De Eenzame Uitvaart van Meneer J.N. in Antwerpen

Donderdag 6 maart 2014
Antwerpen, Schoonselhof
Dichter van dienst: Maarten Inghels
Auteur verslag: Maarten Inghels

J. N. is op 9 december 2013 geboren in Parijs en in het ziekenhuis van Edegem overleden op 22 januari 2014. Zijn begrafenis vond plaats op 6 maart 2014 op begraafplaats Schoonselhof.

De uitvaartleider neemt de kleine kist met de baby in zijn armen, zet zijn linkervoet voor zijn rechter-, zijn rechtervoet weer voor zijn linker, stapt traag het border van het kinderkerhof op. Met drie witte rozen in mijn handen kom ik hem achterna, dan volgen Gilles en Martijn van de administratieve dienst van begraafplaats Schoonselhof, twee van hun vrouwelijke collega's die inderhaast zijn opgedoken om de uitvaart bij te wonen - ik ken hun namen nog niet - en tot slot is daar de tweede drager, die achterbleef om het kofferdeksel van de veel te grote laadruimte van de lijkwagen te sluiten. De uitvaartleider plaatst het kistje voorzichtig op de aarde voor het gat in de grond, een smalle donkere koker in het grasveld, waarna we in een halve cirkel eromheen gaan staan. Naast het vers gegraven kuiltje zijn de kleine plekken omgewoelde aarde op het speciaal daarvoor ingerichte perk makkelijk te tellen. Molshoopjes zijn het; graven van een foetus, een baby, een minimens.

Zonet vond hier nog een islamitische uitvaart onder vier volwassenen en een imam plaats. We hebben vanaf de oprijlaan staan kijken hoe de imam druk gebaarde en het woord nam. Hun ritueel was breedsprakig en uitvoerig. Van de graver die naast ons op zijn schop leunde, hoorden we dat het om de moeder en vader hun tweede dode kindje ging. Na afloop kwam de imam ons condoleren met ons verlies, waarbij hij informeerde wie de ouders waren. We stamelden wat, Gilles werd even aangeduid als interimvader. We zijn hier met vijf samengekomen voor de begrafenis van een voor ons tot voor kort onbekend kind, een baby nog.

In Parijs geboren op 9 december 2013, en in UZ Edegem voor dood achtergelaten op 22 januari 2014. Tweeëntwintig dagen geleefd in 2013, en tweeëntwintig dagen in 2014 - opgeteld amper vierenveertig dagen oud.

'De ouders bezochten het ziekenhuis van Luik en hebben daar een schimmig adres in Italië achtergelaten', vertelt Vicky van de Firma aan de telefoon. 'Maar het kindje is uiteindelijk aan verwaarlozing gestorven in het ziekenhuis van Edegem. Van de ouders geen spoor.' De moeder zou Servisch zijn, de vader Roemeens - maar niets is zeker in deze grillige vlucht langs steden en landen.

Hadden ze geen geld voor voeding en verzorging? Was het kindje al van bij de geboorte ziek? Er is ook nog onduidelijkheid over de naam van de kleine jongen, Jayson. Er zijn twee rijksregisternummers gevonden, elk met een aparte naam, of gaat het om twee kinderen, elk geboren op dezelfde dag? Ik bel een dichter op wiens werk wemelt van de kinderen, familiegeluk, kleine dagen, maar het is vakantie; hij is zelf met de kinderen weg. Op minder dan vierentwintig uur van de uitvaart begin ik zelf aan een gedicht dat tegen de avond, op een komma na, af is.

Op de ochtend van de uitvaart ontvang ik nog een mailtje met de laatste details. Wat vaststaat is dat de ouders illegaal in België verbleven, en bij uitbreiding hun zoontje. Zoiets wordt blijkbaar bij de geboorte doorgegeven. Uit het niets doken zij op, en naar het niets gaat de kleine Jayson heen.

Uitvaartleider Rik, die de kleine kist naast de kuil heeft neergezet, doet teken dat het tijd is voor het laatste woord. In die vijf jaar dat ik eenzame uitvaarten bijwoon, is dit het eerste kind dat we zullen begraven, en op die zesde maart tussen de molshopen, naast die kist die nog geen arm lang meet, hoop ik hartsgrondig dat deze achtergelaten Jayson de laatste is. Ik zet een stap dichterbij en schraap mijn keel.

Jouw reis rond de wereld in vierenveertig dagen.

Jouw reis rond de wereld in vierenveertig dagen:

Roemenië, Servië, Italië, Parijs, Luik, Edegem,

in Wilrijk, Antwerpen, een witte kist, het niets.

En dat terwijl tussen wieg en graf grosso modo

een langer leven past. Je groeit op, verdient het

om verliefd te worden op een strand bij Barcelona,

het noorderlicht in Noorwegen te ontdekken,

je krijgt een kind, of twee, of drie, waarvoor

je zelf wiegenliedjes zingt - en nadien pas Napels zien.

Niet dit. We wilden een kans om met jou te praten

over je twee namen, de geur van tientallen

steden in je bloed, over maan en roos en vis.

Niet dit: nog tandeloos en al verloren zoon van Europa,

met je onbekende paspoort en kapotte kompas,

met twee ouders hun adresloze gemis.

Ik zet een pas achteruit en laat de graver de kist boven de kuil houden. Het formaat klopt niet. De kleine Jayson is nog te groot voor het gat in de grond. De graver zet de kist weer opzij, kijkt vragend naar Rik of we het perk niet willen verlaten, maar nee, we wachten wel op wat komen moet. De schop gaat opnieuw de aarde in. Langs drie kanten van de kuil gaat er nog een rand van vijf centimeter af, ongeveer vijftig centimeter diep. Het werk gebeurt grondig, de graver hakt met de spade fel in het gazon, hard klinkt het geluid van het metalen blad in de grond, de doffe klap van de opgegraven aarde volgt.

Bij deze uitvaart gebeurt alles in het klein. Er zijn geen rolluiktouwen nodig, geen zes dragers, geen machine om het gat te vullen. De graver laat het kistje vanonder zijn oksel zakken, legt het gevouwen blad papier met het gedicht op het deksel, strooit de aarde als een deken over het hout. Dan begint zich een grafheuvel te vormen, een opwelling in het landschap, dat de graver met de achterkant van zijn spade secuur in een zeshoekige lange vorm drukt, een zandkasteel voor Jayson waarin ten slotte de witte rozen worden gedrukt, medailles voor een gestrande ontdekkingsreiziger.

Reacties

Andere uitvaarten van deze dichter

 • De Eenzame Uitvaart van Meneer P.V.d.W. in Antwerpen
  Meneer P.V.d.W. is geboren op 28 juli 1944 te Serskamp en in woonzorgcentrum Sint-Anna te Antwerpen overleden op 4 maart 2017. Zijn begraving vond plaats op maandag 13 maart 2017 op begraafplaats Schoonselhof. Meneer P.V.d.W. was een zwembadbouwer van beroep, maar leed aan het einde van zijn leven aan psychische problemen. Hij dacht hij een boom was. Dichter van dienst was Maarten Inghels.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer J.D.B. in Antwerpen
  Mevrouw J.D.B. is geboren op 1 december 1926 te Antwerpen en in woonzorgcentrum Bloemenveld te Wilrijk overleden op 30 maart 2016. Haar asuitstrooiing vond plaats op dinsdag 5 april 2016 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Maarten Inghels.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer G.O. in Antwerpen
  Meneer G.O. is geboren op 11 april 1936 te Grobbendonk en in Borgerhout overleden op 23 november 2015. Zijn asuitstrooiing vond plaats op maandag 30 november 2015 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Maarten Inghels.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer R.H. in Antwerpen
  Meneer R.H. is geboren op 20 mei 1926 te Tielt en in woonzorgcentrum Lozannahof te Antwerpen overleden op 27 mei 2015. Zijn asuitstrooiing vond plaats op vrijdag 5 mei 2015 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Maarten Inghels.
 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw Y.D. in Antwerpen
  Mevrouw Y.D. is geboren op 10 december 1923 te Dadizele en in het Jan Palfijnziekenhuis te Merksem overleden op 19 december 2014. Haar asuitstrooiing vond plaats op dinsdag 30 december 2014 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Maarten Inghels.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer P.W. in Antwerpen
  Meneer P.W. is geboren op 3 juli 1952 te Galagama in Sri Lanka en in zijn woonst in Antwerpen gevonden op 12 september 2014. Zijn asuitstrooiing vond plaats op woensdag 29 oktober 2014 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Maarten Inghels.
 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw E.V.d.V. in Antwerpen
  Mevrouw E.V.d.V. is geboren op 26 juni 1930 te Jette en in het Stuivenbergziekenhuis overleden op 15 oktober 2014. haar asuitstrooiing vond plaats op woensdag 29 oktober 2014 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Maarten Inghels.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer F.L. in Antwerpen
  Meneer F.L. is geboren op 7 augustus 1932 en in zijn woonst te Antwerpen overleden op 11 juni 2014. Zijn asuitstrooiing vond plaats op dinsdag 24 juni 2014 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Maarten Inghels.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer L.G. in Antwerpen
  Meneer L.G. is geboren op 24 augustus te Antwerpen en in zijn woning te Antwerpen overleden op 23 april 2014. Zijn asuitstrooiing vond plaats op woensdag 14 mei 2014 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Maarten Inghels.
 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw M.B. in Antwerpen
  Mevrouw M.B. is geboren op 10 april 1919 te Turnhout en in het woonzorgcentrum Home de Familie te Deurne overleden op 8 december 2013. Haar uitvaart vond plaats op vrijdag 13 december 2013 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Maarten Inghels.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer H.B. in Antwerpen
  Meneer H.B. is geboren op 21 april 1946 in Antwerpen en in ziekenhuis Jan Palfijn overleden op 10 juni 2013. Zijn uitvaart vond plaats op 8 juli 2013 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Maarten Inghels.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer J.D. in Antwerpen
  Meneer J.D. is te Antwerpen geboren op 19 september 1950 en daar thuis overleden op 9 april 2013. Zijn uitvaart vond plaats op woensdag 8 mei 2013 op begraafplaats Schoonselhof. Geen dichter van dienst.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer W.D. in Antwerpen
  Meneer W.D. is op 15 juni 1940 geboren te Antwerpen en in zijn woonst gevonden op 4 april 2013. Zijn uitvaart vond plaats op 17 april 2013 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Maarten Inghels.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer F.S. in Antwerpen
  Meneer F.S. is op 1 oktober 1934 te Hemiksem geboren en op 9 januari 2013 in verzorgingstehuis Sint-Anna in Berchem overleden. Zijn asuitstrooiing vond plaats op vrijdagmiddag 25 januari 2013 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Maarten Inghels.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer H.P. in Antwerpen
  Meneer H.P. is op 14 oktober 1960 geboren in Tienen en in Antwerpen overleden op 8 september 2012. Zijn uitvaart vond plaats op vrijdagmiddag 21 september 2012 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Maarten Inghels.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer G.D. in Antwerpen
  Meneer G.D. is op 6 november 1950 geboren te Antwerpen en daar thuis overleden op 1 februari 2012. Zijn uitvaart vond plaats op woensdagmiddag 15 februari 2012 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Maarten Inghels.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer P.C. in Antwerpen
  Meneer P.C. is op 5 oktober 1953 geboren en overleed in Antwerpen op 27 augustus 2011. Zijn uitvaart vond plaats op begraafplaats Schoonselhof op dinsdag 13 september 2011 om 14u00. Er was niemand aanwezig.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer N.V.K. in Antwerpen
  Meneer Nguyen Van Kham is op 1 september 1954 geboren te Thakhek in Laos en werd in zijn woonst te Antwerpen op 4 november 2010 gevonden, vermoedelijk was hij al anderhalf jaar daarvoor overleden. Zijn uitvaart vond plaats op dinsdag 16 november 2010 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Maarten Inghels.
 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw H.V.I. in Antwerpen
  Mevrouw H.V.I. is op 5 november 1928 geboren en in haar woning te Wilrijk overleden op 21 juni 2010. Haar uitvaart vond plaats op dinsdag 6 juli 2010 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Maarten Inghels.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer J.K. in Antwerpen
  Meneer J.K. is op 27 september 1955 geboren te Mayen in Duitsland en overleden op Linkeroever op 15 september 2009. Zijn uitvaart vond plaats op 29 september 2009 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Maarten Inghels.
Contact

VONK & Zonen

Krugerstraat 232 - 2660 Hoboken

email hidden; JavaScript is required

Op de hoogte blijven van nieuwe verslagen en gedichten?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ondersteund door:
made by