De Eenzame Uitvaart van Meneer H.B. in Antwerpen

Maandag 8 juli 2013
Antwerpen, Schoonselhof
Dichter van dienst: Maarten Inghels
Auteur verslag: Maarten Inghels

Meneer H.B. is geboren op 21 april 1946 in Antwerpen en in ziekenhuis Jan Palfijn overleden op 10 juni 2013. Zijn uitvaart vond plaats op 8 juli 2013 op begraafplaats Schoonselhof.

In het hart van de wijk Luchtbal, niet eens zo ver van de woonst van meneer J.S. van eenzame uitvaart nr. 41, woonde meneer H.B. In één van de zes woontorens die 18 verdiepingen tellen, betrok hij een appartement. Ze zijn genummerd, hij woonde in toren nummer vijf. Via internet stuitte ik op een artikel waarin de bewoners klagen dat de liften regelmatig stuk zijn, en de oudere bewoners op die manier soms dagenlang opgesloten zitten, hoog en droog.

Meneer H.B. had een appartement op de elfde verdieping, blijkt als ik een van de bewoners aan de voet van de torenflat aanspreek. Zij toont me bij welke bel ik moet zijn om de naaste buren te kunnen spreken.

'Ik kom voor meneer H.B. die een eenzame begrafenis zal krijgen, misschien heeft u hem bij toeval nog gekend?' De dame moet even nadenken, er waren recent twee overlijdens in deze flat. Ja, zegt ze, die van de elfde verdieping, ik herinner mij hem.

'Maar nee, ik ken hem niet,' vervolgt ze. 'Niet persoonlijk alleszins. Ik woon op de tweede verdieping, ziet u. Maar Yamila, die moet u hebben, zij kent iedereen.' We bellen aan bij Yamila maar ze is niet thuis.
'Mag ik bij u mijn telefoonnummer achterlaten, mocht u of Yamilla nog iets te binnen schieten over meneer H.B.? Zodat we de uitvaart persoonlijker kunnen maken?'

'Hij hield van katten. Elke dag liep hij naar beneden om alle katten uit de buurt eten te geven.' Ze vertelt over het garagehok in de voet van de toren waar hij enkele zakken met brokken had staan en er de zwerfkatten voedsel gaf. 'Elke avond zat hij ze allemaal te strelen. Ze kwamen van ver op hem af.'

'Dat is een mooi verhaal.'

'In de zomer', zegt de dame en ze wijst, 'dan zat hij daar op het muurtje voor de school. Dan kon hij in de zon zitten als hij de katten eten gaf.' Ook nu schijnt de zon hard, maar het muurtje is leeg.

'Bedankt', zeg ik terwijl ik een papiertje met mijn telefoonnummer overhandig. Noch Yamila, noch zij, zullen me opbellen, maar dat weet ik nog niet op dat moment. Nu moet er een gedicht geschreven worden, voor meneer H.B. die van katten hield en vier weken geleden stierf.

Thuis vind ik nog een artikel over een ongeluk met een vuurpijl en een brand op de twaalfde verdieping in één van de torenflats, en wil daar over schrijven, dat je zo'n uitstekend zicht moet hebben op vuurwerk en de skyline van de stad, maar dat je ook een opgesloten gevoel kan hebben daarboven. Maar ik houd het uiteindelijk bij de katten, de tientallen poezen van meneer H.B. Het wordt een gedicht over het evenwicht dat katten zoeken tussen boven en beneden, net zoals meneer H.B. elke dag van zijn toren afdaalde, en nu definitief onder de grond verdwijnt.

De uitvaart van meneer H.B. vindt een uur na die van meneer J.S. plaats, en ondertussen is het alweer een paar graden warmer geworden. Het wordt een snikhete dag. Als ik bij perk W1 aankom, vind ik mijn drie witte rozen niet meer die ik had klaargelegd bij een dikke boom. Als ik het navraag bij een van de plantsoenwerkers blijkt dat ze de bloemen al klaar hebben gelegd naast de kuil. Drager Dennis gaat ook alvast het houten bordje van meneer H.B. in de hoop opgegraven aarde zetten.

Om twee minuten voor elf zetten we de dienst in gang. Kist op schouders, kist op schragen, en Xavier die teken doet. Het konijn is niet meer te zien. Ik vertel over de kattenliefde van meneer H.B, zijn buurvrouw, de elfde verdieping.

ELFDE HEMEL

voor H.B.

Reeds vier weken zijn ze in de war.

Ze kronkelen rond de woontorens, betonrot

lijnzaadolie, waar ook uw geur nog hangt.

Met tientallen janken de katten krols

om wat niet meer komt; een schoteltje

melk, een kilogram brokken, uw hand

die zowel zilverrug als kortharige streelde.

Het berghok is vandaag alleen nog maar

bezem en emmer waard. Niemand kwam

nog op bezoek, daar in uw elfde hemel.

Vanaf hoog in de wolken vertrok u vorige

maand een laatste keer naar de grond.

Kreeg kopjes van vrouwenvachten, gespin

waar je van opkeek, jaloers op de staart

als evenwichtsorgaan, tussen boven en beneden.

Reacties

Andere uitvaarten van deze dichter

 • De Eenzame Uitvaart van Meneer P.V.d.W. in Antwerpen
  Meneer P.V.d.W. is geboren op 28 juli 1944 te Serskamp en in woonzorgcentrum Sint-Anna te Antwerpen overleden op 4 maart 2017. Zijn begraving vond plaats op maandag 13 maart 2017 op begraafplaats Schoonselhof. Meneer P.V.d.W. was een zwembadbouwer van beroep, maar leed aan het einde van zijn leven aan psychische problemen. Hij dacht hij een boom was. Dichter van dienst was Maarten Inghels.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer J.D.B. in Antwerpen
  Mevrouw J.D.B. is geboren op 1 december 1926 te Antwerpen en in woonzorgcentrum Bloemenveld te Wilrijk overleden op 30 maart 2016. Haar asuitstrooiing vond plaats op dinsdag 5 april 2016 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Maarten Inghels.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer G.O. in Antwerpen
  Meneer G.O. is geboren op 11 april 1936 te Grobbendonk en in Borgerhout overleden op 23 november 2015. Zijn asuitstrooiing vond plaats op maandag 30 november 2015 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Maarten Inghels.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer R.H. in Antwerpen
  Meneer R.H. is geboren op 20 mei 1926 te Tielt en in woonzorgcentrum Lozannahof te Antwerpen overleden op 27 mei 2015. Zijn asuitstrooiing vond plaats op vrijdag 5 mei 2015 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Maarten Inghels.
 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw Y.D. in Antwerpen
  Mevrouw Y.D. is geboren op 10 december 1923 te Dadizele en in het Jan Palfijnziekenhuis te Merksem overleden op 19 december 2014. Haar asuitstrooiing vond plaats op dinsdag 30 december 2014 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Maarten Inghels.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer P.W. in Antwerpen
  Meneer P.W. is geboren op 3 juli 1952 te Galagama in Sri Lanka en in zijn woonst in Antwerpen gevonden op 12 september 2014. Zijn asuitstrooiing vond plaats op woensdag 29 oktober 2014 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Maarten Inghels.
 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw E.V.d.V. in Antwerpen
  Mevrouw E.V.d.V. is geboren op 26 juni 1930 te Jette en in het Stuivenbergziekenhuis overleden op 15 oktober 2014. haar asuitstrooiing vond plaats op woensdag 29 oktober 2014 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Maarten Inghels.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer F.L. in Antwerpen
  Meneer F.L. is geboren op 7 augustus 1932 en in zijn woonst te Antwerpen overleden op 11 juni 2014. Zijn asuitstrooiing vond plaats op dinsdag 24 juni 2014 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Maarten Inghels.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer L.G. in Antwerpen
  Meneer L.G. is geboren op 24 augustus te Antwerpen en in zijn woning te Antwerpen overleden op 23 april 2014. Zijn asuitstrooiing vond plaats op woensdag 14 mei 2014 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Maarten Inghels.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer J.N. in Antwerpen
  J. N. is op 9 december 2013 geboren in Parijs en in het ziekenhuis van Edegem overleden op 22 januari 2014. Zijn begrafenis vond plaats op 6 maart 2014 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Maarten Inghels.
 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw M.B. in Antwerpen
  Mevrouw M.B. is geboren op 10 april 1919 te Turnhout en in het woonzorgcentrum Home de Familie te Deurne overleden op 8 december 2013. Haar uitvaart vond plaats op vrijdag 13 december 2013 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Maarten Inghels.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer J.D. in Antwerpen
  Meneer J.D. is te Antwerpen geboren op 19 september 1950 en daar thuis overleden op 9 april 2013. Zijn uitvaart vond plaats op woensdag 8 mei 2013 op begraafplaats Schoonselhof. Geen dichter van dienst.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer W.D. in Antwerpen
  Meneer W.D. is op 15 juni 1940 geboren te Antwerpen en in zijn woonst gevonden op 4 april 2013. Zijn uitvaart vond plaats op 17 april 2013 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Maarten Inghels.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer F.S. in Antwerpen
  Meneer F.S. is op 1 oktober 1934 te Hemiksem geboren en op 9 januari 2013 in verzorgingstehuis Sint-Anna in Berchem overleden. Zijn asuitstrooiing vond plaats op vrijdagmiddag 25 januari 2013 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Maarten Inghels.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer H.P. in Antwerpen
  Meneer H.P. is op 14 oktober 1960 geboren in Tienen en in Antwerpen overleden op 8 september 2012. Zijn uitvaart vond plaats op vrijdagmiddag 21 september 2012 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Maarten Inghels.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer G.D. in Antwerpen
  Meneer G.D. is op 6 november 1950 geboren te Antwerpen en daar thuis overleden op 1 februari 2012. Zijn uitvaart vond plaats op woensdagmiddag 15 februari 2012 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Maarten Inghels.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer P.C. in Antwerpen
  Meneer P.C. is op 5 oktober 1953 geboren en overleed in Antwerpen op 27 augustus 2011. Zijn uitvaart vond plaats op begraafplaats Schoonselhof op dinsdag 13 september 2011 om 14u00. Er was niemand aanwezig.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer N.V.K. in Antwerpen
  Meneer Nguyen Van Kham is op 1 september 1954 geboren te Thakhek in Laos en werd in zijn woonst te Antwerpen op 4 november 2010 gevonden, vermoedelijk was hij al anderhalf jaar daarvoor overleden. Zijn uitvaart vond plaats op dinsdag 16 november 2010 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Maarten Inghels.
 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw H.V.I. in Antwerpen
  Mevrouw H.V.I. is op 5 november 1928 geboren en in haar woning te Wilrijk overleden op 21 juni 2010. Haar uitvaart vond plaats op dinsdag 6 juli 2010 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Maarten Inghels.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer J.K. in Antwerpen
  Meneer J.K. is op 27 september 1955 geboren te Mayen in Duitsland en overleden op Linkeroever op 15 september 2009. Zijn uitvaart vond plaats op 29 september 2009 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Maarten Inghels.
Contact

VONK & Zonen

Krugerstraat 232 - 2660 Hoboken

email hidden; JavaScript is required

Op de hoogte blijven van nieuwe verslagen en gedichten?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ondersteund door:
made by