De Eenzame Uitvaart van Meneer D.K. in Antwerpen

Dinsdag 27 juni 2023
Antwerpen, Schoonselhof
Dichter van dienst: Max Greyson
Auteur verslag: Yella Arnouts

Meneer D.K. is geboren in Stryi (Oekraïne) op 23 februari 1968. Hij is overleden in Antwerpen op 16 mei 2023. De asverstrooiing vond plaats op ’t Schoonselhof op dinsdag 27 juni om 12:00.

Meneer D.K. was overleden toen hij door de Antwerpse politie gevonden werd in een straat niet zo ver van Spoor Noord vandaan. Hij is 55 jaar geworden. Geen leeftijd om te sterven uiteraard. Hij was afkomstig uit Stryi, een stad in het westen van Oekraïne. Er is geen familie bekend. Hoe hij in Antwerpen terecht is gekomen, hoe zijn reis hier naartoe is geweest, weten we niet. Het consulaat dat door het uitvaartcentrum gecontacteerd is geweest, heeft helaas niets van informatie in de stad van herkomst kunnen inwinnen.

Zo vertelt ons Len, de ceremoniemeester. Een land in oorlog heeft wellicht andere prioriteiten, zegt hij. Samen met Len stappen Max en ik achter de Rolls Royce op weg naar de strooiweide. Meneer D.K. zal rusten op dezelfde weide als de heer P.D. van wie we vandaag ook afscheid hebben genomen.

De levens van deze twee mannen moeten danig verschillend zijn geweest. Toch is hun dood bijzonder vergelijkbaar verlopen. Hun lichamen zijn gevonden door de politie en er is van deze mensen niemand teruggevonden die als nabestaande zou kunnen getuigen van wie ze zijn geweest.

Len nodigt Max uit om zijn gedicht voor te lezen:

Niet niemand

voor D.K.

Je bent niet niemand

Wellicht ben je geboren uit het vuur
van twee verliefden, heimelijk hand in hand
op een plein achter het IJzeren Gordijn

Wellicht rende je zo hard je kon, de zonnebloemen omver
en groeide je op het ritme van hun knakkende stelen

Wellicht leerde je eerst te praten
en dan te zwijgen, alvorens je neuriënd
het oude continent doorkruiste
met grote ogen en een lichte huiver onder in je buik

Wellicht ben je blijven zoeken, tot iemand je vond
in de wijk van de veeltaligheid, waar je flirtte met het leven
Voor je huwde met de dood

We buigen een ogenblik
Het hoofd van de Aartsengel Michaël
De schuimkoppen bij Odessa
De kam van de Karpaten
De cipressen in Stryj
De kanonnen in het Oosten
Houden wellicht heel even hun adem in
Buigen voor je in de wind

Robbe zet op zijn tablet een melodie aan van Einaudi. Muziek die tot bezinning aanspoort. Waarop Robbe de urne neemt en de as verstrooit op de weide van De Herder. Tezamen maken we bij wijze van afscheid nog een diepe buiging.

Ik bedank Max voor het mooie gedicht. We hebben elkaar een tijd niet gezien en besluiten samen een koffie te gaan drinken. Beetje bijpraten. En zo houden we tegelijk nog een kleine koffietafel ter ere van de twee nobele onbekenden die we vandaag naar hun laatste rustplaats hebben gebracht.

Reacties

Anne-Marie

Heel ontroerend. Prachtig gedicht. Het is goed dat vergeten mensen herdacht en geëerd worden. Jullie verdienen alle lof.

Paul

Telkens verbazing, hoe eenzaam een mens kan sterven!!
Opnieuw een roerend gedicht, rust in vrede meneer D.K.

Maaike Swart

Elke keer ben ik zo ontroerd van het verhaal en de mooie gedichten. Veel dank hiervoor!

Miek De Kepper

Dankjewel voor het mooie gedicht en het sobere heldere verslag.
Ontroerend...
Fijn dat dit initiatief bestaat en tijd en aandacht besteed aan die eenzame overledenen. Een gebaar van menselijkheid. Dat vind ik in deze tijd hoopvol.

Andere uitvaarten van deze dichter

 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw M.W. in Antwerpen
  Mevrouw M.W. werd geboren op 15 december 1928 in Hemiksem en overleed op 24 maart 2024 in woonzorgcentrum Sint-Maria in Berchem. Haar uitvaart vond plaats op 16 april 2024 om 11u30 op begraafplaats het Schoonselhof in Antwerpen. Dichter van dienst was Max Greyson.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer A.P.D. in Antwerpen
  Meneer A.P.D. werd geboren op 18 november 1934 in Ceuta, Spanje en werd op 16 maart 2024 thuis gevonden door de Antwerpse politie. Zijn uitvaart vond plaats op 16 april 2024 om 11u00 op begraafplaats het Schoonselhof in Antwerpen. Dichter van dienst was Max Greyson.
 • De Eenzame Uitvaart van babymeisje K.K. in Antwerpen
  Babymeisje K.K. werd geboren op 25 maart 2024 in het Jan Palfijn Ziekenhuis in Merksem en overleed er op dezelfde dag. Haar uitvaart vond plaats op 2 april 2024 om 15u00 op begraafplaats het Schoonselhof in Antwerpen. Dichter van dienst was Max Greyson.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer R.K. in Antwerpen
  Meneer R.K. werd geboren in Merksem op 27 januari 1939. Hij is overleden op 16 februari 2024 in een woonzorgcentrum in Antwerpen-Zuid. Zijn uitvaart vond plaats op dinsdag 12 maart 2024 om 11:00 op de strooiweide van begraafplaats ’t Schoonselhof in Antwerpen. Dichter van dienst was Max Greyson.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer E.H. in Antwerpen
  Meneer E.H. was geboren in Mortsel op 4 november 1952. Hij is overleden in een woonzorgcentrum in Antwerpen, op Linkeroever op 1 februari 2024. Zijn uitvaart vond plaats op dinsdag 27 februari 2024 om 13:00 op de strooiweide van begraafplaats ’t Schoonselhof in Antwerpen. Dichter van dienst was Max Greyson.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer J.V.K. in Antwerpen
  Meneer J.V.K. werd geboren in Schoten op 15 oktober 1953. Hij overleed in het Sint-Vincentiusziekenhuis van Antwerpen op 10 september 2023. De uitvaart vond plaats op strooiweide De blauwe reiger, begraafplaats ’t Schoonselhof op vrijdag 9 februari 2024 om 11:30. Max Greyson was de dichter van dienst.
 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw L.R. in Antwerpen
  Mevrouw L.R. was geboren in Antwerpen op 18 september 1927. Zij overleed in het woonzorgcentrum Lozannahof op 2 december 2023. De asuitstrooiing vond plaats op dinsdag 19 december 2023 om 11:30 op de strooiweide De wingerd van begraafplaats Het Schoonselhof in Antwerpen. Dichter van dienst was Max Greyson.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer L.V.W. in Antwerpen
  Meneer L.V.W. werd geboren in Antwerpen op 18 september 1937. Hij is gestorven in Ekeren op 3 december 2023. De begrafenis vond plaats op donderdag 14 december 2023 om 11:00 op begraafplaats het Schoonselhof in Antwerpen. Dichter van dienst was Max Greyson.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer I.H. in Antwerpen
  Meneer I. H. werd geboren op 1 april 1949 in Westmalle. Hij is gestorven in het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen (Edegem) op 3 november 2023. Zijn uitvaart heeft plaatsgevonden op 28 november 2023 op begraafplaats het Schoonselhof in Antwerpen. Dichter van dienst was Max Greyson.
 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw D.S. in Antwerpen
  Mevrouw D.S. is geboren in Sint-Niklaas op 2 augustus 1949. Zij is overleden in het woonzorgcentrum Sint-Anna in Antwerpen op 12 juli 2023. De uitstrooiing van de as had plaats op de stedelijke begraafplaats van Antwerpen het Schoonselhof op donderdag 27 juli 2023 om 14u00. Dichter van dienst was Max Greyson.
Contact

VONK & Zonen

Krugerstraat 232 - 2660 Hoboken

email hidden; JavaScript is required

Op de hoogte blijven van nieuwe verslagen en gedichten?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ondersteund door:
made by