De Eenzame Uitvaart van Meneer J.V.D. in Antwerpen

Dinsdag 6 september 2011
Antwerpen, Schoonselhof
Dichter van dienst: Joke van Leeuwen
Auteur verslag: Maarten Inghels

Meneer J.V.D. is op 26 januari 1932 geboren te Antwerpen en daar overleden op 25 augustus 2011. Zijn asuitstrooing vond plaats op dinsdag 6 september 2011 op begraafplaats Schoonselhof.

Ik krijg van Renée melding van de uitvaart van meneer J.V.D. Het wordt een asuitstrooiing - hij had blijkbaar nog een laatste wilsbeschikking opgesteld. Joke van Leeuwen is beschikbaar en ik breng haar in contact met Renée. Ik zal niet aanwezig zijn, laat ik weten, omdat ik in het buitenland ben, maar evengoed gaat het zonder mij. Wat volgt is een reconstructie van de uitvaart, dankzij de berichten van Joke.

Het lukt haar niet om van tevoren bij de buren van meneer J.V.D. langs te gaan. Ze belt wel naar het Sociaal Centrum die de opdracht gaf van de eenzame uitvaart. De mevrouw die ze aan de lijn moet hebben is met vakantie, een ander is uiterst vriendelijk en behulpzaam, maar kan niet meer vertellen dan de gegevens uit het rijksregister. Op weg naar het crematorium rijdt Joke nog even om, langs de serviceflats waar hij woonde. Het is een redelijk modern gebouw, er zitten negenenvijftig woningen in en het ligt dichtbij een winkelcentrum, laat Joke achteraf weten.

De asuitstrooing van J.V.D. is op een druilerige, kille septemberdag. Wanneer de lijkwagen zich in beweging zet, met de drager en Joke erachter, komt er nog iemand aangelopen. Het is de naaste buurman van meneer J.V.D. Met hun drieën betreden ze het plein voor het strooiveld.

voor J.V.D (1932-2011)

Gekregen als begin: een voornaam, achternaam.

Zo leren lopen op twee benen. Vanzelf wordt wie

een leven heeft eerst groot, dan oud. Hij was

verpleger voor zijn brood, zeg aan wiens bed.

Zijn namennaam, die langzaam dunne code werd,

zal ik die eens hard roepen op dit gras?

Of in een brievenbus met toch alleen reclame?

Tegen het licht in de lantaarnpalen?

En dan vertalen naar bekend van toen en daar?

Of schrijven in het zand, bij eb, met een gejut stuk hout?

(Dan neemt de vloed hem mee, de zee van namen in

waar hoge golven ze dag in dag uit herhalen.)

Op de terugweg naar de parking komt er nog iemand aangefietst. Ditmaal de overbuurman van meneer J.V.D. Hij was de verkeerde kant opgereden. Joke neemt de twee buurmannen opnieuw mee naar de strooiweide, om nogmaals de laatste eer te brengen. De man van de fiets kende meneer J.V.D. een jaar en er was een prettig contact. De andere buurman vertelt dat meneer J.V.D. als verpleger in het Stuivenbergziekenhuis werkte. Hij had geen kinderen, hij zou een zus in Amerika hebben, maar dat is niet zeker. Hij klaagde nooit, ze hadden niet het idee dat er wat met hem was. Opeens werd hij met een ambulance opgehaald en niet veel later hoorden ze van zijn dood.

Tot slot bericht Joke aan mij: "Wat goed dat die twee er waren, dat geeft toch het gevoel dat meneer J.V.D. weliswaar geen familie om zich heen had, maar wel naaste buren op wie hij kon rekenen."

Reacties

Andere uitvaarten van deze dichter

 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw M.B. in Antwerpen
  Mevrouw M.B. was op één mei 1937 in Oostende geboren. Zij overleed in Antwerpen op drie december 2023. De thuisverpleegkundige heeft mevrouw dood aangetroffen in haar appartement. De asuitstrooiing ging door op woensdag 27 december om 14:30 op strooiweide De blauwe reiger van het Schoonselhof. Dichter van dienst was Joke Van Leeuwen.
 • De Eenzame Uitvaart van babymeisje P.A. in Antwerpen
  Babymeisje P.A. is geboren en gestorven op 28 juli 2023 om 01u00 in het Middelheimziekenhuis na een zwangerschapsduur van 27 weken en 5 dagen. Haar uitvaart had plaats op begraafplaats het Schoonselhof op 8 augustus 2023 om 10u00. Dichter van dienst was Joke Van Leeuwen.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer T.K. in Antwerpen
  Meneer T.K. is op 24 januari 1939 in Berchem geboren en op 26 januari 2023 in zijn serviceflat in dienstencentrum Ten Gaarde, ook in Berchem, gestorven. Zijn uitvaart vond plaats op 7 februari 2023 om 15:00 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst: Joke van Leeuwen.
 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw A.C. in Antwerpen
  Mevrouw A.C. is geboren op 24 juni 1920 te Hasselt en in woonzorgcentrum Sint-Anna te Antwerpen overleden op 4 maart 2017. Haar asuitstrooiing vond plaats op maandag 13 maart 2017 op begraafplaats Schoonselhof. Mevrouw A.C. babbelde graag, maar dementeerde. Ze had nog een dochter. Dichter van dienst was Joke van Leeuwen.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer H.V.W. in Antwerpen
  Meneer H.V.W. is geboren op 25 mei 1945 te Ede in Nederland en in het woonzorgcentrum De Manevinke te Antwerpen overleden op 24 augustus 2015. Zijn asuitstrooiing vond plaats op woensdag 2 september 2015 op begraafplaats Schoonselhof. Er werden geen familie of vrienden van meneer H.V.W. gevonden. Dichter van dienst was Joke van Leeuwen.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer M.I. in Antwerpen
  Meneer M.I. is geboren op 16 juni 1973 te Dar Es Salem in Tanzania en in Antwerpen overleden op 18 november 2014. Zijn asuitstrooiing vond plaats op donderdag 4 december 2014 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Joke van Leeuwen.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer W.W. in Antwerpen
  Meneer W.W. is geboren op 18 juni 1957 en in zijn woonst te Antwerpen in juni 2014 gevonden. Zijn asuitstrooiing vond plaats op dinsdag 17 juni 2014 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Joke van Leeuwen.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer F.M. in Antwerpen
  Meneer F.M. is geboren op 11 mei 1931 te Sint Pauwels en in het Middelheimziekenhuis overleden op 24 mei 2014. Zijn asuitstrooiing vond plaats op dinsdag 3 juni 2014 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Joke van Leeuwen.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer A.D. in Antwerpen
  Meneer A.D. is op 18 april 1920 geboren te Wilrijk en in woonzorgcentrum Lozanahof te Antwerpen overleden op 18 april 2014. Zijn asuitstrooiing vond plaats op maandag 28 april 2014 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Joke van Leeuwen.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer F.V.G. in Antwerpen
  Meneer F.V.G. is op 10 februari 1935 geboren te Antwerpen en in zijn woonst aldaar overleden op 5 december 2013. Zijn uitvaart vond plaats op donderdag 19 december 2013 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Joke van Leeuwen.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer J.P. in Antwerpen
  Meneer J.P. is geboren op 17 april 1945 te Antwerpen en in het Sint-Erasmusziekenhuis te Borgerhout overleden op 15 september 2013. Zijn uitvaart vond plaats op dinsdag 24 september 2013 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Joke van Leeuwen.
 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw A.H. in Antwerpen
  Mevrouw A.H. is op 28 februari 1928 geboren te Zele en in haar woonst te Berchem overleden op 31 januari 2013. Haar uitvaart vond plaats op woensdag 8 mei 2013 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Joke van Leeuwen.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer P.V.H. in Antwerpen
  Meneer P.V.H. is op 28 juni 1965 geboren in Lier en in zijn woonst in Antwerpen overleden op 7 november 2012. Zijn uitvaart vond plaats op dinsdagmiddag 11 december 2012 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Joke van Leeuwen.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer J.V.d.H. in Antwerpen
  Meneer J.V.d.H. is op 29 juni 1924 geboren in Mechelen en in Borgerhout overleden op 11 maart 2012. Zijn uitvaart vond plaats op woensdagmiddag 11 april 2012 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Joke van Leeuwen.
 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw C.B.U. in Antwerpen
  Mevrouw C.B.U. is op 23 april 1957 geboren te Wilrijk en in ziekenhuis Stuivenberg overleden op 10 juli 2010. Haar uitvaart vond plaats op vrijdag 23 juli 2010 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Joke van Leeuwen.
 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw J.V.L. in Antwerpen
  Mevrouw J.V.L. is geboren op 29 januari 1920 in Antwerpen en daar overleden op 18 januari 2009. Haar asuitstrooiing vond plaats op 23 januari 2009 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Joke van Leeuwen.
Contact

VONK & Zonen

Krugerstraat 232 - 2660 Hoboken

email hidden; JavaScript is required

Op de hoogte blijven van nieuwe verslagen en gedichten?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ondersteund door:
made by