De Eenzame Uitvaart van Mevrouw M.B. in Antwerpen

Vrijdag 13 december 2013
Antwerpen, Schoonselhof
Dichter van dienst: Maarten Inghels
Auteur verslag: Maarten Inghels

Mevrouw M.B. is geboren op 10 april 1919 te Turnhout en in het woonzorgcentrum Home de Familie te Deurne overleden op 8 december 2013. Haar uitvaart vond plaats op vrijdag 13 december 2013 op begraafplaats Schoonselhof.

Mevrouw M.B. zat in de immobiliën. Verkocht en verhuurde vakantiewoningen, vertelt de verpleegster van het woonzorgcentrum Home de Familie uit Deurne aan de telefoon. Het immokantoor bestaat nog steeds, onder de naam van haar man die al een hele poos overleden is. Via internet vind ik de website van het kantoor, en lees dat de zoon nu in de vastgoedsector zit. Over die zoon heeft de verpleegster ook nog wat te zeggen. Stuurde zijn moeder meer dan tien jaar geleden het rusthuis in, waarna ze hem nooit meer hoorden. In tussentijd is er nog een kleindochter geboren, maar die kreeg mevrouw M.B. nooit te zien.

Mevrouw stond bekend als een sterke en lieve vrouw, die wel eens met de buurvrouw op de gang zong. 'Edith Piaf, en die andere oude nummers.' Daartegenover stond de mist in haar hoofd die de laatste jaren stevig optrok. Dementie, ja, ja, zegt de verpleegster. Op het einde van haar leven was ze vegetatief. 'Een plantje.' Dat zingen kon er ook niet meer van af. Er waren oude bekenden uit haar geboortedorp Turnhout die nog elk jaar op Oudjaarsdag even kwamen kijken, maar de laatste jaren was er van echt contact geen sprake meer.

Ik besluit iets te schrijven over de rol van huizen in het leven van mevrouw M.B.; huizen die gevuld raken met mensen, huizen die leegstaan, tochtende huizen, de fundamenten van een mens die een leven lang standhouden, om dan af te brokkelen. Ooit geboren in Turnhout, met haar man in Antwerpen gaan wonen, om dan door haar zoon op het laatst in een rusthuis te worden geplaatst.

Een half uur voor de uitvaart draait er een wagen de begraafplaats op. Geen bezoek uit Turnhout, maar een van de verpleegsters die mevrouw M.B. verzorgden.

'We proberen altijd voor afvaardiging te zorgen; iemand van de directie of het personeel.' We besluiten samen met drager Dennis te wachten tot de kennissen uit Turnhout eventueel nog opduiken. Het is vrijdagochtend, negen uur, en een lange weg in de ochtendspits van Turnhout tot hier. We kunnen het best begrijpen dat ze niet komen, zeggen we.

'Het is niet vaak meer dan dit,' zegt de verpleegster. 'Eén of twee mensen bij de uitvaart van onze bewoners.'

Ik denk aan wat eenzame uitvaart nr. 51 zal zijn. Een dienst om elf uur, van mevrouw B.C. uit een rusthuis in Borgerhout, waarvoor ik niet tijdig een dichter heb gevonden. Er was nog één neef in het spel - 'de rest van de familie is uitgestorven', verklaarde hij aan de telefoon - die bij de Firma speciaal om een dichter van 'De eenzame uitvaart' voor de uitvaart van zijn tante had verzocht. Als enige familielid sprak hij mevrouw B.C. één keer per jaar aan de telefoon, en zou hij aldus sprakeloos en alleen aan het graf staan. Helaas, geen dichter was beschikbaar.

'Het is niet gemakkelijk, maar we proberen toch steeds bij de uitvaart van onze bewoners te zijn,' zegt de verpleegster van mevrouw M.B. tegen Dennis en mij.

'Hoe lang kende u haar?'

'Vier jaar. Ik werk al vier jaar voor het woonzorgcentrum. Maar sommige collega's kenden haar al meer dan tien jaar.'

'Dat schept een band.'

'Ik werd nog gebeld om haar te wassen. Er was een Bulgaarse verpleegster van dienst, maar zij had zoiets nog nooit gedaan, had het er lastig mee. Dus ben ik meteen gekomen om mevrouw M.B. klaar te maken. Gemakkelijk is het niet, nee.'

Dennis maakt aanstalten om te vertrekken. Het is twee minuten voor negen, bezoek uit Turnhout sluiten we nu definitief uit. Met ons drieën lopen we achter de brommende wagen naar perk W1. Om daar het vertrouwde ritueel te houden: kist op schouders, drie rozen op het hout, gedicht aan het graf.

DE LAATSTE DEUR

voor M.B.

Nieuwbouw in Turnhout; een flinke villa

op heidegrond, een pasgeboren kind

dat zich in het leven zet, boort, bouwt -

alsof u meteen aan het geluk was verkocht.

Ja, vierennegentig jaar lang mens geweest.

Ramen geteld, kamers bekleed, vele vloeren

opgeboend zodat u de vreugde spiegelen kon.

Vergeefs naar lekken in dit leven gezocht.

Ja, die zoon wilde niet meer mee aan de hand,

op zolder trok de mist prima met het geheugen op.

En plots vond een dokter die tochtgaten,

nam uw leven de grilligst denkbare bocht.

Ja, onze adem is het meest veelbelovende

fundament, tot ook deze stokt op de drempel

van de laatste deur. Op de muren de dood

klopt als optrekkend vocht - tot je verhuist.

We groeten. Dennis vraagt de verpleegster of ze wil wachten bij het zakken van de kist.

'Sommige mensen hebben het daar moeilijk mee.' Nee, antwoordt ze.

We blijven kijken naar de rolluiktouwen die onder de rug van de kist gaan, de schommelende boot naar de kuil wordt gedragen, mevrouw M.B. in de grond verdwijnt, de vochtige aarde, het laatste huis. De vijf dragers, met Dennis aan het voeteinde, buigen een laatste keer het hoofd naar het donkere gat.

Om exact tien na negen verlaten we het perk. Twaalf minuten.

'Tot in 2014,' zeg ik. Dennis kijkt vertwijfeld.

'Er kan nog veel gebeuren voor oudjaar, maar laat ons hopen,' antwoordt hij. 'Tot in 2014 dan.' Dat we nog niet meteen aan het nieuwe jaar kunnen denken, merk ik bij het tikken van deze laatste zinnen en mijn mailbox een geluidje maakt. Nummer 51 klopt al op de deur.

Reacties

Andere uitvaarten van deze dichter

 • De Eenzame Uitvaart van Meneer P.V.d.W. in Antwerpen
  Meneer P.V.d.W. is geboren op 28 juli 1944 te Serskamp en in woonzorgcentrum Sint-Anna te Antwerpen overleden op 4 maart 2017. Zijn begraving vond plaats op maandag 13 maart 2017 op begraafplaats Schoonselhof. Meneer P.V.d.W. was een zwembadbouwer van beroep, maar leed aan het einde van zijn leven aan psychische problemen. Hij dacht hij een boom was. Dichter van dienst was Maarten Inghels.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer J.D.B. in Antwerpen
  Mevrouw J.D.B. is geboren op 1 december 1926 te Antwerpen en in woonzorgcentrum Bloemenveld te Wilrijk overleden op 30 maart 2016. Haar asuitstrooiing vond plaats op dinsdag 5 april 2016 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Maarten Inghels.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer G.O. in Antwerpen
  Meneer G.O. is geboren op 11 april 1936 te Grobbendonk en in Borgerhout overleden op 23 november 2015. Zijn asuitstrooiing vond plaats op maandag 30 november 2015 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Maarten Inghels.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer R.H. in Antwerpen
  Meneer R.H. is geboren op 20 mei 1926 te Tielt en in woonzorgcentrum Lozannahof te Antwerpen overleden op 27 mei 2015. Zijn asuitstrooiing vond plaats op vrijdag 5 mei 2015 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Maarten Inghels.
 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw Y.D. in Antwerpen
  Mevrouw Y.D. is geboren op 10 december 1923 te Dadizele en in het Jan Palfijnziekenhuis te Merksem overleden op 19 december 2014. Haar asuitstrooiing vond plaats op dinsdag 30 december 2014 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Maarten Inghels.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer P.W. in Antwerpen
  Meneer P.W. is geboren op 3 juli 1952 te Galagama in Sri Lanka en in zijn woonst in Antwerpen gevonden op 12 september 2014. Zijn asuitstrooiing vond plaats op woensdag 29 oktober 2014 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Maarten Inghels.
 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw E.V.d.V. in Antwerpen
  Mevrouw E.V.d.V. is geboren op 26 juni 1930 te Jette en in het Stuivenbergziekenhuis overleden op 15 oktober 2014. haar asuitstrooiing vond plaats op woensdag 29 oktober 2014 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Maarten Inghels.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer F.L. in Antwerpen
  Meneer F.L. is geboren op 7 augustus 1932 en in zijn woonst te Antwerpen overleden op 11 juni 2014. Zijn asuitstrooiing vond plaats op dinsdag 24 juni 2014 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Maarten Inghels.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer L.G. in Antwerpen
  Meneer L.G. is geboren op 24 augustus te Antwerpen en in zijn woning te Antwerpen overleden op 23 april 2014. Zijn asuitstrooiing vond plaats op woensdag 14 mei 2014 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Maarten Inghels.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer J.N. in Antwerpen
  J. N. is op 9 december 2013 geboren in Parijs en in het ziekenhuis van Edegem overleden op 22 januari 2014. Zijn begrafenis vond plaats op 6 maart 2014 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Maarten Inghels.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer H.B. in Antwerpen
  Meneer H.B. is geboren op 21 april 1946 in Antwerpen en in ziekenhuis Jan Palfijn overleden op 10 juni 2013. Zijn uitvaart vond plaats op 8 juli 2013 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Maarten Inghels.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer J.D. in Antwerpen
  Meneer J.D. is te Antwerpen geboren op 19 september 1950 en daar thuis overleden op 9 april 2013. Zijn uitvaart vond plaats op woensdag 8 mei 2013 op begraafplaats Schoonselhof. Geen dichter van dienst.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer W.D. in Antwerpen
  Meneer W.D. is op 15 juni 1940 geboren te Antwerpen en in zijn woonst gevonden op 4 april 2013. Zijn uitvaart vond plaats op 17 april 2013 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Maarten Inghels.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer F.S. in Antwerpen
  Meneer F.S. is op 1 oktober 1934 te Hemiksem geboren en op 9 januari 2013 in verzorgingstehuis Sint-Anna in Berchem overleden. Zijn asuitstrooiing vond plaats op vrijdagmiddag 25 januari 2013 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Maarten Inghels.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer H.P. in Antwerpen
  Meneer H.P. is op 14 oktober 1960 geboren in Tienen en in Antwerpen overleden op 8 september 2012. Zijn uitvaart vond plaats op vrijdagmiddag 21 september 2012 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Maarten Inghels.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer G.D. in Antwerpen
  Meneer G.D. is op 6 november 1950 geboren te Antwerpen en daar thuis overleden op 1 februari 2012. Zijn uitvaart vond plaats op woensdagmiddag 15 februari 2012 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Maarten Inghels.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer P.C. in Antwerpen
  Meneer P.C. is op 5 oktober 1953 geboren en overleed in Antwerpen op 27 augustus 2011. Zijn uitvaart vond plaats op begraafplaats Schoonselhof op dinsdag 13 september 2011 om 14u00. Er was niemand aanwezig.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer N.V.K. in Antwerpen
  Meneer Nguyen Van Kham is op 1 september 1954 geboren te Thakhek in Laos en werd in zijn woonst te Antwerpen op 4 november 2010 gevonden, vermoedelijk was hij al anderhalf jaar daarvoor overleden. Zijn uitvaart vond plaats op dinsdag 16 november 2010 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Maarten Inghels.
 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw H.V.I. in Antwerpen
  Mevrouw H.V.I. is op 5 november 1928 geboren en in haar woning te Wilrijk overleden op 21 juni 2010. Haar uitvaart vond plaats op dinsdag 6 juli 2010 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Maarten Inghels.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer J.K. in Antwerpen
  Meneer J.K. is op 27 september 1955 geboren te Mayen in Duitsland en overleden op Linkeroever op 15 september 2009. Zijn uitvaart vond plaats op 29 september 2009 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Maarten Inghels.
Contact

VONK & Zonen

Krugerstraat 232 - 2660 Hoboken

email hidden; JavaScript is required

Op de hoogte blijven van nieuwe verslagen en gedichten?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ondersteund door:
made by