De Eenzame Uitvaart van Meneer G.D. in Antwerpen

Woensdag 15 februari 2012
Antwerpen, Schoonselhof
Dichter van dienst: Maarten Inghels
Auteur verslag: Maarten Inghels

Meneer G.D. is op 6 november 1950 geboren te Antwerpen en daar thuis overleden op 1 februari 2012. Zijn uitvaart vond plaats op woensdagmiddag 15 februari 2012 op begraafplaats Schoonselhof.

Ik ben het verslag van de uitvaart van mevrouw P.D. nog aan het schrijven als het mailtje van Renée binnenkomt met de boodschap dat de Firma volgende de week een nieuwe eenzame uitvaart zal verzorgen, op woensdagmiddag 15 februari. Ik antwoord haar meteen dat ik zelf zal schrijven voor meneer G.D., het is al een hele tijd geleden dat ik nog eens een uitvaart begeleidde met een gedicht.

Behalve dat meneer G.D. thuis is overleden zijn er verder geen gegevens bekend. Ik tik zijn straatnaam in op Google Street View en bekijk zijn huis. Bij het inzoomen op de brievenbus is de belettering niet te lezen. Een fiets en een lege kinderwagen staan tegen het boompje voor de voordeur. Er loopt niemand op straat. Het haalt eigenlijk niets uit; het adres opzoeken en de foto’s van de witte gevel bekijken, want het huis ziet er in de realiteit toch altijd een tikkeltje anders uit – al was het maar omdat het een ander seizoen is en er een ander licht op schijnt.

Het huisje ligt in de Antwerpse buurt Schijnpoort, mij bijna geheel onbekend. Ik weet niet zo goed waar Schijnpoort begint of eindigt, maar ik neem tram 12 bij het Coninckplein in Antwerpen Noord, waarna die in een slingerbeweging via het Stuivenbergplein en sociale woonblokken naar Park Spoor Noord rijdt, het bruggetje onder de spoorweg neemt, waar ik afstap aan de twee tankstations.

Aan het rode tunneltje zie ik de uitvergrote prent van Suske en Wiske hangen en thuisgekomen zal ik ontdekken wanneer ik voor het eerst iets over de wijk Schijnpoort heb gehoord. In het stripalbum ‘De 7 schaken’ komt de Schijnpoort voor als de buurt waar Willy Vandersteen school liep en het Stuivenbergplein als de plek waar hij is geboren. Als ik verder google ontdek ik dat Station Antwerpen-Schijnpoort een goederenstation is en dat er een loods is met draaibanken en een wasstraat waarin passagierstreinen worden schoongemaakt om de coupés nadien aan elkaar te schakelen tot nieuwe treinen.

De dooi heeft zich ingezet en de straten zijn nat. Ik moet goed uitkijken waar er nog een plek ijs zit. De straat waar meneer G.D. woonde, zit gekneld tussen de spoorweg en de Slachthuislaan, een soort van ongelukkig eilandje omgeven door tramlijnen, drukke verbindingswegen, tankstations en lelijke winkels met nutteloze prullaria. Ik ben al op veel troosteloze plekken in de stad geweest, maar dit straatje is in combinatie met de regen misschien wel het droevigste dat ik heb gezien. Zijn huis is onderverdeeld in een 9A en een 9B, elk met een deur en drie verdiepingen, zes kleine appartementen onder één dak.

Meneer G.D. betrok een appartement in 9A, maar als ik voor zijn deur staat komt bij 9B een zwarte man buiten die ik aanspreek in de veronderstelling dat hij een buurman moet zijn. Het is moeilijk praten vanwege zijn gebrekkige kennis van het Nederlands, maar als ik met gebaren uitleg dat meneer G.D. is overleden en ik het woord heb op zijn begrafenis knikt hij heftig en wijst naar het raam op de gelijkvloers van 9A.

‘Ja, dood, dead,’ zegt hij luid. Meer dan dat de buurman is overleden weet hij ook niet. Als ik met de combinatie ‘begrafenis, funeral, uitvaart’ mijn reden van bezoek tracht te verklaren, dat ik wil weten of iemand meneer G.D. goed gekend heeft, antwoordt hij enkel met ‘dead, dood’. Pas als ik met enkele oneerbiedige armbewegingen uitbeeld wat volgens mij universele beeld van aarde en een kuil is, denk ik dat hij me begrijpt, en hij verwijst me door naar 9B waar de huisbaas schijnt te wonen. Hij belt driemaal voor me aan maar niemand doet open. De behulpzame buurman beaamt wat ik al begreep: de huisbaas is niet thuis of heeft geen zin in een praatje met een van zijn huurders, en zegt dan dat ik moet terugkomen.

Ik besluit in plaats van met de tram te voet naar huis te gaan, althans een groot stuk daarvan. Langs Park Spoor Noord zie ik een eenzame jogger in de regen tegen de achtergrond van de eindeloze treinen met containers. Meer dan de helft van de containers draagt het opschrift China Shipping, de andere illustere afkortingen. Het geluid van de voorbijdenderende goederentreinen moet de hele dag door klinken. Thuisgekomen zoek ik het telefoonnummer van de huisbaas op in het telefoonboek, maar ik vind het niet.

Op de dag van de uitvaart van meneer G.D. regent het een hele dag en staat er een strakke wind. Ik probeer een andere bloemist uit, en merk dat de drie rozen de helft goedkoper zijn dan bij haar concurrent. Ik vraag of er een cellofaantje rond kan maar de bloemiste vraagt of het bloemen zijn ‘om te leggen’.

‘Dan is het niet verstandig om voor cellofaan te kiezen aangezien ze dan door het plastic sneller stikken.’ Ik antwoord dat ze voor een andere verpakking mag kiezen waarna ze de bloemen haast vakkundig de nek omwringt met een vel papier dat ze tot een soort van waaier vouwt en niet.

‘Dit is nog beter voor het milieu ook,’ zeg ik beleefd. ‘Zo zonder het plastic.’ Ik denk aan mijn tante die niet graag heeft dat je bloemen met aluminiumsnippers of cellofaantjes mee de kuil inwerpt - slecht voor de natuur, het vergaat niet, of moeilijk.

Op begraafplaats Schoonselhof is er al één lijkwagen, een gloednieuw model dat een beetje op de kruising tussen de pausmobiel en een uit de hand gelopen gezinswagen lijkt. Ik vind de oude modellen mooier. Die zwarte lange doodskisten op wielen.

De dragers staan al ter hoogte van het nieuwe perk W1 waar meneer G.D. zal worden begraven, maar ze komen even aangereden om me in te lichten dat ze wachten op een tweede corbillard. ‘Deze heeft namelijk geen kist mee,’ zegt Dennis. Hij vraagt of ik een paraplu moet hebben maar die sla ik af. Ik wacht wel in het schuilhuisje op de tweede wagen.

In de tweede corbillard zit ceremoniemeester Bert, wie ik een hartelijke hand schud, het is immers lang geleden dat hij er nog eens bij was, en de drager met het keurige witte baardje wiens naam ik niet meer wist.

‘Etienne,’ zegt hij.

Etienne, prent ik me in, Etienne, niet meer vergeten. We delen paraplus met het logo van de Firma op aangezien het harder is gaan regenen, maar het is een heel gevecht ze recht te houden in de stevige wind. Bert wilt geen paraplu want hij heeft een hoed: ‘Een hoed uit Rome, gekregen van de paus.’ Later zal hij me het binnenwerk tonen waar in het Latijn het bewijs staat gedrukt.

‘Heel vreemd,’ zegt Etienne. ‘Als ik buiten moet zijn stopt het normaal gezien altijd met regenen. Ik heb twee hondjes en als ik die moet uitlaten stopt het meteen met regenen.’ Ondanks de regen die niet wil stoppen is Etienne in een vrolijke bui. Totdat we de corbillard, die nog even een formulier bij de administratie moet gaan afgeven, een vreemde route zien nemen. Etienne fulmineert vanop afstand tegen de chauffeur die ‘een nieuwe is en altijd zijn eigen goesting wil doen’, ook onder dragers bestaat er klaarblijkelijk een hiërarchie. Wanneer de corbillard met de kist eindelijk aan komt rijden bij perk W1, slaat Etienne met zijn hand tegen het koetswerk van de wagen. ‘Stoppen,’ roept Etienne. ‘Draaien!’

‘Meneer is een buitengewoon formaat,’ zegt hij tegen mij. ‘Boven de honderdvijftig kilogram.’ De nieuweling zal de corbillard in achteruit het perk oprijden, zo dicht mogelijk bij de graven. ‘Zover krijgen we hem niet getild.’

Zijn overgewicht is misschien een verklaring voor de jonge leeftijd waarop meneer G.D. stierf. Het gaat steeds harder regenen en na ingewikkelde manoeuvres op de drassige ondergrond krijgen ze de lijkwagen tot bij de graven. Dan is het onderhands tillen met vijf dragers en een graver, zelfs Bert tilt mee, ondanks zijn versleten schouder. De kist is aanzienlijk breder en ook de gouden bouten en handvatten zijn massiever. Naast de kist op schragen met iedereen er wat verspreid rond, lees ik mijn gedicht voor meneer G.D. voor.


TOT ZOVER

Voor G.D. (1950 – 2012)

Tot zover zijn er niet meer gegevens

bekend dan uw naam, geen familie

waartegen u kon vertellen over de

eindeloze treinen van China Shipping,

het schaatsnieuws in uw laatste dagen.

Niemand om in s- of achtbanen omwegen

mee te maken tot de koude in uw botten

tocht, om foto’s te tonen van een snoepreisje

dat u ooit ondernam – ik gok aldoor.

Wat moet ik dan vertellen over wie

ik niet eerder heb ontmoet, een adres

dat ik nooit eerder bezocht. Stamelend,

zonder idee over wat uw ogen vochtig

hield, wie u troostend vast nam bij

wat de dooi nog boven water bracht.

Dus moet het maar met mijn schamele

smalltalk: de straat is weer ijsvrij, men

houdt uw gordijnen dicht, tot zover.

Mijn in vier gevouwen vel papier gaat mee het graf in en wordt onder een bout vast geklemd. Dan is het weer tillen geblazen om de kist uitgebalanceerd de kuil in te laten zakken. Ze gebruiken een extra rolluiktouw voor het evenwicht.

Ik bedenk dat ik laatste tijd te veel kisten heb zien zakken in een kuil natte aarde. De laatste twee maanden kan ik ze niet meer op één hand tellen en vanochtend kreeg ik opnieuw een sms’je dat berichtte over iemands' dierbare die stierf. Aan dit tempo is moeilijk wennen.

Ik geef mijn paraplu terug aan Etienne en groet hem. Ik wijs hem op twee eenden die opvliegen, maar neen, het zijn niet de fazanten of patrijzen die hij hier mist. Hij vloekt en slaat met zijn paraplu weer op de wagen die de nieuweling stuurt en blijkbaar iets verkeerd doet.

‘Ze moeten het nog leren,’ zegt hij.

‘Ja,’ zeg ik. ‘We moeten het nog leren.’

Reacties

Andere uitvaarten van deze dichter

 • De Eenzame Uitvaart van Meneer P.V.d.W. in Antwerpen
  Meneer P.V.d.W. is geboren op 28 juli 1944 te Serskamp en in woonzorgcentrum Sint-Anna te Antwerpen overleden op 4 maart 2017. Zijn begraving vond plaats op maandag 13 maart 2017 op begraafplaats Schoonselhof. Meneer P.V.d.W. was een zwembadbouwer van beroep, maar leed aan het einde van zijn leven aan psychische problemen. Hij dacht hij een boom was. Dichter van dienst was Maarten Inghels.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer J.D.B. in Antwerpen
  Mevrouw J.D.B. is geboren op 1 december 1926 te Antwerpen en in woonzorgcentrum Bloemenveld te Wilrijk overleden op 30 maart 2016. Haar asuitstrooiing vond plaats op dinsdag 5 april 2016 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Maarten Inghels.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer G.O. in Antwerpen
  Meneer G.O. is geboren op 11 april 1936 te Grobbendonk en in Borgerhout overleden op 23 november 2015. Zijn asuitstrooiing vond plaats op maandag 30 november 2015 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Maarten Inghels.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer R.H. in Antwerpen
  Meneer R.H. is geboren op 20 mei 1926 te Tielt en in woonzorgcentrum Lozannahof te Antwerpen overleden op 27 mei 2015. Zijn asuitstrooiing vond plaats op vrijdag 5 mei 2015 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Maarten Inghels.
 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw Y.D. in Antwerpen
  Mevrouw Y.D. is geboren op 10 december 1923 te Dadizele en in het Jan Palfijnziekenhuis te Merksem overleden op 19 december 2014. Haar asuitstrooiing vond plaats op dinsdag 30 december 2014 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Maarten Inghels.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer P.W. in Antwerpen
  Meneer P.W. is geboren op 3 juli 1952 te Galagama in Sri Lanka en in zijn woonst in Antwerpen gevonden op 12 september 2014. Zijn asuitstrooiing vond plaats op woensdag 29 oktober 2014 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Maarten Inghels.
 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw E.V.d.V. in Antwerpen
  Mevrouw E.V.d.V. is geboren op 26 juni 1930 te Jette en in het Stuivenbergziekenhuis overleden op 15 oktober 2014. haar asuitstrooiing vond plaats op woensdag 29 oktober 2014 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Maarten Inghels.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer F.L. in Antwerpen
  Meneer F.L. is geboren op 7 augustus 1932 en in zijn woonst te Antwerpen overleden op 11 juni 2014. Zijn asuitstrooiing vond plaats op dinsdag 24 juni 2014 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Maarten Inghels.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer L.G. in Antwerpen
  Meneer L.G. is geboren op 24 augustus te Antwerpen en in zijn woning te Antwerpen overleden op 23 april 2014. Zijn asuitstrooiing vond plaats op woensdag 14 mei 2014 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Maarten Inghels.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer J.N. in Antwerpen
  J. N. is op 9 december 2013 geboren in Parijs en in het ziekenhuis van Edegem overleden op 22 januari 2014. Zijn begrafenis vond plaats op 6 maart 2014 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Maarten Inghels.
 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw M.B. in Antwerpen
  Mevrouw M.B. is geboren op 10 april 1919 te Turnhout en in het woonzorgcentrum Home de Familie te Deurne overleden op 8 december 2013. Haar uitvaart vond plaats op vrijdag 13 december 2013 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Maarten Inghels.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer H.B. in Antwerpen
  Meneer H.B. is geboren op 21 april 1946 in Antwerpen en in ziekenhuis Jan Palfijn overleden op 10 juni 2013. Zijn uitvaart vond plaats op 8 juli 2013 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Maarten Inghels.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer J.D. in Antwerpen
  Meneer J.D. is te Antwerpen geboren op 19 september 1950 en daar thuis overleden op 9 april 2013. Zijn uitvaart vond plaats op woensdag 8 mei 2013 op begraafplaats Schoonselhof. Geen dichter van dienst.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer W.D. in Antwerpen
  Meneer W.D. is op 15 juni 1940 geboren te Antwerpen en in zijn woonst gevonden op 4 april 2013. Zijn uitvaart vond plaats op 17 april 2013 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Maarten Inghels.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer F.S. in Antwerpen
  Meneer F.S. is op 1 oktober 1934 te Hemiksem geboren en op 9 januari 2013 in verzorgingstehuis Sint-Anna in Berchem overleden. Zijn asuitstrooiing vond plaats op vrijdagmiddag 25 januari 2013 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Maarten Inghels.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer H.P. in Antwerpen
  Meneer H.P. is op 14 oktober 1960 geboren in Tienen en in Antwerpen overleden op 8 september 2012. Zijn uitvaart vond plaats op vrijdagmiddag 21 september 2012 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Maarten Inghels.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer P.C. in Antwerpen
  Meneer P.C. is op 5 oktober 1953 geboren en overleed in Antwerpen op 27 augustus 2011. Zijn uitvaart vond plaats op begraafplaats Schoonselhof op dinsdag 13 september 2011 om 14u00. Er was niemand aanwezig.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer N.V.K. in Antwerpen
  Meneer Nguyen Van Kham is op 1 september 1954 geboren te Thakhek in Laos en werd in zijn woonst te Antwerpen op 4 november 2010 gevonden, vermoedelijk was hij al anderhalf jaar daarvoor overleden. Zijn uitvaart vond plaats op dinsdag 16 november 2010 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Maarten Inghels.
 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw H.V.I. in Antwerpen
  Mevrouw H.V.I. is op 5 november 1928 geboren en in haar woning te Wilrijk overleden op 21 juni 2010. Haar uitvaart vond plaats op dinsdag 6 juli 2010 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Maarten Inghels.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer J.K. in Antwerpen
  Meneer J.K. is op 27 september 1955 geboren te Mayen in Duitsland en overleden op Linkeroever op 15 september 2009. Zijn uitvaart vond plaats op 29 september 2009 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Maarten Inghels.
Contact

VONK & Zonen

Krugerstraat 232 - 2660 Hoboken

email hidden; JavaScript is required

Op de hoogte blijven van nieuwe verslagen en gedichten?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ondersteund door:
made by