari 2015. Zijn asuitstrooiing vond plaats op woensdag 11 maart 2015 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Peter Theunynck.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer F.V. in Antwerpen
  Meneer F.V. is geboren op 22 juli 1923 te Sint-Joost-Ten-Node en in Zoersel overleden op 8 oktober 2014. Zijn asuitstrooiing vond plaats op donderdag 16 oktober 2014 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Peter Theunynck.
 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw A.M. in Antwerpen
  Mevrouw A.M. is geboren op 5 maart 1927 te Antwerpen en in woonzorgcentrum Bilzenhof overleden op 5 mei 2014. Haar asuitstrooiing vond plaats op woensdag 21 mei 2014 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Peter Theunynck.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer P.S. in Antwerpen
  Meneer P.S. is geboren op 3 april 1937 te Mechelen en in zijn woonst te Antwerpen gevonden op 20 maart 2014. Zijn begrafenis vond plaats op vrijdag 28 maart 2014 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Peter Theunynck.
Contact

VONK & Zonen

Krugerstraat 232 - 2660 Hoboken

email hidden; JavaScript is required

Op de hoogte blijven van nieuwe verslagen en gedichten?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ondersteund door:
made by