De Eenzame Uitvaart van Meneer T.K. in Antwerpen

Dinsdag 7 februari 2023
Antwerpen, Schoonselhof
Dichter van dienst: Joke van Leeuwen
Auteur verslag: Yella Arnouts

De heer T.K. is op 24 januari 1939 in Berchem geboren en op 26 januari 2023 in zijn serviceflat in dienstencentrum Ten Gaarde, ook in Berchem, gestorven. Zijn uitvaart vond plaats op 7 februari 2023 om 15:00 op begraafplaats Schoonselhof.

Het OCMW heeft in zijn onderzoek naar gegevens over meneer T.K. niet meer gevonden dan dat er tot dan toe geen familieleden gekend zijn, en ook geen andere contacten. Wanneer Joke per mail prompt mijn vraag bevestigt of ze een gedicht kan schrijven voor meneer T.K. beloof ik haar die dag nog langs het dienstencentrum Ten Gaarde te fietsen om iets meer over meneer T.K. te weten te komen.

In het dienstencentrum is net een pannenkoekennamiddag begonnen. Een heerlijke geur waait me tegemoet. Er zitten een achttal bewoners van de serviceflats in de eetzaal verzameld te babbelen, te wachten op de eerste lading van al dat lekkers. Enkele andere medebewoners komen nog aangewandeld, met of zonder rollator. De eetzaal oogt heel licht dankzij veel ramen en deuren die uitkijken op een mooie brede tuin. Die ligt er nu uiteraard winters kaal bij maar ik beeld me in dat het in het voorjaar en de zomer aangenaam zitten is hier.

Ik stel me voor als coördinator van De Eenzame Uitvaart aan een medewerker van het centrum en vraag of ik iemand kan spreken over meneer T.K.. Zij verwijst me door naar een vriendelijke medewerkster van een jaar of dertig, schat ik, die meneer T.K. dood gevonden heeft in zijn serviceflat. De arts die het overlijden vastgesteld heeft, had haar gezegd dat de man twee dagen daarvoor gestorven moet geweest zijn aan een hartaanval.

De medewerkster vertelt dat ze het betreurt hoe weinig ze over het leven van de man weet. Hij was nog maar een half jaar geleden naar Ten Gaarde verhuisd was. Hij bleek nogal ‘gesloten’. Er moet wel familie zijn, meent ze, misschien een zoon of dochter, maar er was geen contact. T.K. maakte zich echter zorgen over zijn erfenis, zo had hij haar toevertrouwd. Waarop zij hem doorverwezen had naar een notaris.

Meneer T.K. kwam zelden naar 'beneden', naar de gemeenschappelijke ruimte. En de medewerkster weet niemand van de bewoners te noemen die in contact zou gestaan hebben met T.K. Misschien heeft hij niet de nodige tijd gekregen om vrienden te maken?

Terwijl hij heel lief en vriendelijk was – ‘een klein, lief mannetje eigenlijk’, zegt ze - was hij te koppig, te trots misschien, om hulp toe te laten. Verder was hij slecht te been en vond hij omgaan met een gsm lastig. Bijvoorbeeld over de app voor zijn bankzaken maakte hij zich wel eens druk.

Op de dag van de uitvaart heeft een aanvankelijk zware grijze lucht plaats gemaakt voor mild zonlicht. Terwijl ik op een muurtje aan het mortuarium zit te wachten, zie ik Joke vanuit de verte te voet aankomen. Samen met Stefaan, de ceremonieleider, lopen we achter de corbillard tot bij de strooiweide.

Stefaan houdt als eerste een korte toespraak: dat we definitief afscheid nemen van meneer T.K., dat hij rust moge vinden op zijn laatste plek, dat hij ook de zoon is geweest van een moeder en vader en dat we hopen dat hij bemind heeft en bemind is geweest. Dan draagt Joke met krachtige en welluidende stem haar gedicht voor:

voor T. K.

was het een kind, een vrouw - wie raakten kwijt
uw kamer was uw laatste bastion
een dak te hebben was genoeg misschien

zelf kind geweest in volle oorlogstijd
en in die kamer krimpende van ouderdom
tot aan de deur de dood riep van ik kom

wie niet weg is, is gezien

Nadat het gedicht nog wat nazindert, kunnen we een laatste groet brengen aan meneer T.K.

Ik leg een witte roos aan de rand van de strooiweide. We keuvelen nog wat terwijl we samen naar de ingang van de begraafplaats wandelen. Voor ik de auto instap, zie ik Joke weer te voet vertrekken. Een lift wilde ze niet, zei ze. Ze geniet zichtbaar van het stappen. En de volgende dag schrijft ze me nog: T.K. heeft een zonnige uitvaart gekregen.

Reacties

Andere uitvaarten van deze dichter

 • De Eenzame Uitvaart van Meneer Y.M. in Antwerpen
  Meneer Y.M. werd geboren in Antwerpen op 29 november 1972. Hij werd dood aangetroffen op zijn thuisadres in Hoboken op 26/05/2024. Hij was dan al enkele dagen overleden. De asuitstrooiing vond plaats op donderdag 13 juni 2024 op de strooiweide De wingerd, op ’t Schoonselhof in Antwerpen om 13:30. Dichter van dienst was Joke Van Leeuwen.
 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw J.V. in Antwerpen
  Mevrouw J.V. was geboren op 8 juli 1933 in Hoboken. Zij is, net geen eenennegentig, overleden op 15 mei 2024 in wzc Monnikenhof in Berendrecht. Haar uitvaart vond plaats op donderdag 6 juni 2024 om 11:00 op strooiweide De Herder in ’t Schoonselhof in Antwerpen. Dichter van dienst was Joke Van Leeuwen.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer F.C. in Antwerpen
  Meneer F.C. was geboren in Antwerpen op 28 september 1952. Hij is overleden in Antwerpen, in GZA Sint-Vincentius, op 5 februari 2024. De uitvaart vond plaats op dinsdag 12 maart 2024 om 10:00 op de strooiweide van begraafplaats ’t Schoonselhof in Antwerpen. Dichter van dienst was Joke Van Leeuwen.
 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw M.B. in Antwerpen
  Mevrouw M.B. was op één mei 1937 in Oostende geboren. Zij overleed in Antwerpen op drie december 2023. De thuisverpleegkundige heeft mevrouw dood aangetroffen in haar appartement. De asuitstrooiing ging door op woensdag 27 december om 14:30 op strooiweide De blauwe reiger van het Schoonselhof. Dichter van dienst was Joke Van Leeuwen.
 • De Eenzame Uitvaart van babymeisje P.A. in Antwerpen
  Babymeisje P.A. is geboren en gestorven op 28 juli 2023 om 01u00 in het Middelheimziekenhuis na een zwangerschapsduur van 27 weken en 5 dagen. Haar uitvaart had plaats op begraafplaats het Schoonselhof op 8 augustus 2023 om 10u00. Dichter van dienst was Joke Van Leeuwen.
 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw A.C. in Antwerpen
  Mevrouw A.C. is geboren op 24 juni 1920 te Hasselt en in woonzorgcentrum Sint-Anna te Antwerpen overleden op 4 maart 2017. Haar asuitstrooiing vond plaats op maandag 13 maart 2017 op begraafplaats Schoonselhof. Mevrouw A.C. babbelde graag, maar dementeerde. Ze had nog een dochter. Dichter van dienst was Joke van Leeuwen.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer H.V.W. in Antwerpen
  Meneer H.V.W. is geboren op 25 mei 1945 te Ede in Nederland en in het woonzorgcentrum De Manevinke te Antwerpen overleden op 24 augustus 2015. Zijn asuitstrooiing vond plaats op woensdag 2 september 2015 op begraafplaats Schoonselhof. Er werden geen familie of vrienden van meneer H.V.W. gevonden. Dichter van dienst was Joke van Leeuwen.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer M.I. in Antwerpen
  Meneer M.I. is geboren op 16 juni 1973 te Dar Es Salem in Tanzania en in Antwerpen overleden op 18 november 2014. Zijn asuitstrooiing vond plaats op donderdag 4 december 2014 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Joke van Leeuwen.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer W.W. in Antwerpen
  Meneer W.W. is geboren op 18 juni 1957 en in zijn woonst te Antwerpen in juni 2014 gevonden. Zijn asuitstrooiing vond plaats op dinsdag 17 juni 2014 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Joke van Leeuwen.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer F.M. in Antwerpen
  Meneer F.M. is geboren op 11 mei 1931 te Sint Pauwels en in het Middelheimziekenhuis overleden op 24 mei 2014. Zijn asuitstrooiing vond plaats op dinsdag 3 juni 2014 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Joke van Leeuwen.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer A.D. in Antwerpen
  Meneer A.D. is op 18 april 1920 geboren te Wilrijk en in woonzorgcentrum Lozanahof te Antwerpen overleden op 18 april 2014. Zijn asuitstrooiing vond plaats op maandag 28 april 2014 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Joke van Leeuwen.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer F.V.G. in Antwerpen
  Meneer F.V.G. is op 10 februari 1935 geboren te Antwerpen en in zijn woonst aldaar overleden op 5 december 2013. Zijn uitvaart vond plaats op donderdag 19 december 2013 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Joke van Leeuwen.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer J.P. in Antwerpen
  Meneer J.P. is geboren op 17 april 1945 te Antwerpen en in het Sint-Erasmusziekenhuis te Borgerhout overleden op 15 september 2013. Zijn uitvaart vond plaats op dinsdag 24 september 2013 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Joke van Leeuwen.
 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw A.H. in Antwerpen
  Mevrouw A.H. is op 28 februari 1928 geboren te Zele en in haar woonst te Berchem overleden op 31 januari 2013. Haar uitvaart vond plaats op woensdag 8 mei 2013 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Joke van Leeuwen.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer P.V.H. in Antwerpen
  Meneer P.V.H. is op 28 juni 1965 geboren in Lier en in zijn woonst in Antwerpen overleden op 7 november 2012. Zijn uitvaart vond plaats op dinsdagmiddag 11 december 2012 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Joke van Leeuwen.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer J.V.d.H. in Antwerpen
  Meneer J.V.d.H. is op 29 juni 1924 geboren in Mechelen en in Borgerhout overleden op 11 maart 2012. Zijn uitvaart vond plaats op woensdagmiddag 11 april 2012 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Joke van Leeuwen.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer J.V.D. in Antwerpen
  Meneer J.V.D. is op 26 januari 1932 geboren te Antwerpen en daar overleden op 25 augustus 2011. Zijn asuitstrooiing vond plaats op dinsdag 6 september 2011 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Joke van Leeuwen.
 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw C.B.U. in Antwerpen
  Mevrouw C.B.U. is op 23 april 1957 geboren te Wilrijk en in ziekenhuis Stuivenberg overleden op 10 juli 2010. Haar uitvaart vond plaats op vrijdag 23 juli 2010 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Joke van Leeuwen.
 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw J.V.L. in Antwerpen
  Mevrouw J.V.L. is geboren op 29 januari 1920 in Antwerpen en daar overleden op 18 januari 2009. Haar asuitstrooiing vond plaats op 23 januari 2009 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Joke van Leeuwen.
Contact

VONK & Zonen

Krugerstraat 232 - 2660 Hoboken

email hidden; JavaScript is required

Op de hoogte blijven van nieuwe verslagen en gedichten?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ondersteund door:
made by