De Eenzame Uitvaart van Mevrouw C.B.U. in Antwerpen

Vrijdag 23 juli 2010
Antwerpen, Schoonselhof
Dichter van dienst: Joke van Leeuwen
Auteur verslag: Maarten Inghels

Mevrouw C.B.U. is op 23 april 1957 geboren te Wilrijk en in ziekenhuis Stuivenberg overleden op 10 juli 2010. Haar uitvaart vond plaats op vrijdag 23 juli 2010 op begraafplaats Schoonselhof.

Daags na de uitvaart van meneer R.P., waarvoor Jan Aelberts een gedicht schreef, heeft Renée nog een eenzame uitvaart gepland. Mevrouw C.B.U. - die bij de geboorte de naam kreeg van een tragische opera. Uit de gegevens van het rijksregister maak ik op dat meneer R.P. en mevrouw C.B.U. allebei woonachtig waren te Antwerpen Linkeroever, niet eens een lange straat van elkaar verwijderd, haast om de hoek van elkaar gehuisvest, en dat ze bovendien op dezelfde dag overleden zijn, dan wel elk in een ander ziekenhuis. Meneer R.P. zag voor het laatst de witte muren van ziekenhuis Sint-Vincentius, mevrouw C.B.U. die van ziekenhuis Stuivenberg. Meer gegevens heb ik niet, en een zoektocht op Google levert niets op.

Waarom gingen ze elk naar een ander ziekenhuis, als ze in dezelfde wijk woonden? Lag de één een tijd ziek te bed, en was de ander een noodgeval? Was het de hitte van de voorbije weken die zijn tol eiste? Met hoeveel minuten verschil, hoeveel straten van elkaar verwijderd, waren ze in de dood verdwenen? Alles verdwijnt met hun namen mee in het graf.

Joke van Leeuwen zit al op een van de twee houten bankjes te wachten, en een van de dragers zit op het andere bankje met een tas van Delhaize naast zich. De schreeuwerige kleuren van de draagtas passen niet bij de zwarte jas op zijn schoot en zijn smetteloze, witte hemd. Wanneer ik beide aan elkaar voorstel vertelt de drager dat hij hier al een kwartiertje geleden is afgezet door zijn collega’s en dat ze zo weer komen met mevrouw C.B.U.

We hoeven niet lang te wachten op de twee wagens van de uitvaartdienst. Vandaag zijn het twee busjes. Geen corbillard. Één busje rijdt alvast door naar perk U, het andere laat zijn motor draaien. De drager zet zijn tas van Delhaize vooraan in het busje bij mevrouw C.B.U. en Joke en ik maken al een paar passen in de richting van perk U, het is een kleine wandeling. De drager fluit ons kort terug en doet teken; hij zal met ons mee stappen. Maar dan moet het wel achter de wagen aan, die ons tegen drie kilometer per uur zal vergezellen, of wij hem. Of mijn tasje met de twee potjes paarse bloemen in de wagen moet, vraagt hij. Nee, dat hoeft niet, zeg ik. Dit is de laatste wandeling voor mevrouw C.B.U., en voor dat kleine ommetje draag ik de bloemen graag zelf, het is niet zwaar, het hindert niet.

Na vijf of tien minuten, dat wil ik kwijt zijn, zwijgend wandelen achter de brommende bestelwagen – als we niet links of rechts kijken, zien we enkel de achterruit van de wagen - passeren we een bankje waarop twee bezoekers van de begraafplaats zitten. Het komt wel vaker voor dat een man zijn hond hier uitlaat, of een eenzame fietser een rondje langs de lanen maakt, tot zelfs twee wielertoeristen op een tandem, de begraafplaats is dan ook als een park aangelegd, maar deze twee bezoekers zitten op het bankje te praten. Bij de aanblik van onze kleine formatie achter het langzaam rijdende busje veren de man en de vrouw recht, vouwen ze de handen in elkaar voor de schoot en buigen licht het hoofd.

Misschien is dat wel het mooiste gebaar voor mevrouw C.B.U. Dat voor de dood van een volstrekt anoniem persoon, twee onbekenden recht gaan staan en de laatste eer betuigen, uit een automatisme en besef dat dit ritueel tot iedereen toebehoort. Dat mevrouw C.B.U. met haar eenvoudige kist in een bestelwagen zonder vlaggetjes of bloemstukken, zonder een grote stoet rouwende mensen in de staart, genoeg respect en eerbiedwaardigheid afdwingt. Ik had het voor mevrouw C.B.U. niet mooier kunnen bedenken.

Met de kist op twee schragen en de paarse bloemetjes op het deksel, gaat onze kleine dienst van start. De drager die het kleine ritueel leidt geeft het teken: ‘Dan zullen we nu samen afscheid nemen van mevrouw C.B.U.’ Joke van Leeuwen draagt met luide stem haar gedicht voor:

VOOR CARMEN

voor C.V.U.

Ze gaven u het lied als naam, van ver

die naam, van hier uw wieg, een naam met

zwier, l’amour est un oiseau rebelle.

Paste die wel of zat die als een pluimenhoed

te scheef op de schedel, was die als hard

gezongen en geen stem meer over.

U liep op Linkeroever langs wie meenden

van waarheen, niet merkten welke

benen schijnbaar dragen.

En wie zal daar op straat naar vragen zolang

men niet valt. Te jong voor de dood, krast

het dan. Dat lied van de overkant.

Met ‘dan zullen we nu een laatste keer groeten’, sluit de drager de korte dienst af. We buigen één voor één licht het hoofd. Terwijl de dragers de kist in de kuil laten zakken, zie ik de paarse heide die ik gisteren meebracht voor meneer R.P. Ze staan in een kluitje aan zijn houten naambord, zacht in de grond gedrukt. Ik bedenk dat ik een volgende keer een schopje moet meenemen, om ze in te graven, net als de bloemen voor mevrouw C.B.U. die op het graf worden gezet.

Als mevrouw C.B.U. zij-aan-zij naast meneer R.P. ligt, wandelen we terug naar de wagens. Zoals steeds sluit de drager ons kort wederzien af met dezelfde woorden die hij aan het graf gebruikt: ‘Dan zullen we nu afscheid nemen.’

Reacties

Andere uitvaarten van deze dichter

 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw M.B. in Antwerpen
  Mevrouw M.B. was op één mei 1937 in Oostende geboren. Zij overleed in Antwerpen op drie december 2023. De thuisverpleegkundige heeft mevrouw dood aangetroffen in haar appartement. De asuitstrooiing ging door op woensdag 27 december om 14:30 op strooiweide De blauwe reiger van het Schoonselhof. Dichter van dienst was Joke Van Leeuwen.
 • De Eenzame Uitvaart van babymeisje P.A. in Antwerpen
  Babymeisje P.A. is geboren en gestorven op 28 juli 2023 om 01u00 in het Middelheimziekenhuis na een zwangerschapsduur van 27 weken en 5 dagen. Haar uitvaart had plaats op begraafplaats het Schoonselhof op 8 augustus 2023 om 10u00. Dichter van dienst was Joke Van Leeuwen.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer T.K. in Antwerpen
  Meneer T.K. is op 24 januari 1939 in Berchem geboren en op 26 januari 2023 in zijn serviceflat in dienstencentrum Ten Gaarde, ook in Berchem, gestorven. Zijn uitvaart vond plaats op 7 februari 2023 om 15:00 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst: Joke van Leeuwen.
 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw A.C. in Antwerpen
  Mevrouw A.C. is geboren op 24 juni 1920 te Hasselt en in woonzorgcentrum Sint-Anna te Antwerpen overleden op 4 maart 2017. Haar asuitstrooiing vond plaats op maandag 13 maart 2017 op begraafplaats Schoonselhof. Mevrouw A.C. babbelde graag, maar dementeerde. Ze had nog een dochter. Dichter van dienst was Joke van Leeuwen.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer H.V.W. in Antwerpen
  Meneer H.V.W. is geboren op 25 mei 1945 te Ede in Nederland en in het woonzorgcentrum De Manevinke te Antwerpen overleden op 24 augustus 2015. Zijn asuitstrooiing vond plaats op woensdag 2 september 2015 op begraafplaats Schoonselhof. Er werden geen familie of vrienden van meneer H.V.W. gevonden. Dichter van dienst was Joke van Leeuwen.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer M.I. in Antwerpen
  Meneer M.I. is geboren op 16 juni 1973 te Dar Es Salem in Tanzania en in Antwerpen overleden op 18 november 2014. Zijn asuitstrooiing vond plaats op donderdag 4 december 2014 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Joke van Leeuwen.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer W.W. in Antwerpen
  Meneer W.W. is geboren op 18 juni 1957 en in zijn woonst te Antwerpen in juni 2014 gevonden. Zijn asuitstrooiing vond plaats op dinsdag 17 juni 2014 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Joke van Leeuwen.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer F.M. in Antwerpen
  Meneer F.M. is geboren op 11 mei 1931 te Sint Pauwels en in het Middelheimziekenhuis overleden op 24 mei 2014. Zijn asuitstrooiing vond plaats op dinsdag 3 juni 2014 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Joke van Leeuwen.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer A.D. in Antwerpen
  Meneer A.D. is op 18 april 1920 geboren te Wilrijk en in woonzorgcentrum Lozanahof te Antwerpen overleden op 18 april 2014. Zijn asuitstrooiing vond plaats op maandag 28 april 2014 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Joke van Leeuwen.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer F.V.G. in Antwerpen
  Meneer F.V.G. is op 10 februari 1935 geboren te Antwerpen en in zijn woonst aldaar overleden op 5 december 2013. Zijn uitvaart vond plaats op donderdag 19 december 2013 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Joke van Leeuwen.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer J.P. in Antwerpen
  Meneer J.P. is geboren op 17 april 1945 te Antwerpen en in het Sint-Erasmusziekenhuis te Borgerhout overleden op 15 september 2013. Zijn uitvaart vond plaats op dinsdag 24 september 2013 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Joke van Leeuwen.
 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw A.H. in Antwerpen
  Mevrouw A.H. is op 28 februari 1928 geboren te Zele en in haar woonst te Berchem overleden op 31 januari 2013. Haar uitvaart vond plaats op woensdag 8 mei 2013 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Joke van Leeuwen.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer P.V.H. in Antwerpen
  Meneer P.V.H. is op 28 juni 1965 geboren in Lier en in zijn woonst in Antwerpen overleden op 7 november 2012. Zijn uitvaart vond plaats op dinsdagmiddag 11 december 2012 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Joke van Leeuwen.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer J.V.d.H. in Antwerpen
  Meneer J.V.d.H. is op 29 juni 1924 geboren in Mechelen en in Borgerhout overleden op 11 maart 2012. Zijn uitvaart vond plaats op woensdagmiddag 11 april 2012 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Joke van Leeuwen.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer J.V.D. in Antwerpen
  Meneer J.V.D. is op 26 januari 1932 geboren te Antwerpen en daar overleden op 25 augustus 2011. Zijn asuitstrooiing vond plaats op dinsdag 6 september 2011 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Joke van Leeuwen.
 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw J.V.L. in Antwerpen
  Mevrouw J.V.L. is geboren op 29 januari 1920 in Antwerpen en daar overleden op 18 januari 2009. Haar asuitstrooiing vond plaats op 23 januari 2009 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Joke van Leeuwen.
Contact

VONK & Zonen

Krugerstraat 232 - 2660 Hoboken

email hidden; JavaScript is required

Op de hoogte blijven van nieuwe verslagen en gedichten?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ondersteund door:
made by