De Eenzame Uitvaart van babymeisje P.A. in Antwerpen

Dinsdag 8 augustus 2023
Antwerpen, Schoonselhof
Dichter van dienst: Joke van Leeuwen
Auteur verslag: Yella Arnouts

Babymeisje P.A. is geboren en gestorven op 28 juli 2023 om 01u00 in het Middelheimziekenhuis na een zwangerschapsduur van 27 weken en 5 dagen. Haar uitvaart had plaats op begraafplaats het Schoonselhof op 8 augustus 2023 om 10u00. Dichter van dienst was Joke van Leeuwen.

Het moeilijkst zijn de kinderen. Eender wie die beroepsmatig te maken heeft met uitvaarten zal dat beamen.

De moeder van P. verblijft sinds 2019 in België zonder domicilie. Ze is van Afrikaanse afkomst en spreekt slechts heel gebrekkig Engels. Via Amber, de medewerkster van het uitvaartcentrum, verneem ik dat de moeder zich niet in staat acht om de uitvaart bij te wonen. Wanneer ik per sms de opdracht voor de eenzame uitvaart van een doodgeboren baby, een meisje genaamd P., voorleg aan Joke, bevestigt zij vrijwel meteen dat ze het gedicht op zich zal nemen.

De dood van dit babymeisje blijft aan mijn ribben plakken. In de dagen voor de uitvaart lees ik toevallig ‘Een heel leven’ van R. Seethaler waarin de dood voorgesteld wordt als ‘De Koude Vrouw’: ‘Ze loopt over de berg en sluipt door het dal. Ze komt wanneer ze wil en haalt wat ze nodig heeft. Ze heeft geen gezicht en geen stem. De Koude Vrouw komt en neemt en gaat.’

Op de dag van de uitvaart de Sint-Bernardsesteenweg koop ik twee grote zonnebloemen. Ik wil niet met lege handen aan het graf van dit kindje staan. Wanneer ik Joke zie aankomen op het Schoonselhof stappen we samen naar de corbillard waarnaast Len en zijn collega ons staan op te wachten.

Len wil ons waarschuwen, zegt hij, dat het lichaam van het meisje niet in een kist maar in een mandje ligt. Deze uitvaart is dan ook geen assenuitstrooiing maar een begraving op het kinderperk. Hij toont ons het mandje in de corbillard – het is amper een halve meter groot –. Ik moet meteen aan het mooie bijbelverhaal denken van de kleine Mozes die in een rieten mandje de Nijl in Egypte afdrijft en gered wordt.

We wandelen tezamen naar het perk waar de kinderen begraven worden. Joke vertelt dat ze een liedje, een wiegenliedje geschreven heeft en dat ze het zal zingen tijdens onze laatste groet aan P.A.

De grafdelvers staan discreet verderop aan de rand van het perk. Nadat Len een inleidend woord heeft gesproken, begint Joke zachtjes, maar met haar vaste en heldere stem te zingen:

Wiegeliedje

voor P.A.

Suja kindeke dat niet mocht weten
wat het betekent om te kunnen leven
wat zouden wij niet voor je toekomst geven
jij die zo puur was en zo ook mocht heten.

Suja kleintje dat nooit leerde praten
je wilde leven, maar je leefde niet
en ergens bovengronds blijft het verdriet
om jou, gekregen om weer los te laten.

Ik krijg mijn tranen niet weggeslikt. Opeens valt het een en ander ontroerend mooi samen: het mandje - er bestaat zoiets als een mozesmandje om je baby in te leggen naast je bed - het zo puur opklinkende wiegenliedje van Joke en het grafje van P.A. waarop ik mijn twee zonnebloemen heb achtergelaten.

Zonder veel woorden, nogal beduusd staan we wat bij elkaar. Er welt een diep verdriet in me op dat ik moeilijk kan omschrijven. Joke kijkt me troostend aan. Ze fluistert dat ik zeker nog een wandelingetje moet maken voor ik naar huis rijd. Waarna ze ook tijd voor zichzelf nodig heeft.

Reacties

inne

zo intriest is dit verhaal voor het kindje en nog triestiger voor haar moeder... verloren op de wereld, haar kind verloren, alles kwijt... zo mooi dat jullie er waren en ik hoop dat de moeder de tekst en het liedje krijgt te horen wanneer ze eraan toe is...

Patricia

Wat een zacht en ontroerend afscheid! Jammer dat haar moeder er niet bij was...

monik buyle

Joke, zo'n mooi gedicht voor dit kleine meisje. Zo spijtig dat de moeder er niet bij kon zijn, het zou balsem op haar gewonde ziel zijn.

Lieve

Ieder heeft recht op een waardig afscheid.
Een mandje, een liedje, zonnebloemen, omstaanders (dichtbij/veraf)... Een prachtig eerbetoon.
En in gedachte is de mama ook aanwezig. Respect!

Andere uitvaarten van deze dichter

 • De Eenzame Uitvaart van Meneer F.C. in Antwerpen
  Meneer F.C. was geboren in Antwerpen op 28 september 1952. Hij is overleden in Antwerpen, in GZA Sint-Vincentius, op 5 februari 2024. De uitvaart vond plaats op dinsdag 12 maart 2024 om 10:00 op de strooiweide van begraafplaats ’t Schoonselhof in Antwerpen. Dichter van dienst was Joke Van Leeuwen.
 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw M.B. in Antwerpen
  Mevrouw M.B. was op één mei 1937 in Oostende geboren. Zij overleed in Antwerpen op drie december 2023. De thuisverpleegkundige heeft mevrouw dood aangetroffen in haar appartement. De asuitstrooiing ging door op woensdag 27 december om 14:30 op strooiweide De blauwe reiger van het Schoonselhof. Dichter van dienst was Joke Van Leeuwen.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer T.K. in Antwerpen
  Meneer T.K. is op 24 januari 1939 in Berchem geboren en op 26 januari 2023 in zijn serviceflat in dienstencentrum Ten Gaarde, ook in Berchem, gestorven. Zijn uitvaart vond plaats op 7 februari 2023 om 15:00 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst: Joke van Leeuwen.
 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw A.C. in Antwerpen
  Mevrouw A.C. is geboren op 24 juni 1920 te Hasselt en in woonzorgcentrum Sint-Anna te Antwerpen overleden op 4 maart 2017. Haar asuitstrooiing vond plaats op maandag 13 maart 2017 op begraafplaats Schoonselhof. Mevrouw A.C. babbelde graag, maar dementeerde. Ze had nog een dochter. Dichter van dienst was Joke van Leeuwen.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer H.V.W. in Antwerpen
  Meneer H.V.W. is geboren op 25 mei 1945 te Ede in Nederland en in het woonzorgcentrum De Manevinke te Antwerpen overleden op 24 augustus 2015. Zijn asuitstrooiing vond plaats op woensdag 2 september 2015 op begraafplaats Schoonselhof. Er werden geen familie of vrienden van meneer H.V.W. gevonden. Dichter van dienst was Joke van Leeuwen.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer M.I. in Antwerpen
  Meneer M.I. is geboren op 16 juni 1973 te Dar Es Salem in Tanzania en in Antwerpen overleden op 18 november 2014. Zijn asuitstrooiing vond plaats op donderdag 4 december 2014 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Joke van Leeuwen.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer W.W. in Antwerpen
  Meneer W.W. is geboren op 18 juni 1957 en in zijn woonst te Antwerpen in juni 2014 gevonden. Zijn asuitstrooiing vond plaats op dinsdag 17 juni 2014 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Joke van Leeuwen.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer F.M. in Antwerpen
  Meneer F.M. is geboren op 11 mei 1931 te Sint Pauwels en in het Middelheimziekenhuis overleden op 24 mei 2014. Zijn asuitstrooiing vond plaats op dinsdag 3 juni 2014 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Joke van Leeuwen.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer A.D. in Antwerpen
  Meneer A.D. is op 18 april 1920 geboren te Wilrijk en in woonzorgcentrum Lozanahof te Antwerpen overleden op 18 april 2014. Zijn asuitstrooiing vond plaats op maandag 28 april 2014 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Joke van Leeuwen.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer F.V.G. in Antwerpen
  Meneer F.V.G. is op 10 februari 1935 geboren te Antwerpen en in zijn woonst aldaar overleden op 5 december 2013. Zijn uitvaart vond plaats op donderdag 19 december 2013 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Joke van Leeuwen.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer J.P. in Antwerpen
  Meneer J.P. is geboren op 17 april 1945 te Antwerpen en in het Sint-Erasmusziekenhuis te Borgerhout overleden op 15 september 2013. Zijn uitvaart vond plaats op dinsdag 24 september 2013 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Joke van Leeuwen.
 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw A.H. in Antwerpen
  Mevrouw A.H. is op 28 februari 1928 geboren te Zele en in haar woonst te Berchem overleden op 31 januari 2013. Haar uitvaart vond plaats op woensdag 8 mei 2013 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Joke van Leeuwen.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer P.V.H. in Antwerpen
  Meneer P.V.H. is op 28 juni 1965 geboren in Lier en in zijn woonst in Antwerpen overleden op 7 november 2012. Zijn uitvaart vond plaats op dinsdagmiddag 11 december 2012 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Joke van Leeuwen.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer J.V.d.H. in Antwerpen
  Meneer J.V.d.H. is op 29 juni 1924 geboren in Mechelen en in Borgerhout overleden op 11 maart 2012. Zijn uitvaart vond plaats op woensdagmiddag 11 april 2012 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Joke van Leeuwen.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer J.V.D. in Antwerpen
  Meneer J.V.D. is op 26 januari 1932 geboren te Antwerpen en daar overleden op 25 augustus 2011. Zijn asuitstrooiing vond plaats op dinsdag 6 september 2011 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Joke van Leeuwen.
 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw C.B.U. in Antwerpen
  Mevrouw C.B.U. is op 23 april 1957 geboren te Wilrijk en in ziekenhuis Stuivenberg overleden op 10 juli 2010. Haar uitvaart vond plaats op vrijdag 23 juli 2010 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Joke van Leeuwen.
 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw J.V.L. in Antwerpen
  Mevrouw J.V.L. is geboren op 29 januari 1920 in Antwerpen en daar overleden op 18 januari 2009. Haar asuitstrooiing vond plaats op 23 januari 2009 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Joke van Leeuwen.
Contact

VONK & Zonen

Krugerstraat 232 - 2660 Hoboken

email hidden; JavaScript is required

Op de hoogte blijven van nieuwe verslagen en gedichten?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ondersteund door:
made by