De Eenzame Uitvaart van Meneer E.H. in Antwerpen

Dinsdag 27 februari 2024
Antwerpen
Dichter van dienst: Max Greyson
Auteur verslag: Yella Arnouts

Meneer E.H. was geboren in Mortsel op 4 november 1952. Hij is overleden in een woonzorgcentrum in Antwerpen, op Linkeroever op 1 februari 2024. Zijn uitvaart vond plaats op dinsdag 27 februari 2024 om 13:00 op de strooiweide van begraafplaats ’t Schoonselhof in Antwerpen.

Soms is de zoektocht naar het verhaal achter iemands eenzame dood op zich helaas al een doodlopende straat. Deze keer onder een immer grijze lucht van miezerregen.

Het OCMW had het uitvaartcentrum gemeld dat de kinderen van meneer E.H. gevraagd hadden naar een overlijdensakte maar dat ze ‘met de uitvaart niets te maken wilden hebben’. Het moet gezegd, die zin die ik in de oproep van het uitvaartcentrum zag staan, een week voor de uitvaart zelf, kwam binnen.

Diezelfde dag nog nam ik telefonisch contact op met het woonzorgcentrum waar meneer E.H. gestorven is. De overigens welwillende verpleger aan de lijn benadrukte dat meneer zeer op zichzelf was, dat hij geen contact had gewild met medebewoners en ook nooit bezoek had gekregen van familie of vrienden of buren. Op mijn vraag of het zin had dat ik naar het woonzorgcentrum kwam om te spreken met andere verzorgers of met medebewoners, kreeg ik weinig bemoedigends te horen. De verpleger wilde wel mijn telefoonnummer noteren. Mocht iemand van zijn collega's de tijd vinden om mijn vragen verder te beantwoorden dan zou ik het nog vernemen. Helaas is zulks niet gebeurd.

De grijze februaridag is te guur om lente te zijn en te zacht om winter te zijn. Maar het gemiezer is opgehouden. Terwijl wij achter de corbillard stappen, dat wil zeggen dichter Max, ceremoniemeester Len en ik, vraag ik Len hoe hij aankijkt tegen uitvaarten zoals die van E.H. van wie we niets weten.

Len zwijgt en tilt even zijn schouders op. Hij wil ook niet al te cynisch overkomen, zegt hij. Waarom werd een akte van overlijden opgevraagd, dat is de vraag. Een akte van overlijden bewijst het feit van het overlijden en stelt de identiteit van de overledene vast. Deze akte is nodig vooraleer de ambtenaar van de burgerlijke stand de toestemming tot vervoer en begraving of crematie van de overledene kan geven. Maar wat als men nu net de begraving of crematie niet op wil of kan nemen? Waarvoor dient dan die akte nog? Tenzij voor het vrijgeven van mogelijks een nalatenschap?

Het blijft stil op weg naar de weide voor het afscheid van meneer E.H. Ik probeer me voor te stellen hoe een kloof tussen ouder en kind uit kan dijen tot uiteindelijk ‘te diep’. Dat ook de dood niet iedere kloof kan dichten.

Aan de urnezuil verbreekt Len als eerste de stilte. Hij stelt me voor om de zachtroze roos die ik heb meegebracht bij de urne te leggen. En hij stelt rustig dat we over deze man weinig tot niets weten maar dat hij toch een leven heeft gehad, waarin hij ooit de zoon van iemand geweest is en waarin hij zelf kinderen heeft gehad. Laten we aannemen, zo zegt Len, dat in dit leven toch bemind en ‘graag gezien’ is geweest. Dat meneer E.H. ook, en in weerwil van wie weet wat of wie dan ook, liefde, hoop en verlangen gekoesterd heeft, ooit.

Dan geeft Len het woord aan Max die de tijd neemt om zijn gedicht in ons midden te laten opklinken:

Niet vergeten

voor E.H.

Mijn vingers vergeten niet
het vriezen van de winter
bij de eerste zonnestraal
die mijn huid doet gloeien
zoals het haardvuur vroeger
nagalmde op mijn wangen in bed
de moederlijke hand, de geste
waarop ik sliep en haar gedempte stem
die de nacht lengde met gedachtespinsels
het vooruitzicht op een mensenleven
het liefst alleen, midden in de menigte
waar niemand verandert, iedereen groeit
door elkaar geweven en ik rafelde langzaam
de wereld uit, steeds meer licht en lucht
drong door me heen, steeds zachter schuurde
het zand in mijn kleren en tussen mijn tenen
steeds milder schitterde ik, tot ik moe en voldaan
gedimd in je midden ging liggen en je verder hoorde praten
in mijn verbeelding, in mijn vingers en mijn huid
ik ben er nog, luister naar de warme gloed
van stilte in je hoofd

Woorden kunnen lucht geven, adem. Zo voel ik het aan. Len dankt Max voor deze woorden van verzoening en troost. Anthony tilt de urne op en stapt rustig naar meneer E.H.’s laatste rustplaats op de strooiweide. Waarna hij de urne traag wiegend uitstrooit. Aan de rand van de weide leg ik de roos neer. Tot slot maken we tezamen, als in één beweging, een laatste diepe buiging.

Misschien is net dat wiegen, het bedachtzame teruggeven van de as aan de aarde, zoals Anthony deed, wel het mooiste gebaar dat we tegenover meneer E.H. hebben kunnen stellen vandaag.

Reacties

huguette

Het zou goed zijn dat bij het leven van elke mens even wordt stil gestaan. Dankzij jullie, gebeurt dit alvast bij enkelen.... Weer een schone woorden en schone gebaren. 🙏

Julia Vos

Oef, wat een verhaal, zoiets bestaat nog, echt mooi en respectvol wat jullie doen.
Ooit zullen zijn kinderen toch wenen om hun vader of misschien om zichzelf.
Dit is een schrijnend verhaal.

Els

Schrijnend en intriest verhaal. Niemand die begeleidt naar de laatste rustplaats. Wat mooi dat jullie hier een verschil maken!

Hanni

Warmte voor een ijskoude man
Hart voor een gedumpte vader, broer, buur
Treffende woorden voor een nu voor altijd stille man
Een waardig afscheid
Bedankt Yella en Max

Marc De Pril

Ik maak normaal veel lawaai.... nu ben ik héél, héél stil en ... nederig.
Bedankt aan de mensen van 'De eenzame uitvaart'.
Jullie doen een waanzinnig menselijk werk... Gefeliciteerd!

Andere uitvaarten van deze dichter

 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw M.W. in Antwerpen
  Mevrouw M.W. werd geboren op 15 december 1928 in Hemiksem en overleed op 24 maart 2024 in woonzorgcentrum Sint-Maria in Berchem. Haar uitvaart vond plaats op 16 april 2024 om 11u30 op begraafplaats het Schoonselhof in Antwerpen. Dichter van dienst was Max Greyson.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer A.P.D. in Antwerpen
  Meneer A.P.D. werd geboren op 18 november 1934 in Ceuta, Spanje en werd op 16 maart 2024 thuis gevonden door de Antwerpse politie. Zijn uitvaart vond plaats op 16 april 2024 om 11u00 op begraafplaats het Schoonselhof in Antwerpen. Dichter van dienst was Max Greyson.
 • De Eenzame Uitvaart van babymeisje K.K. in Antwerpen
  Babymeisje K.K. werd geboren op 25 maart 2024 in het Jan Palfijn Ziekenhuis in Merksem en overleed er op dezelfde dag. Haar uitvaart vond plaats op 2 april 2024 om 15u00 op begraafplaats het Schoonselhof in Antwerpen. Dichter van dienst was Max Greyson.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer R.K. in Antwerpen
  Meneer R.K. werd geboren in Merksem op 27 januari 1939. Hij is overleden op 16 februari 2024 in een woonzorgcentrum in Antwerpen-Zuid. Zijn uitvaart vond plaats op dinsdag 12 maart 2024 om 11:00 op de strooiweide van begraafplaats ’t Schoonselhof in Antwerpen. Dichter van dienst was Max Greyson.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer J.V.K. in Antwerpen
  Meneer J.V.K. werd geboren in Schoten op 15 oktober 1953. Hij overleed in het Sint-Vincentiusziekenhuis van Antwerpen op 10 september 2023. De uitvaart vond plaats op strooiweide De blauwe reiger, begraafplaats ’t Schoonselhof op vrijdag 9 februari 2024 om 11:30. Max Greyson was de dichter van dienst.
 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw L.R. in Antwerpen
  Mevrouw L.R. was geboren in Antwerpen op 18 september 1927. Zij overleed in het woonzorgcentrum Lozannahof op 2 december 2023. De asuitstrooiing vond plaats op dinsdag 19 december 2023 om 11:30 op de strooiweide De wingerd van begraafplaats Het Schoonselhof in Antwerpen. Dichter van dienst was Max Greyson.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer L.V.W. in Antwerpen
  Meneer L.V.W. werd geboren in Antwerpen op 18 september 1937. Hij is gestorven in Ekeren op 3 december 2023. De begrafenis vond plaats op donderdag 14 december 2023 om 11:00 op begraafplaats het Schoonselhof in Antwerpen. Dichter van dienst was Max Greyson.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer I.H. in Antwerpen
  Meneer I. H. werd geboren op 1 april 1949 in Westmalle. Hij is gestorven in het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen (Edegem) op 3 november 2023. Zijn uitvaart heeft plaatsgevonden op 28 november 2023 op begraafplaats het Schoonselhof in Antwerpen. Dichter van dienst was Max Greyson.
 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw D.S. in Antwerpen
  Mevrouw D.S. is geboren in Sint-Niklaas op 2 augustus 1949. Zij is overleden in het woonzorgcentrum Sint-Anna in Antwerpen op 12 juli 2023. De uitstrooiing van de as had plaats op de stedelijke begraafplaats van Antwerpen het Schoonselhof op donderdag 27 juli 2023 om 14u00. Dichter van dienst was Max Greyson.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer D.K. in Antwerpen
  Meneer D.K. is geboren in Stryi (Oekraïne) op 23 februari 1968. Hij is overleden in Antwerpen op 16 mei 2023. De asverstrooiing vond plaats op ’t Schoonselhof op dinsdag 27 juni om 12:00. Dichter van dienst was Max Greyson.
Contact

VONK & Zonen

Krugerstraat 232 - 2660 Hoboken

email hidden; JavaScript is required

Op de hoogte blijven van nieuwe verslagen en gedichten?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ondersteund door:
made by