De Eenzame Uitvaart van babymeisje K.K. in Antwerpen

Dinsdag 2 april 2024
Antwerpen
Dichter van dienst: Max Greyson
Auteur verslag: Max Greyson

Babymeisje K.K. werd geboren op 25 maart 2024 in het Jan Palfijn Ziekenhuis in Merksem en overleed er op dezelfde dag. Haar uitvaart vond plaats op 2 april 2024 om 15u00 op begraafplaats het Schoonselhof in Antwerpen.

Er zijn vele vormen van sprakeloosheid. Toen ik het bericht binnenkreeg van het uitvaartcentrum dat er een eenzame uitvaart zou worden gehouden voor een babymeisje, zweeg ik. Er kwam wel haast meteen een beeld in me op. Oogjes, een kleine mond, een schreeuw. De eerste woorden van het gedicht schrijf ik snel op een stuk papier op mijn bureau.

Ik lees de rest van het bericht. De ouders hebben verzocht om niet gecontacteerd te worden. Ze hebben afscheid genomen van hun kindje. Er is geen aanknopingspunt om meer over het babymeisje te weten te komen. Na wat opzoekingswerk weet ik dat haar naam ‘heer’ betekent. Verder heb ik geen concrete informatie. Ik denk aan een gesprek dat ik enkele weken geleden met Yella Arnouts en Stijn Vranken had. We spraken over de verschillende manieren waarop we aan een gedicht voor de eenzame uitvaart beginnen. Hoewel onze schrijfpraktijk in het algemeen heel anders verloopt, merken we al gauw dat we voor de eenzame uitvaart een gelijkaardig proces doorlopen. Soms is er informatie en soms ook niet. Maar er is altijd de eenzaamheid, die elke mens kent, die ons verbindt. Daarover zullen we nooit uitgeschreven zijn. Elke eenzaamheid heeft een eigen stem, een eigen gezicht, een eigen verhaal.

Op 2 april, de dag van de uitvaart, wandel ik bij aankomst een uur lang door het Schoonselhof, langs de graven en perken, tussen de lange rijen bomen. Het miezert en ik ben alleen. Maar ik ben niet alleen. Ik loop tussen onmetelijk veel gedachten door. Mijn eigen gedachten, en de verstilde gedachten van al wie hier afscheid heeft genomen, wie hier straks en morgen en volgende week nog afscheid zal nemen.

De auto van het uitvaartcentrum komt aangereden. De chauffeur en ceremoniemeester stappen uit. We begroeten elkaar met een handdruk. Er vloeien bijna geen woorden. Met een serene knik besluiten we om naar de strooiweide te vertrekken. De auto rijdt voor, de ceremoniemeester en ik lopen mee. Ik vraag of er nog contact is geweest met de ouders. Ze antwoordt dat ze geen contact meer hebben gehad. ‘Het moet voor hen een onnoemelijk verdriet zijn,’ zegt ze. Ik denk terug aan vorige week, hoe sprakeloos ik werd bij het binnengekomen bericht. Bij de strooiweide trachten we er woorden aan te geven. De urne wordt op de zuil gezet en de ceremoniemeester leest ingetogen een laatste groet voor. Zalvende woorden. Dan nodigt ze me uit om het gedicht te lezen.

Niet klein

voor K.K.

We hebben het niet gedroomd
je was er, even, je zong, je keek
met ogen gemaakt van zuiver lach
een mond die overliep van fonkel

We hebben het niet gedroomd
je hebt jezelf aan ons gegeven
aan deze wereld, deze wieg van liefde
heel even, dit hoedje van papier

We hebben het niet gedroomd
je huilde en je lachte, je raakte ons aan
met je muziek, je eerste woord
klinkt door ons heen

Not little

It was not just a dream
you were here, for a moment, you sang, you beheld
with eyes made of pure smile
a mouth overflowing with sparkle

It was not just a dream
you gave yourself to us
to this world, this cradle of love
a moment, this somewhere over the rainbow

It was not just a dream
You cried and laughed, you touched us
with your music, your first word
sounds right through us

Anthony heeft het gedicht opgenomen. Hij verstrooit de as en maakt een buiging. We nemen elk de tijd om een witte roos op het gras te leggen. We buigen een laatste keer samen. Daarna nemen we afscheid. Zoals steeds wensen we dat we elkaar niet te gauw terug zullen zien. Ook voor de weg terug neem ik de lange route door het Schoonselhof.

Reacties

Connie Delmulle

Een heel diepe buiging voor jullie voor dit mooi,aangrijpend afscheid van deze kleine engel!

Vandenbroeck martine

Ik had me net ingeschreven op de nieuwsbrief nav het gesprek met Yella in de 7e dag. Ik las meteen dit gedicht en de rillingen liepen me over de rug uit medegevoel maar ook omwille van de schoonheid die dit teweegbracht bij mij én ondanks het onnoemelijke leed. Ik ben blij dat ik dit initiatief heb leren kennen, er bestaat nog schoonheid in alle droefheid!

Chrissie Vandesande

Sprakeloos.
Jullie brengen emoties in woorden die voor mij moeilijk uit te drukken zijn.

Prachtig initiatief.

Lokesvari

Mijn aandacht werd getrokken naar het bericht voor ik wist dat het over een klein meisje ging ...Stilte, rillingen over mijn rug, iets moeilijkere ademhaling. Dank jullie wel ‘eenzame uitvaart’, dank jullie wel Max Greyson, om het betaan van dit kleine meisje te eren naast alle pijn die de ouders meemaken.

Rita Verbist

Hoe oneindig waardevol, een prachtig gedicht bij zo'n intriest afscheid. Dank je voor het respect en meegevoel dat haar heengaan begeleidt.

Lud. Persyn

Het maakt stil. Ja.
Tegelijkertijd woelt het me helemaal om en draait en keert
omdat dit piepjonge leven geen groeikansen kreeg.

Kris

Dankjewel, uit naam van al die kleintjes die niet mochten rekenen op jullie initiatief. Dankjewel om de diepte in te gaan. Dankjewel om een lichtpunt te zijn. Dankjewel om een klein mensje groot te maken.

Jos Gielen

Sommige dingen kan ik maar niet begrijpen.
Maar het opzet van "Eenzame Uitvaart" is een nobelprijswaardig initiatief.
Hoe een bitter kille wereld toch even wat warme mensenliefde krijgt.

Hubert

“Haftje” . Allicht zou de ambtenaar van de burgerlijke stand een nederlandstalige voornaam als deze niet op zijn lijst hebben teruggevonden...
Mama en papa hebben haar “Heertje” genoemd. In hún taal. Welke taal men ook spreekt, het verlies van een kindje laat ouders achter geblokkeerd in hun verdriet...

Patrick Nijs

Dit initiatief is zo waardevol dat ik het nog eens wil schrijven in dit korte moment van medeleven. Alle dichters die elke keer het beste - soms is de informatie vrij karig - uit hun indringende gedachten halen om nog een laatste 'menselijk' gebaar te stellen: een eerbetoon aan iemand die het waard was om te leven.

Patrick Nijs

Luuk den Hartog

Potverdorie, meneer Greyson, wat een mooi gedicht. Raak, treffend raak!! De taal van de sprakeloosheid.

Andere uitvaarten van deze dichter

 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw M.W. in Antwerpen
  Mevrouw M.W. werd geboren op 15 december 1928 in Hemiksem en overleed op 24 maart 2024 in woonzorgcentrum Sint-Maria in Berchem. Haar uitvaart vond plaats op 16 april 2024 om 11u30 op begraafplaats het Schoonselhof in Antwerpen. Dichter van dienst was Max Greyson.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer A.P.D. in Antwerpen
  Meneer A.P.D. werd geboren op 18 november 1934 in Ceuta, Spanje en werd op 16 maart 2024 thuis gevonden door de Antwerpse politie. Zijn uitvaart vond plaats op 16 april 2024 om 11u00 op begraafplaats het Schoonselhof in Antwerpen. Dichter van dienst was Max Greyson.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer R.K. in Antwerpen
  Meneer R.K. werd geboren in Merksem op 27 januari 1939. Hij is overleden op 16 februari 2024 in een woonzorgcentrum in Antwerpen-Zuid. Zijn uitvaart vond plaats op dinsdag 12 maart 2024 om 11:00 op de strooiweide van begraafplaats ’t Schoonselhof in Antwerpen. Dichter van dienst was Max Greyson.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer E.H. in Antwerpen
  Meneer E.H. was geboren in Mortsel op 4 november 1952. Hij is overleden in een woonzorgcentrum in Antwerpen, op Linkeroever op 1 februari 2024. Zijn uitvaart vond plaats op dinsdag 27 februari 2024 om 13:00 op de strooiweide van begraafplaats ’t Schoonselhof in Antwerpen. Dichter van dienst was Max Greyson.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer J.V.K. in Antwerpen
  Meneer J.V.K. werd geboren in Schoten op 15 oktober 1953. Hij overleed in het Sint-Vincentiusziekenhuis van Antwerpen op 10 september 2023. De uitvaart vond plaats op strooiweide De blauwe reiger, begraafplaats ’t Schoonselhof op vrijdag 9 februari 2024 om 11:30. Max Greyson was de dichter van dienst.
 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw L.R. in Antwerpen
  Mevrouw L.R. was geboren in Antwerpen op 18 september 1927. Zij overleed in het woonzorgcentrum Lozannahof op 2 december 2023. De asuitstrooiing vond plaats op dinsdag 19 december 2023 om 11:30 op de strooiweide De wingerd van begraafplaats Het Schoonselhof in Antwerpen. Dichter van dienst was Max Greyson.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer L.V.W. in Antwerpen
  Meneer L.V.W. werd geboren in Antwerpen op 18 september 1937. Hij is gestorven in Ekeren op 3 december 2023. De begrafenis vond plaats op donderdag 14 december 2023 om 11:00 op begraafplaats het Schoonselhof in Antwerpen. Dichter van dienst was Max Greyson.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer I.H. in Antwerpen
  Meneer I. H. werd geboren op 1 april 1949 in Westmalle. Hij is gestorven in het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen (Edegem) op 3 november 2023. Zijn uitvaart heeft plaatsgevonden op 28 november 2023 op begraafplaats het Schoonselhof in Antwerpen. Dichter van dienst was Max Greyson.
 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw D.S. in Antwerpen
  Mevrouw D.S. is geboren in Sint-Niklaas op 2 augustus 1949. Zij is overleden in het woonzorgcentrum Sint-Anna in Antwerpen op 12 juli 2023. De uitstrooiing van de as had plaats op de stedelijke begraafplaats van Antwerpen het Schoonselhof op donderdag 27 juli 2023 om 14u00. Dichter van dienst was Max Greyson.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer D.K. in Antwerpen
  Meneer D.K. is geboren in Stryi (Oekraïne) op 23 februari 1968. Hij is overleden in Antwerpen op 16 mei 2023. De asverstrooiing vond plaats op ’t Schoonselhof op dinsdag 27 juni om 12:00. Dichter van dienst was Max Greyson.
Contact

VONK & Zonen

Krugerstraat 232 - 2660 Hoboken

email hidden; JavaScript is required

Op de hoogte blijven van nieuwe verslagen en gedichten?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ondersteund door:
made by