De Eenzame Uitvaart van Meneer J.K. in Antwerpen

Dinsdag 29 september 2009
Antwerpen, Schoonselhof
Dichter van dienst: Maarten Inghels
Auteur verslag: Maarten Inghels

Meneer J.K. is op 27 september 1955 geboren te Mayen in Duitsland en overleden op Linkeroever op 15 september 2009. Zijn uitvaart vond plaats op 29 september 2009 op begraafplaats Schoonselhof.

Mijn fiets sorteer ik in de daarvoor voorziene stalling naast de Sint-Andrieskerk. Voor de hoofdingang van de kerk staat het busje van de Firma, het kofferdeksel staat als een grote mond open, en de vier dragers staan erbij te kijken en te roken. De koster loopt ook in de buurt – een gezette vrouw die met talloze kerksleutels in haar hand rammelt. De meegebrachte chrysant zet ik op de grond naast het trapportaal zodat ik de handen vrij heb om ook een sigaret op te steken. Ceremoniemeester Bert is er niet bij. De andere dragers en ik kennen elkaar nog niet zo goed, hun namen zijn me nog onbekend, we hebben elkaar nog niet veel te vertellen. Ik kan ze ook nog niet goed uit elkaar houden, elk in hun zwijgzame rol.

Ik had de slechts 107 woorden in de krant gelezen: “De politie van Antwerpen kreeg dinsdag rond 8 uur een oproep binnen over een lijk aan het Frederiek Van Eedenplein op Linkeroever. (…) Het slachtoffer, een 53-jarige Duitser, lag tussen enkele banken. Hij was dakloos.” Dat bericht stond ergens weggedrukt in een kolommetje, regionaal nieuws, waar er plek vrij was. De Firma nam twee dagen later contact met me op.

Paula komt aangestapt en begroet me hartelijk. Ze is lid van Kamiano, een initiatief van de Sint-Egidiusgemeenschap, is een vaste waarde in het leven van wie in Antwerpen op straat moet leven. Op woensdag en zaterdag voorziet Kamiano een maaltijd voor de armsten en de zwaksten in de stad, al zijn ze het bekendst geworden met hun jaarlijkse kerstmaaltijd voor de thuislozen. Daags nadat ik had toegezegd om voor meneer J.K. het gedicht te schrijven, nam Kamiano per mail contact met me op. Zij hadden J.K. goed gekend als een dakloze die regelmatig kwam eten, en onder zijn straatburen werd gewaardeerd om zijn hulpvaardigheid en charme. Je kon hem haast elke dag op de Groenplaats vinden waar hij de laatste jaren veel vrienden zag sterven. Meneer J.K. heeft nog familie, waaronder twee zonen die in Duitsland wonen. Maar zij lieten weten niet aanwezig te zullen zijn - ze zouden wel bloemen laten leveren.

Kamiano had een kerkelijke dienst in de Sint-Andrieskerk vlakbij de Groenplaats geregeld. Het leek me onzinnig om me plots terug te trekken omdat er een gemeenschap was waarin J.K. functioneerde, dus spraken we af dat ik het gedicht alsnog zou voorlezen op begraafplaats Schoonselhof. Kamiano sloot de mail af met ‘daklozen worden niet oud' en een uitnodiging om hun centrum te bezoeken. Het ligt in de schaduw van de politietoren. Er is een gaarkeuken waar verschillende vrijwilligers het eten ronddragen voor de vele gasten, er is een kapper en een wasserette, je kan er douchen, een dokter consulteren en nieuwe kleren krijgen, en Paula zal me later meetronen naar de kleine geheime kapel bovenaan in het gebouw.

Een voor een druppelen kennissen van J.K. de kerk binnen. Hubert, een van zijn beste vrienden, is er. Een vrouw met vier zakken en een boodschappenwagentje klimt de trappen op, de wieltjes tikken bij elke trede tegen het beton. Ze gaat helemaal achteraan zitten. Een andere man neemt met zijn digitaal toestel enkele foto’s van het bonte gezelschap dat in de linkerbeuk zit. Na drie scherpe flitsen duwt hij het toestel in Hubert’s handen, gaat zelf weer zitten, en vraagt Hubert om een foto van hem te nemen. Paula fluistert me in de rechterbeuk toe dat deze fotograaf zoveel mogelijk uitvaarten bezoekt. Ik hoor het digitale piepje en een flits weerkaatst in de hoge gewelven. Vier vrouwen van Kamiano zetten bij het binnendragen van de kist het intredelied in, waarna psalm 23 wordt gezongen: “Voorspoed en zegen verlaten mij nooit, elke dag van mijn leven. Het huis van de Heer zal mijn woning zijn voor alle komende tijden.” Naast de foto van meneer J.K. staat mijn chrysant. Verder zijn er geen bloemen toegekomen om op de kist te leggen. Tijdens de ceremonie zijn nog enkele mensen binnengekomen. De afscheidsviering wordt afgesloten met tien mensen.

Hubert en ik rijden mee in de auto van Paula. De andere daklozen trekken met hun hebben en houden terug naar de Groenplaats. Door een ongeval in de Nationalestraat zijn we onverwacht vroeger op Schoonselhof dan de dragers die voor ons zijn vertrokken. Ons kleine gezelschap rijdt door naar perk U waarna de kist naar de kuil wordt gedragen. Een van de dragers zet nog een gebed in, Hubert begint te snikken en ik draag mijn gedicht voor:

AFSTAND

voor J.K. (1955-2009)

Er was u misschien het verkeerde deel

van de aarde toebedeeld, u had uw huis

vast met andere ramen voorgesteld maar

uiteindelijk gaat alle leven om een afstand:

de lap vlees tussen twee ogen, de pendelende

pas van land tot land, het gekruip van de dood

over het plein dat te weinig hoeken kent.

Niet de honderdenzeven woorden in de krant,

niet het reizende volk dat u vandaag eert,

niet alle bezoek maakt het verschil,

evenmin dit gedicht.

Misschien deed uw charmant accent

het wel werd mij verteld, of was u

het mooist met uw schaterlach die

de roest tussen de gewrichten weg wast.

Het laatste ommetje bracht u op

een andere oever vanwaar u naar

het water staarde, eventueel

een nieuwe comfortzone zocht.

Maar de knapste afstand was toch deze:

onberoerd liet uw geslenter niet.

Terug onderweg naar het stadscentrum vertelt Paula over meneer J.K. die binnenschipper is geweest. Over de vaart als metafoor voor de vrijheid, en hoe ongelukkig binnenschippers zich kunnen voelen aan wal. Hoe meneer J.K. die bewuste avond op zijn eentje naar Linkeroever trok, op een bankje ging zitten en hoogstwaarschijnlijk naar de Schelde keek.

Reacties

Andere uitvaarten van deze dichter

 • De Eenzame Uitvaart van Meneer P.V.d.W. in Antwerpen
  Meneer P.V.d.W. is geboren op 28 juli 1944 te Serskamp en in woonzorgcentrum Sint-Anna te Antwerpen overleden op 4 maart 2017. Zijn begraving vond plaats op maandag 13 maart 2017 op begraafplaats Schoonselhof. Meneer P.V.d.W. was een zwembadbouwer van beroep, maar leed aan het einde van zijn leven aan psychische problemen. Hij dacht hij een boom was. Dichter van dienst was Maarten Inghels.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer J.D.B. in Antwerpen
  Mevrouw J.D.B. is geboren op 1 december 1926 te Antwerpen en in woonzorgcentrum Bloemenveld te Wilrijk overleden op 30 maart 2016. Haar asuitstrooiing vond plaats op dinsdag 5 april 2016 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Maarten Inghels.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer G.O. in Antwerpen
  Meneer G.O. is geboren op 11 april 1936 te Grobbendonk en in Borgerhout overleden op 23 november 2015. Zijn asuitstrooiing vond plaats op maandag 30 november 2015 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Maarten Inghels.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer R.H. in Antwerpen
  Meneer R.H. is geboren op 20 mei 1926 te Tielt en in woonzorgcentrum Lozannahof te Antwerpen overleden op 27 mei 2015. Zijn asuitstrooiing vond plaats op vrijdag 5 mei 2015 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Maarten Inghels.
 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw Y.D. in Antwerpen
  Mevrouw Y.D. is geboren op 10 december 1923 te Dadizele en in het Jan Palfijnziekenhuis te Merksem overleden op 19 december 2014. Haar asuitstrooiing vond plaats op dinsdag 30 december 2014 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Maarten Inghels.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer P.W. in Antwerpen
  Meneer P.W. is geboren op 3 juli 1952 te Galagama in Sri Lanka en in zijn woonst in Antwerpen gevonden op 12 september 2014. Zijn asuitstrooiing vond plaats op woensdag 29 oktober 2014 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Maarten Inghels.
 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw E.V.d.V. in Antwerpen
  Mevrouw E.V.d.V. is geboren op 26 juni 1930 te Jette en in het Stuivenbergziekenhuis overleden op 15 oktober 2014. haar asuitstrooiing vond plaats op woensdag 29 oktober 2014 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Maarten Inghels.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer F.L. in Antwerpen
  Meneer F.L. is geboren op 7 augustus 1932 en in zijn woonst te Antwerpen overleden op 11 juni 2014. Zijn asuitstrooiing vond plaats op dinsdag 24 juni 2014 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Maarten Inghels.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer L.G. in Antwerpen
  Meneer L.G. is geboren op 24 augustus te Antwerpen en in zijn woning te Antwerpen overleden op 23 april 2014. Zijn asuitstrooiing vond plaats op woensdag 14 mei 2014 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Maarten Inghels.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer J.N. in Antwerpen
  J. N. is op 9 december 2013 geboren in Parijs en in het ziekenhuis van Edegem overleden op 22 januari 2014. Zijn begrafenis vond plaats op 6 maart 2014 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Maarten Inghels.
 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw M.B. in Antwerpen
  Mevrouw M.B. is geboren op 10 april 1919 te Turnhout en in het woonzorgcentrum Home de Familie te Deurne overleden op 8 december 2013. Haar uitvaart vond plaats op vrijdag 13 december 2013 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Maarten Inghels.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer H.B. in Antwerpen
  Meneer H.B. is geboren op 21 april 1946 in Antwerpen en in ziekenhuis Jan Palfijn overleden op 10 juni 2013. Zijn uitvaart vond plaats op 8 juli 2013 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Maarten Inghels.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer J.D. in Antwerpen
  Meneer J.D. is te Antwerpen geboren op 19 september 1950 en daar thuis overleden op 9 april 2013. Zijn uitvaart vond plaats op woensdag 8 mei 2013 op begraafplaats Schoonselhof. Geen dichter van dienst.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer W.D. in Antwerpen
  Meneer W.D. is op 15 juni 1940 geboren te Antwerpen en in zijn woonst gevonden op 4 april 2013. Zijn uitvaart vond plaats op 17 april 2013 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Maarten Inghels.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer F.S. in Antwerpen
  Meneer F.S. is op 1 oktober 1934 te Hemiksem geboren en op 9 januari 2013 in verzorgingstehuis Sint-Anna in Berchem overleden. Zijn asuitstrooiing vond plaats op vrijdagmiddag 25 januari 2013 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Maarten Inghels.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer H.P. in Antwerpen
  Meneer H.P. is op 14 oktober 1960 geboren in Tienen en in Antwerpen overleden op 8 september 2012. Zijn uitvaart vond plaats op vrijdagmiddag 21 september 2012 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Maarten Inghels.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer G.D. in Antwerpen
  Meneer G.D. is op 6 november 1950 geboren te Antwerpen en daar thuis overleden op 1 februari 2012. Zijn uitvaart vond plaats op woensdagmiddag 15 februari 2012 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Maarten Inghels.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer P.C. in Antwerpen
  Meneer P.C. is op 5 oktober 1953 geboren en overleed in Antwerpen op 27 augustus 2011. Zijn uitvaart vond plaats op begraafplaats Schoonselhof op dinsdag 13 september 2011 om 14u00. Er was niemand aanwezig.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer N.V.K. in Antwerpen
  Meneer Nguyen Van Kham is op 1 september 1954 geboren te Thakhek in Laos en werd in zijn woonst te Antwerpen op 4 november 2010 gevonden, vermoedelijk was hij al anderhalf jaar daarvoor overleden. Zijn uitvaart vond plaats op dinsdag 16 november 2010 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Maarten Inghels.
 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw H.V.I. in Antwerpen
  Mevrouw H.V.I. is op 5 november 1928 geboren en in haar woning te Wilrijk overleden op 21 juni 2010. Haar uitvaart vond plaats op dinsdag 6 juli 2010 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Maarten Inghels.
Contact

VONK & Zonen

Krugerstraat 232 - 2660 Hoboken

email hidden; JavaScript is required

Op de hoogte blijven van nieuwe verslagen en gedichten?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ondersteund door:
made by