De Eenzame Uitvaart van Meneer J.V.K. in Antwerpen

Vrijdag 9 februari 2024
Antwerpen, 't Schoonselhof
Dichter van dienst: Max Greyson
Auteur verslag: Yella Arnouts

Meneer J.V.K. werd geboren in Schoten op 15 oktober 1953. Hij overleed in het Sint-Vincentiusziekenhuis van Antwerpen op 10 september 2023. De uitvaart vond plaats op strooiweide De blauwe reiger, begraafplaats ’t Schoonselhof op vrijdag 9 februari 2024 om 11:30.

Highway to Hell - het wereldberoemde nummer van de Australische hardrockband AC/DC - was het lijflied van meneer J.V.K. Dat verneem ik, samen met nog andere wetenswaardigheden over de gestorvene, wanneer ik op bezoek ben in de cafetaria van het Dienstencentrum Hof Ter Beke.

Maar eerst iets over de dood en de laatste wens van meneer J.V.K. Meneer J.V.K. is vijf maanden geleden gestorven. Op zijn sterfbed had hij de wens uitgedrukt om na zijn dood zijn lichaam aan de wetenschap over te dragen. Aldus gebeurde. Omdat het lichaam recent door de Universiteit Antwerpen vrijgegeven werd voor crematie kon de uitvaart nu pas georganiseerd worden. Na zijn dood in september heeft het OCMW nog contact gezocht met de drie kinderen van meneer V.K. Maar omdat niemand gehoor gaf aan deze oproep heeft het uitvaartcentrum ons ingeschakeld.

Omdat ik op zoek wil gaan naar wie als laatste de overledene gezien heeft, bel ik naar het Sint-Vincentiusziekenhuis waar hij gestorven is. Ik word doorverbonden met de hoofdverpleegkundige van de cardio-pneumo-afdeling. Zij zegt dat ze zich helaas niet zoveel meer herinnert van meneer. Maar ze haalt zijn dossier erbij waarin een vertrouwenspersoon vermeld wordt die regelmatig bij meneer V.K. op bezoek kwam. Ik krijg, tezamen met een naam, Marijke, het advies contact op te nemen met het dienstencentrum Hof ter Beke in Antwerpen-Zuid, waar J.V.K. een serviceflat bewoonde. Marijke zou ik daar kunnen vinden, verzekert de verpleegkundige me nog.

Het dienstencentrum bevindt zich een straat verwijderd van mijn huis. Ik heb er wel eens tijdens een opendeurdag een koffietje gedronken. Als ik me bij de receptioniste meld, word ik prompt naar Marijke begeleid. Zij zit in de cafetaria in het gezelschap van een vijftal andere bewoners van de serviceflats en biedt me spontaan een stoel aan.

Natuurlijk hebben ze allemaal J. goed gekend. Als serviceflatbewoners zijn ze allemaal buren van elkaar. J. zat haast dagelijks mee met hen aan deze tafel, die hun vaste stek geworden is tot spijt van wie het benijdt. Er worden knipoogjes uitgedeeld.

Meestal komen ze samen in de voormiddag, vertelt een man die zich in een rolstoel verplaatst. Praten, lachen, een koffie of een thee drinken, een traan wegpinken… het is allemaal troostrijk als je maar samen kunt zitten, toch? Toen J.V.K. al te ziek werd en de kanker uitgezaaid bleek, moest hij afscheid nemen van zijn dierbare hond Lotus. Een prachtig dier was het, dat goed terechtgekomen is, zo wordt me verzekerd. De tafelgenote aan mijn rechterzijde, Roos, toont me op haar telefoon een foto van de inderdaad mooie hond. Al gauw worden nog andere verhalen opgerakeld. Over de moeilijkheden die meneer J.V.K. heeft gekend. Relaties onderhouden, geld beheren, het waren voor hem haast onmogelijke opdrachten. Ook drank heeft hem parten gespeeld, vertelt mijn tafelgenoot ter linkerzijde. Zo heeft hij ook een tijd – hoelang wist niemand - als dakloze geslapen in een bushokje in Lier.

J. is misschien nog het best te typeren als een rocker met zijn typisch geruite vest die hij van 's morgens tot 's avonds aanhield. En dat hij Highway to Hell van AC/DC beslist op zijn begrafenis had gewild, zegt één van de tafelgenoten. Er wordt gegniffeld en wat schuin naar mij gekeken.

Toen de pijn niet meer te harden was, heeft Marijke meneer J.V.K. naar het ziekenhuis gebracht. Op mijn vraag waarom hij zijn lichaam aan de wetenschap heeft geschonken, antwoordt zij ietwat grijnzend, dat hij vooral toch zijn kinderen die uitvaart wilde besparen.

Voor ik afscheid neem van deze hartverwarmende mensen, bedank ik hen voor het open en warme gesprek. Marijke vraagt me nog om dag en uur van de uitvaart naar haar te sms-en. We wisselen nummers uit.

Vrijdag 9 februari ruim voor half twaalf staan Roos en Marijke me al op te wachten aan de plaats van afspraak, Aula Aster, parking 2, op het Schoonselhof. Ze hebben beiden gezondheidsproblemen, vertellen ze, ze stappen wat moeizaam maar houden zich kranig. Nadat Len en Anthony, de ceremoniemeester en de chauffeur, en ook Max zich bij ons hebben gevoegd, vertrekken we als rouwstoet naar de strooiweide. Marijke met een bos rode tulpen in de hand en ik met mijn twee rozen.

Aan strooiweide de Blauwe reiger houden we halt. Len legt onze bloemen op de zuil waar Anthony ook de urne heeft neergezet. Na het openingswoord van Len bedank ik Marijke en Roos voor hun komst naar de uitvaart van meneer J.V.K. Ik bedank hen ook voor de manier waarop ze oprecht en vriendschappelijk getuigen van hun band met J.V.K., van wie hij geweest is. En van zijn gevecht met zijn demonen. En dat er veel schoonheid te zien is, zeg ik, waar hij op het einde van zijn leven met hen nog lief en leed heeft mogen delen.

Dan nodigt Len Max uit om zijn gedicht voor te dragen. Max neemt het papier waarop zijn gedicht staat uit zijn jaszak en leest bedachtzaam zodat we tijd krijgen om de woorden tot ons te nemen:

Niet de leegte

voor J.V.K.

Voorbij deze leemte waarin je bent verdwenen
ligt de stroom van lust te blinken, het elan
waarmee je berg en dal bedwong
een weg meanderde door het kluwen van leven
het getij van mens en ding

Hoe was het mogelijk, vroeg je
dat schittering je kon verblinden
en luwte je kon wiegen
als lag je in de armen van de vader die je had
de vader die je was

Je zag de wegen die je niet bent ingeslagen
vertakken in je verbeelding
als vingers aan je hand

Alles heb je weggeschonken, je hebt je
eerlijk verdeeld en stuk per stuk
aan de wereld gegund
het dak boven je hoofd
de kleren aan je lijf en leden
het slib van je geheugen
je adem en je hart

Je knipoog glanst hier in de oneffenheden
waar nieuwe plassen zullen ontstaan

Het hoogtij voorbij
het water plooit zich terug
op zichzelf, in zichzelf
de heldere, tijdloze nacht

Marijke en Roos slikken hun tranen weg. We houden een minuut stilte. En dan in is het tijd voor muziek. Naar de wens van de overledene heeft Len, de ceremoniemeester, voorzien in Highway to Hell. Terwijl we samen luisteren, valt het me in. Ik ken dit nummer al lang, vanaf mijn tienerjaren, maar voor de eerste keer hoor ik er een diep verlangen naar onafhankelijkheid en vrijheid in opklinken. Een verlangen waarvoor ook een prijs wordt betaald.

Na de muziek is het aan Anthony om de as uit te strooien. Nadat Len de roos en de tulpen aan de rand van de asplaats heeft neergelegd, geeft hij Roos en Marijke nog de gelegenheid om samen aan diezelfde rand afscheid te nemen van meneer J.V.K.

Iedereen buigt nog een laatste keer en dan keren we ons weer naar elkaar toe. We praten wat na. Marijke en Roos zijn onder de indruk van het gedicht, zeggen ze, en van ons project De Eenzame Uitvaart. Ze willen graag het gedicht van Max bijhouden waarop Max alvast zijn papieren exemplaar aan Marijke doorgeeft.

Aan de uitgang willen de twee vrouwen een taxi bellen maar Max stelt voor om hen naar huis te voeren. Hij moet toch nog daar ergens in de buurt zijn, zegt hij.

Reacties

Veerle

Ik krijg zelf de tranen in mijn ogen wanneer ik dit lees.
Hoe hartverwarmend en schoon jullie voor de eenzamen zorgen...
Dankjulliewel

Andere uitvaarten van deze dichter

 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw M.W. in Antwerpen
  Mevrouw M.W. werd geboren op 15 december 1928 in Hemiksem en overleed op 24 maart 2024 in woonzorgcentrum Sint-Maria in Berchem. Haar uitvaart vond plaats op 16 april 2024 om 11u30 op begraafplaats het Schoonselhof in Antwerpen. Dichter van dienst was Max Greyson.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer A.P.D. in Antwerpen
  Meneer A.P.D. werd geboren op 18 november 1934 in Ceuta, Spanje en werd op 16 maart 2024 thuis gevonden door de Antwerpse politie. Zijn uitvaart vond plaats op 16 april 2024 om 11u00 op begraafplaats het Schoonselhof in Antwerpen. Dichter van dienst was Max Greyson.
 • De Eenzame Uitvaart van babymeisje K.K. in Antwerpen
  Babymeisje K.K. werd geboren op 25 maart 2024 in het Jan Palfijn Ziekenhuis in Merksem en overleed er op dezelfde dag. Haar uitvaart vond plaats op 2 april 2024 om 15u00 op begraafplaats het Schoonselhof in Antwerpen. Dichter van dienst was Max Greyson.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer R.K. in Antwerpen
  Meneer R.K. werd geboren in Merksem op 27 januari 1939. Hij is overleden op 16 februari 2024 in een woonzorgcentrum in Antwerpen-Zuid. Zijn uitvaart vond plaats op dinsdag 12 maart 2024 om 11:00 op de strooiweide van begraafplaats ’t Schoonselhof in Antwerpen. Dichter van dienst was Max Greyson.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer E.H. in Antwerpen
  Meneer E.H. was geboren in Mortsel op 4 november 1952. Hij is overleden in een woonzorgcentrum in Antwerpen, op Linkeroever op 1 februari 2024. Zijn uitvaart vond plaats op dinsdag 27 februari 2024 om 13:00 op de strooiweide van begraafplaats ’t Schoonselhof in Antwerpen. Dichter van dienst was Max Greyson.
 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw L.R. in Antwerpen
  Mevrouw L.R. was geboren in Antwerpen op 18 september 1927. Zij overleed in het woonzorgcentrum Lozannahof op 2 december 2023. De asuitstrooiing vond plaats op dinsdag 19 december 2023 om 11:30 op de strooiweide De wingerd van begraafplaats Het Schoonselhof in Antwerpen. Dichter van dienst was Max Greyson.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer L.V.W. in Antwerpen
  Meneer L.V.W. werd geboren in Antwerpen op 18 september 1937. Hij is gestorven in Ekeren op 3 december 2023. De begrafenis vond plaats op donderdag 14 december 2023 om 11:00 op begraafplaats het Schoonselhof in Antwerpen. Dichter van dienst was Max Greyson.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer I.H. in Antwerpen
  Meneer I. H. werd geboren op 1 april 1949 in Westmalle. Hij is gestorven in het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen (Edegem) op 3 november 2023. Zijn uitvaart heeft plaatsgevonden op 28 november 2023 op begraafplaats het Schoonselhof in Antwerpen. Dichter van dienst was Max Greyson.
 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw D.S. in Antwerpen
  Mevrouw D.S. is geboren in Sint-Niklaas op 2 augustus 1949. Zij is overleden in het woonzorgcentrum Sint-Anna in Antwerpen op 12 juli 2023. De uitstrooiing van de as had plaats op de stedelijke begraafplaats van Antwerpen het Schoonselhof op donderdag 27 juli 2023 om 14u00. Dichter van dienst was Max Greyson.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer D.K. in Antwerpen
  Meneer D.K. is geboren in Stryi (Oekraïne) op 23 februari 1968. Hij is overleden in Antwerpen op 16 mei 2023. De asverstrooiing vond plaats op ’t Schoonselhof op dinsdag 27 juni om 12:00. Dichter van dienst was Max Greyson.
Contact

VONK & Zonen

Krugerstraat 232 - 2660 Hoboken

email hidden; JavaScript is required

Op de hoogte blijven van nieuwe verslagen en gedichten?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ondersteund door:
made by