De Eenzame Uitvaart van Meneer F.C. in Antwerpen

Dinsdag 12 maart 2024
Antwerpen, 't Schoonselhof
Dichter van dienst: Joke van Leeuwen
Auteur verslag: Yella Arnouts

Meneer F.C. was geboren in Antwerpen op 28 september 1952. Hij is overleden in Antwerpen, in GZA Sint-Vincentius, op 5 februari 2024. De uitvaart vond plaats op dinsdag 12 maart 2024 om 10:00 op de strooiweide van begraafplaats ’t Schoonselhof in Antwerpen.

Het is dinsdag 12 maart 2024 en er staan vier eenzame uitvaarten op de agenda. Dat is veeleer uitzondering dan regel en dat is maar goed ook.

Op zo’n dag als vandaag treft het me weer hoe eindeloos veel variaties van eenzaamheid er in onze samenleving bestaan.

Soms raakt een mens vereenzaamd door ziekte en ouderdom. Er schiet gewoonweg niemand meer over om de man of vrouw te begeleiden naar een laatste rustplaats. Soms heeft iemand om allerlei, soms niet meer achterhaalbare, redenen gebroken met familie, kinderen, vrienden. Tot in het uur van de dood wordt wel eens zo’n breuk in stand gehouden. Door alle partijen. Soms duikt alsnog een nabestaande op. Soms raakt iemand geïsoleerd en dan rijst altijd weer de vraag of de persoon in kwestie dat zo bewust gewild heeft dan wel of er, veeleer irrationele, beweegredenen zijn die dat isolement uitlokken. Ik denk aan een mix van gevoelens als angst, woede, vervreemding, schaamte die contact met anderen telkens weer bemoeilijkt of in de weg staat. Uiteraard zijn er ook mensen die sterven omdat niemand er oog voor heeft dat ze er zijn, ‘onder ons’. Dat geldt voor de dakloze, de mensen die niet de juiste papieren hebben, vluchtelingen enzovoort. Hoe dan ook, De Eenzame Uitvaart moet er zijn voor baby en eeuweling, man en vrouw, arm en rijk, voor de mens van dichtbij of van elders.

Meneer F.C. is ondanks herhaaldelijke pogingen om iets over hem te weten te komen, voor mij en tot mijn spijt slechts een naam gebleven. Hij is gestorven op de longafdeling van het ziekenhuis maar op mijn vraag om iets over de man te vertellen, kwam geen gedegen antwoord.

Dat de man twee kinderen heeft die door het OCMW aangeschreven zijn per brief maar dat niemand op die brief gereageerd heeft, wist het uitvaartcentrum te vertellen. Er zijn geen andere familieleden of vrienden gevonden.

Meneer C. verbleef in een woonzorgcentrum op het Zuid in Antwerpen. Bij mijn bezoek aan het woonzorgcentrum beloofde een medewerkster me wat informatie over meneer F.C. te mailen. Ze had helaas geen tijd voor een gesprek, wegens op weg naar een vergadering maar ze noteerde wel mijn mailadres in haar gevulde agenda. Twee bewoners in de wandelgangen heb ik nog gevraagd of ze meneer F.C. gekend hebben, maar beiden konden alleen hun schouders ophalen. Dan maar wachten op de mail van mevrouw M., zo dacht ik.

Die mail kwam niet. Het is intussen al vrijdag, het weekend staat voor de deur. Is ze ziek? Is mijn vraag in alle drukte uit haar hoofd gegaan? Ik neem de telefoon maar ze is niet bereikbaar. In het weekend bereik ik alsnog een zorgkundige die hoorbaar niet in de situatie verkeert om mij te woord te staan. Of ik maandag niet even terug… Maar maandag is voor Joke die het gedicht moet schrijven te laat uiteraard.

Dinsdagochtend. Ik zie hem al vanuit de verte staan. Stefaan is ceremoniemeester vandaag. Hij ontvangt Joke en mij aan ons intussen vertrouwde startpunt ter hoogte van Aula Aster aan parking 2. Op weg naar de strooiweide, terwijl we achter de corbillard stappen, vertel ik Stefaan over hoe summier de informatie over meneer F.C. is. Kan het nog minder?

Stefaan is een goede luisteraar, een man met jarenlang ervaring wat uitvaarten betreft en met een mensenkennis die kan tellen. Hij heeft een milde inborst en spreekt nooit gehaast of onnadenkend. Ook hij heeft helaas geen verdere informatie kunnen verwerven, zegt hij. Maar ook meneer F.C. is kind van een moeder geweest. Ook meneer F.C. heeft geleefd en liefgehad. Daar mogen we van uitgaan. Hoe dan ook, het laatste woord is voor de dichter. En Joke draagt voor:

Voor F.C.

Uw ademnood, uw dood.
Waar zijn de sporen van
uw levenspad gebleven

van uw bestaan waar wij
niet meer naar kunnen
vragen, wie waarom niet

hier op zijn komen dagen
wat hun verhaal, wat dat
van u. Vergeefs gezocht.

Een mens te zijn.
Een man.
Een ademtocht.

Wat een uitgepuurd gedicht. Het raakt aan de kern van de eenzame uitvaart van meneer F.C.

Joke draagt de tekst met haar hele wezen voor en ik ben onder de indruk, alweer, van haar welluidende stem. Ik leg een roos tegen de grijze strepen van as aan en murmel ‘Vaarwel, meneer F.C.’

Terwijl we aan de uitgang elkaar omhelzen zegt Joke: ‘Hopelijk niet al te snel weer zo’n eenzame uitvaart hè.’

Reacties

erwin

Is dit niet de essentie van geloven? Welke godsdienst ook: "Ook meneer F.C. heeft geleefd en liefgehad. " .... misschien heeft hij zich niet willen laten vinden, misschien wel... ? Meneer F.C. heeft niet eenzaam onze wereld moeten verlaten... hoe prachtig dat hij deze woorden en dit gebaar kon meenemen...

Andere uitvaarten van deze dichter

 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw M.B. in Antwerpen
  Mevrouw M.B. was op één mei 1937 in Oostende geboren. Zij overleed in Antwerpen op drie december 2023. De thuisverpleegkundige heeft mevrouw dood aangetroffen in haar appartement. De asuitstrooiing ging door op woensdag 27 december om 14:30 op strooiweide De blauwe reiger van het Schoonselhof. Dichter van dienst was Joke Van Leeuwen.
 • De Eenzame Uitvaart van babymeisje P.A. in Antwerpen
  Babymeisje P.A. is geboren en gestorven op 28 juli 2023 om 01u00 in het Middelheimziekenhuis na een zwangerschapsduur van 27 weken en 5 dagen. Haar uitvaart had plaats op begraafplaats het Schoonselhof op 8 augustus 2023 om 10u00. Dichter van dienst was Joke Van Leeuwen.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer T.K. in Antwerpen
  Meneer T.K. is op 24 januari 1939 in Berchem geboren en op 26 januari 2023 in zijn serviceflat in dienstencentrum Ten Gaarde, ook in Berchem, gestorven. Zijn uitvaart vond plaats op 7 februari 2023 om 15:00 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst: Joke van Leeuwen.
 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw A.C. in Antwerpen
  Mevrouw A.C. is geboren op 24 juni 1920 te Hasselt en in woonzorgcentrum Sint-Anna te Antwerpen overleden op 4 maart 2017. Haar asuitstrooiing vond plaats op maandag 13 maart 2017 op begraafplaats Schoonselhof. Mevrouw A.C. babbelde graag, maar dementeerde. Ze had nog een dochter. Dichter van dienst was Joke van Leeuwen.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer H.V.W. in Antwerpen
  Meneer H.V.W. is geboren op 25 mei 1945 te Ede in Nederland en in het woonzorgcentrum De Manevinke te Antwerpen overleden op 24 augustus 2015. Zijn asuitstrooiing vond plaats op woensdag 2 september 2015 op begraafplaats Schoonselhof. Er werden geen familie of vrienden van meneer H.V.W. gevonden. Dichter van dienst was Joke van Leeuwen.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer M.I. in Antwerpen
  Meneer M.I. is geboren op 16 juni 1973 te Dar Es Salem in Tanzania en in Antwerpen overleden op 18 november 2014. Zijn asuitstrooiing vond plaats op donderdag 4 december 2014 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Joke van Leeuwen.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer W.W. in Antwerpen
  Meneer W.W. is geboren op 18 juni 1957 en in zijn woonst te Antwerpen in juni 2014 gevonden. Zijn asuitstrooiing vond plaats op dinsdag 17 juni 2014 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Joke van Leeuwen.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer F.M. in Antwerpen
  Meneer F.M. is geboren op 11 mei 1931 te Sint Pauwels en in het Middelheimziekenhuis overleden op 24 mei 2014. Zijn asuitstrooiing vond plaats op dinsdag 3 juni 2014 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Joke van Leeuwen.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer A.D. in Antwerpen
  Meneer A.D. is op 18 april 1920 geboren te Wilrijk en in woonzorgcentrum Lozanahof te Antwerpen overleden op 18 april 2014. Zijn asuitstrooiing vond plaats op maandag 28 april 2014 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Joke van Leeuwen.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer F.V.G. in Antwerpen
  Meneer F.V.G. is op 10 februari 1935 geboren te Antwerpen en in zijn woonst aldaar overleden op 5 december 2013. Zijn uitvaart vond plaats op donderdag 19 december 2013 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Joke van Leeuwen.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer J.P. in Antwerpen
  Meneer J.P. is geboren op 17 april 1945 te Antwerpen en in het Sint-Erasmusziekenhuis te Borgerhout overleden op 15 september 2013. Zijn uitvaart vond plaats op dinsdag 24 september 2013 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Joke van Leeuwen.
 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw A.H. in Antwerpen
  Mevrouw A.H. is op 28 februari 1928 geboren te Zele en in haar woonst te Berchem overleden op 31 januari 2013. Haar uitvaart vond plaats op woensdag 8 mei 2013 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Joke van Leeuwen.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer P.V.H. in Antwerpen
  Meneer P.V.H. is op 28 juni 1965 geboren in Lier en in zijn woonst in Antwerpen overleden op 7 november 2012. Zijn uitvaart vond plaats op dinsdagmiddag 11 december 2012 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Joke van Leeuwen.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer J.V.d.H. in Antwerpen
  Meneer J.V.d.H. is op 29 juni 1924 geboren in Mechelen en in Borgerhout overleden op 11 maart 2012. Zijn uitvaart vond plaats op woensdagmiddag 11 april 2012 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Joke van Leeuwen.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer J.V.D. in Antwerpen
  Meneer J.V.D. is op 26 januari 1932 geboren te Antwerpen en daar overleden op 25 augustus 2011. Zijn asuitstrooiing vond plaats op dinsdag 6 september 2011 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Joke van Leeuwen.
 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw C.B.U. in Antwerpen
  Mevrouw C.B.U. is op 23 april 1957 geboren te Wilrijk en in ziekenhuis Stuivenberg overleden op 10 juli 2010. Haar uitvaart vond plaats op vrijdag 23 juli 2010 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Joke van Leeuwen.
 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw J.V.L. in Antwerpen
  Mevrouw J.V.L. is geboren op 29 januari 1920 in Antwerpen en daar overleden op 18 januari 2009. Haar asuitstrooiing vond plaats op 23 januari 2009 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Joke van Leeuwen.
Contact

VONK & Zonen

Krugerstraat 232 - 2660 Hoboken

email hidden; JavaScript is required

Op de hoogte blijven van nieuwe verslagen en gedichten?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ondersteund door:
made by