De Eenzame Uitvaart van Mevrouw L.R. in Antwerpen

Dinsdag 19 december 2023
Antwerpen, Het Schoonselhof
Dichter van dienst: Max Greyson
Auteur verslag: Yella Arnouts

Mevrouw L.R. was geboren in Antwerpen op 18 september 1927. Zij overleed in het woonzorgcentrum Lozannahof op 2 december 2023. De asuitstrooiing vond plaats op dinsdag 19 december 2023 om 11:30 op de strooiweide De wingerd van begraafplaats Het Schoonselhof in Antwerpen.

Al zolang ik me kan herinneren heb ik een boon voor mensen die geboren zijn in september. September is een prachtige maand, zij kan de uitloper van een zomer en tegelijk de vooruitloper op een herfst zijn. De dag waarop mevrouw L.R. geboren was, 18 september, was trouwens een zondag. (Zou zij een zondagskindje geweest zijn? Ik hoop het.)

Het was die dag niet te warm en niet te koud, jawel, ik heb het opgezocht, met name 13 ° graden gemiddeld in een wolkige dag. De dag waarop mevrouw L.R. overleed, was een miezerige dag, maar wellicht hingen in de gangen of de hal van het woonzorgcentrum sinterklazen op of lagen er speculoos en mandarijnen bij het ontbijt. Ik wil het in ieder geval zo denken.

Waarom schrijf ik hier wat ik schrijf. De dame van het woonzorgcentrum die me telefonisch te woord staat, kan helaas weinig tot niets over de gestorvene vertellen. Zeker is dat mevrouw L.R. weduwe was en dat ze haar enig kind begraven had in 2006. Verder is geen familie of vriend bekend. Ze maakte liever geen contact met de medebewoners, verneem ik nog.

De eerstvolgende uren na ons gesprek zit ik wat voor me uit te staren. Ik begrijp dat mevrouw een teruggetrokken bestaan leidde, misschien daar ook de voorkeur aan gaf. Hoe moeilijk wordt het dan soms in te schatten wat we precies bedoelen met zo’n woord als ‘eenzaam’, een containerbegrip en al zeker wanneer het gaat over zeer oude mensen. L.R. is zesennegentig geworden. Uiteraard is iedereen uit de intieme kring of nabije omgeving haar al lang in de dood voorafgegaan. Sluit men zich dan nog makkelijk aan bij nieuwe mensen, een nieuwe omgeving? Is dat haalbaar? Is dat mogelijk? Of is dat misschien, voor de ene meer dan voor de andere, niet eens wenselijk?

Ik had het met Max al eens gehad over het schrijven voor De Eenzame Uitvaart en hoe die gedichten al dan niet passen in het eigen oeuvre van de dichter. De dag voor de uitvaart mailt Max me het volgende: Zoals dat gaat na de koffie, heb ik een gedicht geschreven voor L.R. dat in geen enkele cyclus zou passen. Iets in mij zegt me dat L. zelf ook niet het soort persoon was dat zich schikte naar structuren waar ze zich niet thuis in voelde.

Wat een mooi saluut van hem aan L.R.

Op de dag van de asuitstrooiing is het koud en regenachtig. En zo is het al dagen. Van het wzc komt er niemand. Max en ik vergezellen elkaar en de ceremoniemeester achter de ceremoniewagen aan, naar strooiweide De wingerd.

Na het welkomstwoord van de ceremoniemeester nodigt hij Max uit zijn gedicht voor mevrouw L.R. voor te dragen. Max leest met zachte stem, neemt zijn tijd:

Niet het doen, niet het laten

voor L.R.

Je ontwaakte met een schreeuw
Je richtte je hoofd op
Vouwde je handen open

Om dingen te grijpen
Om dingen los te laten
Om dingen kwijt te raken
Om zelf het ding te worden
Dat wordt gevat en verloren

Je dacht na, begreep niet
Je begreep niet en toch deed je
Je hebt het doen begrepen
Je hebt gedaan en bent verward
Gebleven

Je ging slapen als een komma
Hebt jezelf in bewaring gegeven
Je bent niet vergeten

Terwijl we zo weinig over deze oude dame weten, besef ik eens te meer hoe raak woorden van een dichter kunnen zijn. Dat moet liggen aan hoe ze het wezen van de dingen benaderen, los van de ‘petites histoires’ eigen aan het leven van ieder individu afzonderlijk.

In stilte nemen we een na een met een buiging afscheid van onze nobele overledene. Ik laat een meegebrachte roos achter aan de rand van de strooiweide. Samen met Max had ik nog graag een koffie gaan drinken, wat deze keer niet gaat lukken. Er staat immers nog een Eenzame Uitvaart op de planning vandaag.

Reacties

Miel Nuyens

Wat een mooi ritme in dit gedicht, om over de sublieme beeldspraak maar te zwijgen. Ontroerend.

Jos Grobben

Hoe harteloos van woonzorgcentrum Lozannahof. Heel fijn dat jullie mevrouw L.R. vergezeld hebben op haar laatste tocht.

Andere uitvaarten van deze dichter

 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw M.W. in Antwerpen
  Mevrouw M.W. werd geboren op 15 december 1928 in Hemiksem en overleed op 24 maart 2024 in woonzorgcentrum Sint-Maria in Berchem. Haar uitvaart vond plaats op 16 april 2024 om 11u30 op begraafplaats het Schoonselhof in Antwerpen. Dichter van dienst was Max Greyson.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer A.P.D. in Antwerpen
  Meneer A.P.D. werd geboren op 18 november 1934 in Ceuta, Spanje en werd op 16 maart 2024 thuis gevonden door de Antwerpse politie. Zijn uitvaart vond plaats op 16 april 2024 om 11u00 op begraafplaats het Schoonselhof in Antwerpen. Dichter van dienst was Max Greyson.
 • De Eenzame Uitvaart van babymeisje K.K. in Antwerpen
  Babymeisje K.K. werd geboren op 25 maart 2024 in het Jan Palfijn Ziekenhuis in Merksem en overleed er op dezelfde dag. Haar uitvaart vond plaats op 2 april 2024 om 15u00 op begraafplaats het Schoonselhof in Antwerpen. Dichter van dienst was Max Greyson.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer R.K. in Antwerpen
  Meneer R.K. werd geboren in Merksem op 27 januari 1939. Hij is overleden op 16 februari 2024 in een woonzorgcentrum in Antwerpen-Zuid. Zijn uitvaart vond plaats op dinsdag 12 maart 2024 om 11:00 op de strooiweide van begraafplaats ’t Schoonselhof in Antwerpen. Dichter van dienst was Max Greyson.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer E.H. in Antwerpen
  Meneer E.H. was geboren in Mortsel op 4 november 1952. Hij is overleden in een woonzorgcentrum in Antwerpen, op Linkeroever op 1 februari 2024. Zijn uitvaart vond plaats op dinsdag 27 februari 2024 om 13:00 op de strooiweide van begraafplaats ’t Schoonselhof in Antwerpen. Dichter van dienst was Max Greyson.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer J.V.K. in Antwerpen
  Meneer J.V.K. werd geboren in Schoten op 15 oktober 1953. Hij overleed in het Sint-Vincentiusziekenhuis van Antwerpen op 10 september 2023. De uitvaart vond plaats op strooiweide De blauwe reiger, begraafplaats ’t Schoonselhof op vrijdag 9 februari 2024 om 11:30. Max Greyson was de dichter van dienst.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer L.V.W. in Antwerpen
  Meneer L.V.W. werd geboren in Antwerpen op 18 september 1937. Hij is gestorven in Ekeren op 3 december 2023. De begrafenis vond plaats op donderdag 14 december 2023 om 11:00 op begraafplaats het Schoonselhof in Antwerpen. Dichter van dienst was Max Greyson.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer I.H. in Antwerpen
  Meneer I. H. werd geboren op 1 april 1949 in Westmalle. Hij is gestorven in het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen (Edegem) op 3 november 2023. Zijn uitvaart heeft plaatsgevonden op 28 november 2023 op begraafplaats het Schoonselhof in Antwerpen. Dichter van dienst was Max Greyson.
 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw D.S. in Antwerpen
  Mevrouw D.S. is geboren in Sint-Niklaas op 2 augustus 1949. Zij is overleden in het woonzorgcentrum Sint-Anna in Antwerpen op 12 juli 2023. De uitstrooiing van de as had plaats op de stedelijke begraafplaats van Antwerpen het Schoonselhof op donderdag 27 juli 2023 om 14u00. Dichter van dienst was Max Greyson.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer D.K. in Antwerpen
  Meneer D.K. is geboren in Stryi (Oekraïne) op 23 februari 1968. Hij is overleden in Antwerpen op 16 mei 2023. De asverstrooiing vond plaats op ’t Schoonselhof op dinsdag 27 juni om 12:00. Dichter van dienst was Max Greyson.
Contact

VONK & Zonen

Krugerstraat 232 - 2660 Hoboken

email hidden; JavaScript is required

Op de hoogte blijven van nieuwe verslagen en gedichten?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ondersteund door:
made by