De Eenzame Uitvaart van Meneer A.D. in Antwerpen

Maandag 28 april 2014
Antwerpen, Schoonselhof
Dichter van dienst: Joke van Leeuwen
Auteur verslag: Maarten Inghels

Meneer A.D. is op 18 april 1920 geboren te Wilrijk en in woonzorgcentrum Lozanahof te Antwerpen overleden op 18 april 2014. Zijn asuitstrooiing vond plaats op maandag 28 april 2014 op begraafplaats Schoonselhof.

Sterven op je verjaardag; dat getuigt van een geduldige uitrekening, of van toeval. Meneer A.D. stierf op zijn 94ste verjaardag in zijn bed in het woonzorgcentrum. Of hij de kaarsjes op zijn taart nog heeft uitgeblazen, weet ik niet.

Het dossier van het sociale dienst vertelt dat meneer A.D. vroeger nog in zijn eigen appartement, in een woontoren op de uiterste rand van Antwerpen Zuid, heeft gewoond maar daarna naar een serviceflat is verhuisd. Het zorgbedrijf kwam langs voor boodschappen en poetshulp, maar in 2006 werd hij overgebracht naar het woonzorgcentrum. De dementie had hem ingehaald, thuisblijven kon niet meer.

Volgens de medewerker van de sociale dienst was er nog een neef en diens vrouw, maar die zijn al jaren niet meer op bezoek geweest. “De contactgegevens zijn ook niet meer juist. Ik heb een schrijven gestuurd, maar ik weet niet of zij nog zullen reageren.” Ze zullen niet reageren.

De verpleging van het woonzorgcentrum antwoordt wel op mijn telefoontje. Als ik mijn naam en telefoonnummer heb achtergelaten, word ik een uurtje later opgebeld door de verpleegster die meneer A.D. nog het best en het langst heeft gekend.

‘Hij was een rustig en meegaand iemand’, vertelt ze. ‘Hij kwam in 2006 al stappend binnen, maar zat op het einde in een rolstoel. Door zijn staar kon hij ook niet meer goed zien.’

‘Weet u wat zijn beroep was? Of hij hobby’s had?’

‘Ah, hij was een enorme baseball-fan en had het vroeger ook nog gespeeld. Wanneer we het gesprek die richting uitstuurden, leefde hij weer helemaal op.’

De vrouw van meneer A.D. was blijkbaar al een tijd geleden overleden. Hij bezat enkel nog de gedachtes aan zijn vrouw, het baseball en het verjaren in zijn hoofd.

Maar dat blijkt genoeg te zijn voor dichter van dienst Joke van Leeuwen. Zij mailt me de volgende dag een foto door waarop een groep baseballspelers voor een net staan opgesteld, hun bats liggen in een waaiervorm voor hen uitgestald, met onderaan in de linkerhoek enkele kleine jongens. Het komt uit een internationaal naslagwerk over baseball dat online te raadplegen is.

Ze vond het door de naam van meneer A.D. te googlen in combinatie met ‘baseball’. Volgens het bijschrift staat meneer A.D. ‘2nd from left, boy’. De foto is gedateerd op 1930, meneer A.D. was toen tien jaar oud. ‘Local baseball players took on Japanese sailors in the early days of the sport in Belgium’, staat erbij.

In het boek staat uitgelegd dat in de vroege twintigste eeuw Japanse matrozen hun vrije tijd in de haven van Antwerpen vulden met het spelen van baseball. Meer bepaald op een klein plein, het Wilrijkseplein, waar jonge gasten zoals meneer A.D. rondhingen en de sport leerden. Er ontstonden Antwerpse ploegen zoals de Antwerp Cats, Beltelco B.C. en General Motors.

Het baseball was in 1930 een nieuwe sport in België, en meneer A.D. had de koorts vurig te pakken. Een donkere pet, Amerikaans model, stoer over zijn ogen, ‘Terukun’ staat op zijn trui gespeld - de ploeg van Japan. Anderen dragen zeemanspetten.

De kikkers in de sloot kwaken luid als ik op het bankje voor het crematorium wacht op Joke en de dragers van de Firma. Joke arriveert eerst in haar autootje, dan verschijnt drager Rik plots uit het niets.

‘We zijn klaar,’ zegt hij.

De corbillard met meneer A.D. rijdt voor en we volgen. Op de route naar de strooiweide staan er her en der verschillende groepjes rouwenden die het hoofd even buigen wanneer we passeren, zacht gefluister.

Voor A.D., voormalig baseballspeler

Te hebben kunnen winnen, ja, een homerun

op zijn tijd, dat kwijt, vertroebeld zicht,

gewrichten stram, de vrouw al overleden. Wat

restte u aan heden in de hersenpan?

Het weten van. Van slagkracht, loopvermogen,

van scherpte in de ogen, van winnen.

En dat dat allemaal voorbij moest gaan,

maar ooit eerst mocht beginnen.

Na het gedicht houd ik nog drie witte rozen in mijn hand. Rik doet teken dat ik ze mag neerleggen bij de grijze vierkant in het gras. Ik aarzelde omdat meneer A.D. zo’n zeven meter van de borduur van de strooiweide ligt. Om daar te komen, moet ik over de andere grijze plekken in het gras lopen.

Mijn rozen liggen. Een laatste homerun in het veld.

Onderweg naar de stad is het licht grijs, bedorven lucht, de spanning van onweer. Het moet nog regenen, denk ik, het stof van mijn schoenen spoelen.

Reacties

Andere uitvaarten van deze dichter

 • De Eenzame Uitvaart van Meneer F.C. in Antwerpen
  Meneer F.C. was geboren in Antwerpen op 28 september 1952. Hij is overleden in Antwerpen, in GZA Sint-Vincentius, op 5 februari 2024. De uitvaart vond plaats op dinsdag 12 maart 2024 om 10:00 op de strooiweide van begraafplaats ’t Schoonselhof in Antwerpen. Dichter van dienst was Joke Van Leeuwen.
 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw M.B. in Antwerpen
  Mevrouw M.B. was op één mei 1937 in Oostende geboren. Zij overleed in Antwerpen op drie december 2023. De thuisverpleegkundige heeft mevrouw dood aangetroffen in haar appartement. De asuitstrooiing ging door op woensdag 27 december om 14:30 op strooiweide De blauwe reiger van het Schoonselhof. Dichter van dienst was Joke Van Leeuwen.
 • De Eenzame Uitvaart van babymeisje P.A. in Antwerpen
  Babymeisje P.A. is geboren en gestorven op 28 juli 2023 om 01u00 in het Middelheimziekenhuis na een zwangerschapsduur van 27 weken en 5 dagen. Haar uitvaart had plaats op begraafplaats het Schoonselhof op 8 augustus 2023 om 10u00. Dichter van dienst was Joke Van Leeuwen.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer T.K. in Antwerpen
  Meneer T.K. is op 24 januari 1939 in Berchem geboren en op 26 januari 2023 in zijn serviceflat in dienstencentrum Ten Gaarde, ook in Berchem, gestorven. Zijn uitvaart vond plaats op 7 februari 2023 om 15:00 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst: Joke van Leeuwen.
 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw A.C. in Antwerpen
  Mevrouw A.C. is geboren op 24 juni 1920 te Hasselt en in woonzorgcentrum Sint-Anna te Antwerpen overleden op 4 maart 2017. Haar asuitstrooiing vond plaats op maandag 13 maart 2017 op begraafplaats Schoonselhof. Mevrouw A.C. babbelde graag, maar dementeerde. Ze had nog een dochter. Dichter van dienst was Joke van Leeuwen.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer H.V.W. in Antwerpen
  Meneer H.V.W. is geboren op 25 mei 1945 te Ede in Nederland en in het woonzorgcentrum De Manevinke te Antwerpen overleden op 24 augustus 2015. Zijn asuitstrooiing vond plaats op woensdag 2 september 2015 op begraafplaats Schoonselhof. Er werden geen familie of vrienden van meneer H.V.W. gevonden. Dichter van dienst was Joke van Leeuwen.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer M.I. in Antwerpen
  Meneer M.I. is geboren op 16 juni 1973 te Dar Es Salem in Tanzania en in Antwerpen overleden op 18 november 2014. Zijn asuitstrooiing vond plaats op donderdag 4 december 2014 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Joke van Leeuwen.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer W.W. in Antwerpen
  Meneer W.W. is geboren op 18 juni 1957 en in zijn woonst te Antwerpen in juni 2014 gevonden. Zijn asuitstrooiing vond plaats op dinsdag 17 juni 2014 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Joke van Leeuwen.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer F.M. in Antwerpen
  Meneer F.M. is geboren op 11 mei 1931 te Sint Pauwels en in het Middelheimziekenhuis overleden op 24 mei 2014. Zijn asuitstrooiing vond plaats op dinsdag 3 juni 2014 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Joke van Leeuwen.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer F.V.G. in Antwerpen
  Meneer F.V.G. is op 10 februari 1935 geboren te Antwerpen en in zijn woonst aldaar overleden op 5 december 2013. Zijn uitvaart vond plaats op donderdag 19 december 2013 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Joke van Leeuwen.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer J.P. in Antwerpen
  Meneer J.P. is geboren op 17 april 1945 te Antwerpen en in het Sint-Erasmusziekenhuis te Borgerhout overleden op 15 september 2013. Zijn uitvaart vond plaats op dinsdag 24 september 2013 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Joke van Leeuwen.
 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw A.H. in Antwerpen
  Mevrouw A.H. is op 28 februari 1928 geboren te Zele en in haar woonst te Berchem overleden op 31 januari 2013. Haar uitvaart vond plaats op woensdag 8 mei 2013 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Joke van Leeuwen.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer P.V.H. in Antwerpen
  Meneer P.V.H. is op 28 juni 1965 geboren in Lier en in zijn woonst in Antwerpen overleden op 7 november 2012. Zijn uitvaart vond plaats op dinsdagmiddag 11 december 2012 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Joke van Leeuwen.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer J.V.d.H. in Antwerpen
  Meneer J.V.d.H. is op 29 juni 1924 geboren in Mechelen en in Borgerhout overleden op 11 maart 2012. Zijn uitvaart vond plaats op woensdagmiddag 11 april 2012 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Joke van Leeuwen.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer J.V.D. in Antwerpen
  Meneer J.V.D. is op 26 januari 1932 geboren te Antwerpen en daar overleden op 25 augustus 2011. Zijn asuitstrooiing vond plaats op dinsdag 6 september 2011 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Joke van Leeuwen.
 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw C.B.U. in Antwerpen
  Mevrouw C.B.U. is op 23 april 1957 geboren te Wilrijk en in ziekenhuis Stuivenberg overleden op 10 juli 2010. Haar uitvaart vond plaats op vrijdag 23 juli 2010 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Joke van Leeuwen.
 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw J.V.L. in Antwerpen
  Mevrouw J.V.L. is geboren op 29 januari 1920 in Antwerpen en daar overleden op 18 januari 2009. Haar asuitstrooiing vond plaats op 23 januari 2009 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Joke van Leeuwen.
Contact

VONK & Zonen

Krugerstraat 232 - 2660 Hoboken

email hidden; JavaScript is required

Op de hoogte blijven van nieuwe verslagen en gedichten?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ondersteund door:
made by