De Eenzame Uitvaart van Meneer F.V.G. in Antwerpen

Donderdag 19 december 2013
Antwerpen, Schoonselhof
Dichter van dienst: Joke van Leeuwen
Auteur verslag: Maarten Inghels

Meneer F.V.G. is op 10 februari 1935 geboren te Antwerpen en in zijn woonst aldaar overleden op 5 december 2013. Zijn uitvaart vond plaats op donderdag 19 december 2013 op begraafplaats Schoonselhof.

Meneer F.V.G. woonde boven een autogarnierderij. Daar had ik nog nooit van gehoord: het woord autogarnierderij, waar ze autozetels stofferen en herstellen. Onderaan de woning zit een grote witte garagepoort, bovenaan twee appartementen. De tachtigjarige autogarnierder is tevens de huisbaas en doet de deur open om een antwoord te geven op het onbekende leven van meneer F.V.G.

'Ik heb hem gevonden. Het zat zo. Mijn zoon, die ook in de autogarnierderij werkt, zag dat de brievenbus van F. overvol zat. Dan ben ik gaan kloppen op de deur boven. En niet zachtjes, hein. Ik had niet de bedoeling om een gat in de deur te slaan, maar het was toch tot op straat te horen. Toen hij niet opendeed, belde ik de politie.

Met mijn reservesleutel stond ik zo binnen, maar de politie vroeg me op de gang te blijven staan. Ik had F. al zien liggen. Hij lag op de grond naast de tafel, waar de computer stond. Ik kan het me zo voorstellen: hij zat achter zijn computer en is opzij neergevallen. Dood.'

De huisbaas speelt de dood van meneer F.V.G. voor me na, op de drempel van zijn huis. Hij laat zijn bovenlichaam helemaal overhellen naar een kant en zegt 'boem'. Zijn hemelsblauwe ogen zitten glazig in zijn verkreukelde gezicht.

'Dood gesmoord. F. heeft zich dood gerookt. De afgelopen jaren heb ik hem dat meermaals gezegd, dat hij niet gezond klonk. Hoesten. Een tijd geleden heb ik alle ramen laten vervangen. Als souvenir houd ik een oud stuk kozijn in mijn garage, de nicotine druipt er in bruine druppels van af! Op het laatst kon hij de trappen hier haast niet meer op.'

'Deed hij nog zelf zijn boodschappen? Of kreeg hij hulp van iemand?'

'Ik zag hem wel eens met eten aankomen. En ziet u dat groene autootje aan de overkant van de straat? Daar ging hij één keer per maand mee naar Hulst, in Nederland. Omdat de boodschappen daar goedkoper waren. Ik zei nog, F., zei ik, waarom helemaal naar Hulst rijden? Op uw leeftijd?

Voor de rest hadden wij niet veel contact. Hij woonde boven mij, maar was nogal teruggetrokken. Maar als huisbaas was ik helemaal tevreden. Nog voor de eerste van de maand, stond de huishuur op mijn rekening. Een heel stipte man. Maar nooit bezoek. In die twintig, dertig jaar heb ik nooit iemand aan zijn deur gezien. Hij heeft me ooit over een zus verteld, maar voor hem was ze dood.'

'Weet u wat zijn beroep was?'

'Als straatveger in Antwerpen begonnen. Later gepromoveerd door de stad om met een bestelwagen rond te rijden. Voor de mannen van den ellentriek. Dat was al beter werk, deed hij ook liever, met de wagen rondrijden.' De autogarnierder wil me daarna ook zijn autogarnierderij tonen, waar zijn zoon aan het werk is. Dit is mijn leven, zegt hij. Ik werk hier ook nog, maar niet volgens vaste uren. Dit is mijn speeltuin.' Ik steek mijn hoofd door de open deur van de garage en neem afscheid van de oude huisbaas van meneer F.V.G.

Drager Xavier moet op doktersbevel stoppen met roken, en drager Dennis vertelt over de kerstdrukte in de binnenstad.

'Voor de stembanden. Stoppen met roken voor de stembanden.'

'Een dokter zal altijd zeggen om te stoppen met roken. Zelfs als je helemaal in orde bent.'

'Dat is een mooi bloemstuk dat je bij hebt.'

Dat klopt. Waar ik normaal drie witte rozen met me mee heb voor de onfortuinlijke dode, is het een dubbel zo groot boeket geworden. Er steken zelfs enkele groene palmtakjes bovenuit.

'We hebben een gift ontvangen, voor extra bloemen.' Een week geleden zat er een kaartje van een wat oudere dame in de brievenbus, in een oud handschrift, geadresseerd 'aan de dichter'. In beverige letters stond: 'Met diepe vreugde heb ik alles over het project gelezen. Hier een kleine bijdrage voor tas koffie en een boeket bloemen.’ Het mag vandaag wat meer zijn.

We praten de rest van het kwartiertje wachten vol, naast de corbillard met meneer F.V.G. in. Joke van Leeuwen komt erbij staan, waarna we beslissen de uitvaart te starten. Dennis rijdt de corbillard voor, en Joke, Xavier en ik volgen. De sfeer achter de lijkwagen is ontspannen, zo ontspannen dat we in geen tijd bij perk W1 belanden en Xavier ons met een kort handgebaar tot stilstand maant. Er moet ruimte gegeven worden aan de kist, de formatie van vijf dragers.

Voor F.V.G.

Zie toch wie zorgend werken in de straten

het vuil van alledag wegvegen, lichten

brandend houden. Zie hoe ze in hun donker

huiswaarts gaan.

Groet deze man die was, buig voor nog oude

stilte, eer zijn gewrichten stram van het labeur,

zie om naar weer een deur die niemand opent,

breng deze dode

hier, nu, een door de koude wind beblazen,

glanzend glazen, late ode.

Joke leest luid voor. De vijf dragers staan in een halve maan rond meneer F.V.G., klonteren daarna uit elkaar om de rolluiktouwen onder de kist te trekken, de schommelende boot naar de kuil te dragen. Als meneer F.V.G. voorgoed stil ligt, wensen we elkaar veel plezier toe in deze laatste dagen van het oude jaar, vijf dagen voor kerst, sommigen gaan met vakantie. Houd het hoofd warm, verzorg je dierbaren, er komt een nieuw begin aan.

Reacties

Andere uitvaarten van deze dichter

 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw M.B. in Antwerpen
  Mevrouw M.B. was op één mei 1937 in Oostende geboren. Zij overleed in Antwerpen op drie december 2023. De thuisverpleegkundige heeft mevrouw dood aangetroffen in haar appartement. De asuitstrooiing ging door op woensdag 27 december om 14:30 op strooiweide De blauwe reiger van het Schoonselhof. Dichter van dienst was Joke Van Leeuwen.
 • De Eenzame Uitvaart van babymeisje P.A. in Antwerpen
  Babymeisje P.A. is geboren en gestorven op 28 juli 2023 om 01u00 in het Middelheimziekenhuis na een zwangerschapsduur van 27 weken en 5 dagen. Haar uitvaart had plaats op begraafplaats het Schoonselhof op 8 augustus 2023 om 10u00. Dichter van dienst was Joke Van Leeuwen.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer T.K. in Antwerpen
  Meneer T.K. is op 24 januari 1939 in Berchem geboren en op 26 januari 2023 in zijn serviceflat in dienstencentrum Ten Gaarde, ook in Berchem, gestorven. Zijn uitvaart vond plaats op 7 februari 2023 om 15:00 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst: Joke van Leeuwen.
 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw A.C. in Antwerpen
  Mevrouw A.C. is geboren op 24 juni 1920 te Hasselt en in woonzorgcentrum Sint-Anna te Antwerpen overleden op 4 maart 2017. Haar asuitstrooiing vond plaats op maandag 13 maart 2017 op begraafplaats Schoonselhof. Mevrouw A.C. babbelde graag, maar dementeerde. Ze had nog een dochter. Dichter van dienst was Joke van Leeuwen.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer H.V.W. in Antwerpen
  Meneer H.V.W. is geboren op 25 mei 1945 te Ede in Nederland en in het woonzorgcentrum De Manevinke te Antwerpen overleden op 24 augustus 2015. Zijn asuitstrooiing vond plaats op woensdag 2 september 2015 op begraafplaats Schoonselhof. Er werden geen familie of vrienden van meneer H.V.W. gevonden. Dichter van dienst was Joke van Leeuwen.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer M.I. in Antwerpen
  Meneer M.I. is geboren op 16 juni 1973 te Dar Es Salem in Tanzania en in Antwerpen overleden op 18 november 2014. Zijn asuitstrooiing vond plaats op donderdag 4 december 2014 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Joke van Leeuwen.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer W.W. in Antwerpen
  Meneer W.W. is geboren op 18 juni 1957 en in zijn woonst te Antwerpen in juni 2014 gevonden. Zijn asuitstrooiing vond plaats op dinsdag 17 juni 2014 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Joke van Leeuwen.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer F.M. in Antwerpen
  Meneer F.M. is geboren op 11 mei 1931 te Sint Pauwels en in het Middelheimziekenhuis overleden op 24 mei 2014. Zijn asuitstrooiing vond plaats op dinsdag 3 juni 2014 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Joke van Leeuwen.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer A.D. in Antwerpen
  Meneer A.D. is op 18 april 1920 geboren te Wilrijk en in woonzorgcentrum Lozanahof te Antwerpen overleden op 18 april 2014. Zijn asuitstrooiing vond plaats op maandag 28 april 2014 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Joke van Leeuwen.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer J.P. in Antwerpen
  Meneer J.P. is geboren op 17 april 1945 te Antwerpen en in het Sint-Erasmusziekenhuis te Borgerhout overleden op 15 september 2013. Zijn uitvaart vond plaats op dinsdag 24 september 2013 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Joke van Leeuwen.
 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw A.H. in Antwerpen
  Mevrouw A.H. is op 28 februari 1928 geboren te Zele en in haar woonst te Berchem overleden op 31 januari 2013. Haar uitvaart vond plaats op woensdag 8 mei 2013 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Joke van Leeuwen.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer P.V.H. in Antwerpen
  Meneer P.V.H. is op 28 juni 1965 geboren in Lier en in zijn woonst in Antwerpen overleden op 7 november 2012. Zijn uitvaart vond plaats op dinsdagmiddag 11 december 2012 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Joke van Leeuwen.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer J.V.d.H. in Antwerpen
  Meneer J.V.d.H. is op 29 juni 1924 geboren in Mechelen en in Borgerhout overleden op 11 maart 2012. Zijn uitvaart vond plaats op woensdagmiddag 11 april 2012 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Joke van Leeuwen.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer J.V.D. in Antwerpen
  Meneer J.V.D. is op 26 januari 1932 geboren te Antwerpen en daar overleden op 25 augustus 2011. Zijn asuitstrooiing vond plaats op dinsdag 6 september 2011 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Joke van Leeuwen.
 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw C.B.U. in Antwerpen
  Mevrouw C.B.U. is op 23 april 1957 geboren te Wilrijk en in ziekenhuis Stuivenberg overleden op 10 juli 2010. Haar uitvaart vond plaats op vrijdag 23 juli 2010 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Joke van Leeuwen.
 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw J.V.L. in Antwerpen
  Mevrouw J.V.L. is geboren op 29 januari 1920 in Antwerpen en daar overleden op 18 januari 2009. Haar asuitstrooiing vond plaats op 23 januari 2009 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Joke van Leeuwen.
Contact

VONK & Zonen

Krugerstraat 232 - 2660 Hoboken

email hidden; JavaScript is required

Op de hoogte blijven van nieuwe verslagen en gedichten?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ondersteund door:
made by