De Eenzame Uitvaart van Mevrouw J.V. in Antwerpen

Donderdag 6 juni 2024
Antwerpen, 't Schoonselhof
Dichter van dienst: Joke van Leeuwen
Auteur verslag: Yella Arnouts

Mevrouw J.V. was geboren op 8 juli 1933 in Hoboken. Zij is, net geen eenennegentig, overleden op 15 mei 2024 in wzc Monnikenhof in Berendrecht. Haar uitvaart vond plaats op donderdag 6 juni 2024 om 11:00 op strooiweide De Herder in ’t Schoonselhof in Antwerpen.

Mevrouw J.V. was een professionele operazangeres geweest. Na haar solocarrière had ze nog met koorgroepen opgetreden in binnen- en buitenland. Zo verneem ik tijdens een hartelijk telefoongesprek met Sandra, medewerkster in het wzc waar mevrouw J.V. gewoond heeft.

Mevrouw was aanvankelijk samen met haar echtgenoot in het wzc beland, zo gaat Sandra verder. Andere familieleden waren er toen al niet meer. Na de dood van haar man had ze niet veel moed meer om ‘door te gaan’. Er waren medische problemen die zich opstapelden. Het echtpaar had geen kinderen gehad en er kwam niemand op bezoek.

Op de afdeling was mevrouw V. best wel geliefd. Ze was sociaal en niet moeilijk in de omgang. Het meest treffende in haar persoonlijkheid was vanzelfsprekend haar liefde en kennis van de klassieke muziek. Er kon helaas niemand van het personeel vrijgemaakt worden voor de dienst maar of er muziek van Mozart of een ander groot componist zou kunnen gespeeld worden?

Ik geef de vraag van Sandra meteen door aan het uitvaartcentrum en, tezamen met alle andere informatie, ook aan Joke die in zal staan voor het gedicht ter ere van mevrouw J.V.

Donderdag 6 juni. Tien voor elf ontmoet ik Joke aan de parking van Aula Aster. Net daarvoor is journalist Douglas De Coninck gearriveerd. Voor zijn reportage over De Eenzame Uitvaart die in De Morgen zal verschijnen, had hij gevraagd een dienst bij te mogen wonen.

Hij niet alleen, ook de voorganger, Joke en ik, iedereen verbaast het dat de uitvaart van deze dame terecht is gekomen bij De Eenzame Uitvaart. Ondanks het feit dat ze in de wereld heeft gestaan als operazangeres, en dus veel mensen heeft gekend en dat ze nog lang na haar carrière gezongen heeft in een koor.

Bij de strooiweide De Herder heet de voorganger ons welkom. Ik vertel kort over mijn zoektocht naar mevrouw J.V. en mijn gesprek met Sandra. En dan neemt Joke het woord:

voor J.V.

uw lichaam heerlijk instrument
waarmee u zong in opera’s tot het
wat het u gaf niet meer kon geven

tot u uw man moest missen, wegzonk
elk applaus gewist - waar is de dank
naartoe van uw publiek - u die in leven

ons verlangen en ons menselijk tekort
en onze dwaze liefde kon verklanken
lascia ch’io pianga mia cruda sorte

(laat mij in tranen mijn lot beklagen; uit de opera Rinaldo van G.F. Händel)

Joke klikt op haar telefoon een fragment aan uit de opera Rinaldo van Händel. We luisteren tezamen naar de onsterfelijke melodie, uitkijkend op de strooiweide en het bos erachter.

De voorganger dankt Joke. Vervolgens nodigt hij ons uit tezamen te buigen voor mevrouw J.V., als laatste eerbetoon.

Terwijl we naar de uitgang wandelen, hebben we het erover, Douglas, Joke en ik. Dat succes in het professionele leven, zoals mevrouw J.V. beslist heeft gekend, niet betekent dat je goed omringd bent tot aan je laatste rustplaats.

Hoe kortstondig succes en applaus zijn,
we hebben het hier maar weer eens gezien.

Het artikel van Douglas De Coninck is na te lezen in De Morgen van 7 juni 2024. https://www.demorgen.be/nieuws/afscheid-van-een-door-niemand-gemiste-operazangeres~b943feba/

Reacties

Andere uitvaarten van deze dichter

 • De Eenzame Uitvaart van Meneer Y.M. in Antwerpen
  Meneer Y.M. werd geboren in Antwerpen op 29 november 1972. Hij werd dood aangetroffen op zijn thuisadres in Hoboken op 26/05/2024. Hij was dan al enkele dagen overleden. De asuitstrooiing vond plaats op donderdag 13 juni 2024 op de strooiweide De wingerd, op ’t Schoonselhof in Antwerpen om 13:30. Dichter van dienst was Joke Van Leeuwen.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer F.C. in Antwerpen
  Meneer F.C. was geboren in Antwerpen op 28 september 1952. Hij is overleden in Antwerpen, in GZA Sint-Vincentius, op 5 februari 2024. De uitvaart vond plaats op dinsdag 12 maart 2024 om 10:00 op de strooiweide van begraafplaats ’t Schoonselhof in Antwerpen. Dichter van dienst was Joke Van Leeuwen.
 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw M.B. in Antwerpen
  Mevrouw M.B. was op één mei 1937 in Oostende geboren. Zij overleed in Antwerpen op drie december 2023. De thuisverpleegkundige heeft mevrouw dood aangetroffen in haar appartement. De asuitstrooiing ging door op woensdag 27 december om 14:30 op strooiweide De blauwe reiger van het Schoonselhof. Dichter van dienst was Joke Van Leeuwen.
 • De Eenzame Uitvaart van babymeisje P.A. in Antwerpen
  Babymeisje P.A. is geboren en gestorven op 28 juli 2023 om 01u00 in het Middelheimziekenhuis na een zwangerschapsduur van 27 weken en 5 dagen. Haar uitvaart had plaats op begraafplaats het Schoonselhof op 8 augustus 2023 om 10u00. Dichter van dienst was Joke Van Leeuwen.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer T.K. in Antwerpen
  Meneer T.K. is op 24 januari 1939 in Berchem geboren en op 26 januari 2023 in zijn serviceflat in dienstencentrum Ten Gaarde, ook in Berchem, gestorven. Zijn uitvaart vond plaats op 7 februari 2023 om 15:00 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst: Joke van Leeuwen.
 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw A.C. in Antwerpen
  Mevrouw A.C. is geboren op 24 juni 1920 te Hasselt en in woonzorgcentrum Sint-Anna te Antwerpen overleden op 4 maart 2017. Haar asuitstrooiing vond plaats op maandag 13 maart 2017 op begraafplaats Schoonselhof. Mevrouw A.C. babbelde graag, maar dementeerde. Ze had nog een dochter. Dichter van dienst was Joke van Leeuwen.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer H.V.W. in Antwerpen
  Meneer H.V.W. is geboren op 25 mei 1945 te Ede in Nederland en in het woonzorgcentrum De Manevinke te Antwerpen overleden op 24 augustus 2015. Zijn asuitstrooiing vond plaats op woensdag 2 september 2015 op begraafplaats Schoonselhof. Er werden geen familie of vrienden van meneer H.V.W. gevonden. Dichter van dienst was Joke van Leeuwen.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer M.I. in Antwerpen
  Meneer M.I. is geboren op 16 juni 1973 te Dar Es Salem in Tanzania en in Antwerpen overleden op 18 november 2014. Zijn asuitstrooiing vond plaats op donderdag 4 december 2014 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Joke van Leeuwen.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer W.W. in Antwerpen
  Meneer W.W. is geboren op 18 juni 1957 en in zijn woonst te Antwerpen in juni 2014 gevonden. Zijn asuitstrooiing vond plaats op dinsdag 17 juni 2014 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Joke van Leeuwen.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer F.M. in Antwerpen
  Meneer F.M. is geboren op 11 mei 1931 te Sint Pauwels en in het Middelheimziekenhuis overleden op 24 mei 2014. Zijn asuitstrooiing vond plaats op dinsdag 3 juni 2014 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Joke van Leeuwen.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer A.D. in Antwerpen
  Meneer A.D. is op 18 april 1920 geboren te Wilrijk en in woonzorgcentrum Lozanahof te Antwerpen overleden op 18 april 2014. Zijn asuitstrooiing vond plaats op maandag 28 april 2014 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Joke van Leeuwen.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer F.V.G. in Antwerpen
  Meneer F.V.G. is op 10 februari 1935 geboren te Antwerpen en in zijn woonst aldaar overleden op 5 december 2013. Zijn uitvaart vond plaats op donderdag 19 december 2013 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Joke van Leeuwen.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer J.P. in Antwerpen
  Meneer J.P. is geboren op 17 april 1945 te Antwerpen en in het Sint-Erasmusziekenhuis te Borgerhout overleden op 15 september 2013. Zijn uitvaart vond plaats op dinsdag 24 september 2013 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Joke van Leeuwen.
 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw A.H. in Antwerpen
  Mevrouw A.H. is op 28 februari 1928 geboren te Zele en in haar woonst te Berchem overleden op 31 januari 2013. Haar uitvaart vond plaats op woensdag 8 mei 2013 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Joke van Leeuwen.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer P.V.H. in Antwerpen
  Meneer P.V.H. is op 28 juni 1965 geboren in Lier en in zijn woonst in Antwerpen overleden op 7 november 2012. Zijn uitvaart vond plaats op dinsdagmiddag 11 december 2012 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Joke van Leeuwen.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer J.V.d.H. in Antwerpen
  Meneer J.V.d.H. is op 29 juni 1924 geboren in Mechelen en in Borgerhout overleden op 11 maart 2012. Zijn uitvaart vond plaats op woensdagmiddag 11 april 2012 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Joke van Leeuwen.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer J.V.D. in Antwerpen
  Meneer J.V.D. is op 26 januari 1932 geboren te Antwerpen en daar overleden op 25 augustus 2011. Zijn asuitstrooiing vond plaats op dinsdag 6 september 2011 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Joke van Leeuwen.
 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw C.B.U. in Antwerpen
  Mevrouw C.B.U. is op 23 april 1957 geboren te Wilrijk en in ziekenhuis Stuivenberg overleden op 10 juli 2010. Haar uitvaart vond plaats op vrijdag 23 juli 2010 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Joke van Leeuwen.
 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw J.V.L. in Antwerpen
  Mevrouw J.V.L. is geboren op 29 januari 1920 in Antwerpen en daar overleden op 18 januari 2009. Haar asuitstrooiing vond plaats op 23 januari 2009 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Joke van Leeuwen.
Contact

VONK & Zonen

Krugerstraat 232 - 2660 Hoboken

email hidden; JavaScript is required

Op de hoogte blijven van nieuwe verslagen en gedichten?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ondersteund door:
made by